اقتصاد در گذر زمان

از آغاز به کار اولین کارخانه سیگارسازی تا تسلیم استعفای نامه محمود رضا خاوری به وزیر اقتصاد

موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی پنجمین روز مهر ماه پرداخته می شود که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
کد خبر: ۸۳۷۵۲۲
|
۰۵ مهر ۱۳۹۷ - ۰۷:۰۰ 27 September 2018
|
4273 بازدید

به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی پنجمین روز مهر ماه پرداخته می شود که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

 

5 مهر 1316، اولين كارخانه سيگارسازي ايران در جاده قزوين آغاز به كار كرد.

5 مهر 1322، شریدان مستشار آمریکایی خواربار اعلام کرد مردم تهران مواد چرکین و کثیفی را به نام نان که نانواهای بی ‌رحم می ‌پزند، می‌ خورند. نانواها آرد دولتی را به قیمت گزاف به‌ طور قاچاق می ‌فروشند. دولت ناچار است نانواخانه مرکزی دائر کند و نان سیلو به مردم بدهد.

5 مهر 1334، وزارت اقتصاد ملي به دو وزارتخانه مستقل «صنايع و معادن» و «بازرگاني» تبديل شد.

5 مهر 1339، کار ساخت خط لوله انتقال مواد نفتی از تهران به قزوین پایان یافت.

5 مهر 1354، امروز دولت رسماً اعلام كرد از سال 1353 مجموعاً 7 ميليارد دلار به كشورهاي خارجي از جمله كشورهاي صنعتي فرانسه، انگلستان و ايتاليا كمك مالي كرده و اين كشورها را از بحرانه اي اقتصادي داخلي نجات داده است!

5 مهر 1357، كارگران راه آهن زاهدان، ذوب آهن اصفهان، پتروشيمي آبادان، مس سرچشمه، اداره پست اهواز و بخش عظيمي از صنايع كشور، از امروز به جمع اعتصاب كنندگان عليه رژيم شاه پيوستند.

5 مهر 1359، هيأت وزيران تشكيل مجموعه اي به نام «ستاد بسيج اقتصادي كشور» را با هدف تأمين نيازهاي اقتصادي مردم در شرايط جنگ اعلام كرد.

5 مهر 1360، عملیات شکست حصر آبادان با همکاری نیروی زمینی ارتش و سپاه پاسداران و به ‌ویژه لشکر 77 خراسان انجام شد و به شکسته شدن حصر این شهر و بازپس‌ گیری بیش از ۱۵۰ کیلومتر مربع از خاک ایران انجامید و آبادان از محاصره یک ساله خارج شد. این عملیات در ساعت یک بامداد روز پنجم مهر ۱۳۶۰ با رمز نصر من الله و فتح قریب آغاز شد و در هفتم مهر با موفقیت به پایان رسید.

5 مهر 1388، بزرگ ‌ترین واگذاری یک شرکت دولتی با فروش هشت‌ میلیارد دلاری نیمی از مخابرات ایران برگزار شد.

5 مهر 1389، مجمع جهانی اقتصاد، ایران را از نظر شاخص نرخ مالیات مجموع در میان ۱۳۹ کشور جهان در رده هشتادم قرار داد.

5 مهر 1390، پس ‌لرزه ‌های پرونده سه هزار میلیارد تومانی به یکباره موج تغییرات در نظام بانکی را رقم زد؛ محمود رضا خاوری، مدیرعامل بانک ملی با تسلیم استعفانامه ‌ای به وزیر اقتصاد از سمت خود کنار رفت؛ خاوری در استعفا نامه خود خطاب به وزیر اقتصاد گرچه ریشه اصلی این سوء‌استفاده را در بانک صادر‌کننده اعتبارات اسنادی یعنی بانک صادرات عنوان کرده، اما نوشته به دلیل آنکه «اداره کل امور شعب» بانک ملی ایران هم با تجاوز از حدود اختیارات و تنزیل اعتبارات در شکل‌ گیری این پدیده شوم بی‌ تاثیر نبوده است، از سمت خود استعفا می ‌دهد. دقایقی پس از این استعفا که روی سایت وزارت اقتصاد قرار گرفت مدیرکل روابط عمومی این وزارتخانه در گفت ‌وگو با این سایت اعلام کرد علاوه بر خاوری، محمد جهرمی مدیرعامل بانک صادرات به ‌دلیل آنکه نظارت لازم در گشایش اعتبارات اسنادی ریالی را انجام نداده مقصر شناخته شده و از سمت خود برکنار می ‌شود. به گفته وی، بانک سامان نیز به ‌دلیل آنکه در کنار بانک ملی تنزیل ‌کننده اصلی اعتبارات منجر به تخلف بزرگ بوده مشمول اصلاح مدیریت و برکناری مدیران خواهد شد. یک عضو هیات ‌مدیره بانک ملی نیز که عهده ‌دار امور شعب مناطق آزاد این بانک بوده از سمت خود عزل شد.

 

منابع: موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی و روزنامه دنیای اقتصاد

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟