5- آب چاه
(مسأله 44) آب چاهي كه از زمين مي جوشد، اگر چه كمتر از كر باشد چنانچه نجاست به آن برسد، تا وقتي بو يا رنگ يا مزهٔ آن بواسطه نجاست1 تغيير نكرده پاك است2، ولي مستحبّ است پس از رسيدن بعضي از نجاستها، مقداري كه در كتابهاي مفصّل گفته شده، از آب آن بكشند.
1- زنجاني: به سبب ملاقات با نجاست...
2- سيستاني: [پایان مسأله].
مظاهری:رجوع کنید به ذیل مسأله 29.
*****
مكارم: مسأله- آب چاه پاك و پاك كننده است هر چند كمتر از كر باشد، و اگر چيز نجسي كه عين نجاست در آن نيست با آن شسته شود پاك مي گردد مگر اينكه به واسطهٔ رسيدن عين نجس بو يا رنگ و يا طعم نجس به خود بگيرد. اگرچه آب چاه بر اثر چيز نجس در آن نجس نمي شود، ولي مستحبّ است مقداري از آن را براي هر يك از اشياء نجس بكشند و دور بريزند؛ اين مقدار در كتابهاي مفصّل فقهي تعيين شده است.
مسأله اختصاصي
مكارم : مسأله 51- چاههاي عميق و نيمه عميق و معمولي كه آب آن با موتور و تلمبه كشيده مي شود هر گاه آبي كه از آن كشيده اند به مقدار كر باشد، پاك كننده است و اگر كمتر از كر باشد مادام كه آب جريان مستمرّ دارد حكم آب چاه را دارد و با ملاقات نجاست نجس نمي شود.
(مسأله 45) اگر نجاستي در چاه بريزد و بو يا رنگ يا مزهٔ آب آن را تغيير دهد، (چنانچه تغيير آب چاه از بين برود1)، موقعي پاك مي شود2 كه با آبي كه از چاه مي جوشد مخلوط گردد3.
این مسأله در رساله آیت الله مظاهری نیست.
1- اراكي، تبريزي: پاك مي شود .[پايان مسأله]
خوئي: پاك مي شود و بهتر اين است كه با آبي كه از چاه مي جوشد مخلوط گردد.
وحید: پاک میشود واحتیاط مستحب این است که با آبی که از چاه می جوشد مخلوط گردد.
سيستاني: پاك مي شود، ولي پاك شدنش بنابر احتياط واجب، مشروط به اين است كه با آبي كه از چاه مي جوشد مخلوط گردد.
[قسمت داخل پرانتز در رساله آیت الله فاضل نیست .]
2- گلپايگاني، صافي: بنابراحتياط واجب موقعي پاك مي شود...
3 - فاضل: و به سبب آن، تغيير آب چاه از بين برود.
بهجت: بنابر احتياط واجب آن آب موقعي پاك مي شود كه به آبي كه از چاه مي جوشد متصّل باشد.
سبحانی: موقعی پاک می شود که آب تازه ای بجوشد و بنابراحتیاط واجب مخلوط گردد.
*****
زنجاني: مسأله - اگر نجاستی در آب چاه بریزد و بو، رنگ یا مزۀ آب را تغییر دهد چنانچه تغییر آب چاه از بین برود، پاك مي شود ولي بنابر احتياط مستحب، با آبي كه از چاه مي جوشد مخلوط گردد.
(مسأله 46) اگر آب باران يا آب ديگر، در گودالي جمع شود و كمتر از كر باشد، چنانچه بعد از قطع شدن باران، نجاست به آن برسد، نجس مي شود.
این مسأله در رساله آیات عظام: سیستانی، مکارم و مظاهری نیست.
*****
خوئي، تبريزي: مسأله- اگر آب باران در گودالي جمع شود و كمتر از كر باشد*، پس از قطع باران به محض رسيدن نجاست به آن نجس مي شود.
* وحید: چنانچه بعد از ایستادن باران نجاستی به آن برسد نجس می شود.
زنجاني: مسأله- اگر آبي در گودالي جمع شود و كمتر از كر باشد وباران در حال باريدن بر آن نباشد، با رسيدن نجاست به آن نجس مي شود.
بهجت: مسأله- اگر آب باران بعد از آنكه از باريدن افتاد، در گودالي جمع شود و كمتر از كر باشد چنانچه نجاست به آن برسد نجس مي شود.