جلسه شورای امنیت درمورد ادلب، سفر یک هیأت امنیتی آمریکایی به دمشق با ارائه یک پیشنهاد به اسد، اعلام آمادگی پاکستان برای میانجیگری میان ایران و عربستان، منع سفر دیپلمات های فرانسوی به ایران و احتمال استقرار سلاح های هسته ای روسیه در سوریه، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به سفر هیأت عراقی به آمریکا برای رایزنی درباره معافیت از تحریم ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ در پی برقراری دوباره تحریمهای واشنگتن علیه ایران، «حیدر العبادی»، نخست وزیر عراق روز سه شنبه اعلام کرد که دولت این کشور با اعزام هیأتی به آمریکا درصدد است با مقامات واشنگتن بر سر انجام معاملات مالی با ایران به توافق برسد.
این نخستین اظهارات یک مقام رسمی عراق از زمان انتشار گزارش هفته گذشته رویترز در خصوص تمایل بغداد به دریافت معافیت از برخی تحریم های ایران است؛ تحریم هایی که اقتصاد عراق را به دلیل پیوند نزدیک با همسایه شرقی خود تحت الشعاع قرار می دهد.
حیدر العبادی در کنفرانس خبری هفتگی خود ـ که از تلویزیون دولتی عراق پخش شد ـ اعلام کرد: «ما با تحریم های اقتصادی علیه هیچ کشوری موافق نیستیم و این موضع استراتژیک ماست».
گفتنی است، «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا در ماه می گذشته از توافق هسته ای منعقده میان ایران و گروه ۱+ ۵ (به نام برجام) خارج شد و بار دیگر تحریم های اقتصادی علیه ایران را برقرار کرد؛ افزون بر آن، دولت ترامپ به کشورهای جهان در مورد پیامدهای عدم رعایت تحریم ها علیه تهران هشدار داد. در این شرایط، دولت عراق با چالشی فزاینده روبه رو شد، زیرا دو متحد بزرگ این کشور (ایران و آمریکا) از دشمنان دیرینه یکدیگر به شمار می روند.
در همین ارتباط، دولت عراق و مقامات بانک مرکزی این کشور اعلام کردند که یک هیأت نمایندگی برای درخواست معافیت از تحریم های اِعمالی آمریکا علیه تهران، به واشنگتن سفر خواهد کرد. مقامات عراق زمان دقیق این سفر را اعلام نکردند.
جلسه شورای امنیت در مورد ادلب
شورای امنیت روز سه شنبه جلسه خود را برای بررسی اوضاع ادلب سوریه برگزار کرد.
کارن بیرس، نماینده انگلیس در شورای امنیت در این جلسه تصریح کرد: ما گزارشهایی مبنی بر این امر داریم که نظام سوریه برای یک اقدام نظامی در ادلب آماده میشود.
در همین حال بشار جعفری، نماینده سوریه در سازمان ملل گفت: برخی کشورهای غربی از طریق پرچمهای سیاه خود و کلاه سفیدهایشان به دنبال تعدی علیه سوریه هستند و میخواهند برای نمایشهای جدیدی درخصوص استفاده از سلاحهای شیمیایی در سوریه مقدمهچینی کنند تا مانع از روند سیاسی شده و این تجاوزات را توجیه کنند.
وی گفت: مواد شیمیایی سوریه در دریای مدیترانه در یک کشتی آمریکایی منهدم شد.
سفر یک هیأت امنیتی آمریکایی به دمشق با ارائه یک پیشنهاد به اسد
خبرگزاری «رویترز» سهشنبه شب گزارش منتشر شده در یکی از رسانههای منطقهای درباره سفر یک هیأت امنیتی آمریکایی به دمشق را تأیید کرد و به نقل از مقامهای آمریکایی نوشت که واشنگتن کانالهایی برای تماس با دمشق دارد.
روزنامه «الاخبار»، روز سهشنبه به نقل از منابع آگاه از سفر یک هیأت آمریکایی به ریاست یک افسر بلندپایه آمریکایی به دمشق در یکی از شبهای هفته پایانی ژوئن گذشته با یک هواپیمای اماراتی خبر داد.
به نوشته این روزنامه، این افسر آمریکایی با «علی مملوک» رئیس دفتر امنیت ملی سوریه دیدار کرده است. بنا بر این گزارش، هیأت آمریکایی در این سفر به دمشق پیشنهاد داده در صورت خروج مستشاران نظامی ایران از سوریه، نیروهای آمریکایی هم سوریه را ترک کنند.
با وجود این، مملوک در پاسخ به این پیشنهاد، آمریکا را «نیروی اشغالگر» توصیف و بر روابط مستحکم میان دمشق و تهران تأکید کرده است. رئیس دفتر امنیت ملی سوریه پیشنهاد مشارکت آمریکا در طرحهای اقتصادی شرق سوریه را هم رد و عنوان کرده که اولویت سوریه، همکاری با کشورهای «دوست و همپیمان» است.
با گذشت ساعاتی از انتشار این گزارش، رویترز به نقل از یک مقام ائتلاف حامی «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه، انجام این دیدار را تأیید کرده و نوشته است، هیأت آمریکایی شامل مقامهای امنیتی و اطلاعاتی بوده است.
دو مقام ارشد اطلاعاتی آمریکا هم که خواستهاند نامشان فاش نشود، به رویترز گفتهاند، «گفتوگوهایی با اعضای رژیم اسد در جریان است.» این مقامها هدف این گفتوگو را بیرون راندن داعش از سوریه، اطلاع از وضعیت ذخایر ادعایی مواد شیمیایی دولت سوریه و پیگیری وضع «آستین تایس» خبرنگاری که آمریکا ادعا دارد، در بازداشت دولت سوریه است، عنوان کردهاند.
رویترز نوشته است: «منابع منطقهای به رویترز گفتهاند که اغلب جزئیات گزارش الاخبار صحیح است.»
اعلام آمادگی پاکستان برای میانجیگری میان ایران و عربستان
وزیر امور خارجه پاکستان در خصوص نقش اسلام آباد برای میانجیگری میان تهران و ریاض گفت: اگر فرصتی برای ایفای نقش میان طرفین باشد، در این خصوص نقش آفرینی خواهیم کرد.
«شاه محمود قریشی» در نشست خبری با رسانه های داخلی و خارجی پاکستان در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران با موضوع نقش پاکستان برای میانجیگری میان ایران و عربستان سعودی، گفت: موضوع خوبی است و اگر فرصتی برای ایفای نقش مثبت میان دو کشور باشد، انجام خواهیم داد؛ البته این ایده تحمیلی نخواهد بود.
وی ادامه داد: اگر تمایلی در این خصوص باشد، می توان نقش مثبتی برای رفع مسائل ایفا کرد.
منع سفر دیپلمات های فرانسوی به ایران
مقامات فرانسوی به دیپلماتها و مقامات وزارت خارجه این کشور گفتهاند که تا اطلاع ثانوی، تمامی سفرهای غیرضروری خود را به ایران متوقف کنند.
فرانسویها دلیل این اقدام خود را به ادعای طرح ناکام بمبگذاری و سختتر شدن نگرش ایران نسبت به فرانسه نسبت دادهاند.
به نوشته رویترز، در دستورالعمل دولت فرانسه، ماجرای ادعایی بمبگذاری در تجمع مخالفان ایران در پاریس که وکیل شخصی ترامپ نیز در آن حضور داشته است، که نشانهای از موضع خصمانهتر ایران به فرانسه توصیف شده، به عنوان یکی از علل این تصمیم عنوان شده است.
موریس گوردالت مونتاین، دبیرکل وزارت خارجه فرنسه در دستورالعمی که صادر کرده، آورده است: «رفتار مقامات ایرانی نشان دهنده سختتر شدن موضع آنها در قبال کشورمان و همچنین برخی از شرکای ماست.»
در این دستورالعمل آمده است: «با توجه به ریسکهای امنیتی ... تمامی افسران ادارات مختلف ـ چه در ستاد مرکزی یا پستهای خارجی مستقر هستند ـ باید تا اطلاع ثانوی، به غیر موارد و سفرهای ضروری، از سفر به ایران خودداری کنند.»
احتمال استقرار سلاح های هسته ای روسیه در سوریه
یکی از نمایندگان مجلس دومای روسیه با انتقاد از اقدامات آمریکا علیه این کشور خواهان استقرار سلاح های هسته ای در خارج روسیه از جمله سوریه شد.
«ولادیمیر گوتینیف»، معاون اول رئیس کمیسیون سیاست اقتصادی مجلس دومای روسیه تأکید کرد: ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوی روسیه باید به فکر یک واکنش مناسبت در برابر اقدامات آمریکا باشد و به عنوان مثال سلاح های هسته ای را در سوریه مستقر کند.
وی در ادامه افزود: آمریکا خط قرمز روابط با روسیه را زیر پای گذاشته است و رئیس جمهوری روسیه باید به عنوان مثال توافق مربوط به موشک های هسته ای با واشنگتن را به حالت تعلیق درآورده و سلاح های هسته ای را در خارج از کشور و سوریه مستقر کند.
این مسئول روس تأکید کرد: ما امروز شاهد آنیم که آمریکا از تحریم روسیه و تحریم کشورهایی که از روسیه سلاح می خرند سخن می گوید. ما باید به حرف کارشناسان در خصوص تعلیق توافق عدم استقرار تکنولوژی های موشکی و هسته ای در خارج کشور گوش دهیم. بعید نیست یکی از کشورهایی که این سلاح ها در آن مستقر می شود، سوریه باشد، چون ما در این کشور پایگاه هوایی داریم.