شورای روابط خارجی اروپا عنوان کرد؛

تأسیس «نهاد ویژه مالی» اروپا برای تجارت با ایران می تواند تحریم های آمریکا را بی اثر کند؟

دولت های اروپایی برای ماه ها روی این نهاد قانونی که با نام «نهاد ویژه مالی» (SPV) شناخته می شود، کار کرده اند. زمان بندی این اعلام عمومی نشان می دهد، آنها دارای درجه ای از اعتماد به نفس هستند که SPV می تواند عملیاتی شود و اروپا می تواند از این مدل برای نشان دادن توانایی خود برای اجرای تعهداتش استفاده کند.
کد خبر: ۸۴۱۸۳۱
|
۱۹ مهر ۱۳۹۷ - ۱۶:۲۷ 11 October 2018
|
11831 بازدید
|

خواست یا توان کشورهای اروپایی حفظ توافق هسته ای با ایران و مقابله با تحریم های ضد ایرانی آمریکا، مسأله ای است که مباحث زیادی پیرامون آن مطرح شده است.

به گزارش «تابناک»؛ در همین زمینه، «شورای روابط خارجی اروپا» (ECFR ) در مطلبی به امکان سنجی توان و خواست اتحادیه اروپا برای کمک به ایران و حفظ برجام پرداخته است.

در این مطلب آمده است: به عنوان بخشی از تلاش ها برای نجات توافق هسته ای با ایران، دولت های اروپایی وعده داده اند، نه تنها روابط بانکی بلکه همه پیوندهای اقتصادی خود با ایران را حفظ کنند. از چهارم نوامبر، بانک های ایرانی مورد تحریم آمریکا قرار خواهند گرفت و این مسأله دشواری های زیادی را در پیش روی کمپانی های اروپایی برای معاملات با شرکت های این کشور ایجاد خواهد کرد.

بسیاری از مسیرها برای کاهش اثرات تحریم های ثانویه آمریکا بر روی بخش مالی اروپا، چالش های فنی و سیاسی قابل توجهی را نشان می دهد که ریشه در سلطه آمریکا بر نظام مالی جهانی و یکپارچگی بخش های بانکی اروپا و آمریکا دارد. علاوه بر این، بخش مالی ایران نیز باید اقدامات فعالانه ای در پیش گیرد تا اطمینان حاصل شود که با استانداردهای بین المللی مورد نیاز اروپا مغایرتی ندارد.

حال این پرسش مطرح می شود که اروپایی ها چه راه حل هایی ممکنی برای حفظ تجارت با ایران و نجات توافق هسته ای دارند؟

به رغم تلاش های آنها برای حفظ کانال های اقتصادی با ایران، دولت های اروپایی قادر به کاهش فشار بر بانک ها نبوده اند. تحریم های ایالات متحده علیه بخش بانکی ایران به زودی به اجرا درمی آید؛ کشورهای اروپایی اکنون اقداماتی را برای تسهیل تجارت با ایران از طریق ساختار قانونی و نهادی جدیدی در نظر گرفته اند.

در حاشیه نشست اخیر مجمع عمومی سازمان ملل متحد، فدریکا موگرینی، نماینده عالی اتحادیه اروپا اعلام کرد که "کشورهای عضو اتحادیه اروپا یک نهاد قانونی برای تسهیل معاملات مالی مشروع با ایران ایجاد خواهند کرد و این به شرکت های اروپایی امکان ادامه تجارت با ایران را با توجه به قوانین اتحادیه اروپا اعطا خواهد کرد و همچنین می تواند به روی شرکای دیگر اتحادیه اروپا در سایر نقاط جهان نیز باز شود.

دولت های اروپایی برای ماه ها روی این نهاد قانونی که با نام «نهاد ویژه مالی» (SPV) شناخته می شود، کار کرده اند. زمان بندی این اعلام عمومی نشان می دهد که آنها دارای درجه از اعتماد به نفس هستند که SPV می تواند عملیاتی شود و اروپا می تواند از این مدل برای نشان دادن توانایی خود برای اجرای تعهداتش استفاده کند.

مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا بلافاصله به تأسیس این نهاد ویژه مالی پاسخ داد و گفت: «متأسفانه از اینکه متوجه شدم کشورهای باقیم انده در توافق هسته‌ای در حال ایجاد یک سیستم ویژه پرداخت پول به ایران برای دور زدن تحریم‌های آمریکا هستند، بسیار آشفته و نا امید شدم».

جان بولتون مشاور امنیت ملی دولت ترامپ نیز گفت: ما در حال توسعه ساختاری هستیم که هنوز وجود ندارد. ما قصد نداریم اجازه دهیم تحریم هایمان توسط اروپا یا هر کسی دیگر، نادیده گرفته شوند.

مدل نهاد مالی ویژه SPV کار خواهد کرد؟

مزیت چنین نهادی که فرانسه پیشنهاد راه اندازی آن را داده‌، این است که برای این کار نیاز به کمک‌های مالی دولتی نیست. در همان زمان، روزنامه اقتصادی هندلزبلات هم گزارش داده بود که این نهاد واسطه‌ای مانند یک بورس معاوضه عمل و در واقع مطالبات متقابل شرکت‌های اروپایی و ایران را حسابرسی می‌کند. اتحادیه اروپا، چین و روسیه به روشنی باور دارند که «نهاد ویژه» کارآمد است. این سیستم موازی با «مصوبه مسدودکننده‌» بروکسل عمل می‌کند که به شرکت‌های اتحادیه اروپا اجازه می‌دهد در صورت متضرر شدن از تحریم‌های آمریکا از خزانه‌داری ایالات‌متحده شکایت کنند. البته قدرت مصون‌ساز این مصوبه برای شرکت‌های اروپایی در برابر تحریم‌های آمریکا، هنوز در عمل روشن نشده است.

با این حال اروپایی ها نمی خواهند مؤسسات مالی اروپایی همچون بانک سرمایه گذاری اروپایی را در معرض آسیب های احتمالی از سوی دولت ترامپ قرار دهند.

برای عملی کردن SPV، سیاستگذاران باید سریع در زمینه های مختلف فنی پیشرفت کنند. اولا، دولت های اروپایی باید تعیین کنند که چگونه و با چه شدتی می خواهند علیه تحریم های ایالات متحده اقدام کنند؛ این اولین سفارش و ملاحظه برای ساختار و عمل SPV است. به لحاظ نظری، SPV می تواند پرداخت ها را برای آنچه مقامات ایالات متحده برای فعالیت های تحریمی خود در نظر دارند را تسهیل کند. در واقع، مقامات اروپایی آشکار درباره قصد خود برای استفاده از SPV برای حمایت از خرید نفت ایران بحث کرده اند.

همان گونه که دستورالعمل های دفتر کنترل دارایی های وزارت خزانه داری ایالات متحده مشخص می کند، حتی توافق نامه هایی تهاتری که شامل نفت یا فرآورده های نفتی از ایران هستند، قابل تحریم هستند. با این حال، به دلیل اینکه در SPV پیش بینی شده سیستم مالی ایالات متحده و شاخه های خارجی بانک های آمریکایی کنار گذاشته شود، مقامات آمریکایی هیچ صلاحیت مستقیمی را در این مورد ندارند.

SPV بیشترین احتمال را برای موفقیت دارد اگر این رویکرد را ادامه دهد؛ در سطح کوچکی شروع به کار کند و به تدریج گسترش یابد. ساختار پایه این نهاد قابل جایگزینی و تکرار پذیر است. یکی از SPV ها می تواند بر تجارت قابل تحریم مرتبط با حمایت از بخش های نفت، خودرو و هواپیما ایران تمرکز کند. دیگر می تواند محدود به تجارت معاف از تحریم ها باشد - مانند کالاهای مصرفی، مواد غذایی و دارویی - که اجازه می دهد شرکت های چندملیتی از آن به عنوان کانال پرداخت مناسب استفاده کنند. با چندین SPV در دسترس، شرکت ها می توانند با نهادهای ایرانی با توجه به اشتیاق آنها و مدل های کسب و کارشان کار کنند.

پروسه ایجاد SPV می تواند محدودیت های قدرت تحریم آمریکا و تمایل ایالات متحده به استفاده از تحریم ها به عنوان یک سلاح علیه متحدان احتمالی اش را اثبات کند و شاید آموزنده باشد. گزارش ها حاکی از آن است که وزارت خزانه داری ایالات متحده در حال حاضر در برابر ترامپ بر سر باز نگه داشتن دسترسی ایران به سوئیفت مقاومت می کند، چون منوچین وزیر خزانه داری بر این باور است که قطع دسترسی ایران به سوئیفت می تواند اروپایی ها را برای مقابله با آمریکا مصمم تر کنند.

البته ایجاد SPV نیاز به کار فنی قابل توجهی دارد. از سوی دیگر، ایران باید نشان دهد که سیستم مالی آن همچنان در حال اصلاح مطابق با استانداردهای بین المللی در مورد پولشویی و تأمین مالی تروریسم است. در همین راستا، دولت های اروپایی تصویب FATF را گام مهمی از سوی ایران برای شفافیت مالی بین المللی می دانند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۵
انتشار یافته: ۲۶
ناشناس
|
France
|
۱۶:۴۴ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
برجامی ها خوب میدانند که اروپا عملا از برجام خارج شده ، اما چون نمی خواهند به اشتباهشون اعتراف کنند ، سینه خیز ادامه می دن...الان هم دل خوش کردن جان کری رییس جمهور شه !!
چون برای کاسبی سیاسی در داخل ، به کاغذ برجام نیاز دارند و بس.
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۱۷:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
نذارید در وقت اضافه. اقتصاد ایران یعنی فروش نفت و حالا متاسفانه تحریم خرید نفت ایران بسیار بیشتر از انتظار بازار و تحلیلگران داخلی و حتی خارجی اجرایی شده. دوستان هم فوری نگن بدون نفت ما می توانیم ۳ ماهه اقتصاد بدون نفت را کلید بزنیم. مانند این می ماند که ژاپن و المان ناگهان صادرات اتومبیل و صنعت خود را صفر کنند.برای ایجاد اقتصاد بدون اتکا به نفت کشور در بهترین شرایط و شایسته سالاری ۳۰ سال زمان نیاز داره. به هر حال ششماه دیگر بسیار دیر خواهد بود و در ان زمان هر حرکت ایران حمل بر نیاز ایران خواهد شد و تاثیری نخواهد داشت
پیما
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
شما دلارهاتو بفروش انقدر آروزی بی ارزش شدن پول ملی کشورت رو نداشته باشه. کمی غیرت هم خوب چیزیه
ناشناس
| United States of America |
۱۸:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
امید بستن به انتخاب نشدن ترامپ در 2020 یک خیال خام و وعده سر خرمن هست.
اگه قرار باشه که ایران تا 2020 در برجام بمونه پس باید تعهداتش در برجام رو کاهش بده مثل افزایش غنی سازی و یا استفاده از سانتریفیوژ های پیشرفته تر اما قطعا اروپایی ها این هشدارها رو به ایران دادند و برای همین هست که الان با گذشت 6 ماه دولت نمیتواند بند 3 برجام رو فعال کنه.
مضافا اینکه اروپایی ها مکانیسمی که راه اندازی کردند قطعا به ونه ای هست که خودشون کمترین آسیب و ضرری رو متوجه خودشون کنند.نمونه اش مبادله کالا به کالا هست که گفته میشه این مکانیسم اروپایی بر پایه اون استواره.یعنی به ایران ارز تعلق نمیگیره بلکه نفت خودشو به مثلا اسپانیا میفروشه و در عوضش کالا یا خدمات از فرانسه یا چین یا روسیه یا هر کشور اروپایی میگیره.این یعنی تحریم در قالب جدید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
دلواپس نباش
ناشناس
| United States of America |
۱۹:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
دوستی دارم که خیلی به برجام اعتراض داشت وبه تندی درموردآن حرف میزد وهمه رامتهم میکرد. تا روزی که امریکاازبرجام خارج شد.من به ایشان گفتم بسم الله به آرزوت رسیدی حالا ازین به بعدبرجام نیست .ببینییم مملکت چقدرپیشرفت میکنه . هفته قبل این دوستم را دوباره دیدم سرافکنده گفت فقط درقیمت دلاروطلا خیلی پیشرفت کردیم. حالا شماهم عزیز بجای عقده گشایی نسبت به برجام بگو چه جایگزین بهتری شماداشتید که اگربرجام توافق نمیشد جایگزین شما جواب میداد.
اشکان
| - |
۱۹:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
آفرین بر بصیرتت ناشناس16و44
علی
| Netherlands |
۲۰:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
بحث فقط برجامی ها نیست. اروپایی ها هم بدینوسیله می خواهند نشان دهند که چندان هم در مقابل امریکا دست و پا بسته نیستند.اگر برجام شکست بخورد دیگر در
دنیا کسی برای اروپایی ها تره هم خورد نمی کند چرا که نشان می دهد که تمام اروپا هم در مقابل امریکا عددی به حساب نمی آید
ناشناس
| France |
۲۱:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
تازه در ۱۳ آبان می رسیم به زمان نوگلتون
شما چرا نارحتید؟در نهایت موفق شدید با همکاری صهیونست ها و وهابیون و آمریکایی ها به آرزوتون برسید
پیمان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
بعد از این سامانه امیدوارم دلال های با مرام اجازه بدم قیمت ارز بیاد پایین و باز نگن دولت میخواد سرمایه های دلار مردم رو بالا بکشه!!!!!
عادل
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
اروپایی ها مطمئنا به دنبال سود خود هستند و کار با ایران برای آنها سود آوره اما از چه جهت برایشان سود آوره؟
نباید از این مسئله غافل شد که اینها در جایی سرمایه گذاری خواهند کرد که صرفاً برای خود آنها سود داشته باشد و نه برای استقلال و پیشرفت علم و صنعت کشور ما.
سود اینها در وابستگی ما به آنهاست به خصوص وابستگی فرهنگی و غربزدگی در بین ایرانی ها. مدیران ما هم که در وابسته کردن کشور به غربی ها سنگ تمام گذاشته اند و ثابت کرده اند همانند کودکان برای رسیدن به آب نبات هایی که اروپایی ها و آمریکا به آنها نشان می دن حاضرند تمام خطوط قرمز ملی و اسلامی رو فدا کنن.
امیدوارم! امیدوارم اینبار قرار دادهایی رو ببندن که منافع ما هم در آنها تامین بشه. هر چند بعید می دونم اروپایی ها با قرار دادهایی که واقعا به نفع ما باشه موافقت کنند.
اروپایی ها، بر خلاف مدیران و مسئولان ما، خط قرمزهایشان را زیر پا نخواهند گذاشت. خط قرمزهایی که از طرف صهیونیسم جهانی به آنها دیکته می شه و جرات مخالفت با آنها را ندارند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۴ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
به چه قیمتی ؟
این یعنی رانت های جدید برای کاسبان برجام اروپایی
.
هموطن
|
United States of America
|
۱۷:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
اروپا تجارت با امریکا را با تجارت با ایران عوض نمی کند الکی دلتان به اروپا خوش نباشد

اروپا الت دست امریکا است فقط برای مهار کردن ایران چند شرکت کوچک را مجاز کرده اند تا ما گول کل اروپا را بخوریم که دوست ماست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
بیشتر به نفع اروپاست تا بتونه مستقل بشه تا فردا باچین روسیه خاورمیانه بدون اجازه امریکا کار کنه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
اروپایی ها فقط نگران تامین نفت و انرژی ارزان خودشان هستند و هدفشان تنها تامین انرژی و در مقابل صادر کردن محصولات بنجل و نابودکردن تولید ایران و مهار و تضیعیفش می باشد
FIROOZ
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
دوست عزيزي كه مطلب بالا گذاشته اي !!! احساس مي كنم لازم است يك مقدار اطلاعات روابط بين الملل خود را افزايش دهيد . ممنونم
ناشناس
|
Liberia
|
۱۸:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
زهی خیال باطل. اگه تا حالا بی اثر بوده ازین به بعد هم هست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
بجای اینکه مانند سایر کشورها به فکر ملت باشیم . دایم داریم میزنیم توی سرهم که برجام خوب بود یا کلاه رفت سرمون.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟