احتمال خروج عراق از اوپک پس از خروج قطر، دستگیری دختر بنیانگذار شرکت «هوآوِی» به جرم نقض تحریم های ایران، توافق ایران و هند بر سر حذف دلار در مبادلات نفتی، پیام تسلیت امیر کویت به رئیسجمهور ایران و اظهارات وزیر نفت عربستان در مورد آمریکا، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به جدیدترین جزئیات مربوط به مذاکرات صلح یمن نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ مذاکرات صلح سوئد میان طرف های یمنی در حالی در استکهلم آغاز شد که فرستاده ویژه سازمان ملل از دستیابی به توافق میان آنها در خصوص تبادل اسیران خبر داد.
مارتین گریفیتس، فرستاده ویژه سازمان ملل به یمن در کنفرانس خبری خود در سوئد گفت: هیچ مسأله ای در یمن بدون گوش دادن به سخنان تمام طرف ها حل نخواهد شد. اجرای گفت وگوها به روند سیاسی حرکت داده و آن را به سمت توافق صلح سوق می دهد.
وی افزود: قحطی و وخیم شدن اوضاع انسانی در یمن، زنگ خطر را در این کشور به صدا درمی آورد. من امضای توافق تبادل اسیران را اعلام می کنم و این مسأله باعث تقویت وحدت میان یمنی ها می شود. کاهش خشونت در یمن، دستیابی به راهکار مسالمت آمیز را تسهیل می بخشد؛ روندی که امروزه شاهد آنیم بیانگر ازسرگیری روند سیاسی پس از توقف دو ساله آن است.
وزیر خارجه سوئد نیز تأکید کرد: از تمام طرف های یمنی می خواهیم گفت وگوهای خود را زیر نظر سازمان ملل پیش ببرند. امیدهای زیادی به نتایج گفت وگوهای یمنی یمنی در سوئد وجود دارد. باید برای توقف اوضاع تأسف بار یمن تلاش کرد.
درخواست هیأت وابسته به منصور هادی برای خروج انصارالله از الحدیده
هیأت شرکت کننده در مذاکرات صلح سوئد از سوی دولت مستعفی یمن و «عبد ربه منصور هادی» رئیس جمهور فراری این کشور در جریان این مذاکرات اعلام کرد که ارتش و نیروهای مردمی این کشور باید کامل از الحدیده خارج شوند.
این در حالی است که پیشتر محمد عبدالسلام، رئیس هیأت انصار الله یمن که در این مذاکرات شرکت می کند، اعلام کرده بود که انصارالله دست خود را برای تحقق صلح و پایان دادن به جنگ در این کشور دراز می کند.
محمد علی الحوثی، رئیس کمیته عالی انقلاب یمن نیز در پست توئیتری خود نوشت: اگر در جریان مذاکرات سوئد فرودگاه صنعاء در برابر ملت یمن باز نشود، من از شورای سیاسی و دولت می خواهیم که این فرودگاه را در برابر تمام پروازها ببندد.
مذاکرات صلح سوئد با حضور هیأت های وابسته به دو طرف در استکهلم برای دستیابی به یک توافق میان آنها برگزار می شود.
احتمال خروج عراق از اوپک پس از خروج قطر
همزمان با تصمیم برخی کشورها برای کاهش تولیدات نفت به منظور حفظ تعادل و حمایت از بهای این فرآورده، شبکه خبری «سی ان بی سی» از احتمال خروج عراق از «اوپک» خبر داد.
مایکل کوهن رئیس تحقیقات بازار انرژی در بانک بارکیلز در مصاحبه با سی ان بی سی گفت: اگر کشوری تصمیم داشته باشد همانند قطر رفتار کند و روابط خود را با 'سازمان کشورهای صادر کننده نفت' (اوپک) قطع کند، قطعا این کشور عراق خواهد بود.
کوهن در این باره افزود: در حالی که عراق در ماه های اخیر قادر به تولید نفت به میزان مورد نظرش نبوده، ممکن است با ادامه روند کاهش صادرات نفت توسط کشورهای عضو اوپک، بغداد به این نتیجه برسد که بهترین گزینه خروج از اوپک باشد.
به نوشته راشا تودی، طبق گزارش های آژانس بین المللی انرژی، عراق دومین تولیدکننده نفت پس از عربستان در اوپک است و بیش از 90 درصد از درآمد این کشور از صادرات نفت به دست می آید.
بر اساس سخنان وزیر نفت سابق عراق، این کشور در ماه اکتبر (مهر – آبان) سال جاری روزانه 4.76 میلیون بشکه نفت استخراج کرده و افزایش تولید این کشور در سال 2018 به بالاترین میزان رسیده است.
تامیر قدحبان، وزیر نفت عراق اواخر ماه اکتبر در مصاحبه با رسانه ها گفت: استخراج نفت بیشتر اولویت اصلی کشور 38 میلیون نفری ما است. هدف ما افزایش تولیدات به 5 میلیون بشکه در روز طی هفت سال آینده است.
طبق برآوردهای انجام شده توسط مقامات عراقی، پس از سال ها جنگ و تحریم، هزینه های هنگفتی برای بازسازی خانه ها و زیر ساخت های این کشور نیاز است و در این صورت، نفت از حیاتی ترین منابع کسب درآمد برای بغداد خواهد ماند.
این در حالی است که عربستان و روسیه دو تولید کننده بزرگ نفت، هفته گذشته در راستای محدود ساختن تولیدات و حمایت از بهای نفت توافق کردند. انتظار می رود اعضای اوپک و دیگر کشورها برای کاهش عرضه نفت در نشست هفته آینده وین همکاری داشته باشند.
دستگیری دختر بنیانگذار شرکت «هوآوِی» به جرم نقض تحریم های ایران
کانادا بنا به درخواست مقامهای آمریکایی «وانژو منگ»، دختر بنیانگذار و یکی از مدیران ارشد شرکت فناوری ««هوآوِی» را به اتهام نقض تحریمهای ایران در ونکوور دستگیر کرد.
سخنگوی وزارت دادگستری کانادا در بیانیهای به پایگاه «گلوب اند میل» گفت: «وانژو اول دسامبر در ونکوور دستگیر شد. او برای استرداد به آمریکا تحت پیگرد است.»
مقامهای قضایی در نیویورک شرکت هوآوی را به نقض تحریمهای آمریکا متهم و ادعا کردهاند این شرکت محصولات آمریکایی را به ایران و سایر کشورها منتقل کردهاند. چین در بیانیهای این اقدام را محکوم کرده و خواستار آزادی وانژو منگ شده است. سخنگوی سفارت چین در کانادا در بیانیهای گفت: «کانادا بنا به درخواست آمریکا یک شهروند چین که هیچیک از قوانین آمریکا یا کانادا را نقض نکرده، دستگیر کرده است.»
وی افزود: «چین، به شدت با این گونه اقدامات که به حقوق انسانی قربانی لطمات جدی وارد میکند، مخالف است و مراتب اعتراض خود را اعلام میکند.» سخنگوی سفارت چین در کانادا همچنین خاطرنشان کرد، از طرف آمریکایی و کانادا خواسته «فوراً» این شهروند چین را آزاد کنند.
توافق ایران و هند بر سر حذف دلار در مبادلات نفتی
هند و ایران قرار است مبادلات مالی خود در حوزه نفتی را با حذف دلار انجام دهند.
براساس توافقی که روز پنجشنبه میان ایران و هند امضا شد، دهلینو بعد از این میتواند نیمی از مبلغ خرید نفت از ایران را بصورت روپیه پرداخت کند.
همچنین قرار شده ۵۰ درصد باقی مانده بدهی نفتی هند به ایران بصورت صادرات کالا به ایران پرداخت شود.
در حالی که آمریکا مدعی اعمال تحریمهای نفتی و بانکی علیه ایران از نیمه آبانماه امسال شده است، هند در کنار هفت کشور دیگر شامل ایتالیا، ترکیه، ژاپن، چین، کره جنوبی، عراق و یونان شش ماه از اعمال تحریمهای آمریکا معاف شدهاند.
علاوه بر هند، مبادلات تجاری ایران با برخی دیگر از کشورها از جمله عراق و ترکیه نیز قرار است با حدف دلار صورت گیرد و از جمله گفته شده تجارت ایران با عراق بر اساس یورو، ریال و دینار انجام خواهد شد.
پیام تسلیت امیر کویت به رئیسجمهور ایران
«صباح الاحمد الجابر الصباح» امیر کویت روز پنجشنبه تلگرافی به «حسن روحانی» رئیسجمهور ایران ارسال و قربانی شدن تعدادی از شهروندان ایرانی در حمله تروریستی چابهار را محکوم کرد.
طبق گزارش خبرگزاری کویت (کونا)، امیر کویت ضمن عرض تسلیت به دلیل شهید و زخمی شدن تعدادی از شهروندان در این حمله تروریستی، برای شهدا مغفرت و برای زخمیها شفای عاجل از خداوند مسئلت کرد.
همچنین «نواف الاحمد الجابر الصباح» ولیعهد کویت و «جابر المبارک الحمد الصباح» نخستوزیر این کشور نیز جداگانه پیامهای تسلیت ارسال کردند.
عربستان: آمریکا در موقعیتی نیست که به ما دستور دهد
در حالی که نمایندگان اوپک برای شرکت در نشست این سازمان در وین به سر میبرند، «خالد الفالح» وزیر انرژی عربستان گفته است که کشورش برای کاهش تولید نفت نیازی به مجوز از آمریکا ندارد.
وزیر انرژی عربستان که در جمع خبرنگاران و یک روز قبل از نشست اوپک سخن میگفت، افزود: امریکا در موقعیتی نیست که بخواهد به عربستان دستور دهد چه انجام دهد.
به نظر میرسد، اظهارات وزیر انرژی عربستان در واکنش به درخواست روز گذشته دونالد ترامپ صورت گرفته که از شرکتها و تولیدکنندگان نفت خواسته بود تا قیمت را همچنان پایین نگه دارند.
خالد الفالح همچنین گفته است در واکنش به کاهش قیمت نفت، عربستان تصمیم دارد به میزان روزانه یک میلیون بشکه از تولیدات نفت خود را کاهش دهد، هرچند به سایر راهها برای جلوگیری از سقوط قیمت نفت نیز توجه خواهد داشت.
اظهارات خالد الفالح همچنین در شرایطی مطرح شده است که رویترز نیز روز گذشته خبر داد وزیر انرژی عربستان با برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران دیدار کرده، هرچند وزارت خارجه عربستان این خبر را تکذیب کرد.
برخی کارشناسان گفتهاند، برای مقابله با افت جهانی قیمت نفت، اوپک باید تولید خود را بیش از یک میلیون بشکه در روز کاهش دهد.