اگرچه دولت برای واردات برنج پاکستانی ارز 4200 تومانی تخصیص داده است اما فروشندگان برخلاف قیمت 8200 تومانی تعیینشده، آن را به قیمت بیش از 12 هزار تومان به مردم میفروشند.
به گزارش روزنامه خراسان، برنج، محصولی استراتژیک و قوت غالب سفرههای ایرانی است، به همین دلیل دولت برای واردات این کالای اساسی ارز 4200 تومانی در نظر گرفته است و انتظار میرود قیمت برنج کنترل شود و با توجه به این که برنج جزو کالاهای اساسی است، روی قیمت این کالا نظارت دقیقی وجود داشته باشد. 30 مرداد، سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان بهعنوان متولی قیمتگذاری کالاهای اساسی در کشور، قیمت برنج وارداتی هندی را 7000 تومان در مبادی ورودی و 8000 تومان برای مصرفکننده نهایی و برنج پاکستانی(باسماتی) را 7200 تومان برای فروشنده در مبادی ورودی و با در نظر گرفتن تمام هزینهها برای مصرفکننده 8200 تومان تعیینکرده است. اما طی یک ماه اخیر، شاهد جهش قیمت برنج پاکستانی در بازار بودیم،موضوعی که گلایه مردم را در پی داشته است. یکی از شهروندان مشهدی در این خصوص به خراسان رضوی میگوید: امروز توان خرید برنج پاکستانی را هم نداریم، هر کیلو برنج پاکستانی را مغازهدار 13 هزار تومان به ما میفروشد...
با این قیمت ترجیح می دهم برنج ایرانی بخرم
شهروند دیگری نیز میگوید: خرید برنج پاکستانی در شرایط حاضر بههیچوجه بهصرفه نیست به همین دلیل، ترجیح میدهم برنج ایرانی را که از آن مطمئن هستم، خریداری کنم. گلایههایی که حتی فروشندگان برنج هم با آنها همنوا هستند. یکی از مغازهداران منطقه سناباد درباره قیمت برنج پاکستانی به خبرنگار ما میگوید: هم اکنون فقط برنج هندی برای فروش داریم زیرا برنج پاکستانی گران شده است و برای ما صرفه ندارد. مردم فکر میکنند ما گرانفروشی میکنیم؛ درحالیکه امروز هر کیسه برنج پاکستانی در بازار عمدهفروشی مصلی حداقل 12 و 13 هزار تومان معامله میشود. مغازهدار دیگری در منطقه بولوار قرنی نیز می گوید: مردم نباید برنج پاکستانی بخرند. این مغازهدار می افزاید: تا یک ماه پیش، برنج پاکستانی نهایتاً 8800 تومان قیمت داشت اما امروز بهطور مثال کیسه 10کیلویی برنج "ملحم" و "عنبه" را عمدهفروش 115 هزار تومان برای ما فاکتور میکند.
4000 تومان گران تر شده است
عمدهفروشان هم به قیمت برنج پاکستانی معترض هستند. یکی از عمدهفروشیهای منطقه میدان توحید، قیمت هر کیسه 10 کیلویی برنج پاکستانی را 120 هزار تومان اعلام می کند و میگوید: ما به مشتریان توصیه میکنیم بهتر است برنج ایرانی بخرند زیرا برنج پاکستانی در یک ماه اخیر، حداقل کیلویی 4000 تومان گرانتر شده است.
هیچ نظارتی نمی شود
این بنکدار درباره علت این افزایش قیمت میگوید: متأسفانه هیچ نظارتی بر قیمتها نمیشود زیرا واردکننده هر قیمتی را که دلش میخواهد برای ما فاکتور میکند. وقتی هم اعتراض میکنیم میگویند دلار گران شده است در حالی که واردکننده برنج، ارز 4200 تومانی دریافت میکند و این افزایش قیمت، هیچ ارتباطی با قیمت ارز ندارد. عمدهفروش دیگری در منطقه آبکوه، قیمت هر کیسه 10کیلویی برنج پاکستانی برند "ایرانیان زمین" را 118 هزار تومان اعلام می کند و میگوید: متأسفانه برنجهای خارجی هم کیفیت کمتری نسبت به برنج ایرانی دارند و هم به تازگی جهش قیمتی 3 تا 4هزارتومانی داشتهاند. برنج هندی هم امروز به 9 هزار تومان رسیده است.
این عمدهفروش میافزاید: برای ما سؤال است که چرا هیچ نظارتی روی قیمت کالاها نمیشود؟ چرا هم کارخانهدار و هم واردکننده هر قیمتی که دلشان میخواهد برای کالاها تعیین میکنند و کسی آنها را بازخواست نمیکند؟
فروش برنج پاکستانی گران تر از 8200 تومان تخلف است
رئیس اتحادیه بنکداران مشهد نیز با تایید برخی گرانیها در خصوص قیمت برنج وارداتی به خراسان رضوی میگوید: قیمتی که سازمان حمایت برای هر کیلو برنج پاکستانی "باسماتی" تعیین کرده 8200 تومان برای مصرفکننده است لذا هرگونه افزایش قیمتی فراتر از قیمت تعیینشده، تخلف است. حسنعلی شرف زاده میافزاید: دولت ارز 4200 تومانی در اختیار واردکننده برنج قرار میدهد لذا سازمان حمایت از مصرفکننده و تولیدکننده، قیمت این محصول را تعیین میکند. اگر واحد یا فروشگاهی برنج پاکستانی را گرانتر از قیمت مصوب بفروشد، حتماً متخلف است و باید با آن برخورد قانونی شود. به همین دلیل اتحادیه بازرسیهای خود را در خصوص فروشگاههای عرضه برنج تشدید خواهد کرد.
با متخلفان برخورد می شود
معاون بازرگانی سازمان صمت استان بابیان این که برنج مشمول دریافت ارز دولتی است، به خراسان رضوی میگوید: طی هفتههای اخیر واحدهایی که با ارز دولتی برنج وارد کردهاند، در استان شناساییشدهاند و اگر واحدی از توزیع برنج امتناع کرده بود با آن برخورد و برنج باقیمت مصوب در بازار عرضه شد. غفوری مقدم میافزاید: بدون شک واحد نظارت و بازرسی سازمان صمت بدون هیچ اغماضی با واحدهایی که ارز دولتی دریافت کردهاند و محصولات خود را گرانتر از قیمت مصوب به فروش میرسانند، برخورد و آنها را به مراجع تعزیراتی معرفی خواهد کرد اما ممکن است واحدهایی هم بدون ارز دولتی، اقدام به واردات برنج کرده باشند که باید مدارک مستدل در این خصوص ارائه کنند.
واردات خارج از استان، کار را مشکل کرده است
مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری نیز با تایید گرانفروشی در حوزه برنج وارداتی به خراسان رضوی میگوید: در جلسه اخیر ستاد تنظیم بازار استان موضوع، مطرح و معاونت بازرسی و نظارت سازمان صمت استان موظف شد به موضوع بهصورت جدی ورود کند. البته این واردات بیشتر در خارج از استان انجام میشود اما ما از طریق مراجع ذیصلاح، حتماً بهصورت جدی پیگیر موضوع هستیم. علی رسولیان میافزاید: از سوی دیگر ممکن است برخی تجار، برنج را با ارز آزاد وارد کرده باشند که این موضوع هم در دستور کار قرارگرفته است البته مقامات قضایی استان همکاری بسیار خوبی برای برخورد با متخلفان در حوزه اقتصادی دارند اما گستردگی حوزه نظارت و ورود کالاها از دیگر استانها، کار را برای ما سخت کرده است. حتماً در خصوص کالاهای اساسی بنا به دستور استاندار در برخورد با متخلفان، هیچگونه اغماضی صورت نمیگیرد.
5 پرونده 2 میلیارد ریالی برای گران فروشان
کارشناس مسئول نظارت و بازرسی سازمان صمت استان نیز در گفت و گو با خراسان رضوی اظهار کرد: پیرو تاکید های انجامشده در ستاد تنظیم بازار و سازمان صمت، طی یک هفته اخیر گروه های بازرسی و نظارت سازمان در بازارهای عمدهفروشی برنج مستقر شدند و تاکنون پنج پرونده برای عمدهفروشیهای متخلف تشکیل شده است. مهدی مقدسی افزود: میزان تخلفی که برای این پنج پرونده ثبتشده، حدود دومیلیارد ریال بوده است و بازرسیهای ما، بدون وقفه انجام خواهد شد و بدون اغماض با متخلفان برخورد قانونی می شود. وی بابیان این که میزان واردات برنج پاکستانی طی شش ماه گذشته نسبت به سال قبل بیشتر شده است، افزود: قیمت برنج پاکستانی برای مصرفکننده 8200 تومان است. به همین دلیل تاکنون حدود 1600 تن برنج پاکستانی برند فردوس در اختیار فروشگاه های منتخب رفاه و بازار ولیعصر قرارگرفته است که با قیمت 8200 تومان به شهروندان عرضه می شود.