سخنگوی وزارت بهداشت درباره بحث زبالههای بیمارستانی، نذر خون، کمبود داروهای بیهوشی، وضعیت بدهی سازمانهای بیمهگر به وزارت بهداشت و... توضیحاتی ارائه کرد.
به گزارش ایسنا، دکتر ایرج حریرچی در ادامه نشست خبری امروز خود در پاسخ به سوالی درباره پرونده الکترونیک سلامت و نقش آن در کاهش هزینههای سلامت گفت: پرونده الکترونیک سلامت مطمئنا در کاهش هزینهها تاثیر قابل توجهی دارد و این کار را در قسمتهای مختلف به صورت مجزا انجام میدهد. به عنوان مثال یکی از این بخشها رفع همپوشانی بیمهای است که در حال حاضر بخش عمدهای از این همپوشانیها از طریق سامانه استحقاق سنجی رفع شده است. در عین حال در یک استان هم نظام ارجاع و پرونده الکترونیک به صورت کامل اجرا شده و فکر میکنم با اجرای پرونده الکترونیک سلامت که به تدریج از جبهههای گوناگون اعم از بیمارستان و شبکههای بهداشت توسعه مییابد، صرفهجویی قابل ملاحظهای در حوزه سلامت انجام خواهد شد.
ثبت بیش از ۷۴ میلیون ایرانی در پرونده الکترونیک سلامت
وی افزود: تاکنون جمعیت ثبت نام شده در پرونده الکترونیک سلامت ۷۴ میلیون و ۷۶۰ هزار و ۸۶۳ نفر هستند که اطلاعات اولیه آنها در این سامانه ثبت شده است. همچنین تعداد ۵۱ میلیون و ۶۵۸ هزار و ۶۹۱ نفر حداقل یک خدمت در قالب پرونده الکترونیک سلامت دریافت کردهاند و تعداد خدمات ارائه شده از طریق سامانهها اعم از سامانه سیب، سامانه ناب و سامانه سینا، ۷۷۵ میلیون و ۷۴ هزار و ۸۱۵ مورد بوده است.
نذر خون در محرم
حریرچی در پاسخ به سوال دیگری درباره نذر خون در ایام محرم گفت: ایران یکی از کشورهای سرآمد در حوزه تامین خون مورد نیاز بیماران با استفاده از توان بالقوه و بالفعل نیکاندیشی و خیرخواهی مردم است که خونشان را به صورت رایگان به بیماران اهدا میکنند. البته باید توجه کرد که معمولا در ماه محرم تراکم اهدای خون زیاد است، اما مصرف خون جامعه تغییری نمیکند. بنابراین توصیه میکنیم مردم ضمن تاکید بر نذر خون، مراجعاتشان را در طی ماه محرم و صفر توزیع کنند تا بتوانیم از خون اهدایی آنها برای بیماران استفاده کنیم. باید توجه کرد که برخی از فرآوردهها و مشتقات خونی را نمیتوان بیش از چند روز نگهداری کرد.
نارضایتی از تامین اجتماعی
سخنگوی وزارت بهداشت همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره وضعیت بدهیهای تامین اجتماعی و بیمه سلامت به بیمارستانها و مراکز درمانی دولتی گفت: علیرغم تلاشهایی که دوستان برای پرداخت بدهیها انجام دادهاند، اما از وضعیت پرداخت بدهیها رضایت نداریم آن هم در شرایط حساس فعلی که احتیاج داریم بیمارستانها و ارائه کنندگان خدمات تدابیری اندیشیده و انبارهایشان را پر کنند. ما در سال ۹۶ هفت هزار و ۶۴ میلیون تومان سند ارسالی برای سازمان تامین اجتماعی داشتیم که از این میزان ۳ هزار و ۴۰ میلیارد تومان پرداخت شده و ۴ هزار و ۲۳ میلیارد تومان فقط مراکز دولتی از تامین اجتماعی طلبکارند.
حریرچی ادامه داد: در سال ۹۷ نیز ۲ هزار و ۳۰۱ میلیارد تومان سند برای سازمان تامین اجتماعی ارسال کردیم که فقط ۹۵۶ میلیارد تومانش را پرداخت کردند و ۱۳۴۵ میلیارد تومان طلب برای سال ۹۷ داریم. بنابراین مراکز دولتی ۵ هزار و ۳۶۵ میلیارد تومان از سازمان تامین اجتماعی برای سالهای ۹۶ و ۹۷ طلب دارند. حال باید این عدد را با کل بودجه طرح تحول نظام سلامت که ۴ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان است مقایسه کرد.
وی ادامه داد: میزان اسناد ارسالی ما در سال ۹۶ و ۹۷ برای سازمان بیمه سلامت هم ۱۱ هزار و ۶۸۱ میلیارد تومان بوده است که از این میزان ۷ هزار و ۲۳۹ میلیارد را پرداخت کردند و ۴ هزار و ۴۴۲ میلیارد تومان باقی مانده است.
وضعیت وزارت بهداشت در قانون منع بکارگیری بازنشستگان
حریرچی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره وضعیت وزارت بهداشت در اجرای قانون منع بکارگیری بازنشستگان گفت: تاکید قانون اخیر بیشتر بر روی مدیران است. در این زمینه پیش از این هم قوانینی داشتیم که بکارگیری بازنشستگان را منع کرده بود و تنها میتوانستیم به صورت مشاوره و هفتهای دو روز از آنها استفاده کنیم. در عین حال در وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی با توجه به اینکه از نظر تعداد نیروی انسانی، دستگاه دوم دولت محسوب میشویم، تعداد بازنشستگانی که در حال حاضر هم کار میکنند بسیار اندک است و به محض اعلام زمان اجرای این قانون، آن را اجرا خواهیم کرد.
فعالیت سایتهای بیگانه برای اعلام کمبودهای دارویی ایران!
حریرچی در پاسخ به سوال ایسنا درباره اظهار نظرهایی مبنی بر کمبود داروهای بیهوشی و کنسل شدن اعمال جراحی، گفت: یکی از تکنیکها در تحریم این است که کاری کنند تا مردم اثر تحریمها را حس کنند. حال قسمتی از این درد، واقعی است و قسمتی هم ناشی از ایجاد اضطراب است که بند دل مردم را پاره میکنند. بر همین اساس میبینیم که برخی از رسانههای بیگانه که هر روز علیه مردم و جمهوری اسلامی مطلب مینویسند، حالا نگران ما شدند و سایت درست کردهاند تا کمبودها را اعلام کنند. بنابراین توصیه میکنم دوستانی که در کشور مصاحبه میکنند به این موضوعها توجه داشته باشند. در عین حال برخی خبرگزاریها هم سر موضوع یا جایگاه اختلافاتی دارند و حتی گاهی میبینیم که مطالبشان در حوزه سلامت ۳ برابر رسانههای تخصصی این حوزه است و اخبار منفی منتشر میکنند. از انجمنهای علمی خواهش میکنم که به این موضوع توجه کنند و فکر نکنند گفتوگو با وزارت بهداشت از طریق رسانه امکانپذیر است.
تکذیب شایعه کمبود داروی بیهوشی
وی ادامه داد: برخی اعلام کردند که در این مدت اعمال جراحی بسیاری کنسل شده، اما این طور نبوده البته شاید عملی به تعویق افتد. طبق آمارها در تیرماه سال ۹۷، ۴۵۴ هزار و ۱۶ عمل جراحی در بیمارستانهای کشور انجام شده که از این میزان ۲۵۰ هزار و ۸۹۹ مورد در بیمارستانهای دولتی، ۹۸ هزار و ۷۷۷ مورد در بیمارستانهای خصوصی، ۵۲ هزار و ۶۶۲ مورد در بیمارستانهای تامین اجتماعی، ۱۴ هزار و ۹۵۴ مورد در بیمارستانهای سپاهان و ۵ هزار و ۳۱۹ مورد در بیمارستانهای ارتش بوده است. بنابراین بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار گرفتند که با جادو و جنبل و اجی مجی، بیهوش نشدهاند، بلکه آنها را با دارو بیهوش کردهاند.
مردم را نگران نکنید
حریرچی ادامه داد: عدهای هم درباره وضعیت استریل کردن در بیمارستانها اظهاراتی را مطرح کرده بودند و میگویند اصلا امکانات وجود ندارد. باید پرسید آیا آمار عفونتهای بیمارستانی نسبت به روال سالهای گذشته حتی یک دهم درصد افزایش داشته است؟ افرادی که در این حوزهها صحبت میکنند شریف و دلسوزند، اما چرا ناخودآگاه کاری میکنند که مردم نگران شوند؟ باید پرسید آیا کوچکترین افزایش عفونت در بیمارستانها را داشتهایم که کل استریلیزاسیون را زیر سوال میبرید؟ در شرایطی که ما احتیاج به آرامش داریم و به دلیل شرایط محیطی مردم ممکن است بابت هر چیزی نگران شوند، باید در صحبتهایمان دقت داشته باشیم.
وضعیت تفکیک زبالههای بیمارستانی و دفع زبالههای مطبها
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوال دیگر ایسنا درباره وضعیت زبالههای بیمارستانی و چگونگی دفع آنها گفت: از مدیران اجرایی درخواست میکنم که صحبتهایشان را با هم در رسانهها منتشر نکنند و به سطوح مدیریتی هم توجه داشته باشند. باید توجه کرد که ۹۳.۸ درصد بیمارستانهای دانشگاهی در کشور مجهز به دستگاه بیخطرساز هستند و ۹۸.۳ درصد بیمارستانها هم وضعیت تفکیک زباله مطلوبی دارند. در این زمینه صورتجلسهای هم از سوی سازمانهای مرتبط مانند محیط زیست، وزارت بهداشت، معاونت حقوقی ریاست جمهوری، دادستانی کل کشور و... تدوین شده و این خودش یک دستاورد محسوب میشود. در این زمینه توافقات خوبی انجام شده و در تاریخ ۱۶ تیر معاون محیط زیست به شهرداری نامهای در این زمینه داده است. بنابراین میتوانم بگویم که شرایط در این حوزه نسبتا خوب است. البته مقداری در زمینه زبالههای پزشکی در مطبها با مشکل مواجهیم.
وی افزود: چند هفته گذشته دیدیم که خبری منتشر شد مبنی بر اینکه در شهرهای اطراف تهران زبالههای بیمارستانی به درستی دفن نمیشوند و قسمتی از بدن انسان در آنجا پیدا شده، ما موضوع را بررسی کردیم و دیدیم اولا موضوع برای بهمنماه است، دوما اصلا در آن شهر بیمارستان وجود ندارد و سوما فردی که فوت کرده است اصلا در بیمارستان فوت نکرده و کلا موضوع چیز دیگری بود. متاسفانه بر اساس رصدهای انجام شده در دوره اخیر، پتانسیل بسیار عجیب و غیر عادی درباره بازتاب اخبار منفی وجود دارد.
علتی برای ممنوعیت انجام شیمیدرمانی در مطبها
حریرچی درباره وضعیت بیخطرسازی زبالهها در بیمارستانهای تهران گفت: ما دستگاههای فعال بیخطرساز را در تهران هم داریم. در این زمینه مقداری در مطبها و مراکز سرپایی مشکل داریم که در حال اصلاح این مشکلات هستیم. به عنوان مثال در گذشته شیمیدرمانی در مطبها انجام میشد، در حالی که مطبها در ساختمانهای اداری یا مسکونی بوده و به فاضلاب شهری وصل هستند و سیستم دفع زباله مجزا ندارند. حال هیچ کس سوال نمیپرسید که باقی مانده دارو کجا دفن میشود؟ یکی از دلایل ممنوعیت شیمیدرمانی در مطبها همین موضوع بود.
ورق رادیولوژی کمبود ندارد
حریرچی در پاسخ به سوال دیگر درباره کمبود ورقهای رادیولوژی و OPG گفت: عکس رادیولوژی و OPG جزو لیست تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی بوده و در بازار موجود است. بنابراین اگر با گران فروشی یا کمبود آن مواجه شدند، حتما به سامانه ۱۹۰ اطلاع دهند. در عین حال تعدادی از ملزومات مصرفی دندانپزشکی را هم در این لیست آوردهایم. باید توجه کرد که ما بر مبنای رشته، تولید کننده و یا وارد کننده تصمیم نمیگیریم، بلکه بر اساس نیاز مردم تصمیم میگیریم که تخصیص ارز ما در چه حوزههایی باشد. به عنوان مثال سیاستمان این بوده که برای مراکز دولتی جدید دستگاه رادیولوژی وارد کنیم، اما اولویتمان برای مراکز رادیولوژی موجود اعم از خصوصی و دولتی، تامین قطعه بوده است.
وی در پاسخ به سوالی درباره اقدامات وزارت بهداشت برای کودکان مبتلا به سوء تغذیه گفت: اولویت اصلی ما این است که اگر کودکی از نظر تغذیهای دچار مشکل است، با کمک نهادهای مسئول مورد رسیدگی کامل قرار گیرد. بر این اساس اکثر کودکان مبتلا به سوء تغذیه را شناسایی کرده و با کمک کمیته امداد پوشش خانوارها را از ۵۴ درصد به ۷۲ درصد رساندیم. به طور میانگین میتوان گفت که ۵۳ درصد منجر به رفع سوء تغذیه در آنها شده است. در حال حاضر نزدیک به نیمی از مهدکودکهای ما در روستاها و حاشیه شهرها قرار دارند. بر همین اساس برای کودکان سه تا شش سال یک وعده غذای گرم از سوی سازمان بهزیستی در این مراکز توزیع میشود. همچنین برنامه آهنیاری هفتگی را برای ۱۰۰ درصد دانشآموزان دختر دوره اول و دوم دبیرستان پیش میبریم و مکمل ویتامین دی را هم به طور ماهانه در دبیرستانها دخترانه و پسرانه توزیع میکنیم. همچنین مکملیاری کودکان زیر ۲ سال با قطره آهن، مولتیویتامین و ویتامین A و D انجام میشود.
خوراکیهای مجاز و غیرمجاز در بوفه مدارس
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره برنامه وزارت بهداشت برای بوفههای مدارس نیز گفت: طبق تفاهمنامهای که با سازمان آموزش و پرورش داریم، مواد خوراکی قابل عرضه در بوفههای مدارس شامل انواع خوراکیهای بسته بندی شده دارای پروانه ساخت وزارت بهداشت، علامت استاندارد، نام و نشان کارخانه، مشخصات ترکیبات و انواع خشکبار، خرما، انواع مغزها، انواع لبنیات مانند ماست، شیر، پنیر به صورت بستهبندی شده و میوههای سالم، شستوشو شده و بستهبندی شده، نوشیدنی دوغ بدون گاز، انواع آب میوههای پاکتی که قند افزوده ندارند، کیک، کلوچه و بیسکویت سبوسدار و لقمه سالم شامل نان و پنیر و گردو، کره و عسل، نان و تخم مرغ و... است. همچنین توصیه شده به جای نان سفید از نان سبوسدار و غنیشده استفاده شود. در عین حال غذاهای پخته شده مانند آش، لوبیا و... به شرطی میتوانند در مدارس عرضه شوند که در مدرسه آشپزخانه وجود داشته باشد، پخت به صورت روزانه انجام شود، شرایط پخت بهداشتی باشد و مواد غذایی در ظروف یک بار مصرف استاندارد داده شوند. غذاهایی که از بیرون مدرسه میآیند نیز باید میزان نمکشان متعادل و روغنی که در آنها استفاده شده اسید چربش کمتر از دو درصد باشد.
وی افزود: عرضه نوشیدنیها گازدار، ماءالشعیر، انواع پفک، چیپس، یخمک، آدامس، سوسیس، کالباس، سالاد الویه، آلوچههای فلهای، آبنباتهای چسبنده، آبمیوههای دارای اسانس، فلافل و بستنی یخی در مدارس ممنوع است.
وی در پاسخ به سوالی درباره افزایش قیمت برخی داروها گفت: طبق سیاست وزارت بهداشت امسال برخی داروها کاهش قیمت داشتند. قیمت برخی داروها ثابت ماند و برخی هم دچار افزایش قیمت شدند. باید توجه کرد که هرچه دارو ارزانتر میشود، هزینه مواد جانبیاش بیشتر میشود. بر همین اساس ما تحت فشار هستیم؛ چرا که قیمت مقوا، فلزات خام و... افزایش یافته در نتیجه مجبور شدیم برخی داروهای ارزان را در همان سبد افزایش ۹ درصد بیشتر افزایش دهیم. مردم هم اگر در حوزه دارو تخلفی دیدند به سامانه ۱۹۰ گزارش دهند.
متوجه مشکلات دارویی مردم هستیم
وی تاکید کرد: هیچ دارویی را نداریم که اصلا در بازار وجود نداشته باشد. ما به صورت روزانه وضعیت دارو را رصد میکنیم. در عین حال متوجه مشکلات مردم هم هستیم. به عنوان مثال قبول داریم که دارویی مانند وارفارین مصرفش زیاد است و باید در همه داروخانهها وجود داشته باشد، اما وقتی تولید کننده دچار مشکل میشود، مجبوریم دارو را در برخی داروخانههای دولتی و بزرگ توزیع کنیم.
حریرچی با بیان اینکه مردم میتوانند محل عرضه و قیمت داروها را از طریق سامانه تیتک پیگیری کنند، گفت: سامانه تیتک اصالت و قیمت دارو را برای مردم ارسال میکند.