دیدار نتانیاهو و پامپئو در بروکسل درباره ایران، استقرار ناو هواپیمابر آمریکا در خلیج فارس، تجمع اعتراض آمیز در برابر سفارت عربستان و انتشار پیامهای خصوصی خاشقجی در واتساپ، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به توافق جدید پوتین و اردوغان درباره ادلب نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه با شبکه اول تلویزیون این کشور اعلام کرد، رهبران آلمان، فرانسه و سایر کشورهایی که رئیس جمهور "ولادیمیر پوتین" در حاشیه نشست سران گروه 20 در آرژانتین با آنها دیدار و گفتوگو کرد، به درستی مواضع مسکو در قبال اقدام تحریکآمیز اوکراین در خلیج کرچ را از زبان او شنیدهاند.
سرگئی لاوروف همچنین در بخش دیگری از این مصاحبه از توافق رؤسای جمهوری روسیه و ترکیه در حاشیه نشست سران گروه 20 در بوینس آیرس درباره ادامه تلاشها برای ایجاد منطقه غیرنظامی در استان حلب سوریه خبر داد.
به گفته وی، در نشست دوجانبه سران دو کشور تأکید شد، به رغم اقدامات پیگیرانه طرف ترکیهای هنوز نتوانسته تروریستهای حاضر در استان ادلب را وادار کند، سلاح های خود را زمین گذاشته و اجازه آزادسازی منطقهای 20 کیلومتری از خاک این استان را نمیدهند.
لاوروف افزود، ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان توافق کردند تا به اقدامات خود در جهت پایبندی به توافقات صورت گرفته درباره ایجاد منطقه غیرنظامی در استان ادلب ادامه دهند و در عین حال همزمان تدابیری برای ممانعت از اقدامات تحریک آمیز گروههای مسلح تروریستی در این منطقه اتخاذ کنند.
دیدار نتانیاهو و پامپئو در بروکسل درباره ایران
دفتر نخست وزیر رژیم صهیونیستی با انتشار بیانیهای اعلام کرد: بنیامین نتانیاهو قرار است امروز دوشنبه در بروکسل با مایک پامپئو وزیر خارجه آمریکا دیدار کند.
دفتر نتانیاهو در ادامه افزود: این دیدار هفته گذشته برنامه ریزی شده و دو طرف قرار است درباره تحولات منطقه مذاکره کنند.
دفتر نخست وزیر رژیم صهیونیستی به جزئیات بیشتری اشاره نکرده، ولی شبکه خبری I24 اسرائیل اعلام کرده که این دیدار درباره ایران و نفوذ آن در سوریه خواهد بود.
همچنین سایت وبکافایل وابسته به نهادهای نظامی رژیم صهیونیستی نیز با اعلام این خبر گزارش داده است، سفر فوری نخست وزیر اسرائیل به بروکسل و دیدار با پامپئو وزیر خارجه آمریکا در رابطه با برنامه موشکی ایران خواهد بود.
پامپئو از منتقدان جدی برنامه هستهای صلح آمیز ایران به شمار میرود و روز شنبه نیز در اظهاراتی مدعی شد، تهران اخیرا یک فروند موشک بالستیک آزمایش کرده است.
رویترز افزود: نتانیاهو از فرصت دیدار با مقامهای بینالمللی برای پیشبرد هدف خود یعنی متوقف کردن برنامه هستهای ایران استفاده می کند. اسرائیل مدعی است، اقدامات ایران برای ایجاد پایگاه در سوریه یک تهدید منطقهای است.
استقرار ناو هواپیمابر آمریکا در خلیج فارس
روزنامه «وال استریت ژورنال»، بامداد سهشنبه (به وقت تهران) به نقل از یک مقام نظامی آمریکایی گزارش داد، ظرف چند روز آینده یک ناو هواپیمابر آمریکایی در خلیج فارس مستقر میشود تا به طولانیترین غیبت دو دهه اخیر ناوهای هواپیمابر آمریکایی در این منطقه پایان دهد.
بنا بر این گزارش، ناو هواپیمابر «یو. اس. اس جان استنیس» و ناوگروه همراه آن تا پایان هفته جاری در خلیج فارس مستقر میشود. در هشت ماه گذشته، این اولین بار است که یک ناو هواپیمابر آمریکا به منطقه میآید. وال استریت ژورنال نوشته، این ناو قرار است از عملیات آمریکا در سوریه «علیه بازماندههای داعش» و همچنین جنگ در افغانستان پشتیبانی کند. با این حال، این روزنامه اما حضور این ناو در خلیج فارس را «قدرتنمایی در برابر ایران» توصیف کرده است.
یک مقام آمریکایی با بیان اینکه این ناو قرار است، دو ماه در منطقه حضور داشته باشد و بخش اعظم حضورش را هم در خلیج فارس بگذارند، گفته استقرار این ناو قطعا در برابر هرگونه «فعالیت خصومتآمیز ایران در آبهای منطقه، بازدارندگی ایجاد میکند.»
تجمع اعتراض آمیز در برابر سفارت عربستان
فعالان سیاسی و رسانهای لبنان و تعدادی از جوانان یمنی و فلسطینی و لبنانی در این کشور در اعتراض به سیاستهای جنگ افروزانه رژیم آل سعود در برابر سفارت این کشور در بیروت تجمع اعتراضآمیز برگزار کردند.
تجمع کنندگان خواستار پایان دادن به کشتار مردم یمن به دست ائتلاف متجاوزان شدند، چنانچه بر ضرورت مجازات نظام سعودی و محکومیت این نظام در تمامی محافل بین المللی تأکید کردند.
این تجمع با فراخوان تعدادی از جوانان یمنی، فلسطینی و لبنانی برگزار شد و تجمع کنندگان با سردادن شعارها و در دست داشتن دستنوشته هایی، سکوت محافل بین الملل در بیش از سه سال گذشته را محکوم کردند.
«ماجد وشلی» فعال سیاسی یمنی در این تجمع به خبرنگاران گفت، اگر این جنگ که در آن با حمایتهای لجستیکی و اطلاعاتی آمریکا و انگلیس، بیش از پانصد هزار حمله هوایی از طرف نظام سعودی انجام شده است، جنگ بیهودهای است باید به این سؤال پاسخ داده شود که جایگاه قانون بین الملل و حقوق بشر کجاست؟
در ادامه مروه حسن، هماهنگ کننده این تجمع به خبرنگاران گفت: ما از مردم یمن در مبارزه برای دستیابی به آزادی و حق تعیین سرنوشت حمایت می کنیم، تجاوز نظامی به این کشور را که نظامهای ارتجاعی، تکفیری و تروریستی به فرماندهی عربستان و با حمایت امپریالسیم آمریکا، فرانسه و انگلیس در آن نقش دارند محکوم می کنیم.
تجمع کنندگان اتفاقات در یمن را جنایاتی زشت خواندند و خواستار مجازات نظام سعودی شدند.
علیاء محمد فعال فلسطینی در این تجمع گفت، اینجا جمع شدیم تا خواستار توقف جنگ علیه یمن و مجازات متجاوزان به این کشور شویم، این تجاوز روی دیگری از صهیونیزم است اگر چه زبان و شکل متفاوتی دارد.
انتشار پیامهای خصوصی خاشقجی در واتساپ
شبکه «سیانان» خبر داده که به بیش از ۴۰۰ پیام «جمال خاشقجی» در پیامرسان «واتس اپ» (WhatsApp) دسترسی پیدا کرده که با نگاهی به آنها مشخص میشود، «محمد بن سلمان» به دنبال هدف قرار دادن یک منتقد جوان سعودی مستقر در کانادا بوده است.
طبق این گزارش، خاشقجی این پیامها را برای «عمر عبدالعزیز» منتقد و فعال حقوق بشر عربستان سعودی فرستاده که در مونترال کانادا در تبعید به سر میبرد.
سیانان نوشت: «انتقادهای جمال خاشقجی در نوشتههای علنی و عمومی او درباره عربستان سعودی و محمد بن سلمان ولیعهدش، کاملا با دقت و بررسی شده بود اما در محافل خصوصی این روزنامهنگار و ستوننویس واشنگتن پست مانعی در برابر خودش برای انتقاد ایجاد نمیکرد.»
بنا بر گزارش این رسانه آمریکایی، «شاید با نگاهی به پیغامهای جمال خاشقجی در واتس اپ، سرنخهای جدیدی درباره قتل او به دست آید».
عمر عبدالعزیز ۲۷ ساله، پیغامهای رد و بدل شده بین او و خاشقجی در این پیام رسان را در اختیار سیانان قرار داده است.
خاشقجی در بخشی از این پیامها، ولیعهد عربستان سعودی را «دیو» و «پک من» (pac-man) میخواند. پک من نام یک بازی رایانهای است که در آن برای پیروزی، شخصیت اصلی این بازی باید دائما دهانش باز باشد و هر آنچه بر سر راهش است را ببلعد.
به گزارش سیانان، بر اساس پیغامهای خاشقجی که حامی متن، تصویر و فیلمهای زیادی است، یک موضوع کاملا روشن است و آن، نگرانی شدید درباره مواضع ولیعهد و خشونت اوست.
خاشقجی در یک پیام خود در ماه می نوشته بود: «او هر چقدر قربانیان بیشتری میبلعد، تعداد بیشتری قربانی طلب میکند».
این پیغام خاشقجی بعد از دستگیری گروهی از فعالان حقوق بشر در عربستان سعودی به دستور محمد بن سلمان ارسال شده است.
او همچنین نوشته بود: «این دستگیریها موجه نیستند و به نفع او نیست، اما حاکم مستبد هیچ منطقی ندارد و فقط زور و سرکوب را میشناسد و میخواهد این را به فعالان نشان دهد. او شبیه به دیو پک من است، هر چه بیشتر قربانی ببلعد، خواهان بلعیدن تعداد بیشتری است. من متعجب نخواهم شد که این سرکوبگری شامل آنهایی خواهد شد که در حال تشویق او هستند».
«عمر عبدالعزیز» از جمال خاشقجی پرسید: «آیا احتمال این وجود دارد که وقتی او شاه شد، این افراد را به نشانه ترحم و بخشش عفو کند؟».
خاشقجی در جواب به این سؤال در واتس اپ نوشته است: «منطق این طور حکم میکند اما من دیگر هیچ ایمانی به تحلیل ذهن این مرد با منطق ندارم».
خاشقجی و عبدالعزیز در پیامهای تقریبا روزانه از اکتبر ۲۰۱۷ تا آگوست ۲۰۱۸ در حال تبادل نظر درباره طرحهایی به منظور ایجاد یک «ارتش الکترونیکی» برای جوانان در عربستان سعودی برای مقابله با پروپاگاندای حکومتی در شبکههای اجتماعی بودند. عمر عبدالعزیز در صفحه توئیتر ۳۴۰ هزار دنبالکننده (فالوئر) دارد.
این دو منتقد عربستان سعودی در مکالمههای خود درباره یک ابزار تهاجمی به نام «زنبور عسل سایبری» به منظور ایجاد پرتالی برای مستند کردن نقض حقوق بشر در عربستان سعودی و همچنین ابتکاری برای تولید فیلمهای کوتاه موبایلی صحبت کردند.
عبدالعزیز گفت: «ما پارلمان نداریم و فقط توئیتر داریم؛ اما توئیتر ابزاری است که آنها (حکومت عربستان سعودی) هم دارند و از آن برای جنگیدن و انتشار شایعاتشان استفاده میکنند. به ما در توئیتر حمله شده و مورد اهانت قرار گرفتهایم و به دفعات زیاد مورد تهدید قرار گرفتهایم و به خاطر همین ما تصمیم گرفتیم که کاری بکنیم».
در بخشی از طرح او و خاشقجی برای مقابله با پروپاگاندای حکومت عربستان سعودی، ارسال سیم کارتهای خارجی برای منتقدان داخلی مورد بررسی قرار گرفت تا به گفته آنها با این کار، منتقدان داخلی بدون اینکه ردیابی شوند در توئیتر مطالب خود را منتشر کنند.
بخش دیگر از طرح مدنظر آنها، جلب کمکهای مالی بود و خاشقجی در یکی از پیغامهایش به عبدالعزیز قول داد که ۳۰ هزار دلار از حامیان مالی کمک جذب کند.
خاشقجی در یک پیام نوشته بود: «من برای جلب کمک مالی تلاش خواهم کرد، ما باید کاری بکنیم».
عبدالعزیز یک ماه بعد از این پیام خاشقجی به او خبر داد که ۵۰۰۰ دلار کمک مالی به او رسیده است.
این فعال منتقد عربستان سعودی اوایل آگوست به خاشقجی خبر داد که مأموران حکومتی با او تماس گرفته و گفتهاند که آنها از طرح آنلاین مشترکش با خاشقجی اطلاع دارند.
خاشقجی از عبدالعزیز پرسید «آنها چطور اطلاع یافتند؟» و او در جواب نوشت: «شاید یک شکاف و مشکلی وجود داشته باشد». جمال خاشقجی در جواب به عبدالعزیر نوشت: «خدا به ما کمک کند».
عبدالعزیز در مصاحبه با سیانان گفت: «جمال (خاشقچی) اعتقاد داشت که مشکل، محمد بن سلمان است و او گفت، این بچه باید متوقف شود».
خاشقجی در یکی دیگر از پیغامهایش برای عبدالعزیز نوشت: «عمر! امیدارم که حالت خوب باشد. ان شاءالله خدا صدای ما را بشنود و ملت ما از این مخمصه نجات یابد».
عمر عبدالعزیز بعد از تماسهای مأموران حکومتی عربستان سعودی، در مونترال با آنها دیدار و آن دو مأمور خودشان را «عبدالله» و «مالک» معرفی کردند.
عمر عبدالعزیز به سیانان خبر داد، گفتوگوهای انجام شده در این دیدار را ضبط کرده بود.
یکی از این دو مأمور سعودی به او گفت: «ما با پیغام شخص محمد بن سلمان و تضمین او برای شما به اینجا آمدیم. اگر سعود القحطانی خودش اسم شما را بشنود فورا شما را خواهد شناخت و میتوانید مستقیم با شاهزاده محمد (بن سلمان) دیدار کنید».
سعود القحطانی مشاور دربار و از چهرههای نزدیک به محمد بن سلمان بوده که درباره نقش آفرینی او در قتل خاشقجی جنجالهای زیادی ایجاد شده است.
یکی از این دو مأمور اعزامی از ریاض به مونترال، به عمر عبدالعزیز پیشنهاد داد که به سفارت عربستان سعودی در کانادا برود و برخی کارهای اداری را انجام دهد.
عمر عبدالعزیز پیشنهاد این مأمور اعزامی عربستان سعودی به او را با خاشقجی در میان گذاشت؛ اما وی توصیه کرد چنین کاری نکند و به سفارت نرود.
عبدالعزیز به سیانان گفت: «او (خاشقچی) به من گفت (به سفارت) نروم و فقط با آنها در اماکن عمومی دیدار کنم». توصیه خاشقجی به هموطن در تبعیدش در حالی انجام شد که خود او دهم مهرماه برای انجام کارهای اداری به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول رفت و در آنجا توسط توسط تیم ترور اعزامی ریاض کشته شد و تا به امروز هنوز خبری رسمی درباره اینکه چه بر سر جسد او آمده، منتشر نشده است.