چطور جنگ روانی «تحریم بازی» را به آمریکا باختیم؟

سیزده آبان گذشت؛ ارز 30 -40 هزار تومان نشد/ دلیل افزایش قیمت‌ها بی‌تدبیری دولت و میل برخی مردم به سودجویی بود!

چند روزی است، سیزده آبان گذشته و دولت احتمالا متوجه بی تدبیری اش شده باشد و مردمی هم که به سراغ خرید ارز و کالا رفته اند هم فهمیده اند که چطور در جنگ روانی که قرار بود علیه کشور و اقتصاد آن به راه بیفتد، ایفای نقش کرده اند؛ ایفای نقشی که ضررش صرفا متوجه ایران و مردمش شد و عایدی که این افراد فکر می کردند برای آنها نداشت؛ شاید اگر تدبیری بود و مردمی که به امید سود کردن خریدهای آنچنانی انجام دادند، چنین کاری نمی کردند...
کد خبر: ۸۴۹۷۳۴
|
۱۶ آبان ۱۳۹۷ - ۱۴:۰۱ 07 November 2018
|
23447 بازدید
|

سال 91 و در حالی که تنها یک سال تا پایان دولت احمدی نژاد مانده بود، بهای ارز یک شبه به حدود چهار برابر ارزش خود رسید و این مسأله نتیجه ای جز کاهش شدید ارزش پول ملی و افزایش شدید قیمت ها که به دنبال آن ارزش دارایی های مردم به یک چهارم کاهش یافت و باعث فقیر تر شدن مردم ایران شد، نداشت. این مسأله باعث شکل گیری صف های طولانی برای خرید ارز و تبدیل پول به کالاهای سرمایه ای هم شد.

به گزارش «تابناک»؛ تشکیل صف های طولانی از سوی مردم برای دریافت ارز دولتی، شب خوابی ها مقابل بانک هایی که برای به تعادل رساندن قیمت ها در بازار ارز با قیمت دولتی ارائه می کردند، نوسان شدید قیمت ها و درج هر روز یک قیمت روی کالاهای مصرفی مردم و موضوعاتی از این دست، باعث شد بسیاری از کارشناسان و سیاسیون به شدت از عملکرد دولت وقت در این خصوص انتقاد کنند.

همین موضوع باعث شد، در انتخابت ریاست جمهوری سال 92 بسیاری از کاندیداها به انتقاد از عملکرد دولت دهم در خصوص نحوه مدیریت اقتصاد کشور و سیاست خارجی که البته موضوعی بجا و درست بود، بپردازند و همین موضوعات به سرفصل اصلی رقابت های انتخاباتی تبدیل شود. برای همین مردم این احساس را داشتند که باید کسی را برگزینند که بر خلاف دولت وقت، توانایی ویژه ای در مدیریت اقتصاد و سیاست خارجی داشته باشد.

13 آبان گذشت؛ ارز 30 -40 هزار تومان نشد/ دلیل افزایش قیمت‌ها بی‌تدبیری دولت و میل برخی مردم به سودجویی بود!

حسن روحانی به نمایندگی از ائتلاف اصلاح طلبان، اعتدالگرایان و برخی اصولگرایان معتدل به خوبی توانست ضعف های دولت و کشور در حوزه اقتصاد و سیاست خارجی را موشکافی و البته تأکید کند که برنامه ویژه ای برای انجام مدیریت صحیح در این حوزه ها دارد؛ بنابراین، مردم در نهایت دست به انتخاب «شیخ دیپلمات» زدند؛ به امید اینکه او، تیم و دولتش بتوانند از همه ظرفیت ها برای رفع مشکلات در این حوزه ها بهره بگیرد.

دولت تدبیر و امید با استقرار خود توانست در چهار ساله اول دولتداری، با اجرای سیاست های انقباضی اقتصادی و رایزنی های ویژه در حوزه سیاست خارجی که در نهایت منجر به عقد قرارداد برجام با 1+5 شد، نسبت به بهبود روابط خارجی ایران با دنیا به ویژه با اروپایی ها، کنترل نرخ تورم و جلوگیری از تشدید آن، بهبود فضای کسب و کار، رسیدگی به افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی، کنترل قیمت کالاها، کنترل نرخ ارز و کاهش نسبی قیمت آن و موضوعاتی از این دست، دست یابد؛ اما همه اینها در سایه یک رکود شدید تورمی بود که کارشناسان اقتصادی و دانشگاهیان بارها و بارها نسبت به عوارض و مشکلاتی که از این ناحیه ایجاد خواهد شد، هشدار دادند.

با برگزاری انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران، روحانی توانست با رشد نسبی آرا، بار دیگر به عنوان رئیس جمهور برگزیده شود. انتخابی که همه امید آن را داشتند تا از قبل آن کشور به شرایط بهتری دست پیدا کند و با رفع رکود تورمی شرایط اقتصادی ایران رو به بهبود بیشتر برود؛ اما اولین نشانه های مربوط به عدم دستیابی به چنین شرایطی در جریان انتخاب کابینه بروز کرد؛ جایی که هشدارهای زیادی به رئیس جمهور در خصوص برخی انتخاب ها داده شد، اما او و یارانش توجهی به این هشدارها نکردند.

با گذشت شش ماه از عمر دولت دوم حسن روحانی، ترامپ و آمریکایی ها تعهدات دولت قبل از خود را غیر قابل پذیرش دانستند و با نقض پیمان یکجانبه از برجام خارج شدند و تأکید کردند که تحریم های مربوط به موضوع هسته ای ـ که به موجب انعقاد قرارداد برنامه جامع اقدام مشترک برداشته شده ـ در دو بازه زمانی بار دیگر بازخواهند گشت؛ اقدامی که نشان داد دولت هیچ پیش بینی و پلنی برای مقابله با آن نداشته و ندارد و همین باعث شد مشکلات سال 91 یک بار دیگر در کشور ظهور و بروز یابد.

این مسأله در شش ماه به دلیل بی تدبیری دولت تدبیر و امید و همچنین زیاده خواهی برخی مردم که دقیقا در نقشه و سناریوی پیش بینی شده برای به هم ریختن وضعیت اقتصادی کشور ایفای نقش کردند، تبدیل به معضل جدی برای مردم کشورمان شد و به کاهش شدید ارزش پول ملی، افزایش وحشتناک قیمت ها در همه حوزه ها، کاهش توان مردم برای خرید و کوچک تر شدن سفره آنان، افزایش فاصله طبقاتی و... انجامید.

بسیاری از مردم با تجربه ای که از سال 91 به دست آورده بودند، بدون توجه به عوارض ناشی از هجوم بردن برای خریدهای دیوانه وار در هر حوزه ای تلاش کردند که پول خود را به ارز یا کالا تبدیل کنند. به همین دلیل، مثلا خودروهایی از ایران خودرو و سایپا خریدند که شاید هنوز سنگ آهن مربوط به ساخت بدنه فولادی خودروی خریداری شده از معدن خارج نشده بود؛ خودرویی که نه نامش مشخص بود، نه قیمتش، نه رنگش و نه مابقی چیزهایش و همین باعث شد که قیمت کالاها به شدت افزایش پیدا کند.

این رویکرد مردم در خرید خودروها و اجناسی که تا چند ماه پیش بر سر نخواستنش دعوا بود، باعث شد که دولت و سوء استفاده کنندگان شرایط را مهیا برای آنچه در اثر بی تدبیری آنان ایجاد شده بود، بدانند؛ بنابراین، همه مشکلات نظیر بدهی های دولت، کسری بودجه، برنامه هایی که برای آزادسازی قیمت ها مد نظر بود و ... را در این پروسه اجرایی کنند و قیمت ارز را به اندازه ای افزایش بدهند که شاید تصور نصف این افزایش تا چند ماه پیش شدنی نبود.

دولت و برخی مردم تلاش کردند به بهای کاهش ارزش پول ملی، کاهش توان مردم برای خرید، افزایش بی حد و حصر فاصله طبقاتی، فقیرتر شدن مردم، له شدن قشرهای آسیب پذیر، نابودی برخی صنایع و بیکار شدن برخی هموطنانمان و کارگران، پرکردن جیب سوء استفاده کنندگان و ... اقدام به افزایش قیمت ها، افزایش قیمت ارز، انجام خریدهای دیوانه وار و ... کردند به امید آنکه پس از 13 آبان و اجرای تحریم های ثانویه، بتوانند از این وضعیت سود ببرند.

چند روزی است، سیزده آبان گذشته و دولت احتمالا متوجه بی تدبیری اش شده باشد و مردمی هم که به سراغ خرید ارز و کالا رفته اند هم فهمیده اند که چطور در جنگ روانی که قرار بود علیه کشور و اقتصاد آن به راه بیفتد، ایفای نقش کرده اند؛ ایفای نقشی که ضررش صرفا متوجه ایران و مردمش شد و عایدی که این افراد فکر می کردند برای آنها نداشت؛ شاید اگر تدبیری بود و مردمی که به امید سود کردن خریدهای آنچنانی انجام دادند، چنین کاری نمی کردند؛ وضعیت امروز خیلی بهتر بود و در این جنگ روانی عده ای شکست نمی خوردند.

حالا نه خبری از ارز 30-40 هزار تومانی است و نه قیمت ها نسبت به آنچه مردم فکر می کردند افزایشی داشته است. این افزایش ها فقط برای زمانی بود که مردم برای خرید به بازار هجوم می بردند! شاید اگر فرهنگ نخریدن در کشور برای کالاهایی که بی دلیل قیمتشان افزایش می یابد جا می افتاد، شاهد بحران خودرو، بحران رب، بحران سیب زمینی، بحران مرغ، بحران افزایش قیمت هر روزه لبنیات، بحران تخم مرغ، بحران موز، و بحران های مضحکی که صرفا ساخته پرداخته خود ما و حاصل بی تدبیری دولت بود، نمی بودیم! امروز بار روانی اجرای فاز دوم تحریم های آمریکا برداشته شده و انتظار می رود همچون روزهای گذشته، شاهد کاهش قیمت ها باشیم.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۷
در انتظار بررسی: ۲۵
انتشار یافته: ۲۴۷
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
از ۱۳ آبان عزیزم شروع شد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
نباختیم.قیمت ارز پیش خور شد.تمام کسانی که پول داشتن واینکاره بودن ارز خریدن.حالا برای بالا رفتن قیمت ارز باید پول جدید وارد بازار تقاضا بشه که نیست.اگر پیش خور نمیشد بعد از ۱۳ ابان قسمتها شروع به رشد میکرد تا وقتی که ریال برای تقاضای ارز تموم بشه.
ناشناس
| Canada |
۰۲:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۷
تابناک ،عزیزم ببخشید واقعا نمی فهمی یا خودت رو به اون راه زدی؟اجازه بده خیلی ساده برات بگم.ابتدای امسال دلار چند بود؟ افرین 3500 تومن.الان چنده 15000 تومن.افرین .پس برای ما افه نیا که تحریم چیزی نکرد.میخواستی چند بشه؟بیش از 4 برابر گرون شده اونوقت میگی هیچ نیست ...ابتدایامسال مرغ و گوشت چند بود
الان چنده؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۳:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۷
دولت ها همیشه ، ۴ سال اول پول چاپ میکنن و بین مردم توضیع میکنن تا بتونن دور دوم رای بیارن و در دور دوم هم دنبال بهانه ای میگردن که به یکباره با کاهش شدید ارزش ریال پول های بدون پشتوانه ای رو که دور اول چاپ و توضیع کردن، جمع آوری کنن
البته این وسط بیشتر سر کسانی کلاه میره که با بدبختی پول درمیارن و از پول های بدون پشتوانه توزیع شده در دور اول ، نصیبی نبرده اند
ناشناس
| Canada |
۰۷:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۷
بزودی نوسانات ارزی جهت رفع کسری بودجه رو خواهیم دید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۷
مسولان گرامی مردم را به مرگ گرفتن تا به تب راضی بشن.
این کار رو هم قبل از سیزده ابان کردند که بگن دیدید هیچی نشد
نمیگن تو ده سال گذشته ارزش پولمون حداقل پانزده برابر ضعیف شده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
خسته نشدید مشکلات گردن این اون انداختید نود درصد سو مدیریت هست و تنبلی و تلاش نکردن وگرنه کشورهایی هستند که با وجود جنگ قیمت دلارشون تکون نخورده یا کره شمالی با تحریم های وحشتناک قیمت پولش تکون نخورده
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۷:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
دوست عزیز نقش اول در این بحران اقتصادی در کشور رو دولت به عهده داره که چنان غرق در برجام بود که با اینکه حتی ترامپ از برجام خارج شد اما دولت با شوق و ذوق فراوان از بیرون رفتن آمریکا از برجام استقبال میکرد و میگفت برجام رو با بقیه کشورها ادامه میدیم!!(رجوع کنید بهخ سخنان روحانی دقیقا دو روز مونده بود به اعلاتم ترامپ برای خروج از برجام.)
و در درجه دوم خود مردم عامل این بحران هستند..چرا ؟؟چون همین مردم وقتی چشمشون به امثال آمدنیوز و بی بی سی و منوتو بود و سریعا با افزایش قیمت یک کالا میرفتند خریداری میکردند..دلار رو رسوندند به 18 هزار تومن و وقتی دیدند قیمت داره میاد پایین همه رفتند فروشنده شدند(همین یکماه قبل)..وقتی قیمت خودرو بالا رفت اکثرشان رفتند سفارش خرید دادند !!فکر میکنید که اقتصاد کشور رو وقیمت کالا رو کی تعیین میکنه ؟؟دولت یا مردم؟؟مسلما مردم ..اگه کالایی در کشورهای دیگه گرون بشه نمیخرند تا قیمت بیاد پایین ولی در ایران وضعیت برعکسه
ایرانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
دولت با افزایش قیمت ارز مردم رو به همه چی ناامید و از رایی که به صندوق انداختن پشیمان کرد دیگر واسه چی باید فرق قایل بود بین چپ ‌ وقتی هردو ما رو نابود کردن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
یعنی فقط دولت مقصر است آیا حمله و ر شدن مردم به فروشگاه ها وصرافی ها وبه خط شدن مردم برای گرفتن چیزی که اصلن به آن نیاز ندارد وفقط برای انبار کردن وسواستفادهاز شرلیطی که خودشان ‌توسط عده ای سود جو در بازار برای منافع خود ‌خوش خدمتی به دشمنان کشور وبا آنان در بحرانی کردن شرایط اقتصادی کشور بوده است باز هم دولت مقصر است مگر دولت به شما گفته که بروید ارز ‌طلا بخرید خودمان همین مردم باعث بوجود آمدن این اتفاق شدند وباید هم تحمل کنندملتی که صلاح خود سو استفاده در همه چیز برای نابودی کشور برای منافع خود فقط می بیند باید بدتر از اینها را بکشد مگر این قضیه تازگی دارد در زمان آن مرد محبوبتان همین مردم با ارز ‌طلا وحتی دارو ودیگر کالاهای اساسی مردم همین کارها را کردند ودودش تو چشم همین مردم رفت مثل این دورهپس در هر اتفاقی همیشه دولت مقصر نیست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
همینو بگو . الان یه ماهه دلار روی 14 تومن مونده یعنی فقط دست دولته خودش بخواد میتونه بالا پایین کنه با تزریق و عدم تزریق
ناشناس
| Germany |
۱۷:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
تا دلالی و دلال بازی رواج داره امیدی به بهتر شدن نیست، واردات را ازاد کنید و تعرفه های سنگین را بردارید و اجازه دهید شرکت های بزرگ بین المللی جنس وارد و توسط نمایندگان رسمی به مردم عرضه نمایند و شرکت های داخلی زیان ده را هم به شرکت های خارجی با مدیریت خودشان وا گذارید تا هم کیفیت درست شود هم قیمت ها. به غیر از این باشد بازنده بزرگ مردم و اینده کشور استن و بکام رانت خواران و دلالان خواهد بود و مشکلات هر روز بزرگتر و بزرگتر خواهد شد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
تابناک عزیز شما توی کدوم دسته ای ؟ مردم اشتباه کرده یا دولت بی تدبیر ؟؟ فقط نگو تنهایی همه چی رو می دونستی و به هیچکی نگفتی که شک میکنم مثل همه ما آدم فضایی باشی !
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
هنوز صبح نشده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
خب این شوک رو زودتر دادین تا تو این موعد اتفاقی نیوفته... اینو که همه می دونن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
این تدبیری ها فکر می کنند فقط خودشون ژن خوب هستند و ما مردم متوجه نیستیم که چه کلکی زدند .
محمدخان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
دلار رو دولت گران کرد . کدام بی تدبیری ! عاقبتش رو جمیعا خواهند دید . وعده ما باقی انتخابات.تا دلار ۱۰۰۰ تمن نشه (انچه که در ابتدای ورودم به کار و پس انداز کردن بود) انتخابات ، بی انتخابات . احمدینژاد رو فقط بخاطر همین موضوعودلار کنار زدیم حال تصمیم داریدهمگی احمدینژاد باشید.......
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
دلار هیچوقت به عدد نوستالژیک 1000 تومان برنمیگرده مگر اینکه یک صفر از پول ملی کم بشه و هر 10000 تومان بشه 1000 تومان
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
مشکل افت اخلاق و فرهنگ در جامعه است....این موارد مصداق همین مشکل است.....
نمونه کوچکتر آن را می توان در همین کامنتهایی که می گذارند دید.....
پاسخ ها
محمود
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
من میگم همه چیز یک طرف اینکه تو پیاده روها دیوار نکشیدند یک طرف
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
2 زار بده آش ...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۷
واقعا تا حالا فکر کردی چطوری می شود در بیاده رو دیوار کشید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
اگر کسی باهوش باشه وعقل داشته باشه و وابسته به هیچ گروهی نباشه میدونه که دولت توی این مملکت هیچ کاره اس یه بار دولت اصلاحات دولت احمدی نژاد دولت تدبیر و امید هر چی ما یادمان هست همینه شما هم مارو ۰۰۰۰ فرض کردین
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
تو خرابکاری ها هیچکارست و در موفقیت ها همه کاره؟!خودت انصاف نداری و دیگران رو به انصاف دعوت میکنی؟!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
جعش کنید این حرفهای یک من غاز بی سر و ته و برای کشوری که اکثر فعالیت های اقتصادی یا دولتی است یا وابسته به دولت
فرزند ایران
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
یعنی دولتی که هیچ کاره اس تونسته 20 میلیارد دلار ارز دولتی و حدود 7 تن طلا رو به حراج بگذاره ؟
خیلی جالبه و عجیبه
ناشناس
| Germany |
۰۱:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۷
ناشناس 14:17 هر چقدر هم از این حرفها بلغور کنی تدبیریها تو قضیه نابود کردن اقتصاد تبرئه نمشن . برو
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
بی تدبیری و اشتباه مجازات دارد من کارمند بخش خصوصی حتی اگر یک اشتباه کنم آخرین اشتباه من است و حکم اخراج دارد ولی دربخش دولتی اینچنین نیست وزیر و رئیس و غیره نه تنها باز خواست نمی شوند بلکه ترفیع هم می گیرند در ضمن وقتی آب گل آلود می شود عده ای ماهی می گیرند نباید اجازه داد آب گل آلود شود
ناشناس
|
Canada
|
۱۴:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۶
در حال حاضر فروش نفت نصف شده و بازگشت پولش روی هوا. معلوم نیست چند ماه بعد چقدر باز شرایط بدتر میشه. دولت کنترل خیلی از مجراهای اقتصادی را داره و ریال لازم داره. الان که ارز حدود چهار برابره نسبت به پارسال با نصف شدن نفت باز دولت ریال بیشتری داره و حتی آمادگی تحریمهای بیشتر را هم دارد. پس اینکه چرا ارز گران شد و نظام در این قضیه چه نقشی داشت روشن و بدیهی است
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟