پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون بانک مرکزی: تورم تولید در مردادماه به 15.2 درصد رسید، شاخص کل بورس بیش از ۲۴۰۰ واحد از دست داد، چند میلیون نفر در اتحادیه اروپا و منطقه یورو بیکار هستند؟، عراق صادرات نفت خود را افزایش داد، تولید نفت روسیه در ماه اوت امسال ثابت باقی ماند، بازار اوراق مسکن؛ نگرانیها نسبت به بازگشت رکود و کاهش ۸ میلیون تومانی قیمت خودرو را در بر دارد.
تصمیم مهم برزیل درباره همکاری اقتصادی با ایران
رودریگو دی آزردو سانتوس، سفیر برزیل در تهران با اشاره به علاقه دولت برزیل برای تداوم همکاریهای اقتصادی و تجاری با ایران حتی بعد از شروع تحریمها در آبان ماه، گفت: برای این منظور راهکارهایی در مذاکره با طرفهای ایرانی پیدا کردهایم که اجرایی خواهد شد.
سفیر برزیل در ایران در ادامه از پیموده شدن مراحل نهایی تخصیص اعتبار یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلاری به فعالان اقتصادی برزیل برای همکاری با طرف ایرانی خبر داد و افزود: قرار است این اعتبار توسط بانک توسعه برزیل، تخصیص داده شود. البته از آنجا که این اعتبار تنها به خدمات و کالاهایی غیر از محصولات کشاورزی مربوط میشود، لازم است برای حوزه کشاورزی از ظرفیت دیگر بانکها استفاده کرد.
وی هدف دولت برزیل در همکاری با ایران را اشتغالزایی و انتقال تکنولوژی به این کشور با هدف ایجاد روابط طولانیمدت عنوان کرد و گفت: بانک مرکزی برزیل هیچ مانعی در برابر حضور بانکهای ایرانی در برزیل نمیبیند و معتقد است این کار به تداوم همکاریهای مالی دو کشور کمک میکند. به نقل از اتاق بازرگانی ایران، رئیس اتاق مشترک ایران و برزیل در مورد اهمیت بازار ایران برای برزیل به دلیل حجم بالای صادرات این کشور به ایران نیز گفت: در سال ۲۰۱۷ میلادی کل صادرات برزیل به ایران ۲.۵۵ میلیارد دلار برآورد شده که از این میان ۷۸۰ میلیون دلار به صادرات ذرت، ۵۶۰ میلیون دلار به صادرات گوشت و ۴۷۰ میلیون دلار به صادرات دانه سویا مربوط میشود. بر اساس این ارقام، ایران ۱۷ درصد از صادرات ذرت، ۱۲ درصد از صادرات گوشت و ۴ درصد از صادرات سویای برزیل را به خود اختصاص میدهد
بانک مرکزی: تورم تولید در مردادماه به 15.2 درصد رسید
بانک مرکزی اعلام کرد: شاخص بهای تولیدکننده در ایران در 12 ماهه منتهی به مرداد ماه امسال نسبت به 12 ماهه منتهی به مرداد سال قبل، 15.2 درصد افزایش یافت. خلاصه نتایج بهدست آمده از شاخص بهای تولیدکننده در ایران بر اساس سال پایه 1395 نشان می دهد شاخص بهای تولیدکننده در مرداد ماه گذشته به عدد 144.2 رسید که نسبت به ماه قبل 6.3 درصد افزایش داشته است. شاخص مذکور در مردادماه امسال نسبت به ماه مشابه سال قبل معادل 33.8 درصد افزایش نشان میدهد.
شاخص کل بورس بیش از ۲۴۰۰ واحد از دست داد
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز یکشنبه، با کاهش 2433 واحدی معادل 1.79 درصد به رقم 133 هزار و 676 واحد رسید. همچنین شاخص قیمت (وزنی-ارزشی)، با کاهش 711 واحدی معادل 1.79 درصد به رقم 39 هزار و 100 واحد رسید. شاخص کل هم وزن بر خلاف روزهای قبل، با افت 31 واحدی معادل 0.15 درصد، عدد 21 هزار و 628 واحد را به نمایش گذاشت. شاخص قیمت (هم وزن) نیز با کاهش 22 واحدی معادل 0.15 درصد به رقم 15 هزار و 302 واحد رسید. همچنین شاخص سهام آزاد شناور، 2769 واحد کاهش معادل 1.91 درصد را رقم زد و به سطح 142 هزار و 395 واحد رسید. همچنین شاخص بازار اول، با 2126 واحد کاهش معادل 2.13 درصد به رقم 97 هزار و 906 واحد رسید و شاخص بازار دوم نیز، با 3245 واحد کاهش معادل 1.19 درصد همراه بود و عدد 268 هزار و 990 واحد را به نمایش گذاشت.
چند میلیون در اتحادیه اروپا و منطقه یورو بیکار هستند؟
مرکز آمار اتحادیه اروپا گزارش داد: نرخ بیکاری منطقه یورو در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، ۰.۹ درصد کاهش داشته است. نرخ بیکاری کنونی کشورهای اروپایی، کمترین نرخ بیکاری از سال ۲۰۰۸ است. در حال حاضر ۱۶.۸۲۳ میلیون تن در اتحادیه اروپا و ۱۳.۳۸۱ میلیون در منطقه یورو بیکار هستند. در مقایسه با ماه ژوئن، شمار افراد بیکار در اتحادیه اروپا ۸۲ هزار نفر و در منطقه یورو ۷۳ هزار نفر کاهش داشته است.
در میان کشورهای اروپایی کمترین نرخ بیکاری مربوط به جمهوری چک با ۲.۳ درصد بوده است و پس از این کشور، آلمان با ۳.۴ درصد و لهستان با ۳.۵ درصد قرار دارند. از سوی دیگر بیشترین نرخ بیکاری نیز متعلق به یونان با ۱۹.۵ درصد است و پس از این کشور، اسپانیا با ۱۵.۱ درصد قرار دارد. در مقایسه با مدت مشابه سال قبل نرخ بیکاری در تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا و منطقه یورو کاهش یافته است.
بیشترین کاهش شمار بیکاران مربوط به قبرس با ۳ درصد، یونان با ۲.۲ درصد و پرتغال با ۲.۱ درصد بوده است. در بین جوانان نیز ۳.۳۲۵ میلیون جوان در اتحادیه اروپا و ۲.۳۶۵ میلیون جوان زیر ۲۵ سال در منطقه یورو بیکار بودهاند. نرخ بیکاری جوانان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل در اتحادیه اروپا ۴۶۶ هزار نفر و در منطقه یورو ۲۹۴هزار نفر کاهش یافته است. تا پایان ماه ژوئیه نرخ بیکاری جوانان در اتحادیه اروپا ۱۴.۸ درصد و در منطقه یورو ۱۶.۶ درصد بوده است. کمترین نرخ بیکاری متعلق به آلمان با ۶.۱ درصد، مالت با ۶.۳ درصد و جمهوری چک با ۶.۶ درصد است و بیشترین نرخ بیکاری نیز در یونان با ۳۹.۷ درصد، اسپانیا با ۳۳.۴ درصد و ایتالیا با ۳۰.۸ درصد مشاهده شده است.
عراق صادرات نفت خود را افزایش داد
وزارت نفت عراق از افزایش صادرات نفت این کشور و درآمدهای ناشی از آن در ماه گذشته میلادی خبر داد. به گزارش پایگاه خبری این وزارتخانه، سخنگوی وزارت نفت عراق اعلام کرد: بر اساس آمار اعلامی شرکت فروش نفت عراق 'سومو' حجم صادرات نفت خام در ماه اوت گذشته (10 مرداد تا 9 شهریور) به بیش از 111 میلیون و 61 هزار بشکه رسید.
عاصم جهاد گفت، این میزان صادرات نفت همچنین بیش از هفت میلیارد و 729 میلیون دلار برای عراق درآمدزایی داشته است. در این گزارش به میزان تولید و درآمد حاصل از فروش نفت طی ماه پیش از آن (جولای) و درصد افزایش آن در ماه اوت اشاره نشده است. جهاد درعین حال گفته است که این میزان صادرات شامل میزان صادرات نفت کرکوک در شمال این کشور نیست. به گفته وی، متوسط روزانه صادرات نفت عراق طی این مدت به روزانه سه میلیون و 583 هزار بشکه و قیمت آن در هر بشکه نیز بطور متوسط 69 دلار و 593 دلار بوده است. عراق یکی از اعضای مهم اوپک است.
تولید نفت روسیه در ماه اوت امسال ثابت ماند
تولید نفت روسیه در ماه اوت امسال بدون تغییر قابل توجه نسبت به ماه پیش از آن، نزدیک به بالاترین سطح خود پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق ماند. به گزارش رویترز از مسکو، اطلاعات وزارت انرژی روسیه روز (یکشنبه، ۱۱ شهریورماه) نشان داد تولید نفت این کشور در ماه اوت امسال به ۱۱ میلیون و ۲۱۰ هزار بشکه در روز رسید. روسیه در توافق جهانی کاهش تولید نفت تعهد کرده بود که تولید روزانه نفت خود را کاهش دهد، اما در ماه اوت امسال، تولید این کشور فراتر از مقدار متعهد شده در این توافق بود. صادرات نفت روسیه با خط لوله در ماه اوت امسال به چهار میلیون و ۳۴۳ هزار بشکه در روز رسید که بیشتر از ماه ژوئیه امسال بود. تولید گاز این کشور در ماه اوت به ۵۴ میلیارد و ۶۲۰ میلیون متر مکعب، معادل یک میلیارد و ۷۶۰ میلیون متر مکعب در روز، رسید که بیشتر از ماه ژوئیه بود.
بازار اوراق مسکن؛ نگرانیها نسبت به بازگشت رکود
دیروز اوراق تسهیلات مسکن اسفند ۹۵ (تسه۹۵۱۲) با رشد ۹/ ۰ درصدی به قیمت ۶۴ هزار و ۵۴۵ تومان معامله شدند. در تیر افت ۳/ ۳ درصدی و در مرداد کاهش ۹/ ۱ درصدی قیمت «تسه»ها رقم خورد. در شهریور شاهد روند کمنوسان «تسه»ها در سطح ۶۴ هزار تومان هستیم. گزارش بانک مرکزی افت ۲/ ۱۱ درصدی تعداد معاملات مسکن و کاهش ۲/ ۳۳ درصدی نسبت به سال گذشته را نشان داد. با وجود این، رشد ۱/ ۶۲ درصدی نسبت به سال گذشته رقم خورد. علاوه بر رشد تقاضای سرمایهگذاری، رشد قیمت نهادههای تولید، دورنمای تورمی با رشد ۳/ ۶ درصدی شاخص قیمت تولیدکننده (شاخص پیشنگر تورم) مرداد و جهش بازارهای موازی (بازدهی ۱۲۷ درصدی دلار و ۱۵۳ درصدی سکه از ابتدای سال) مانع از افت قیمت مسکن است. اما پایین بودن قدرت خرید متقاضیان و محدودیت وام مسکن نگرانیها از بازگشت رکود مسکن را تقویت کرده است.
کاهش ۸ میلیون تومانی قیمت خودرو/ نرخهای فعلی هم کذایی است!
رئیس اتحادیه صنف نمایشگاهداران و فروشندگان خودروی تهران گفت: از ابتدای هفته جاری به دنبال انتشار خبر عرضه ۴۰ هزار دستگاه خودرو از سوی خودروسازان، قیمت ها در بازار خودروهای داخلی نزولی شده و تا حدود ۸ میلیون تومان نیز کاهش یافته است. سعید موتمنی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: افزایش قیمت رخ داده در بازار خودروهای داخلی در یک ماه اخیر واقعی نبوده و ناشی از جوسازی دلالان و سفتهبازان است. وی ادامه داد: قیمتهای کذایی که برای خودروهای داخلی عنوان میشود قیمتهایی است که دلالان و سودجویان در سایتهای فروش اینترنتی آگهی میکنند و هیج مبنای درست و واقعی ندارد. رئیس اتحادیه صنف نمایشگاهداران و فروشندگان خودروی تهران افزود: واقعیت این است که چند دلال و سفتهباز قیمت های پرت و نجومی برای خودروها در سایتهای فروش اینترنتی آگهی میکنند و به سرعت این قیمت ها در شبکههای اجتماعی بهویژه کانالهای تلگرامی بازنشر شده و به عنوان قیمت خودرو بین مردم دهن به دهن شده و جا میافتد.
درخواست دوباره ژاپن برای معافیت از تحریم نفت ایران
مقامات و شرکت های عمده ژاپن بار دیگر و برای چندمین بار در سه ماه گذشته، خواستار معافیت از ممنوعیت واردات نفت خام از ایران شدند. شبکه تلویزیونی «ان.اچ.کی» ژاپن روز یکشنبه گزارش کرد عمده فروشان نفت خام در ژاپن نحوه واکنش به درخواست ایالات متحده آمریکا برای توقف کامل واردات نفت خام از ایران را در دست بررسی دارند. آمریکا با اعمال تحریم های اقتصادی علیه ایران، از کشورهای دیگر خواسته است که تا ماه نوامبر سال میلادی جاری (آبان)، واردات نفت خام از ایران را متوقف کنند.
تلویزیون ژاپن گزارش کرده است، پیشتر در سال میلادی جاری، دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، از چارچوب یک توافقنامه بین چند کشور که طبق آن برنامه هسته ای ایران محدود می شد، خارج شده و تحریم های خود را مجددا بر ایران ابقا کرد. نفت ایران 5.5 درصد کل واردات نفت ژاپن را تشکیل می دهد دولت ژاپن از دولت ایالات متحده آمریکا خواسته است که ژاپن را از این تحریم مستثنی کند و استدلال کرده است که به تضمین تنوع تامین نفت خام نیاز دارد. ایالات متحده آمریکا این درخواست ژاپن را رد کرده و ژاپن پیشرفت چندانی در مذاکره در این رابطه به دست نیاورده است.
'ان.اچ.کی' بدون اشاره به اسم شرکت ها می گوید چهار شرکت بزرگ ژاپنی عمده فروشی نفت خام در حال بررسی گزینه های خود در صورت قطع واردات نفت خام از ایران هستند. این در حالی است که چند روز پیش نیز 'ریو مینامی' مدیر بخش نفت و گاز وزارت اقتصاد، بازرگانی و صنعت ژاپن گفته بود توکیو همچنان به دنبال دریافت مجوز دولت آمریکا برای ادامه واردات نفت از ایران پس از تحریمها است. به نقل از ایرنا، این مقام وزارت اقتصاد ژاپن گفته بود توکیو به واردات نفت از ایران به عنوان یکی از الزامات تأمین امنیت کشور نگاه میکند و این موضوع برای ما خیلی مهم است. به گفته وی پالایشگاههای ژاپنی از دولت این کشور خواسته اند به جد به دنبال دریافت معافیت از تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران باشد چون آنها میخواهند واردات نفت از ایران را ادامه دهند.