هشدار جدی و دوباره آمریکا، انگلیس و فرانسه به دولت سوریه، دیدار مخفیانه وزیر خارجه قطر با وزیر دفاع اسرائیل در قبرس، اتحادیه اروپا در پی ایجاد «شبه سوئیفت» برای حفظ برجام، واکنش مقام های روس به ادعاهای بولتون درباره حضور ایران و روسیه در سوریه، اقدام خصمانه بحرین علیه قطر و تحرکات گسترده نظامیان آمریکایی در استان نینوای عراق، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به رد پیشنهاد عربستان از سوی بشار اسد در رابطه با ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ نماینده و عضو فراکسیون حزب الله در پارلمان لبنان فاش کرد، رئیس جمهوری سوریه، پیشنهاد عربستان برای بازسازی این کشور در مقابل قطع روابطش با حزب الله و ایران را نپذیرفته است.
نواف الموسوی، عضو فراکسیون «وفا به مقاومت» وابسته به حزب الله لبنان در گفت وگوی تلویزیونی با شبکه المیادین عنوان داشت، پیشنهادی که بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه با آن مخالفت کرد، مبتنی بر «تأمین مالی بازسازی سوریه در مقابل قطع روابط با حزبالله و ایران» بود.
وی با اشاره به اینکه یک نماینده سعودی از سوی محمد بن سلمان، حامل این پیشنهاد برای اسد بود، گفت: عربستان همچنین به اسد ریاست جمهوری مادام العمر وی در سوریه در کنار بازسازی این کشور در مقابل قطع روابطش با حزب الله وایران را پیشنهاد داده بود.
وی تصریح کرد: بشار اسد مقاوم است و در کنار مقاومت قرار دارد.
هشدار جدی و مجدد آمریکا، انگلیس و فرانسه به دولت سوریه
کشورهای آمریکا، فرانسه و انگلیس با تکرار ادعاهای سابق علیه دولت سوریه، تهدید کردند، در صورت استفاده دمشق از سلاح شیمیایی در هر حملهای به ادلب پاسخ کوبندهای به این حمله میدهند.
به گزارش پایگاه خبری الفجر، در بیانیه مشترک این سه کشور، نسبت به هرگونه حمله نظامی در ادلب و پیامدهای انسانی آن ابراز نگرانی شده است.
در این بیانیه ادعا شده است: ما نگران احتمال استفاده "مجدد" و "غیرقانونی" از سلاح شیمیایی بوده و مصمم هستیم در صورت استفاده "دوباره" نظام اسد از سلاح شیمیایی پاسخ کوبندهای دهیم.
کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل این بیانیه را به مناسبت گذشت پنج سال از حمله ادعایی با گاز سارین در غوطه شرقی دمشق صادر کردند که غرب مدعی است دمشق مسئول آن است.
در این بیانیه آمده است: موضع ما در قبال استفاده از سلاح شیمیایی تغییری نکرده است؛ همان طور که پیشتر هم گفته بودیم به هر حمله جدید شیمیایی از سوی نظام سوریه، که پیامدهای انسانی وحشتناکی به دنبال خواهد داشت، پاسخ شدیدی میدهیم.
آمریکا، فرانسه و انگلیس در آوریل گذشته حمله هوایی را به اهدافی در سوریه در پاسخ به حمله شیمیایی ادعایی در دوما انجام دادند.
قرار است، شورای امنیت شورای امنیت طی روزهای آتی طی نشستی وضعیت در سوریه را بررسی کند.
دیدار مخفیانه وزیر خارجه قطر با وزبر دفاع اسرائیل در قبرس
روز چهارشنبه رسانههای رژیم صهیونیستی مدعی شدند که وزیر امور خارجه قطر ماه ژوئن گذشته، مخفیانه با وزیر جنگ این رژیم در قبرس دیدار کرده است.
شبکه تلویزیونی ۱۰ و وبسایت «واللا» اعلام کردند، «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی»، با «آویگدور لیبرمن» دیدار و در مورد «تلاشهای بینالمللی به منظور دستیابی به اقداماتی در نوار غزه» گفتوگو کردهاند.
وبگاه مذکور به نقل از «باراک راوید»، کارشناس شبکه ۱۴ اسرائیل نوشت که لیبرمن طی این دیدار با «محمد العمادی»، فرستاده ویژه قطر نیز دیدار کرده است، ولی بنا بر اظهارات یک مقام مسئول صهیونیست، نشست بین لیبرمن در واقع با یک شخصیت قطری بلند پایه بوده است.
این مقام صهیونیست که نخواست نامش فاش شود، مدعی شد، نماینده قطر مدام به سرزمینهای اشغالی سفر میکند و نیازی نیست که لیبرمن با او در قبرس دیدار کند.
سهشنبه هفته گذشته، شبکه العربیه عربستان سعودی، به نقل از شبکه ۱۰ اسرائیل از دیدار العمادی با وزیر جنگ رژیم صهیونیست در قبرس خبر داده و گفته بود، دو طرف در مورد حمایتهای مالی دوحه از غزه رایزنی کردهاند.
اتحادیه اروپا در پی ایجاد «شبه سوئیفت» برای حفظ برجام
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، یک منبع مطلع اروپایی شامگاه چهارشنبه گفت، اتحادیه اروپا دیدگاه «هایکو ماس»، وزیر امور خارجه آلمان مبنی بر ایجاد یک نظام پرداخت مالی اروپایی مشابه با «سوئیفت» برای کمک به حفظ توافق هستهای ایران پس از خروج آمریکا را در نظر میگیرد.
«اسپوتنیک» افزود: این مقام اروپایی درباره واکنش اعضای اتحادیه اروپا به ایجاد بستری مشابه با سوئیفت برای حفظ برجام گفت: «به عنوان بخشی از اقدامها به منظور حفظ توافق هستهای ایران، هدفی مبنی بر حفظ ساز و کارهای انجام عملیات مالی وجود دارد که اجازه میدهد، ایران همچنان از این توافق بهره مند شود؛ این بخش مهمی از کار و بیان ایدههای گوناگون (در مورد این موضوع ) است که بیان میشود و هم اکنون میتوان گفت، نقش مهمی در تلاش برای ضمانت دادن به حفظ توافق هستهای ایران دارد.»
این منبع آگاه البته از اظهارنظر درباره اینکه آیا این پیشنهاد در سطح اتحادیه اروپا در نظر گرفته می شود یا خیر، خودداری کرد!
وزیر خارجه آلمان روز سه شنبه به ایده ایجاد نظامهای پرداخت مالی مستقل اروپا از آمریکا برای حمایت از توافق هستهای با ایران اشاره کرده بود.
«هایکو ماس» در مقالهای نوشته بود، اروپا برای حفاظت از برجام به ایجاد نظامهای پرداخت مالی مستقل نیاز دارد و زنده بودن توافق هستهای، بهتر از بحرانی است که شاید خاورمیانه را تهدید کند.
با این حال، آنگلا مرکل، روز چهارشنبه در همین زمینه گفته بود: «درباره موضوع نظامهای پرداخت مالی مستقل، ما در تعامل با ایران مشکلهایی داریم. بیشک، می دانیم که در مورد تأمین مالی تروریستها، سوئیفت بسیار مهم است.»
واکنش مقام های روس به ادعاهای بولتون درباره حضور ایران و روسیه در سوریه
روز پنجشنبه، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه، به اظهارات «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید درباره نقش روسیه در سوریه واکنش نشان داد.
بولتون روز چهارشنبه در مصاحبه با رویترز ضمن اینکه «خروج ایران از سوریه » را خواستار شد، اظهار داشت: «روسها در سوریه گیر افتادهاند».
به گزارش اینترفکس، لاوروف در واکنش به این اظهارات گفت: «تمام نیروهای خارجی که بدون دعوت دولت سوریه در این کشور حضور دارند، باید آنجا را ترک کنند».
«سرگئی ریابکوف»، معاون وزیر خارجه روسیه نیز ایران را یک شریک سودمند برای روسیه به منظور بیرون راندن ترویستها از سوریه خواند و گفت: «بر خلاف آمریکا و ائتلافش، ما و دیگر کشورهای ضامن آتش بس (ایران و ترکیه) ثبات در سوریه و بازگشت این کشور به اوضاع عادی را با عمل و نه با حرف به اثبات رساندهایم».
«دمیتری پسکوف»، سخنگوی کاخ ریاست جمهوری روسیه دیگر مقامی بود که به اظهارات بولتون واکنش نشان داد.
پسکوف با «نادرست» خواندن اظهارات بولتون گفت: «بگذارید همتایان ما در واشنگتن بگویند، روسیه در جایی گیر کرده است. اما روسیه نقش بسیار فعالی برای نجات سوریه از تروریسم بینالمللی، داعش و دیگر گروه های تروریستی ایفا کرده و این کشور را در مسیر حل سیاسی و دیپلماتیک (بحران) قرارد داده است».
در همین راستا، «کنستانتین کاساچیف»، رئیس کمیته روابط خارجی شورای فدراسیون روسیه نیز با اعلام اینکه دلیلی برای ترک سوریه از جانب روس ها وجود ندارد، گفت: «پیشنهادهای بولتون برای گفتوگوهای احتمالی درباره سوریه پس از خروج ایران از منطقه، با وجود تحریمهای روسی، خواستههایی بیجاست».
اقدام خصمانه بحرین علیه قطر
در اقدام تنشآمیز جدید منامه علیه دوحه، بحرین از تصمیم خود برای توقف صدور روادیدهای جدید برای شهروندان قطری خبر داد. وزارت کشور بحرین در بیانیهای با اعلام این خبر گفت: دانشجویان قطری که در بحرین مشغول تحصیل هستند و کسانی که ویزاهای معتبر دارند، از این امر مستثنا هستند.
این بیانیه افزود: این اقدام در واکنش به «اقدامات خصمانه» مقامات قطری در پیش گرفته شد، ولی جزئیات دیگری در این بیانیه ذکر نشده است. در پی بحران و تنشهای به وجود آمده میان قطر و چهار کشور محاصره کننده (عربستان، امارات، بحرین و مصر) روابط دیپلماتیک و تجاری با دوحه قطع شد.
تحرکات گسترده نظامیان آمریکایی در استان نینوای عراق
یک منبع امنیتی در استان نینوا از تحرکات گسترده آمریکایی ها در غرب استان نینوا عراق خبر داد و اعلام کرد: نیروهای آمریکایی در منطقه الحضر در غرب نینوا مستقر شده اند.
این منبع عراقی بیان کرد: علت استقرار نیروهای آمریکایی در این منطقه، سقوط بالگرد آمریکایی در روز دوشنبه گذشته است.
گفتنی است، بر اثر سقوط بالگرد در روز دوشنبه گذشته، یک نظامی آمریکایی کشته و دو نظامی دیگر زخمی شدند.