پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را افزایش داد، کاهش بهای جهانی طلا تحت تأثیر افزایش نرخ بهره، ضرر ۵۰۰ میلیون دلاری پالایشگاههای هند به خاطر تحریم نفتی ایران، حجم سپرده ویژه ارزی از ۱۰میلیون دلار گذشت، ۱۶ درصد بیشتر از پیشبینی، درآمد نفتی داریم، فرانسه به دنبال تأسیس یک بانک مشترک با ایران است، افزایش صادرات، سیبزمینی را هم گران کرد، تورم شهریور به ۱۳.۵ درصد رسید و کاهش شاخص اعتماد اقتصادی در ترکیه را در بر دارد.
افزایش بیش از 30 درصدی مناسبات اقتصادی ایران و عراق
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به اشاره به ظرفیت های دو کشور ایران و عراق گفت: مناسبات اقتصادی دو کشور در نیمه نخست امسال، بیش از 30 درصد افزایش داشت. غلامحسین شافعی، روز پنجشنبه در دیدار با رئیس اتحادیه اتاقهای بازرگانی عراق در مشهد افزود: ظرفیت های دو کشور، می تواند بسیار فراتر از این مناسبات باشد.
وی افزود: از موانع موجود بر سر راه مناسبات اقتصادی ایران و عراق، مشکلات موجود در روابط بانکی و بیمه ای است که پیمانکاران ایرانی را با مشکل مواجه کرده است. وی اظهار داشت: این دو کشور در زیرساخت های گمرکات مرزی با توجه به حجم تبادل کالا دچار مشکل جدی هستند و باید با همکاری هم در جهت توسعه اقدامات جدی انجام دهند که یکی از این راهکارها افزایش ساعات کار گمرکات دو کشور است.
شافعی با بیان اینکه برای حل مشکلات شرکت های فنی و مهندسی ایرانی در عراق، باید اقدام سریع صورت گیرد، گفت: از مشکلات دیگر تاجران ایرانی در مناسبات با عراق این است که قوانین و مقررات در مرزهای مختلف عراق متفاوت است؛ هرچند اقدامات خوبی نیز برای حل این مشکل صورت گرفته و به زودی حل می شود. به نقل از ایرنا، وی افزود: ایران و عراق استانداردهای ملی متفاوت دارند و در برخی مرزهای دو کشور شرکت های غیر مسئول تعیین استاندارد کالاها را بر عهده گرفته اند که این امر نیز مشکلاتی در مناسبات اقتصادی بین دو کشور ایجاد کرده است.
بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را افزایش داد
فدرال رزرو آمریکا نرخ بهره را در این کشور ۲۵ صدم درصد افزایش داد؛ نرخ بهرهای که فدرال رزرو تعیین کرده است، بین ۲ تا ۲.۲۵ درصد است. همچنین فدرال رزرو آمریکا چشمانداز سیاستهای مالی خود را برای سال آینده تغییر نداد. در بیانیهای که فدرال رزرو اعلام کرد احتمالاً افزایشی در ماه دسامبر و سه افزایش دیگر در سال آینده و تنها یک افزایش نرخ بهره در سال ۲۰۲۰ صورت میگیرد. نرخ بهره در آمریکا حدود هشت سال در محدوده صفر بود تا اینکه دو سال پیش، فدرال رزرو به ریاست «جانت یلن» تصمیم گرفت نرخ بهره را افزایش دهد؛ هرچند این افزایش در محدوده ۲۵ صدم درصد انجام میشود، اما تصمیم گرفته شد این افزایشها حدود سه تا چهار بار در سال اتفاق بیفتد.
بهای جهانی طلا تحت تأثیر افزایش نرخ بهره کاهش یافت
روز گذشته در بازارهای جهانی قیمت هر اونس طلا با ۹.۵ دلار کاهش نسبت به روز چهارشنبه به قیمت ۱۱۸۴ دلار و ۶۰ سنت معامله شد، قیمت فلز زرد در کمترین زمان ۱۱۸۲ دلار و ۶۰ سنت و در بیشترین زمان ۱۱۹۹ دلار و ۲۰ سنت به فروش رفت. قیمت این فلز گرانبها نسبت به یک ماه گذشته ۱۵.۹ دلار و نسبت به یکسال گذشته ۹۷.۸ دلار کاهش داشت. در گروه سایر فلزات گرانبها هم نقره با ۱۳ سنت کاهش به قیمت ۱۴.۱۷ دلار معامله شد. فلزات گرانبهای پلاتینوم و پالادیوم هم کاهشهایی به ترتیب ۱۱ و ۵ دلار را داشتند. به گزارش رویترز، دلیل کاهش طلا، افزایش ارزش دلار با بالا بردن نرخ بهره از سوی آمریکاست.
ضرر 500 میلیون دلاری پالایشگاههای هند به خاطر تحریم نفتی ایران
مؤسسه رتبهبندی مودی برآورد کرده است که تحریمهای آمریکا علیه ایران علاوه بر اینکه تأثیر منفی در رتبهبندی پالایشگاههای هند خواهد داشت، درآمد پالایشگاههای هند را حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون دلار کاهش میدهد و همچنین آسیبپذیری این شرکتها در برابر نوسان قیمت بیشتر خواهد شد. مودی طی یادداشتی اعلام کرد: با فرض قطع کامل واردات نفت هند از ایران در هر بشکه ۳ دلار متضرر خواهند شد. ما برآورد میکنیم که کل کاهش درآمد پالایشگاههای هند حدود ۴۰۰ الی ۵۰۰ میلیون دلار باشد و همچنین این ضرر پالایشگاههای هند رتبهبندی آنها را کاهش خواهد داد. این گزارش مینویسد که تحریمهای ایران تأمین نفت پالایشگاههای هند را با مشکل مواجه خواهد کرد. هند در حال حاضر بزرگترین خریدار نفتی ایران است و ۳۰ درصد نفت خام خود را از آوریل تا آگوست ۲۰۱۸ از ایران وارد کرده است، در همین مدت زمان پالایشگاههای هند ۸۰ درصد خوراک خود را از طریق دریا وارد کردهاند که ۱۴ درصد آنها نیز از ایران بوده است. /فارس
حجم سپرده ویژه ارزی از ۱۰میلیون دلار گذشت
با استقبال تدریجی مردم از سپرده ارزی ویژه بانک ها که توسط بانک مرکزی تضمین شده است، حجم منابع آن از ۱۰میلیون دلار گذشت. در این طرح برای سپرده های یورویی سالانه ٣ درصد، دلاری ٤ درصد و درهمی ۲ درصد سود پرداخت می شود. بانک مرکزی اصل و سود این سپرده ها را تضمین کرده است. آمادگی تدریجی بانک ها برای اجرای این طرح و عدم اطلاع رسانی کافی آنها موجب شد، این طرح با اندکی تأخیر عملیاتی شده ومنابع آن رشد کند.
۱۶درصد بیشتر از پیشبینی، درآمد نفتی داریم
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور گفت: نرخ تحقق درآمدهای نفتی هم ۱۶ درصد بیشتر از پیشبینی است و نسبت به سال گذشته ۶۱ درصد بیشتر است. نوبخت با اشاره به این که موضوع اشتغال یکی از اساسیترین مسائلی است که هم در قانون برنامه ششم توسعه و هم در قانون بودجه سال ۱۳۹۷ کل کشور به آن پرداخته شده، گفت: براساس جدیدترین گزارش خزانهداری کل کشور، حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان از منابع پیشبینی شده ما در قانون مذکور بهعنوان درآمدها محقق شده که میزان تحقق این عدد نسبت به پیشبینی ۷۷ درصد است و با توجه به رقم سال گذشته، ۴۸ درصد بیشتر است. / ایبِنا
فرانسه به دنبال تأسیس یک بانک مشترک با ایران است
دامین لمپرور، سخنگوی حزب جناح راست فرانسه در مصاحبه ای با خبرگزاری اسپوتنیک روسیه گفت: فرانسه باید تأسیس یک بانک به منظور انجام تجارت با ایران و روسیه همزمان با مطرح شدن ایجاد یک وسیله ویژه برای دور زدن تحریم ها از سوی اتحادیه اروپا را بررسی کند. وی تصریح کرد، اگر تصمیم راه اندازی یک وسیله پرداخت ویژه مفید است، کامل برای تقویت صادرات ما به کشورهایی که تحریم شده اند ناکافی است. پیشنهاد می دهیم یک بانک بدون اتصال یا تعامل با ایالات متحده برای فاینانس عملیات های بانکی شرکت های فرانسوی در ایران و سایر کشورهایی که تحت تحریم هستند، به ویژه روسیه تأسیس شود. سخنگوی حزب جناح راست فرانسه گفت: البته این بانک قادر به کمک به شرکت های اروپایی که در آمریکا تجارت می کنند نخواهد بود؛ اما می تواند برای بسیاری از حوزه های تجاری استفاده شود. /اسپوتنیک
شاخص اعتماد اقتصادی در ترکیه کاهش یافت
مرکز آمار ترکیه با انتشار گزارشی اعلام کرد که شاخص اعتماد اقتصادی این کشور طی ماه جاری میلادی نسبت به ماه گذشته 15.4 درصد کاهش یافته و به میزان 71 واحد رسیده است. به گزارش ایرنا، داده های مرکز آمار ترکیه نشان می دهد که شاخص اعتماد اقتصادی این کشور با کاهش معناداری مواجه شده است به طوری که میزان آن از نرخ 83.9 واحد ماه گذشته به نرخ 71 واحد طی ماه جاری رسید و این در حالی است که این میزان در ماه جولای 92.2 درصد بود. بررسی داده های اقتصادی مرکز آمار در ماه های گذشته نشان می دهد که شاخص اعتماد اقتصادی (شاخص انتظارات وضعیت مالی خانوار) در ماه گذشته و پس انتخابات مجلس و ریاست جمهوری با افزایشی 3.3 درصدی به 92 واحد رسید که نشان دهنده بهبود وضعیت انتظارات مادی خانواده ها بود. افزایش و یا کاهش اعتماد به اوضاع اقتصادی ترکیه ناشی از افزایش و یا کاهش شاخص اعتماد مصرف کنندگان، خرده فروشی ها، راه و ساختمان و بخش خدمات است.
تورم شهریور به ۱۳.۵ درصد رسید
با ادامه روند تورم در ماههای اخیر، آمارهای بانک مرکزی از ثبت تورم ۱۳.۵ درصدی در شهریورماه حکایت دارد. به گزارش ایسنا، تورم که سال گذشته را تک رقمی به پایان برده بود برای امسال فقط تا سه ماه اول دوام داشت و با شدت گرفتن نوسان بازار ارز و تاثیر بالایی که بر قیمت کالا و خدمات گذاشت، دیگر خبری از تورم تک رقمی نیست و رشد آن هر ماه بیشتر میشود به طوریکه در تیرماه به ۱۰.۲ درصد، مرداد ۱۱.۵ و برای شهریورماه تا ۱۳.۵ درصد افزایش داشته است. آمار بانک مرکزی از تورم نقطه به نقطه (تغیر شاخص نسبت به ماه مشابه سال قبل) ۳۱.۴ درصدی در شهریورماه حکایت دارد. تورم ماهانه نیز تا ۶.۱ درصد گزارش شده است. در سوی دیگر، آماری که به تازگی مرکز آمار اعلام کرد هم نشان از افزایش تورم داشت، بهگونهای که تورم سالانه از کمتر از ۱۰ درصد به ۱۱.۳ درصد رسید و همچنین تورم نقطهبهنقطه ۲۵.۷ درصد اعلام شد. بنا بر گزارش بانک مرکزی، تورم در تمامی گروههای کالایی و خدماتی اصلی افزایش داشته است. شاخص در خوراکیها و آشامیدنیها تا ۴۶.۵ درصد رشد دارد. کمترین افزیش مربوط به تحصیل با ۱۴.۵ درصد و بیشترین به دخانیات با ۱۲۵.۶ درصد اختصاص دارد. حمل و نقل ۵۴.۹ درصد، تفریح و امور فرهنگی ۷۰ درصد، لوازم خانگی تا ۵۲.۶ درصد تورم دارند که جزو بالاترین دستههای افزایش تورم قرار دارند.
افزایش صادرات، سیبزمینی را هم گران کرد
قیمت سیبزمینی که از اوایل شهریور روند صعودی داشته، در روزهای اخیر به حدود ۴۰۰۰ تومان رسیده و طبق آمار بانک مرکزی قیمت این محصول در روزهای پایانی شهریور ماه نسبت به ماه قبل ۴۴.۴ درصد افزایش یافته است که مسئولان علت این افزایش قیمت را افزایش صادرات عنوان میکنند، چراکه کاهش ارزش پول ملی باعث شده خرید محصولات ایرانی به سود کشورهای همسایه تمام شود و از طرف دیگر دریافت دلار نیز تولیدکنندگان را به صادرات ترغیب کرده است. طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی، در پنج ماهه نخست امسال، ۱۴۷.۸۹ تن سیبزمینی به ارزش ۴۹.۷۵ میلیون دلار به کشورهای مختلف صادر شده که نسبت به سال گذشته از نظر وزنی ۸۵.۷۷ درصد و از نظر ارزشی ۱۵۶.۱۸ افزایش داشته است.
بیتوجهی اوپک و روسیه به خواسته ترامپ
روز گذشته در بازارهای جهانی، قیمت نفت برنت ۲۶ سنت افزایش یافت و بشکهای ۸۱ دلار و ۶۰ سنت معامله شد. نفت وست تگزاس آمریکا هم رشد ۴۷ سنتی را تجربه کرد و بشکهای ۷۲ دلار و ۴ سنت معامله شد. در گروه سایر فرآوردههای پالایشگاهی هم بنزین با ۵۴ سنت افزایش گالنی ۲۰۶ دلار و ۳۹ سنت معامله شد، نفت کوره و گازوئیل هم افزایشهایی به ترتیب ۸۸ سنت و ۱.۷۵ دلار را تجربه کردند.
به گزارش رویترز، دلیل افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی چشمانداز کاهش عرضه در بازار در آستانه اعمال تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران در چهارم نوامبر است. رویترز نوشت: امروز قیمت نفت یک درصد رشد کرد که عامل آن احساس بازار بر کاهش عرضه پس از تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران است که طی چند هفته آینده آغاز خواهد شد. این هفته دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از تولیدکنندگان اوپک خواست تا از هرگونه افزایش مصنوعی قیمت در بازار اجتناب کنند. تحلیلگران میگویند که بعید است اعضای اوپک و شریک اصلی آنها یعنی روسیه پاسخ مثبتی به این تقاضای ترامپ بدهند. همچنان که ریک پری، وزیر انرژی آمریکا هم استفاده از استراتژی آمریکا درباره ذخیرهسازی نفت به عنوان اهرمی برای پایین نگه داشتن قیمت نفت استقبال نکرد. به نقل از فارس، دیرروز دونالد ترامپ اعلام کرده بود که ما از ذخایر نفت خودمان به عنوان ابزاری برای پایین نگه داشتن قیمت نفت استفاده نخواهیم کرد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.