آخرین گزارش بانک مرکزی در مورد وضعیت معاملات مسکن در شهر تهران نشان می دهد که قیمت هر مترمربع مسکن در شهریور ماه سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 74.1 درصد رشد داشته است. با این وضعیت قیمت، معاملات مسکن در شهر تهران به شدت کاهش یافته است و مردم دیگر توانایی خرید خانه های به اصطلاح کلنگی را هم ندارند. این در حالی است که مطابق با گزارش بودجه خانوار بانک مرکزی، بیشترین هزینه در بین هزینه های خانوارها، متعلق به مسکن می باشد.
به گزارش تابناک اقتصادی، در یک سال اخیر و با کاهش نرخ سود بانکی، پول ها از حساب ها خارج شدند و برای کسب سودهای بیشتر، به بازارهای مختلف ورود کردند و روند قیمت ها را افزایشی کردند. بازار مسکن نیز از این امر مستثنی نبوده و قیمت ها در این بازار نیز طی یک سال گذشته به شدت افزایش یافته است.
طبق آخرین گزارش بانک مرکزی پیرامون معاملات مسکن در شهر تهران، متوسط قیمت هر مترمربع مسکن در شهر تهران در شهریور ماه 1397 به 80958 هزار ریال رسیده است و این در حالی است که درست یک سال قبل یعنی در شهریور ماه 1396 متوسط قیمت هر مترمربع مسکن در شهر تهران 46500 هزار ریال بوده است.
به عبارت بهتر، متوسط قیمت هر مترمربع مسکن در یک سال گذشته 74.1 درصد رشد داشته است. همین رشد چشمگیر قیمت باعث شده است تا در بازار مسکن، تعداد معاملات به شدت کاهش یابد. آمارها نشان می دهند در حالی که در شهریور ماه سال گذشته تعداد معاملات مسکن 15 هزار و 545 واحد بوده است این معاملات در شهریور ماه سال جاری به 10 هزار و 335 واحد کاهش یافته است. این اعداد خبر از افت 33.5 درصدی معاملات مسکن در طی یک سال گذشته را می دهند.
جدول زیر نشان می دهد که قیمت هر مترمربع مسکن آن قدر در شهر تهران افزایش یافته است که حتی مردم، دیگر قدرت خرید خانه های به اصطلاح کلنگی یا با قدمت ساخت بالای 10 سال را هم ندارند.
این افزایش قیمت شدید مسکن طی یک سال گذشته، خرید مسکن را برای خانوارها به یک رویا تبدیل کرده است. طبق گزارش بودجه خانوار بانک مرکزی در سال 1396، هزینه مسکن حدود 35.5 درصد از کل هزینه های خانوارها را تشکیل می دهند.
با ادامه این روند قیمت مسکن، قطعاً سهم هزینه مسکن از کل هزینه خانوارها در طول یک سال فراتر از 35.5 درصد خواهد رفت و این باعث خواهد شد تا خانوارها برای تامین یک سرپناه از سایر هزینه های خود صرف نظر کنند و این یعنی سقوط خانوارهای بیشتری به زیر خط فقر. این در حالی است که دولت هنگامی که لایحه بودجه سال 97 را به مجلس تقدیم می کرد، یکی از اهداف این بودجه را کاهش فقر در سال 97 عنوان نمود.
شایان ذکر است در این شرایط و وضعیت قیمت مسکن، عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی که در سال 1392 از طرح هایی چون مسکن اجتماعی صحبت می کرد و به بهانه همین طرح، طرح مسکن مهر را به تعطیلی کشاند، سکوت اختیار کرده است و صحبت یا اظهارنظری نمی کند!
این در حالی است که رئیس جمهور روحانی در روز دفاع از وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی در مجلس جهت اخذ رای اعتماد گفت: آقای آخوندی وزیر بسیار فعالی بودند البته در بخش مسکن ما نتوانستیم به توافق نهایی با یکدیگر برسیم و در دولت دوازدهم اولین چیزی که از ایشان به جد خواهم خواست مسئله مسکن است! حالا و در یک سالگی این صحبت های رئیس جمهور می توان به جرات گفت که عملکرد عباس آخوندی در زمینه مسکن چه از سال 1392 و چه از یک سال قبل تاکنون، اصلا قابل دفاع نبوده است. باید در روزهای آتی منتظر ماند و دید که رئیس جمهور روحانی خود دست به تغییر و ترمیم در وزارت راه و شهرسازی می زند یا اینکه دوباره نمایندگان مجلس که در این روزها پیگیر استیضاح وزیر راه و شهرسازی هستند، دست به کار خواهند شد.