نقدی به بالا و پایین شدن‌های اقتصادی در هفت سال گذشته؛

چرا وضعیت ارز، سکه، طلا و کالا بحرانی است؟!/ چطور می‌توان نسخه‌ای شفابخش برای اقتصاد ایران پیچید؟

لازم است، هرچه زودتر نسخه ای که به درد اقتصاد کشور بخورد و به بهبود شرایط مردم بینجامد با کمک دستگاه های مسئول، قوای سه گانه، اقتصاددانان و اهل فن طراحی شود و حتی اگر نیاز باشد، از اقتصاددانان مطرح جهان که تجربه پیچیدن نسخه های اقتصادی شفابخش برای برخی کشورها را در کارنامه خود دارند، بهره گرفته شود، چون مردم دیگر توانی برای استقامت در برابر مشکلات اقتصادی برایشان نمانده است!
کد خبر: ۸۳۳۰۰۸
|
۲۰ شهريور ۱۳۹۷ - ۱۳:۴۵ 11 September 2018
|
18737 بازدید
|

بیش از شش ماه است، اقتصاد کشور در گیرودار مشکلات طی طریق می کند و رهاورد آن کاهش ارزش پولی ملی به یک سوم قیمت قبل از سال 96 است. در حقیقت می توان گفت، اقتصاد کشور به حدی در شش، هفت سال اخیر شکننده نشان داده که از سال 1390 تا کنون ارزش پول ملی به یک ششم کاهش یافته است؛ یعنی یک سوم ارزش پول ملی در سال 91 و در دولت دهم و یک سوم دیگر ارزش پول ملی در سال 97 و در دولت دوازدهم تنزل پیدا کرده و از ارزش دارایی مردم کاسته است.

به گزارش «تابناک»؛ در این سال ها، اکثریت قریب به اتفاق مردم متضرر شده و شاهد از دست رفتن ارزش دارایی هایشان بوده اند، ولی عده ای محدود که از آنها به عنوان «کاسب تحریم» یاد می شود، تعدادشان در سال 97 نسبت به سال 91 ـ به دلیل تجربه ای که از وقایع اقتصادی ملموس آن سال پیدا کردند ـ به مراتب افزایش یافت. برخی مردم هم به گمان خود، برای حفظ دارایی خویش تلاش کردند؛ اما غافل از اینکه در زمین چنین افرادی بازی کرده اند.

جالب است، در همه این سال ها، هم سیاستگذاران اقتصادی کشور و هم اقتصاددانان نتوانسته اند نسخه ای شفابخش برای اقتصاد کشور و بهبود شرایط مردم بپچند. همچنین در پیش گرفتن راهکارهای نصفه ـ نیمه و تصمیمات خلق الساعه، نه تنها کمکی به این وضعیت نکرده، بلکه شرایط را برای کشور و مردم به مراتب سخت تر ساخته است تا نبود تئوری اقتصادی به درد بخور همچنان در کشور احساس شود.

در سال 91 ارزش دارایی های مردم یک شبه به یک سوم کاهش یافت و بسیاری از مردم احساس کردند که ضرر جدی از این تغییر و تحولات کرده اند؛ اما موضوع خیلی ادامه دار نبود و پس از چند ماه به ثبات نسبی رسید، این اتفاقات با برگزاری انتخابات و روی کار آمدن دولت جدید هم به دلیل شرایط رکود و هم برخی تغییر و تحولات رفته رفته بهتر و ثبات ادامه داری در بازار حاکم شد.

عملکرد اقتصادی دولت یازدهم در خصوص مهار رشد تورم، ایجاد ثبات و بهبود شاخص رشد اقتصادی منهای موضوع رکود تا حد زیادی قابل دفاع بود، اما با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم و ادامه دولت «حسن روحانی» این شرایط نه تنها بهتر نشد بلکه به دلیل برخی سیاست ها و انجام برخی جابجایی ها هر روز بحرانی تر شد تا جایی که از تنها شش ماه بعد از روی کار آمدن دولت دوم روحانی، نشانه های یک افول اقتصادی جدی به چشم آمد.

بسیاری از «کاسبان تحریم» و «دلالان» به واسطه بی عملی دولت در حوزه اقتصادی بار دیگر فعال و میدان دار شدند و شرایط را به گونه ای پیش بردند تا وضعیت اقتصادی کشور هر روز به هم ریخته تر شود و از ناحیه ضرر مردم به دلیل کاهش ارزش دارایی های شان، جیب این افراد هر روز پرتر می شد؛ تا جایی که قیمت بیشتر محصولات و کالاها بیش از دو برابر و حتی سه برابر شد و افزایش فاصله طبقاتی هر روز بیشتر و بیشتر.

در چنین شرایطی، دولت به دلیل خارج شدن آمریکایی ها از برجام و همچنین بازگردانده شدن تحریم های ظالمانه از سوی این کشور، نشان داد که هیچ گونه پیش بینی اقتصادی مناسب و کارآمدی برای این شرایط نداشته و تنها به فکر چند نسخه لحظه ای و خلق الساعه بوده است که اتفاقا این نسخه ها نه تنها موجب بهبود وضعیت نشد، بلکه با ایجاد رانت های آنچنانی به بحرانی تر شدن وضعیت اقتصادی کشور انجامید تا جایی که خود آمریکایی ها از ایجاد چنین وضعیتی شگفت زد شدند و اذعان کردند که اصلا فکرش را هم نمی کردند تحریم ها باعث چنین آشفتگی اقتصادی در کشور بشود.

در این بین، جدای از نقش «دولت، کاسبان تحریم و دلالان» بخشی از مردم که نسبت به شرایط موجود معترض نمایی می کردند نیز سناریو را تکمیل کردند و با عطش خریدی که از خود نشان دادند و احتکارهای نابجای محصولات به افزایش مشکلات اقتصادی کشور و کاهش میزان دارایی های خود و اطرافیانشان و همچنین عامه مردم کمک کردند. این رهاورد تجربه قبلی آنها از کاهش یک شبه ارزش دارایی هایشان بود.

همه این مسائل باعث شده که مشکلات اقتصادی و ناپایداری وضعیت در سال 97 نسبت به سال 91 بیشتر ادامه یابد و مردم نیز هر روز گله مند از نبود ثبات در بازار باشند، در حالی که اگر به جای خریدهای دیوانه وار تلاش می کردند، دست کاسبان تحریم و دلالان را از سودجویی کوتاه کنند و با مطالبات خود دولت را وادار به تهیه نسخه جامع اقتصادی در مقابل تحریم نمایند، آنگاه خیلی زود می توانستند به ایجاد ثبات اقتصادی در کشور کمک کنند.

این انتقاد جدی به مسئولان قوا و حاکمیت وجود دارد که چرا با وجود اختیارات فراوانی که به آنها برای بهبود شرایط کشور داده اند، باز هم در عرض سه روز سکه 600 -700 هزار تومان کاهش قیمت پیدا می کند و ارز هم 2-3 هزار تومان پایین می آید؛ اما یکباره این وضعیت در فاصله دو روز برعکس می شود و قیمت ها چنان نجومی بالا می رود که مردم آرزوی همان قیمت های گران قبلی را بکنند.

چرا اینقدر سیاست گذاری ها سطحی است و اقتصاد کشور بدون صاحب رها شده است که یک سخنرانی یا تصمیم گیری، تأثیرات اینچنینی بر اقتصاد، زندگی و معیشت مردم می گذارد و عده ای دلال و کاسب حرام خور می توانند چنان هیجانی در بازار ایجاد کنند که یکباره ارزش دارایی های خود را چند برابر کرده و از ارزش پول ملی کشور و دارایی های مردم به شدت بکاهند؟

لازم است، هرچه زودتر نسخه ای که به درد اقتصاد کشور بخورد و به بهبود شرایط مردم بینجامد با کمک دستگاه های مسئول، قوای سه گانه، اقتصاددانان و اهل فن طراحی شود و حتی اگر نیاز باشد، از اقتصاددانان مطرح جهان که تجربه پیچیدن نسخه های اقتصادی شفابخش برای برخی کشورها را در کارنامه خود دارند، بهره گرفته شود، چون مردم دیگر توانی برای استقامت در برابر مشکلات اقتصادی برایشان نمانده است!

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۰
در انتظار بررسی: ۱۴۰
انتشار یافته: ۸۵
روح الله حسینی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۰
این نتیجه اقتصاد آمریکایی است...هر چقدر بزرگان و علما فریاد زدند به گوش مسئولین نرفت که نرفت...
هر چه بد بختی داریم از آمریکاست...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۰
تاوقتي مسعولين خودشون بخوربخوردارن ديگه کي دلش بحال مردم ميسوزه
موسوی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۰
بدلیل اینکه اعتماد نداریم... بنده شخصا تا هر فردی در یک جایگاه مدیریت از هر نوع دستگاه حکومتی، میگوید اینکار را انجام ندهید، و نگران نباشید و درست میشود و ارزان میشود و... بلافاصله نگران شده و برعکسش را انجام میدهم. چون به خودم اعتماد دارم که قطعا آن شخص شایسته نیست و نمیتواند حتی فردای خانواده خویش را پیش بینی کند و دست تقدیر و بند پ و ژن خوب و... او را به این جایگاه رسانده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۰
همانگونه که طی این چندماه از زبان اکثر مسئولان رده بالای مملکت شنیدیم بحران اقتصادی ما ناشی از ضعف مدیریت است . والبته تحریم ها این بحران را تشدید کرده . راه حل برون رفت از این بحران اصلاح ساختار مدیریتی و سپردن کار بدست مدیران کاردان وکاربلد وتوانا است حتی اگر لازم باشد مدیر از خارج بیاوریم .
فقط اشکال اینجاست که از نظر سیاسی اولا قبول نمیکنیم که وضعیت بحرانی است . دوما مدیران ادعا دارند که بسیار توانا هستند ومیزشان را به هیچ عنوان حاضر نیستند ترک کنند . راه حل بحران کنونی هم مشکل اقتصادی هم سیاسی دارد واز نظر سیاسی هزینه زیادی دارد . مثلا باید به فلان ایت الله تفهیم کرد که حق دخالت درامور بانها را ندارد و بنظر شما ایا ممکن است ؟ به فلان سیاستمدار ویا وزیر ویا سردار بفهمانید که حق ندارد به بانک زنگ بزند وسفارش کند . ایا ممکن است ؟
ضمن اینکه عزم جدی برای اصلاح امور دیده نمیشود . اینکه دستور قاطع داده شود که به هرقیمت وضع را اصلاح کنید و مسئولیت دستور را پذیرفته و پای دستور بایستند .
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۰
صادرات فعلا باید محدود شود کالاهای مورد استفاده خود مردم نباید صادر بشه ارز حاصل از صادرات چیزی جز صادر کردن ارز دولتی وورود ارز ازاد انهم ناپیدا .نیست مثل روز روشنه انبارها به هرطریقی خالی وصادر میشه قانونی وغیر قانونی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۰
پس مقصر مردمن
من از مردم بودن استعفا بدم راضی میشین؟
یک مهندس عمران
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۰
بدبخت شدیم رفت هرچی در این 17 سال با هزار بدبختی و آوارگی و دوندگی و از جوانی و جون خود مایه گذاشتن و از زن و بچه و آسایش خود و اونا گذشتن و از این شهر به اون شهر رفتن ، جمع کردیم دود هوا شد رفت به کی بگیم و به کجا پناه ببریم ؟؟؟؟؟ !!!!!!!!!! خدا بگم .....................
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۰
برای حل مشکل اقتصاد،باید حصاری را که دور خودمان کشیده ایم را برداریم و از مرگ بر گفتن های بی حاصل و دشمن تراشی پرهیز کنیم و تنش هایمان را با دنیا به حداقل برسانیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۰
كسي از مسولان اراده اي براي بهتر شدن بخش رفاهي كشور ندارد،چون اكثر مديران تاجر هم هستند وتازمانيكه تاجرها بر كشور مديريت مي كنند وضع رفاهي مردم روز بروز بدتر خواهد شد.
اين چيزي است كه سالها پيش بنده اين موضوع را گفته ام واكنون هم مي گويم تازمانيكه تجارت براي مديران وآقازاده هايشان مثل دختر مظلوم ممنوع نشود وضع بهتر از اين نخواهد شد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۰
مطلب شما هم خیلی سطحی بود چون به ریشه این مشکلات پرداخته نشده بود ... چرا ما هر روز به بهانه های مختلف تحریم می شویم ؟
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟