بیانیه پایانی سی و نهمین نشست شورای همکاری خلیج فارس، انتقاد قطر از بیانیه پایانی اجلاس سران کشورهای شورای همکاری، توافق سوریه و اردن درباره بازسازی ویرانههای سوریه و گفتوگوی مستقیم نمایندگان هیأتهای صنعاء و ریاض در گفتوگوهای صلح یمن از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به سخنان تحقیرآمیز سناتور آمریکایی علیه ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ لیندسی گراهام، سناتور آمریکایی که پیش از افشای قتل روزنامهنگار «جمال خاشقجی» از حامیان عربستان سعودی به شمار میرفت، روز یکشنبه با تأکید دوباره بر لزوم قطع حمایت از حاکمان ریاض گفت: اگر آمریکا نبود، آنها ظرف یک هفته در عربستان فارسی حرف میزدند.
وی که با شبکه تلویزیونی فاکس نیوز گفت وگو میکرد، ادامه داد: آنها ارتش بسیار ضعیفی دارند.
گراهام افزود: عربستان تنها تأمین کننده 9 درصد از نفت وارداتی ماست و خیلی بیشتر از آنکه ما به آنها نیاز داشته باشیم، آنها نیازمند ما هستند. دلیلی برای ارتباط با این رژیم جنایتکار نمیبینم.
این سناتور آمریکایی در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به نقش مستقیم «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان در قتل خاشقجی گفت: هر سناتوری که گزارش اطلاعاتی [سازمان سیا] را دریافت کرده باشد، شکی ندارد که بن سلمان شریک جرم این پرونده بوده است.
وی با اشاره به ماجرای حصر سعد الحریری نخست وزیر لبنان در ریاض افزود: اقدامات او به همین یک مورد هم ختم نمیشود. من دیگر از هیچ لایحه فروش تسلیحات به عربستان سعودی حمایت نخواهم کرد.
گراهام پیش از این از حامیان عربستان در سنای آمریکا بود؛ اما در پی فشار افکار عمومی پس از قتل خاشقجی خواستار قطع همکاری با ریاض شد.
بیانیه پایانی سی و نهمین نشست شورای همکاری خلیج فارس
روز یکشنبه، دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس، بیانیه پایانی سی و نهمین نشست سران شورای همکاری خلیج فارس را خواند.
وی تأکید کرد: مخاطرات، اهمیت همبستگی شورای همکاری خلیج فارس در برابر چالش های منطقه را بیشتر می کند. رهبران شورای همکاری بر همکاری و وحدت صفوف میان اعضا با توجه به ارزش و تاریخ و سرنوشت مشترک و هدف واحد تأکید دارند.
الزیانی اعلام کرد: شورای همکاری دستاوردهای مهمی به دست آورده است. چالش های جدید تقویت کار مشترک را ایجاب می کند. تقویت امنیت و ثبات در منطقه اولویت کشورهای شورای همکاری است.
وی خواستار رفع همه موانع در مسیر تکمیل روند بازار مشترک و اتحادیه گمرکی، فرماندهی نظامی یکپارچه و آکادمی خلیج فارس برای مطالعات راهبردی و امنیتی شد و تأکید کرد: نقش محوری کشورهای شورای همکاری در صیانت امنیت منطقه و مقابله با تفکر افراطی از طریق تأکید بر تنوع و احترام به حقوق بشر ضروری و مهم است.
در بیانیه پایانی که الزیانی آن را قرائت کرد، اعلام شده است: رهبران شورای همکاری بر اقدام مشترک برای غلبه بر پدیده تروریسم تأکید کردند. درباره رویکرد سیاست خارجی واحد شورای همکاری و حمایت از موضوع فلسطین و وحدت صف فلسطینی و کمک به ملت یمن توافق شد.
دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس تأکید کرد: شورا بر انتخاب فرمانده برای فرماندهی نظامی یکپارچه شورای همکاری توافق کرد. شورا بر اهمیت همکاری با بخش خصوصی و تسهیل ترانزیت میان کشورهای عضو تأکید کرد. شورا بر تقویت و تحکیم اقدام مشترک تأکید کرد و اهمیت قدرت و همبستگی و وحدت شورای همکاری را مورد توجه قرار داد و آن را مهم دانست.
الزیانی اعلام کرد، امارات میزبان نشست بعدی شورای همکاری خلیج فارس خواهد بود.
انتقاد قطر از بیانیه پایانی اجلاس سران کشورهای شورای همکاری
یک مقام قطری در وزارت خارجه این کشور از بیانیه پایانی اجلاس سران شورای همکاری خلیج فارس به دلیل عدم پرداختن به بحران بین قطر و این شورا و راهکارهای حل آن انتقاد کرد.
«احمد الرمیحی»، رئیس دفتر رسانه ای وزارت امور خارجه قطر در توئیتر نوشت: علت عدم بررسی بحران قطر در اجلاس سران چیست؟ این چه بیانیه پایانی است که در آن محاصره قطر و راهکارهای حل آن مورد بررسی قرار نگرفته است؟
وی افزود: به ریش چه کسی می خندید؟ این سطحی نگری و نادیده گرفتن مشکلات حقیقی که شورا از آن رنج می برد، کافی است.
گفتنی است، در بیانیه پایانی اجلاس سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس مستقیم به حل بحران بین قطر و این شورا اشاره ای نشده و تنها بر پایبندی به شورای مذکور و اهمیت قدرت و اتحاد اعضای آن تأکید شده است.
مقام قطری مذکور درباره نشست خبری عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان پس از اجلاس سران کشورهای شورای همکاری نیز نوشت: نشست خبری مضحک الجبیر تمام شد. وی سعی داشت، طی این نشست آنچه را بیانیه پایانی اجلاس سران شورای همکاری از انجام آن عاجز بود به انجام برساند.
توافق سوریه و اردن درباره بازسازی ویرانههای سوریه
«احمد سماره» رئیس اتحادیه مهندسان اردن گفت: توافقنامهای با اتحادیه مهندسان سوریه درباره اعطای اولویت به فعالیت مهندسان اردنی در سوریه و بالعکس امضا کردهاند.
سماره در مصاحبه با خبرگزاری اسپوتنیک افزود: هدف ما دادن اولویت به مهندسان اردنی در سوریه و بالعکس به تعبیر دیگر معامله به مثل است.
در حالی که در محافل رسمی اردن گفته میشود که هنوز وعدهای از جانب سوریه برای مشارکت دادن اردن در بازسازی ویرانههای سوریه دریافت نکردهاند، سماره تصریح کرد: «وقتی درباره روابط صحبت میکنیم، از دو سطح رسمی یا مردمی سخن میگوییم. سطح مردمی در روابط اردن و سوریه پیشرفتهتر از سطح رسمی است و سخن ما درباره مشارکت مردمی و فردی در بازسازی سوریه است.»
وی اظهار داشت: «سازمانهای جامعه مدنی اردن روابط قوی و محکمی با سازمانهای جامعه مدنی سوریه دارند و حتی به عقیده من مسئولان سوری استقبال زیادی از این روابط میکنند.»
گفتوگوی مستقیم نمایندگان هیاتهای صنعاء و ریاض در گفتوگوهای صلح یمن
«عبدالقادر مرتضی» عضو هیأت صنعاء در گفتوگوهای صلح سوئد و رئیس انجمن اسرای یمن یکشنبه شب در سخنانی اعلام کرد که نمایندگان هیأت صنعاء با حضور تیم سازمان ملل نشست طولانی را با نمایندگان هیأت ریاض (هیأت دولت مستعفی یمن) در استکهلم داشتهاند.
وی این دیدار را مثبت ارزیابی کرد و گفت: به راهحلها و توافقهای شبهنهایی بر سر امور فنی برای اجرای توافقنامه ویژه اسرای جنگی رسیدیم.
از سوی دیگر، یک منبع وابسته به سازمان ملل گفت: دور جدید گفتوگوهای یمن در پایان ماه ژانویه ۲۰۱۹ و اول فوریه برگزار خواهد شد.
پیش از این، محمد عبدالسلام رئیس هیأت صنعاء گفته بود، «انتظار نمیرود در این چند روز مذاکره بر سر پایان جنگ و درگیری در یمن توافقی حاصل شود، اما شاید بتوان در خصوص برخی مسائل مانند بازگشایی فرودگاهها، آزادی اسرا و مسائل مربوط به بحثهای اقتصادی و بانک مرکزی به توافقاتی دست یافت.»
پس از ماهها تلاش سازمان ملل متحد، دولت مستعفی یمن به ریاست «عبدربه منصور هادی» با چراغ سبز ائتلاف سعودی بار دیگر با شروع گفتوگوهای یمن موافقت کرد و این گفتوگوها به صورت رسمی و جدی از روز جمعه (شانزدهم آذر) و با نظارت سازمان ملل در استکهلم، پایتخت سوئد آغاز شد.
دور جدید (دور چهارم) مذاکرات صلح یمن از پنجشنبه گذشته با حضور طرفهای یمنی در شهر استکهلم پایتخت سوئد آغاز شد و قرار است، یک هفته ادامه داشته باشد.
این در حالی است که دور قبلی مذاکرات که ششم سپتامبر (15 شهریورماه) در ژنو سوئیس برگزار شده بود، با کارشکنی عربستان سعودی به شکست منجر شده بود.