درخواست لبنان از کشورهای عربی برای گرفتن غرامت از اسرائیل، افشاگری رسانه آمریکایی از جلسات مشترک واشنگتن و ریاض برای «تغییر رژیم» در ایران، برکناری مشاور محمد بن سلمان از همه مناصب حکومتی، ادامه اختلاف داخلی در دولت ترامپ بر سر شدت اجرای تحریمها علیه ایران و درخواست رئیس دادگاه لاهه از آمریکا برای لغو فوری تحریم ها علیه ایران از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به امضای تحریم های آمریکا علیه حزب الله از سوی ترامپ نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا بامداد جمعه حزبالله لبنان و ایران را به مشارکت در بمبگذاری در مقر تفنگداران دریایی آمریکا در سال 1983 متهم کرد.
ترامپ گفت، لحظاتی پیش طرحی را برای اعمال تحریمهای اضافی علیه حزبالله لبنان امضا کرده است. او ایران را هم به نقش آفرینی در بمبگذاری سال 1983 متهم کرد و گفت، این کشور هم با تحریمهای سختتر روبه رو خواهد شد.
ترامپ از توافق هستهای برجام به عنوان «فاجعه هستهای ایران» یاد کرد و گفت: آمریکا را از این توافق خارج کرده است. وی با بیان اینکه «داریم کارهای زیادی علیه ایران انجام میدهیم» مدعی شد، ایران پس از روی کار آمدن او به «کشوری متفاوت» تبدیل شده است.
درخواست لبنان از کشورهای عربی برای گرفتن غرامت از اسرائیل
سیامین دوره شورای وزیران عرب مسئول در امور محیط زیست روز پنجشنبه به ریاست لبنان در مقر دائمی اتحادیه عرب در قاهره برگزار شد.
بر اساس گزارش «اسپوتنیک»، «طارق الخطیب» وزیر محیط زیست لبنان در این نشست اعلام کرد رژیم صهیونیستی سیزده سال است که از پرداخت غرامت به لبنان در پی جنگ ۲۰۰۶ علیه این کشور سر باز میزند.
الخطیب در سخنرانی گفت: کشورهای عربی باید برای مقابله با چالشهای محیط زیستی در سایه جنگ و درگیریهای کنونی که به شکل مستقیم و غیرمستقیم بر دیگر کشورها تأثیر میگذارد، همکاری کنند؛ محیط زیست محدود به مرزهای جغرافیایی معینی نمیشود بلکه مشکلات محیطی از مرزهای جغرافیایی عبور میکند و میان کشورها تفاوتی قائل نمیشود.
وی ادامه داد: موانع بزرگی بر سر راه محیط زیست لبنان وجود دارد، به ویژه اینکه اولین و تنها سرمایه لبنان منابع طبیعیاش است، از جمله این موانع عدم اجرای قعطنامه مجمع عمومی سازمان ملل توسط اسرائیل برای دوازدهمین ساز متوالی است، قطعنامهای که بر اساس آن اسرائیل باید غرامت خسارتهای وارده به لبنان در نتیجه جنگ ۲۰۰۶ که بالغ بر ۸۵۶.۴ میلیون دلار است، بپردازد؛ این خسارات محیط زیستی تأثیرات بسیاری بر سلامتی انسان، تنوع بیولوژیکی، صید و گردشگری دارد.
الخطیب سپس از کشورهای عربی خواست کرد از لبنان برای دستیابی به این غرامت حمایت کنند.
افشاگری رسانه آمریکایی از جلسات مشترک واشنگتن و ریاض برای «تغییر رژیم» در ایران
تارنمای خبری دیلی بیست شامگاه پنجشنبه گزارش داد؛ «احمد عسیری» مشاور ولیعهد سعودی که اکنون از جمله عوامل قتل روزنامهنگار «جمال خاشقچی» معرفی شده، سال 2017 در دیدار با مشاوران رئیس جمهوری آمریکا، درباره راهبردهایی با هدف براندازی حکومت ایران گفت و گو کرده بود.
این رسانه مینویسد، «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی، عسیری را به نمایندگی از خود برای شرکت در مجموعه جلساتی فرستاد که پیش از مراسم تحلیف «دونالد ترامپ» و در ژانویه 2017 (دی ماه 1395) برگزار شد.
به گفته دیلی بیست، این دیدارها هماکنون موضوع تحقیقات «رابرت مولر» بازرس ویژه پرونده روسیه در انتخابات گذشته ریاست جمهوری آمریکاست.
بر مبنای گزارش این رسانه، در این دیدارها «جرج نادر» از جمله نزدیکان هیأت حاکمه امارات، «جوئل زمِل» استراتژیست صهیونیستی در حوزه رسانه، «استیو بانون» و «مایکل فلین» مشاوران وقت رئیس جمهوری آمریکا و نیز برخی از دیگر اعضای تیم انتقال قدرت ترامپ حضور داشتهاند.
بر مبنای اطلاعاتی که در اختیار دیلی بیست قرار گرفته، موضوع دیدارها، به کارگیری راهبردهایی در حوزههای اقتصادی، اطلاعاتی و نظامی برای تضعیف و براندازی حکومت ایران بوده است.
پیش از این روزنامه نیویورک تایمز هم گزارش داده بود، نادر پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، طرحی برای ضربه به اقتصاد ایران با هدف فشار به تهران به مقامهای سعودی، اماراتی و آمریکایی ارائه داده بود؛ طرحی که مشخص نیست سرانجام تا چه اندازه مورد حمایت این دولتها قرار گرفت.
برکناری مشاور محمد بن سلمان از همه مناصب حکومتی
مقامهای سعودی «سعود القحطانی»، مشاور سابق دیوان پادشاهی عربستان سعودی را از همه مناصب خود برکنار کردند.
به دنبال اذعان دادستانی کل عربستان سعودی به کشته شدن «جمال خاشقجی»، روزنامهنگار منتقد آل سعود در کنسولگری سعودی، «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه سعودی، بیستم اکتبر، در حکمی القحطانی را به همراه شماری از مقامات و افسران دستگاه اطلاعات سعودی برکنار کرد.
کارشناسان سیاسی این اقدام سلمان را گامی در تلاش برای دور کردن اتهام دخالت سران سعودی در قتل جمال خاشقجی ارزیابی کردند.
سعود القحطانی به دنبال این حکم، در صفحه توییتر خود سمت «مشاور دیوان پادشاهی» را پاک کرده بود و سمت «ریاست شورای اداره امنیت سایبری در دیوان سلطنتی» را برای خود نگه داشت.
روز چهارشنبه (22 اکتبر) روزنامه «القدس العربی» چاپ لندن نوشت، قحطانی اخیرا این سمت را نیز از حساب توییتری خود پاک و تنها به ذکر «حساب شخصی است» اکتفا کرده است.
این روزنامه با اشاره به این اتفاق، نوشت: مقامهای سعودی، سعود القحطانی را از همه مناصب دولتی خود برکنار کردهاند.
بر اساس این گزارش، سعود القحطانی علاوه بر این دو منصب، سمتهای دیگری نیز داشته است؛ از جمله سرپرستی کل مرکز تحقیقات و امور رسانهای دیوان سلطنتی و سرپرستی کمیته عالی فدراسیونهای ورزشهای رزمی و ریاست هیأت مدیره مرکز توسعه امنیت سایبری، ریاست هیأت مدیره مرکز فرماندهی و کنترل تحقیقات پیشرفته.
مشاور سابق دیوان پادشاهی عربستان سعودی همچنین عضویت خود در هیأت مدیره «بیت ملک عبدالعزیز»، هیأت مدیره «مسک الخیریه» (سازمان به ظاهر خیریه وابسته به بن سلمان)، هیأت مدیره مدارس «مسک» و هیأت مدیره «هیأت پادشاهی استان العلا» را از لیست سمتهای خود پاک کرده است.
ادامه اختلاف داخلی در دولت ترامپ بر سر شدت اجرای تحریمها علیه ایران
دولت آمریکا در آستانه اجرایی شدن تحریمها علیه ایران، در حال تلاش برای تصمیمگیری بر سر مسألهای است که بر میزان اعمال فشار روی ایران اثرگذار است.
روزنامه والاستریتژورنال نوشته، مقامهای دولت ترامپ در حال بحث بر سر این هستند که تا چه اندازه کشورهای اروپایی را برای خارج کردن ایران از سامانه «سوئیفت» تحت فشار قرار دهند.
بنا بر این گزارش، سخنانی که به تازگی «استیون منوشین»، وزیر خزانهداری آمریکا مطرح کرده بیانگر این است که آمریکا ممکن است سامانه پیامرسان مالی، موسوم به سوئیفت را برای قطع ارتباط با بانکهای ایرانی تحت فشار قرار ندهد. به گفته منابع آگاه منوشین به دولتهای خارجی گفته، آمریکا احتمالاً موضعی با تقابلجویی کمتر اتخاذ خواهد کرد.
از سوی دیگر، سایر مقامهای نزدیک به دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا از جمله جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفتهاند آمادهاند در صورت نادیده گرفتن درخواست آمریکا برای قطع ارتباط با ایران از سوی سوئیفت، مقامهای آن را تحت تحریم قرار دهند.
والاستریتژورنال نوشته منوشین در مصاحبه با این روزنامه در هفته جاری پذیرا بودن خودش را برای نگاه داشتن برخی از بانکهای ایرانی در سوئیفت اعلام کرد، هرچند احتمال خارج کردن ایران از آن را هم منتفی نکرد.
وی گفت: «هدف ما این است اطمینان حاصل کنیم، مؤسسات مالی وارد مبادلاتی که غیرقانونی هستند نمیشوند. خزانهداری آمریکا رایزنیهای بسیار تخصصی با سوئیفت دارد. من از تمامی ابزارهایی که دارم برای تضمین اینکه مبادلات غیرقانونی انجام نمیشوند استفاده خواهم کرد؛ مبادلات کالاهای انسانی مجاز خواهد بود.»
پیش از این یک، رسانه وابسته به جریان نومحافظهکار در آمریکا به نقل از مقامهای آمریکایی نوشته بود، انتظار میرود دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا ارتباط ایران با سامانه سوئیفت را قطع نکند.
درخواست رئیس دادگاه لاهه از آمریکا برای لغو فوری تحریم ها علیه ایران
عبدالقوی یوسف روز پنجشنبه در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، گزارشی از اقدامات انجام شده این دیوان در یک سال گذشته ارائه کرد.
وی در بخشی از سخنان خود درباره شکایت ایران از آمریکا در این دادگاه گفت: ایران می خواهد تحریم هایی که آمریکا ضد ایران اعمال می کند، طبق معاهده مودت برداشته شود.
به گفته یوسف، در این درخواست آمده است، آمریکا موارد مربوط به عهدنامه سال ۱۹۵۵ را نقض کرده و به نقض آن ادامه می دهد.
وی افزود: تحریم هایی که آمریکا بر ایران تحمیل می کند، به خصوص در حوزه کالاهای ضروری از قبیل دارو ، غذا و تسهیلات هوایی، می تواند پیامدهایی ناخوشایندی داشته باشد و در نتیجه موردی اضطراری است.
رئیس دیوان لاهه با بیان این که آمریکا با تحریم های خود بخش هایی از معاهده مودت را نقض کرده، از این کشور خواست هر چه زودتر و داوطلبانه تحریم ها را لغو کند.
وی تأکید کرد: آمریکا باید اطمینان بدهد به هیچ شکلی اقدامی در راستای دور زدن حکم دادگاه در این پرونده نخواهد کرد و تضمین بدهد که این رفتار و نقض عهدنامه ۱۹۵۵ تکرار نخواهد شد.
یوسف در ادامه نظر دیوان را به این شرح اعلام کرد: خواسته دادگاه این است که دو کشور اختلاف را طی روند صلح آمیز حل و فصل کنند و نقض هایی که ایران از سوی آمریکا عنوان کرده است می تواند بخشی از معاهده باشد.