خبرهایی که از درون کابینه در ارتباط با تغییرات در دولت به گوش می رسد، برخی مسئولان و وزیران را که احتمال تغییرشان می رود، بی انگیزه ساخته و برخی را به جنب و جوش برای جلوگیری از برکناری واداشته است که از جمله این وزرا، می توان به «محمد شریتعمداری» وزیر صنعت، معدن و تجارت اشاره کرد. او که در جریان تمامی نوسانات بازار ـ که بخش مهمی از آنها در حوزه تحت مدیریت او اتفاق افتاد ـ «روزه سکوت» گرفته بود، برای نخستین بار پس از به وزارت رسیدنش به مناسبت روز صنعت و معدن به گفت و گو با رسانه ها نشست.
به گزارش «تابناک»؛ شریعتمداری در این نشست تلاش کرد که وضعیت بخش های اقتصادی زیر نظر وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت را تشریح کند؛ اقدام و سخنانی که با آنچه طی این مدت در بازار اتفاق افتاده، بعضا متناقض به نظر می رسید، ولی مهمترین بخش سخنان او ایستادن مقابل دستور صریح رئیس جمهور برای اعلام اسامی شرکت هایی که ارز 4200 تومانی دریافت کرده اند، بود و البته کنایه زدن به شفاف سازی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در توجیه اقدام خود برای عدم اجرای دستور صریح رئیس جمهور برای اعلام اسامی شرکت هایی که ارز 4200 تومانی گرفته اند، عنوان کرده است: «بانک مرکزی اسامی افرادی که ارز ۴۲۰۰ تومانی به آنها داده شده، در اختیار دارد؛ بنابراین ما به عنوان وزارت صنعت نمی توانیم که ثبت سفارش شدگان را افشا کنیم، چراکه در این صورت، به جنگ بخش خصوصی رفته ایم. این در حالی است که لیست اعلامی از سوی وزیر ارتباطات نیز اسامی افرادی بود که تخصیص ارز داشتند و تأمین ارز آنها صورت نگرفته بود، ما نمی خواهیم به جنگ اقتصاد کشور برویم و اقتصاد را به هم بریزیم.
او با این کلید واژه که با استفاده از «نیروی عقل خدادادی» تصمیماتی خواهیم گرفت که به صلاح اقتصاد باشد، طعنه ای به «محمد جواد آذری جهرمی» وزیر جوان ارتباطات و فناوری اطلاعات و اقدام او در راستای شفاف سازی و اعلام اسامی شرکت های دریافت کننده ارز 4200 تومانی، زده و توضیح داده است: «متقاضیانی که ثبت سفارش الکترونیکی صورت می دهند، ضمن اینکه بعد از پایشی که صورت گرفت، به دستگاه های ذیربط ارجاع داده می شوند و بعد از اینکه تأیید شد به حوزه تامین ارز به بانک ارجاع داده می شوند و تخصیص به ترتیب ثبت سفارش های واصله که اولویت بندی شده است، تأمین می شود.»
وزیر صنعت، معدن وتجارت با بیان اینکه ارز تخصیص داده و ریال آن تأمین می شود، گفت: «بنابراین واردکننده تعهد می دهد که این میزان کالا وارد کند و روی نرخ نیز نظارت کافی صورت می گیرد؛ هرچند برخی سوءاستفاده ها نیز صورت می گیرد.»
شریعتمداری با اشاره به اینکه برای کالاهای مواد اولیه تولید نیز سقف در نظر گرفته شده است که هر دستگاه سهمیه ارز خاص خود را دارد، خاطرنشان کرد: در گروه دوم نیز ارز مورد نیاز از طریق کالاهای صادراتی عمدتا دولتی، تأمین می شود. در عین حال تا زمانی که گروه بندی کالایی نشده و البته آمریکا نیز از برجام خارج نشده بود، همه کالاهایی که ثبت سفارش می شد، مسیر تأمین ارز را طی می کرد و واردات موبایل نیز به این صورت بود. ضمن اینکه ۷۰۰۰ قلم تعرفه نیز شامل دریافت ارز ۴۲۰۰ تومان شده است.
شریعتمداری افزود: بانک مرکزی محدودیت هایی داشت که برخی از کالاها در نوبت قرار گرفته بودند؛ بنابراین، ۷۵ میلیون یورو اعتبار به واردات موبایل تخصیص داده شده است که افرادی که این ارز را دریافت کرده اند، اسامی آنها اعلام شد و هر شرکتی که گران فروشی کرده باشد با او برخورد می شود.
شریعتمداری ضمن نادرست خواندن اقدام «آذری جهرمی» برای شفاف سازی که از سوی او صورت گرفته و اقدامی که در جهت اعلام اسامی شرکت هایی که ارز 4200 تومانی دریافت کرده اند، یادآور شد: «اگر فردی دستگیر شده است که ارتباطی با داخل دارد، باید مشخص شود و تا آخرین لحظه با متخلفان ثبت سفارش واردات خودرو برخورد خواهیم کرد، این در حالی است که عمل وزیر ارتباطات خوب نبود و باعث به هم ریختگی بازار شد؛ کار خوبی نبود که من آن را تکرار کنم.»
شریعتمداری در حالی اعلام کرده که بنایی برای اعلام اسامی شرکت هایی که ارز 4200 تومانی دریافت کرده و نسبت به واردات کالا اقدام کرده اند ندارد که رئیس جمهور روز چهارشنبه حدود 70 ساعت پیش در جمع مدیران دولت تدبیر و امید اقدام وزیر ارتباطات را تأیید کرده و در دستوری صریح از «محمد شریعتمداری» وزیر صنعت، معدن و تجارت و «ولی الله سیف» رئیس کل بانک مرکزی خواسته است که اسامی شرکت های دریافت کننده ارز 4200 تومانی را اعلام کنند.
«محمد جواد آذری جهرمی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هم به سخنان و اقدام وزیر صنعت، معدن و تجارت واکنش نشان داده و در توئیتر خود پاسخ جالبی به «محمد شریعتمداری» داده است. او نوشته: «با ایمان قلبی که بر پایه "عقل خدادادی" است، می گویم: فساد، موریانه و عامل بی ثباتی اقتصاد کشور است. بخش خصوصی پاکدست از انتشار لیست ارز بگیران حمایت کرده و خواهد کرد. باید به جنگ اقتصاد رانتی رفت».
پاسخ آذری جهرمی به شریعتمداری در بردارنده سخنان رئیس جمهور در روز چهارشنبه است که اقدام به انتشار اسامی شرکت هایی کرد که ارز 4200 تومانی گرفته اند؛ این به معنای حمایت از بخش خصوصی سالم، حمایت از تولید داخلی، کمک به بخش خصوصی و پیشرفت اقتصاد کشور است؛ موضوعی که در سخنان وزیر صنعت، معدن و تجارت اشاره به آن نشده و تلاش شده است با کلید واژه «جنگ با بخش خصوصی» از اعلام لیست مورد تقاضای مردم و رئیس جمهور اجتناب شود!
برخی اخبار غیر رسمی و همچنین اخبار فضای مجازی، از احتمال برخورداری نزدیکان برخی وزرا از رانت ارز 4200 تومانی حکایت داشت که در صورت عدم اعلام اسامی شرکت های برخوردار از ارز 4200 تومانی، حتما گمانه زنی ها و حرف و حدیث ها در این رابطه بیشتر خواهد شد.
بنابراین، به وزیر محترم صنعت و همچنین رئیس کل بانک مرکزی توصیه می کنیم بر پایه «عقل خدادادی» نسبت به اجرای دستور صریح رئیس جمهور مشابه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات عمل کنند تا شاهد شفافیت بیشتری در جامعه باشیم.