عضو هیأت علمی دانشکده محیط زیست در گفت وگو با «تابناک»؛

آب ژرف وجود دارد و باید برای حل بحران آب از آن برداشت کنیم/ وزارت نیرو به آب ژرف اشراف دارد، ولی اقدام مؤثری برای برداشت نمی‌کند

سرخیل: واقعیت این است که آب‌های ژرف حالت ایستا ندارند و به سمت خلیج فارس و دریای عمان در جریان هستند. در این شرایط، عدم برداشت از این منابع معنایی جز از دست رفتن آن ندارد و نمی‌توانیم با توجیه اینکه به آیندگان زیان وارد می‌شود، از برداشت این منابع عظیم صرف نظر کنیم./ آنچه در این سال‌ها از سوی مسئولان برای برداشت از آب‌های ژرف دنبال شده مؤثر و کافی نبوده و باید با بهره گیری از توانمندی کشورهایی چون ژاپن، فرانسه و روسیه ورود مؤثرتری به این حوزه داشته باشیم.
کد خبر: ۸۵۷۳۳۷
|
۱۳ آذر ۱۳۹۷ - ۱۷:۲۱ 04 December 2018
|
17369 بازدید
|
آب ژرف وجود دارد و باید برای حل بحران آب از آن برداشت کنیم/ وزارت نیرو به آب ژرف اشراف دارد، اما اقدام موثری برای برداشت نمی‌کندبحران آب ایران به اوج خود رسیده و به همین دلیل، گمانه زنی‌ها در مورد اکتشاف منابع آب و یا راهکار‌های جدید مقابله با این بحران در میان بسیاری از شهروندان جامعه افزایش یافته است؛ شهروندانی که از سویی نگران شرایط کنونی جامعه هستند و از سویی در مورد آینده فرزندان خود به دید تردید نگاه می‌کنند. در این بین، برخی گمانه زنی‌های ضد و نقیض در مورد منابع جدید آبی تحت عنوان آب‌های ژرف، موضوع داغی است که در مورد آن متخصصان مسائل آب نظر واحدی وجود ندارند.

به گزارش «تابناک»؛ کاهش شدید منابع آب سطحی در بخش‌های گسترده‌ای از جغرافیای ایران و آغاز تنش‌‎های جدی در رابطه با تأمین منابع آب کافی در حوزه‌های مختلف به ویژه آب شرب، از جمله مسائلی است که پیش بینی می‌شود در آینده ایران را با چالش‌های جدی رو به رو کند؛ چالش‌هایی که در سال‌های اخیر و برای عدم رو به رو شدن با آن تلاش‌هایی از سوی مدیران اجرایی کشور آغاز شده است.

از جمله برنامه‌هایی که مدیران اجرایی و به ویژه متولیان منابع آب کشور برای خروج از بحران آب پیش گرفته‌اند، می‌توان به آغاز فعالیت‌های مطالعاتی و اکتشافی آن‌ها در حوزه آب‌های ژرف اشاره کرد؛ منابع آبی که گفته می‌شود در اعماق بیش از هزار متر زمین وجود دارد و دسترسی به آن‌ها می‌تواند یکی از راه‌های اصلی مقابله با بحران آب در آینده نزدیک باشد.

در حالی بسیاری از شهروندان و دغدغه‌مندان مسائل آب به بحث منابع آب ژرف به دید تردید نگاه می‌کنند که از آن سو برخی متخصصان مسائل آب معتقدند منابع آب ژرف واقعیتی است که نه تنها نباید انکار شود، بلکه باید با جدیت بیشتری برداشت از این منابع در دستور کار قرار بگیرد.

دکتر حمید سرخیل، عضو هیأت علمی دانشکده محیط زیست در رابطه با منابع آب ژرف و مسائلی که پیرامون آن مطرح می‌شود به «تابناک» گفت: بر خلاف بسیاری از کارشناسان مسائل آب که برداشت از منابع آب را تکذیب می‌کنند، بنده به شدت با این اقدام موافق هستم و به عنوان فردی که موضوع رساله دکتری ام در این حوزه انجام شد، معتقدم وقتی ما می‌توانیم در رابطه با برداشت منابع نفت تا عمق ۶ تا ۷ هزار متری زمین نفوذ کرده و برای یک بازه زمانی کوتاه مثل پنج سال برداشت نفت کنیم، انجام چنین پروژه ای در حوزه منابع آب نیز برای ما ناممکن نیست.

سرخیل با تأکید بر اینکه تکنولوژی در حال حاضر امکان برداشت از منابع آب ژرف را فراهم کرده است، ادامه داد: مطالعات نشان داده که در برخی مناطق کشور مثل بخش‌هایی از استان خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و کرمان گسل‌هایی مثل گسل نهبندان وجود دارد که حاوی منابع غنی آبی است و این منابع بعضاً در عمق ۵ هزار متری قرار گرفته اند.

این کارشناس حوزه ژئوفیزیک زیست‌محیطی و اکتشاف منابع آب در ادامه سخنانش گفت: مسئولان آب نیرو عقیده دارند که در رابطه با آب‌های ژرف، منابع مطالعاتی قدیمی وجود دارد که نشان می‌دهد از گذشته این باور در میان کارشناسان حوزه وجود داشته است.

وی افزود: فارغ از مطالعات قدیمی که در دوران پیش از انقلاب اسلامی با کمک روسیه در کشور صورت گرفته است، اکنون برخی کشور‌های جهان مثل روسیه، آمریکا، ژاپن و فرانسه با استفاده از تکنولوژی VLF قادرند وجود منابع آب را تا عمق ۵ هزار متری رصد کرده و شناسایی کنند.

سرخیل با تأکید بر اینکه مطالعاتی که تا کنون در این حوزه از سوی مسئولان صورت گرفته محدود است، ادامه داد: من در یکی از جلسات تخصصی که در رابطه با مسائل آب برگزار شد، از یکی از مسئولان وزارت نیرو پرسیدم، در مورد منابع آب ژرف چه اقداماتی در دست دارید که وی در پاسخ به من گفت: ما این توانمندی را برای آیندگان حفظ می کنیم.

این کارشناس مسائل آب با اشاره به اینکه ما در حال حاضر امکان حفاری زمین تا عمق ۵ هزار متری و بیشتر را داریم، اضافه کرد: به واسطه بحران آبی که در بسیاری از مناطق کشور وجود دارد، باید به این حوزه ورود کرده و از این منابع غنی بهره برداری کنیم.

سرخیل در بخش دیگری از سخنان خود و در پاسخ به پرسش «تابناک» در رابطه با خسارات‌ برداشت منابع آب ژرف تصریح کرد: این منابع در اعماق زمین در جریان هستند و به واسطه عمق زیاد و قرارگیری در گسل‌های سخت زمین چندان خسارتی را متوجه سطح زمین نخواهد کرد. ضمن اینکه در مناطقی که ما تأکید بر برداشت منابع آب ژرف داریم، شاهد طبیعت خشکی هستیم که جمعیت کمی نیز در آن زندگی می‌کنند و خسارت زیادی متوجه آن‌ها نخواهد شد.

عضو هیأت علمی دانشکده محیط زیست در رابطه با این مهم که اگر ما منابع آب ژرف را برداشت کنیم به آیندگان خسارت وارد کرده ایم، افزود: واقعیت این است که آب‌های ژرف حالت ایستا ندارند و به سمت خلیج فارس و دریای عمان در جریان هستند. در این شرایط عدم برداشت از این منابع معنایی جز از دست رفتن آن ندارد و نمی‌توانیم با توجیه اینکه به آیندگان زیان وارد می‌شود، از برداشت این منابع عظیم صرف نظر کنیم.

وی در مورد موضوع ضرورت توجه به مدیریت منابع آب برای بی نیاز شدن از آب‌های ژرف و هزینه کردن در این بخش گفت: هر چند مدیریت منابع آب ایران مطلوب ارزیابی نمی‌شود و شایسته است که اصلاحاتی جدی در این حوزه رخ دهد، این دو مهم نافی یکدیگر نیستند و ما می‌توانیم به ویژه در مناطقی که با بحران شدید منابع آب رو به رو هستیم از آب‌های ژرف بهره برداری کنیم.

سرخیل در بخش پایانی سخنان خود با تأکید بر اینکه مسئولان ارشد وزارت نیرو نسبت به وجود آب‌های ژرف آگاهی کامل دارند، اما برای نهایی کردن برداشت از این منابع اقدام شایسته‌ای نمی‌کنند، افزود: به نظر من آنچه در این سال‌ها از سوی مسئولان وزارت نیرو برای مطالعه و اقدام عملی جهت برداشت از آب‌های ژرف دنبال شده موثر و کافی نبوده و باید متولیان این حوزه با بهره گیری از مطالعات و توانمندی کشورهایی چون ژاپن، فرانسه و روسیه ورود مؤثرتری به این حوزه داشته باشند.

سخنان این کارشناس مسائل آب در رابطه با ضرورت توجه به منابع آب ژرف و ضرورت ورود جدی به این حوزه در حالی مطرح می شود که از آن سو برخی کارشناسان موجود چنین منابع آبی را بلندپروازی می دانند و مسئولان متولی این حوزه در آب و آبفای وزارت نیرو نیز عقیده دارند به رغم مطالعات گسترده در این حوزه تا کنون سفره آب قابل توجهی دیده نشده است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۶۴
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۳
جناب دکتر، در عربستان با برداشت اين ابها چه فاجعه اي رخ داد؟؟!!
پاسخ ها
آبشناسان
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
بحران آب را با صرفه جوئی حل کنید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
هیچ فاجعه ای رخ نداد.

بگذارند آبها به خلیج فارس و دریای عمان برود و برداشت نکنند؟:
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
سلام- هر كشوري ويژگي هاي زمين شناسي و ساختاري مختص به خود را دارد و نمي توان مشابه سازي كرد.
ناشناس
|
Germany
|
۱۷:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۳
خدا به داد مملکت برسه.
باران
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۳
این اشتباه محض بعد ارآب ژرف مرگ اون سرزمین راباید اعلام کرد .والسلام
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
یعنی حالا مرگ عربستان و امریکا و ... رسماً اعلام شده؟
نويسنده
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
مطالعات علمي و توليد دانش در اين عرصه مهم مي باشد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۳
خدا بداد مردم مظلوم بلوچستان برسه انشالله حقیقت داشته باشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۳
بعضی مواقع جهت دیدن فضاحت کم کاری و ندانم کاری برخی نهادها و سازمانها و وزارتخانه ها نیاز به رجوع به رسانه های خارجی و فضای مجازی نیست. خودمان داریم میبینیم.
Dan
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۳
آیا این آبها در سطح زمین نیاز به تصفیه برای رسیدن به حدود استانداردهای شرب، بهداشتی یا کشاوزری دارند ؟ در برخی موارد این آبها کاملا اشباع از املاح هستند و در مواردی نیز ممکن است سطحی از فعالیت های رادیواکتیو داشته باشند.
آیا هزینه استخراج و تصفیه آنها در مقایسه با دیگر روشهای تامین آب مثل انتقال از خزر یا خلیج فارس بررسی و اقتصاد سنجی شده است؟ هزینه حفر یک چاه تا عمق 5000 متر حدود 10 میلیون دلار است.
پاسخ ها
پنهان
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
به عنوان کسی که در شرکت حفاری چاه نفت کار می کند و قراربود در پروژه استخراج آبهای عمیق هم کار کند اعلام می کنم که این پروژه به علت شرایط حفاری سخت و خطرناک و گرانی آن متوقف شده است.
ناشناس
|
United States of America
|
۱۸:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۳
طوری میگند کارشناس مثل اینکه کارشناس ناسا هستند .

همین سد گتوند هم کلا کارشناسی شده بود که اب خوزستان و کارون را شور کرده است و کلی به محیط زیست اسیب رسانده است . میلیاردها پول مردم را فدای کارشناسی های بیهوده کردند .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۳
آقای دکتر !!!
مسئئولین عزیز با زحمت از عمق ۶ تا ۷ هزار متری نفت و برای منو شما در نمیارن که میفروشن برای آخرت و هزینه بچه تو آمریکا و اروپا...
توقع درای بیان از عمق 5 هزارمتری برا مردم آب بیارن بیرون!!! چی فکرد ... دکتراتون هم همین طور گرفتین!؟
پاسخ ها
ایرانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۴
دقیقا درود بر شما
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۳
در وضعیتی که ما نیاز داریم تا آب های زیرزمینی رو برای پیشگیری از فرونشست زمین پر کنیم این آقا نه تنها نمی گه اونها رو پر نکنیم بلکه داره می گه آبهایی که در سطح پایین تر از اونها هستند رو هم (آب های ژرف) برداشت کنیم!!!

مگر میشه عضو هیئت علمی دانشگاه ندونه این کار چه تبعاتی داره؟ و مگر میشه ندونه چی داره میگه؟
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۳
ایشون تز دکتراشون مدلسازی و شبیه سازی ریاضی مخازن هیدروکربنی –اکتشاف نفت بوده است. به نظر من استفاده کردن و نکردن یک منبع آبی به مدیریت منابع آب و استفاده پایدار از اون بستگی داره. و برای تصمیم بدون اطلاع کامل نمیشود صحبت کرد. بایستی با مطالعه کامل حجم منبع و میزان تجدید پذیری آن معلوم شود و میزان برداشت مشخص شود. همچنین بایستی صرفه اقتصادی و اثرات زیست محیطی بررسی شود. وگرنه صرف استفاده در نهایت این منابع را هم صرف چند سال تمام کرده و خود را به سمت نابودی سوق میدهیم. مدیریت صحیح منابع آب بایستی اولویت هرکاری باشد. و هنگام تصمیم گیری اجازه دهیم یک تیم کارآمد تمام عوامل را به خوبی مطالعه کنند و بعد دست بکار شویم. کافیست یک نگاه به کارنامه خود بکنیم با سد سازی بی‌رویه کاشت برنج در مناطق خشک تغییر الگوی کشت چه بلایی سر منابع خود آورده ایم. ایکاش به علم یقین داشته باشیم و برای کارهامون اول خوب فکر کنیم. این نظرات که حتی کارشناسان میدهند چون برپایه اندازه‌گیری‌ها و شیوه های علمی نیست قابل استناد نیست. اما متاسفانه ما همیشه بر همین اساس تصمیم میگیریم.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟