فتاوای آیت الله العظمی جوادی آملی (مدظله)
نحوه تقسیم میراث مرد در صورت وجود تعدد زوجات
سؤال1:پدرم دو همسر داشته از همسر اول دو پسر و سه دختر دارد و از همسر دوم چهار فرزند پسر و يك فرزند دختر دارد حال اگر ارث و ميراث و ملكي دارد چطور بايد تقسيم گردد؟ در ضمن همسر اول فوت نموده بعد با همسر دوم ازدواج نموده كه در حيات ميباشد حق و حقوق همسران چطور خواهد بود. و آيا ارث و ميراثي به آنها تعلق خواهد گرفت يا نه؟ لطف نماييد راهنماييهاي لازم را مبذول فرماييد.
سؤال2: زمين هاي مسكوني پدرم داشته كه حدوداً پنج الي شش هزار متر مربع ميباشد كه برادر دوم كه از زن اول ميباشد نصف برده و نصف ديگر را كه براي ما چهار فرزند ديگر كه از زن دوم هستيم ميباشد. حال آن برادر مدّعي است كه بايد از آن نصف هم به من بدهيد كه عموها و شوراي محل آمدند و به ايشان گفتند كه حق شما كمتر از اين است كه برداشتيد و الآن مدتي است كه ما با هم اختلاف داريم و ايشان به نصف كه برده راضي نيست پدرم هم مدركي دال بر اينكه شما نصف ببريد به ايشان ندادهاند حال از حضرتعالي تقاضامندم كه تكليف ما را مشخص نماييد.
جواب:
جواب1: زن اول چون پيش از شوهر مرده است ارث نميبرد.
جواب2: زن دوم يك هشتم از تمام اموال منقول و نيز يك هشتم از قيمت ساختمان، درخت و محصول كشاورزي ارث ميبرد و از زمين خواه زمين مزرعه و باغ و خواه زمين خانه و مغازه و نيز از قيمت آن ارث نميبرد.
جواب3: پسر از زن اول و دوم دو برابر دختر از زن اول و دوم ارث ميبرد.
جواب4: هيچ پسري حق ندارد بيش از سهم خود مالك شود.
جواب5: در صورتي كه پسر در زمان حيات زمين را آباد كرده باشد يا پدر در زمان حيات چيزي از زمين يا غير آن را به وي بخشيده باشد در صورت اثبات چنين ادعايي آن مقدار زائد را ميتواند مالك شود.
جواب6: تمام جريان ارث بعد از اداي دِيْن و عمل به وصيت پدر است در صورتي كه دين يا وصيت كرده باشد.