شدت گرفتن تنش های میان واشنگتن و آنکارا به دنبال تحریم دو وزیر ترکیه، آمادگی اردوغان برای احیای مجازات اعدام در ترکیه، افشای طرح عربستان و امارات برای اشغال قطر و تلاش ابوظبی برای بازگشایی سفارت امارات در دمشق، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به ادغام و ائتلاف چندین گروه تروریستی در شمال سوریه نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ گروههای تروریستی مستقر در سوریه در پی حمله احتمالی ارتش سوریه به مناطق شمالی از جمله ادلب واقع در شمال سوریه، ائتلاف و گروه واحد تشکیل دادند.
گروه رسانهای «الاعلام الحربی» سوریه گزارش داد، گروههای تروریستی «جبهه تحریر سوریه، الجبهه الوطنیه للتحریر، جیش الاسلام، صقور الشام و تجمع دمشق» که در شمال سوریه مستقر هستند، گروهی را با نام «الجبهه الوطنیه للتحریر» تشکیل داده و اعلام کردند، در این گروه ادغام میشوند.
تحریم دو وزیر ترکیه توسط آمریکا و واکنش شدید آنکارا
سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد بر اساس دستور رئیس جمهوری، وزیران دادگستری و کشور ترکیه به دلیل آزاد نکردن کشیش برانسون تحت تحریم قرار گرفتند.
روز چهارشنبه، سارا هاکابی سندرز در نشست خبری خود و به دنبال تهدید دونالد ترامپ که در صورت آزاد نشدن کشیش برانسون آمریکایی که اکنون در حصر خانگی در ترکیه قرار دارد، ترکیه تحت تحریم قرار می گیرد، این مطلب را مطرح کرد.
وی افزود: ترکیه برای آزادی کشیش اندرو برانسون که برای انجام اقدام نادرست وی هیچ شواهدی وجود ندارد، کاری انجام نداده است.
سخنگوی کاخ سفید با بیان اینکه معتقدیم برانسون قربانی بی عدالتی و بی انصافی دولت ترکیه شده است، ادامه داد: بنا به دستور رئیس جمهوری، وزارت خزانه داری آمریکا دو وزیر دادگستری و کشور ترکیه را که نقش کلیدی در دستگیری و بازداشت این کشیش داشته اند، تحت تحریم قرار می دهد.
سندرز تأکید کرد: هر گونه اموال و یا منافع مربوط به این دو نفر در حوزه صلاحیت آمریکا مسدود شده است و آمریکا به طور کلی انجام هرگونه معامله با این دو نفر را ممنوع اعلام می کند.
وی بیان جزئیات بیشتر را به وزارت خزانه داری آمریکا محول کرد.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا روز پنجشنبه به حکم دادگاه ترکیه درباره ادامه بازداشت این کشیش آمریکایی واکنش نشان داد و تهدید کرد، اگر برانسون به سرعت آزاد نشود، ترکیه را تحریم می کنیم.
«مولود چاووشاوغلو»، وزیر خارجه ترکیه با اعتراض شدید به این تصمیم آمریکا اعلام کرد، آنکارا نیز به همان شیوه و بدون هیچ تأخیری تحریمهای آمریکا علیه دو وزیر خود را پاسخ خواهد داد.
به نوشته خبرگزاری «آناتولی»، چاووش اوغلو با صدور بیانیهای گفت: «ما قویا به تحریمهای اعلامی وزارت خزانهداری آمریکا اعتراض داریم. این اقدام ستیزهجویانه که منفعتی برای هیچ کسی ندارد، به همان شکل و بدون تأخیر تلافی خواهد شد».
وی با بیان اینکه تحریم دو وزیر ترکیهای توسط آمریکا با مفاهیم قانون و عدالت همخوانی ندارد، افزود: این اقدام را «مداخله توهینآمیز» در دستگاه قضایی ترکیه میدانند و به اقدام سازنده برای حل مشکلات دوجانبه صدمه میزند.
وزیر خارجه ترکیه همچنین در صفحه شخصی توئیتر خود دولت آمریکا را تهدید کرد، یا هر چه زودتر این اقدام نادرست را اصلاح کنند یا پاسخ آن را دریافت خواهند کرد.
«حلوسی آکار» وزیر دفاع ترکیه نیز در واکنش به اقدام اخیر وزارت خزانهداری ایالات متحده گفت، ترکیه نه از تحریمهای آمریکا میترسد و نه آنها را میپذیرد.
آکار در توئیتر خود نوشت: «وزیران دادگستری و کشور ترکیه که هیچ، اقدام علیه حتی یک درخت در مرز ما، اقدام علیه تمام جمهوری ترکیه است. ما این را نمیپذیریم و ترسی نداریم».
آمادگی اردوغان برای احیای مجازات اعدام در ترکیه
در حالی که مجازات اعدام در کشور ترکیه در سال ۲۰۰۲ ملغی شده بود، رئیس جمهور این کشور برای احیای مجدد این قانون در صورت موافقت مجلس، اعلام آمادگی کرد.
رجب طیب اردوغان در مصاحبه ای با شبکه ان تی وی اعلام کرد که در صورت تصویب شدن قانون اجرای اعدام توسط مجلس ترکیه، این قانون را امضا خواهد کرد.
در حالی که احتمال احیای مجازات اعدام در ترکیه باعث واکنش های اعتراضی از سوی کشورهای اروپایی شده است، اردوغان اعلام کرد: «می دانید که ما در مورد این موضوع (اعدام) خیلی حساس هستیم. در صورتی که مجلس این قانون را تصویب کند، من آن را تأیید خواهم کرد، چرا که جایگاه قاتلان را می دانیم. می دانیم که آن ها باید هزینه ارتکاب جرایم را بپردازند.»
سال گذشته میلادی، بحث بر سر احیای مجازات اعدام در ترکیه برای جرایم مربوط به تروریسم یا خیانت ملی، باعث خشم نهادهای اروپایی شد، تا جایی که ژان کلود یانکر رئیس کمیسیون اروپا اعلام کرد که احیای این مجازات در ترکیه نقطه پایانی بر مذاکرات پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپایی خواهد بود.
اردوغان ابتدا پیشنهاد داده بود که این قانون به همه پرسی گذاشته شود، ولی بعدا این طرح را کنار گذاشت.
افشای طرح عربستان و امارات برای اشغال قطر
پایگاه تحلیلی «اینترسپت» روز چهارشنبه به نقل از منابع آگاه نوشت، عربستان سعودی و امارات متحده عربی در تابستان سال ۲۰۱۷ همزمان با آغاز محاصره قطر، در آستانه اقدام نظامی علیه این کشور قرار داشتهاند، اما «رکس تیلرسون» وزیر خارجه وقت آمریکا با این اقدام مخالفت کرده است. به نوشته اینترسپت، مخالفت تیلرسون با اقدام نظامی علیه قطر، از جمله عوامل ناخرسندی ریاض و ابوظبی از او و تلاشها آن برای برکناری وزیر خارجه وقت آمریکا بوده است.
بنا بر این گزارش، یک مقام کنونی سرویسهای اطلاعاتی و دو مقام سابق وزارت خارجه آمریکا میگویند، چند هفته پس از آنکه عربستان، امارات، بحرین و مصر مسیرهای هوایی، زمینی و دریایی خود را به روی قطر بستند، قصد داشتند در یک طرح محرمانه، به این کشور حمله کرده و آن را اشغال کنند. همان زمان، تیلرسون در تماسهای تلفنی متعدد، از سران این کشورها خواسته از اقدام نظامی علیه قطر صرف نظر کنند.
وی در این تماسها، به سلمان پادشاه عربستان، «محمد بن سلمان» معاون وقت ولیعهد سعودی و «عادل الجبیر» وزیر خارجه عربستان، درباره تبعات اقدام نظامی علیه قطر یا افزایش تنشها در خلیج فارس هشدار داده است. او از «جیمز متیس» وزیر دفاع آمریکا هم خواسته هشدارهای مشابهی را به همتایان سعودیاش منتقل کند. این اقدام تیلرسون موجب عقبنشینی محمد بن سلمان شده، اما «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی را خشمگین کرده است.
به نوشته اینترسپت، عوامل نفوذی سرویس اطلاعاتی قطر در عربستان اوایل تابستان ۲۰۱۷ به طرح محرمانه ریاض و ابوظبی پی بردهاند. در پی دریافت این اطلاعات، قطر آمریکا را در جریان قرار داده و بعدا هم سرویس اطلاعاتی انگلیس وجود چنین طرحی را تأیید کرده است.
بر اساس این طرح که عمدتا توسط ولیعهدهای ریاض و ابوظبی تدوین شده و قرار بوده چند هفته بعد اجرایی شود، نیروهای زمینی ارتش عربستان از طریق مرز زمینی وارد قطر شده و با حمایت نیروهای اماراتی تا حدود ۷۰ مایل به سمت دوحه، پایتخت قطر پیش میرفتهاند. این نیروها سپس با دور زدن پایگاه نظامی آمریکا در قطر، پایتخت را اشغال میکردهاند.
تلاش ابوظبی برای بازگشایی سفارت امارات در دمشق
منابعی در امارات اعلام کردند، این کشور در حال بازسازی ساختمان سفارت ابوظبی در دمشق است که این امر مقدمهای برای بازگشایی آن است.
به گزارش پایگاه «عربی ۲۱»، امارات در حال تکمیل اقدامات بازگشایی سفارت خود در دمشق است.
سفارت امارات در دمشق در نوامبر ۲۰۱۱ میلادی آماج قرار گرفت و ابوظبی در آن زمان نظام سوریه را مسئول حفاظت از امنیت سفارت و دیپلماتها دانست.
حدود سه سال پیش، یعنی در ژوئیه ۲۰۱۵ میلادی، ابوظبی هیأتی را با هماهنگی نظام سوریه به منظور بازدید از شرایط ساختمان این سفارت به دمشق فرستاد.
منابعی در امارات که خواستند نامشان فاش نشود، اعلام کردند، علی محمد الشامسی، رئیس اطلاعات امارات با علی مملوک، مدیر دفتر امنیت ملی سوریه در دمشق دیدار کرد و دو طرف در این دیدار به بررسی احیای روابط دیپلماتیک دوجانبه پرداختند.
در این راستا، منابع آگاه به روزنامه رأی الیوم گفتند، سفارت امارات در سوریه در حال فراهم سازی مقدمات بازگشایی و شروع به کار خود است، به گونه ای کارمندان محلی سفارت از ابوظبی پیامی دریافت کردهاند، مبنی بر اینکه به سفارت بازگردند و تجهیزات مورد نیاز برای فعالیت مجدد آن را تأمین کنند؛ این به منزله احیای روابط بین ابوظبی و دمشق در آینده نزدیک است.
منابع موثق گفتند، پیشتر دو طرف سعودی و سوری در ریاض دیداری داشتند و جوانب امنیتی و سیاسی را بررسی کردند و به نظر میرسد ریاض و ابوظبی در زمینه احیای روابط با دمشق در حال رقابت با دوحه هستند، زیرا شواهد اخیر دال بر این است که دوحه به دنبال احیای روابط خود با دمشق به واسطه تهران است، به گونه ای که اخیرا روابط تهران و دوحه کاملا عادی شده و دوحه سفیر فوقالعاده به تهران فرستاده و تبلیغات رسانهای خود علیه ایران را متوقف کرده است.