تهدید شدیداللحن ترامپ علیه ترکیه، متهم شدن ایران به «جاسوسی اقتصادی» از شرکتهای آمریکایی، توقف پروازهای فرودگاه ابوظبی به دنبال حمله پهپادی یمنیها، رایزنی پوتین و اردوغان درباره بحران سوریه و برافراشته شدن پرچم سوریه در گذرگاه مرزی قنیطره، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به جلسه شورای امنیت ملی آمریکا برای بررسی راهبرد واشنگتن در قبال ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ پس از بالا گرفتن انتقادات از «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی آمریکا به دلیل خودداری از برگزاری جلسات منظم سیاستگذاری، قرار است شورای امنیت ملی آمریکا، امروز با حضور بولتون و دیگر مقامهای ارشد دولت این کشور تشکیل جلسه میدهد.
به نوشته پایگاه «پالیتکو»، قرار است در جلسه امروز درباره راهبرد واشنگتن در قبال ایران پس از خروج از توافق هستهای و گزینههای پیش روی آمریکا برای فشار به ایران گفتوگو شود.
نشریه «وال استریت ژورنال» هم در گزارشی درباره این نشست، با بیان اینکه با وجود خروج آمریکا از برجام هنوز هم «عناصر کلیدی سیاست دولت درباره ایران نامشخص است»، درباره این عناصر نوشته است: «ایالات متحده حاضر است در ازای توافقی جدید با تهران، چه چیزی ارائه کند؟ آیا واشنگتن حاضر است برای عقب راندن موضع قاطع ایران در خاورمیانه، همزمان با فشار اقتصادی از نیروی نظامی هم استفاده کند؟»
نشست امروز شورای امنیت ملی آمریکا در سطح «کمیته مدیران»، یعنی با حضور وزرای امنیتی کابینه، برگزار میشود. علاوه بر بولتون، «جیمز متیس» وزیر دفاع، «جوزف دانفورد» رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح، «مایک پامپئو» وزیر خارجه و شمار دیگری از مقامهای ارشد آمریکایی در این جلسه حضور خواهند داشت.
به گفته مقامهای کاخ سفید، از ماه آوریل (اردیبهشت ماه) که بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا شده، این تنها سومین جلسه کمیته مدیران شورای امنیت ملی آمریکاست که برگزار میشود. خودداری بولتون از برگزاری مرتب این جلسات در هفتههای گذشته، وی را در معرض انتقاداتی قرار داده بود. پالیتکو نوشته قرار است نشست مشابهی هم با موضوع سوریه برگزار شود.
وال استریت ژورنال نوشته: هرچند در گذشته پنتاگون گزینههای محدودی مانند ممانعت از رسیدن کشتیهای ایرانی به یمن را طرح کرده بود، «در دورهای که راهبرد پنتاگون بر تقویت توانمندیها برای بازداشتن روسیه و چین تأکید دارد و نتیجه گفتوگو با کره شمالی هم هنوز مشخص نیست، این سازمان اشتیاقی برای جنگ با ایران ندارد.»
متیس روز پنجشنبه از پاسخ به پرسشی درباره احتمال وقوع درگیری نظامی با ایران طفره رفت و صرفا گفت، ایران باید از خود مسئولیتپذیری نشان دهد.
وال استریت ژورنال با بیان اینکه امکان ایجاد جبههای متحد با اروپاییها، یکی دیگر از پرسش های پیش روی واشنگتن است، به نقل از «دنیس راس» دیپلمات سابق و عضو کنونی مؤسسه واشنگتن، نوشته است: «هر راهبردی، نیازمند یک هدف روشن و ابزارهای دستیابی به آن هدف است. در حال حاضر، در مورد اینکه هدف چیست، مطمئن نیستم و تنها ابزار مورد استفاده هم لفاظی و تحریم است.»
تهدید شدیداللحن ترامپ علیه ترکیه
«مایک پنس»، معاون رئیسجمهور آمریکا روز پنجشنبه ترکیه را به دلیل بازداشت یک کشیش آمریکایی به تحریم تهدید کرد.
پنس که در نشست «پیشبرد آزادیهای مذهبی» وزارت خارجه آمریکا سخن میگفت، «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه را خطاب قرار داد و گفت: «ایالات متحده تا زمان آزاد شدن کشیش برونسون، تحریمهای عمدهای را بر ترکیه اعمال خواهد کرد.»
«اندرو برونسون» که اداره یک کلیسای پروتستان در شهر ازمیر ترکیه را بر عهده داشت، اکتبر سال ۲۰۱۶ به اتهام دست داشتن در اقدام تروریستی بازداشت شد.
دقائقی پس از این سخنان مایک پنس، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا هم به میدان آمد و در توئیتر، ترکیه را تهدید کرد.
ترامپ در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: ایالات متحده به دلیل بازداشت طولانی مدت کشیش اندرو جانسون که یک مسیحی بزرگ، یک مرد خانواده و یک انسان فوقالعاده است، تحریمهای عمدهای را علیه ترکیه اعمال میکند. او (کشیش جانسون) رنج زیادی میبرد. این مرد خدایی و بیگناه، باید فوراً آزاد شود.»
اندرو برونسون دیروز از زندان آزاد شد، ولی همچنان در بازداشت خانگی است.
متهم شدن ایران به «جاسوسی اقتصادی» از شرکتهای آمریکایی
دفتر مدیر اطلاعات ملی آمریکا با انتشار گزارشی روز پنجشنبه ایران، چین و روسیه را بزرگترین تهدیدهای سایبری علیه این کشور خواند و آنها را به تلاش برای «جاسوسی اقتصادی» از شرکتهای آمریکایی متهم کرد.
در این گزارش بیست صفحهای که «مرکز ملی امور ضداطلاعات و امنیتی»، از نهادهای زیرمجموعه این دفتر آمده است: «پیشبینی ما این است که چین، روسیه و ایران کماکان تهاجمی خواهند ماند و با قابلیتهای خود به جمعآوری اطلاعات و فناوریهای حساس آمریکا به ویژه در فضای سایبری ادامه خواهند داد.»
در این گزارش آمده است: « به یقین میتوان گفت، همه این سه کشور به استفاده از منابع قابل توجه و مجموعه گستردهای از تاکتیکها برای اکتساب اطلاعات مربوط به مالکیت فکری ادامه خواهد داد.»
«مرکز ملی امور ضداطلاعات و امنیتی» از چین، روسیه و ایران به عنوان «قابلترین و فعالترین» بازیگران در زمینه «جاسوسی اقتصادی» نام برده و نوشته، کشورهای دارای ارتباطات نزدیکتر با ایالات متحده برای دستیابی به فناوریهای آمریکا، اقدام به جاسوسیهای سایبری از این کشور کردهاند.
واشنگتن در این گزارش همچنین ادعا کرده، از دست رفتن اطلاعات و فناوریهای حساس نه تنها تهدیدی عمده علیه منافع امنیت ملی آمریکا به شمار میرود، تهران را قادر به توسعه فناوریهای پیشرفته برای بالا بردن رشد اقتصادی داخلی، نوسازی نیروهای نظامی و افزایش فروش خارجی خود میکند.
توقف پروازهای فرودگاه ابوظبی به دنبال حمله پهپادی یمنیها
برخی منابع به الاعلام الحربی اعلام کردند که پروازها به فرودگاه ابوظبی و بالعکس پس از حملات پهپادی به این فرودگاه متوقف شده است.
این در حالی است که مقامات فرودگاه ابوظبی قبلا اعلام کرده بودند، به دقت مشغول رصد اوضاع هستند. این مقامات مدعی شده بودند که اخلالی در پروازها ایجاد نشده و اوضاع عادی است.
پگان پهپادی یمن ساعتی قبل از حملات پهپاد صماد۳ به فرودگاه ابوظبی در چندین نوبت خبر داده بود.
رایزنی پوتین و اردوغان درباره بحران سوریه
رؤسای جمهوری روسیه و ترکیه طی دیدارشان در حاشیه نشست گروه بریکس، درباره روابط دوجانبه و حلوفصل بحران سوریه بحث و رایزنی کردند.
به نوشته روسیاالیوم، پوتین در این دیدار گفت: «روابط دوجانبه ما به شکلی سریعی در حال رشد است و این مسأله در حوزههایی از جمله بحرانها، همچون بحران سوریه یا عرصه اقتصادی تجلی یافته است. طرحهای بزرگ ما طبق برنامهریزیها به نتایج مطلوبی رسیدهاند.»
برافراشته شدن پرچم سوریه در گذرگاه مرزی قنیطره
ارتش سوریه با تسلط بر گذرگاه مرزی قنیطره وارد منطقه الحمیدیه، القحطانیه و رسم الرواضی در حومه قنیطره شد.
خبرگزاری رسمی سوریه «سانا» اعلام کرد، ارتش این کشور یک درمانگاه صحرایی را تصرف کرده است که داخل آن مقادیر زیادی دارو ـ که ساخت رژیم صهیونیستی است ـ کشف شده و این درمانگاه متعلق به تروریست ها بوده است.
تروریست های جبهه النصره پیش از آنکه بر اساس توافق مصالحه، این معبر را به مقصد ادلب ترک کنند، آن را به آتش کشیده بودند.
گروه های تروریستی قبل از آزادسازی این روستا، با استفاده از موقعیت آن روستاها و شهرهای اطراف به ویژه شهر «البعث» را هدف حملات خمپاره ای و راکتی خود قرار می دادند.