پیش بینی میشود تا سال ۲۰۵۰، درصد سالمندان ایران به بیش از ۳۰ درصد برسد؛ بر این اساس درصد جمعیت سالمند در ایران از میانگین جهان و آسیا بیشتر و از هر سه نفر، یک نفر سالمند خواهد بود. از طرفی هم طبق پژوهشهای انجام شده، آلزایمر هفت تا ۹ درصد سالمندان در سنین مختلف را درگیر میکند و به طور تخمینی، ۷۰۰هزار سالمند در ایران مبتلا به دمانس هستند.
به گزارش ایسنا، بنابر اعلام مسوولان وزارت بهداشت و بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵، از جمعیت ۷۹ میلیونی کشور، ۷میلیون و ۴۱۴هزار و۹۱ نفر یعنی 28.9 درصد سالمند هستند. پیشبینی میشود که درصد سالمندان ایران تا سال ۲۰۲۵ میلادی (۸ سال دیگر) به ۱۰درصد و تا ۲۰۵۰ (۳۳ سال دیگر) به بیش از ۳۰ درصد برسد. بر اساس این پیشبینی در سال ۲۰۵۰، درصد جمعیت سالمند در ایران از میانگین جهان و آسیا بیشتر و از هر سه نفر، یک نفر سالمند خواهد بود.
با توجه به افزایش رشد سالمندی در ایران و کسب رتبه سوم جهانی در این زمینه، دو تا سه دهه آینده، ۲۵ درصد جامعه را سالمندان تشکیل میدهند و یکی از بیماریهایی که سالمندان را تهدید میکند،" بیماری آلزایمر" است.
معصومه صالحی _ مدیرعامل انجمن آلزایمر ایران با استناد به پژوهشهای انجام شده، میگوید: آلزایمر هفت تا ۹ درصد سالمندان در سنین مختلف را درگیر میکند. آلزایمر نوعی از بیماری دمانس است که درمانناپذیر بوده و ۶۰ درصد مبتلایان دمانس را در برمیگیرد. در مجموع هر سه ثانیه در جهان یک نفر به دمانس مبتلا میشود. ۵۰ میلیون نفر در دنیا با "دمانس" زندگی میکنند و به طور تخمینی ۷۰۰هزار نفر سالمند در ایران مبتلا به دمانس هستند.
از طرفی نیز کارشناسان تاکید میکنند که عادات غذایی در پیشگیری از آلزایمر بسیار موثر است. بنابراین اصلاح عادات و الگوی غذایی لازم است. بر هیمن اساس لازم است استفاده از میوهها، سبزیجات، غلات، کربوهیدراتها و روغنهای غیراشباع بخصوص روغن زیتون و گوشت سفید (مرغ و ماهی) در رژیم غذایی افراد مورد توجه ویژه قرار گیرد. توجه به بیماریهای غیرواگیر مثل دیابت، فشارخون و کنترل آنها و عدم استعمال دخانیات، توجه به ورزش و تحرک بدنی و کتاب خواندن و همچنین یادگیری زبانهای مختلف از دیگر راههای پیشگیری از این بیماری است.
مدیرعامل انجمن آلزایمر درباره روشهای درمانی این بیماری نیز میگوید: در روشهای درمانی دارویی که بعد از تشخیص بیماری انجام میشود، داروهای نگهدارنده و کنترل کننده برای ادامه بهتر زندگی فرد مبتلا، تجویز میشود. همچنین روشهای غیردارویی هم وجود دارد که در مرکز جامع توانبخشی قاصدک در حال اجرا است. روشهای درمانی غیردارویی مانند ورزش کردن، استفاده از حواس پنجگانه و فعال نگه داشتن فرد، روند این بیماری را کند میکند.
وزارت بهداشت نیز به منظور جلوگیری از آسیبهای بیماریهای دوره سالمندی، طرح تشخیص زود هنگام آلزایمر (برنامه ملی دمانس) با همکاری انجمن آلزایمر ایران و دفتر سلامت روانی – اجتماعی وزارت بهداشت را در نظر دارد و به گفته رییس اداره سالمندان وزارت بهداشت، این برنامه در حال تصویب است.
دکتر مهین عظیمی - رییس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت در گفتوگو با ایسنا میگوید: زمانی که طرح تشخیص زود هنگام آلزایمرتصویب شود، جزو خدماتی قرار میگیرد که در خانههای بهداشت اجرا میشود و به مراقبتهای فعلی افزوده میشود.
عظیمی با اشاره به عوامل موثر در بروز بیماری دمانس، میافزاید: شواهد، ارتباط متقابل بین دمانس و بیماریهای غیرواگیر و عوامل خطر مرتبط با شیوه زندگی از سوی دیگر را، نشان میدهد. این عوامل خطر عبارتند از عدم فعالیت فیزیکی، چاقی، رژیمهای نامتعادل، مصرف دخانیات، مصرف الکل، دیابت و فشار خون بالا در اواسط زندگی.
وی افزود: علاوه بر عوامل مذکور، سایر عوامل خطر بالقوه قابل تغییر، شامل انزوای اجتماعی، پیشرفت تحصیلی پایین، عدم فعالیت شناختی و افسردگی در اواسط زندگی، موجب بروز دمانس میشوند. کاهش میزان مواجهه فردی و مواجهه جمعیت با این عوامل خطر قابل اصلاح، از دوران کودکی و گسترش آن در طول زندگی، میتواند توانایی افراد و جمعیت برای انتخاب سالمتر و پیروی از الگوهای شیوه زندگی سالم را تقویت کند.
وی با بیان اینکه برای پیشگیری از آلزایمر، برنامههای تقویت حافظه برای سالمندان اجرا میشود، گفت: در این راستا، اقداماتی چون افزایش فعالیت بدنی، پیشگیری و کاهش چاقی، ترویج رژیمهای غذایی متعادل و سالم، توقف مصرف دخانیات و الکل، مشارکت اجتماعی، ارتقای فعالیتهای تحریک کننده شناختی و یادگیری و همچنین پیشگیری و مدیریت درمان دیابت و فشار خون بالا، بویژه در اواسط زندگی و پیشگیری و درمان افسردگی به عنوان اقدامات محافظت کننده در نظر گرفته میشوند.