اتهامات وزیر اماراتی علیه عراق، ازسرگیری پروازهای مستقیم امارات به سوریه، مجوز سوریه به عراق برای حمله به مواضع داعش، درخواست سناتور آمریکایی از ترامپ در مورد سوریه و افشاگری افسر سابق سیا درباره «مشکل اسلام» از نظر بنسلمان، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به ایجاد نیروی دریایی برای «الحشد الشعبی» عراق نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ سازمان «الحشد الشعبی» عراق، از قصد خود برای ایجاد یک نیروی دریایی وابسته به این سازمان در چارچوب فرماندهی عملیات «صلاح الدین» خبر داد.
به نوشته پایگاه خبری «المعلومه»، الحشد الشعبی، روز یکشنبه سی ام دسامبر، با انتشار بیانیهای اعلام کرد، فرماندهی مرکزی الحشد الشعبی، امروز از موفقیت امور سازماندهی مربوط به ایجاد یک نیروی دریایی در الحشد در چارچوب فرماندهی عملیات صلاحالدین خبر داد.
در سال ۲۰۱۴ و پس از اشغال موصل در ۵ تا ۱۳ ژوئن ۲۰۱۴ میلادی به دستِ نیروهای داعش در واکنش به فتوای مراجع عراق به ویژه فتوای جهاد آیتالله سیستانی، الحشد الشعبی تشکیل و هدف آن، کمک به ارتش و نیروهای امنیتی عراق برای پاسداری از مکانهای مذهبی و نیز مقابله با حملات تروریستی اعلام شد.
نیروهای الحشد الشعبی در کنار ارتش این کشور هستند و با هدف مبارزه علیه داعش سازماندهی شدهاند. این نیرو از حدود چهل گروه مختلف تشکیل شده که عمدتاً گروههای شیعه هستند، ولی گروههای سنی مذهب و مسیحی و ایزدی نیز در آن حضور دارند.
بسیاری از این گروههای شیعه قبلاً مستقل در عراق و به خصوص علیه نیروهای اشغالگر آمریکایی فعالیت داشتهاند. از ۲۶ نوامبر ۲۰۱۶ با اکثریت آرای مجلس عراق، الحشد الشعبی به عنوان یک نیروی جدا از ارتش رسمیت پیدا کرد.
وی همچنین تأکید کرد، «اصل احترام به حاکمیت و مخالفت با دخالت در امور داخلی (کشورها) یک اصل اساسی در تعامل کشورهای عربی است.»
پیش از این وزارت خارجه بحرین نیز کاردار سفارت عراق در منامه را در اعتراض به اظهارات «نوری المالکی» نخستوزیر اسبق عراق و رئیس ائتلاف دولت قانون، احضار کرده بود.
نوری المالکی با انتقاد از اعمال خشونت، به حاشیه راندن و رفتار تبعیضآمیز دولت بحرین با شیعیان گفته بود که «اعتراضات در بحرین در ابتدا خواهان تغییر رژیم حکومتی نبود اما اکنون آنها خواهان برگزاری همهپرسی و انتخابات برای تعیین سرنوشت هستند و این خواستهها مشروع است و مقابله با این خواستههای به حق و عادلانه، ظلم است.»
اتهامات وزیر اماراتی علیه عراق
«أنور قرقاش» وزیر مشاور در امور خارجه امارات افتتاح دفتر جنبش سیاسی معارض بحرین معروف به «ائتلاف جوانان ۱۴ فوریه» را محکوم کرد و گفت که این یک اقدام خطرناک و دخالت در امور داخلی عراق است.
قرقاش در صفحه توئیتر خود بر ایستادگی امارات در کنار بحرین برای مخالفت با مشروعیتبخشی به ائتلاف مذکور تأکید و این جنبش را به تلاش برای ضربه زدن به امنیت بحرین متهم کرد.
وی همچنین تأکید کرد، «اصل احترام به حاکمیت و مخالفت با دخالت در امور داخلی (کشورها) یک اصل اساسی در تعامل کشورهای عربی است.»
پیش از این، وزارت خارجه بحرین نیز کاردار سفارت عراق در منامه را در اعتراض به اظهارات «نوری المالکی» نخستوزیر اسبق عراق و رئیس ائتلاف دولت قانون، احضار کرده بود.
نوری المالکی با انتقاد از اعمال خشونت، به حاشیه راندن و رفتار تبعیضآمیز دولت بحرین با شیعیان گفته بود، «اعتراضات در بحرین در ابتدا خواهان تغییر رژیم حکومتی نبود اما اکنون آنها خواهان برگزاری همهپرسی و انتخابات برای تعیین سرنوشت هستند و این خواستهها مشروع است و مقابله با این خواستههای به حق و عادلانه، ظلم است.»
ازسرگیری پروازهای مستقیم امارات به سوریه
چند روز پس از بازگشایی سفارت امارات در دمشق، «سیف السویدی» مدیر عامل هیأت هواپیمایی امارات اعلام کرد، این هیأت کمیته ویژهای به دمشق اعزام کرده تا گزارشی در خصوص وضعیت فرودگاه بینالمللی دمشق تهیه کند.
او در گفتوگو با روزنامه البیان گفت، هواپیمایی امارات پس از ارائه گزارش از سوی این کمیته، تصمیم خود را در خصوص ازسرگیری پروازها خواهد گرفت.
او تأکید کرد، امنیت مسافران در رأس اولویتهای هواپیمایی امارات است و مبنای تصمیمگیری در خصوص ازسرگیری پروازها امنیت پرواز است.
سفارت امارات روز پنجشنبه گذشته سفارت خود را در دمشق بازگشایی کرد تا اولین کشوری باشد که از اردوگاه سعودی رابطه دیپلماتیک خود را با سوریه از سر میگیرد.
ازسرگیری پروازها میان دو کشور علاوه بر توسعه روابط سیاسی، میتواند در افزایش همکاریهای اقتصادی نیز تأثیر بالایی داشته باشد.
در همین ارتباط، هفته گذشته منابع خبری از سفر یک هیأت اماراتی از اداره شرکت املاک «داماک» امارات با دعوت رسمی شرکتهای سوری متخصص در بازسازی به دمشق خبر دادند.
در همین حال که امارات در حال توسعه روابط سیاسی و اقتصادی با سوریه است، دیگر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس نیز تلاش دارند، هر چه زودتر به دمشق بازگردند. بحرین و کویت نیز اعلام کردهاند، در آیندهای نزدیک سفارتشان را در سوریه بازگشایی میکنند.
مجوز سوریه به عراق برای حمله به مواضع داعش
روز یکشنبه یک منبع در دولت عراق به خبرگزاری روسی راشا تودی گفت، بشار اسد رئیسجمهور سوریه به عراق اختیار کامل برای حمله به مواضع داعش در سوریه را بدون کسب اجازه از این کشور داده است.
این منبع گفت، جنگندههای عراقی میتوانند بدون منتظر ماندن برای کسب اجازه از دولت سوریه وارد خاک این کشور شده و مواضع داعش را بمباران کنند، ولی دولت سوریه باید در جریان این حملات قرار بگیرد.
جنگندههای عراقی طی روزهای گذشته، چندین بار مواضع داعش در خاک سوریه را بمباران کردند.
شبکه خبری المیادین نیز گزارش داد، دمشق و بغداد بر ارتقای سطح همکاری امنیتی برای مبارزه با گروههای تروریستی در دو کشور توافق کردهاند و بر اساس این توافق هر کشور میتواند با اطلاع دادن به طرف دیگر مواضع داعش را بمباران کند.
فالح الفیاض مشاور امنیت ملی عراق، روز گذشته با سفر به سوریه، پیام عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق را تقدیم بشار اسد رئیس جمهوری سوریه کرد.
بر اساس گزارش خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، این پیام بر محور توسعه روابط میان دو کشور و اهمیت ادامه هماهنگی میان آنها در تمام زمینهها به ویژه در خصوص مبارزه با تروریسم و همکاری موجود در این زمینه به ویژه در مرزها میان دو طرف متمرکز است.
سناتور آمریکایی: سوریه را به ایرانیها واگذار نکنید
لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه هشدار داد، خروج نیروهای آمریکایی از سوریه امنیت آمریکا را دچار آسیب میکند زیرا چنین اقدامی باعث میشود داعش امکان بازسازی و احیا پیدا کند.
او در ادامه این تصمیم را خیانت به مبارزان کرد تحت حمایت آمریکا که با بقایای داعش میجنگند، دانست.
گراهام همچنین مدعی شد که خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، توانایی ایران برای تهدید اسرائیل را افزایش میدهد.
این سناتور جمهوریخواه اظهار کرد: از ترامپ خواهم خواست با ژنرالهایش جلسه بگذارد و درباره چگونگی انجام این کار بازنگری کند. باید از سرعت این روند کاسته شود و اطمینان حاصل آید که ما کار درستی انجام میدهیم. داعش نباید برگردد.
گراهام گفت: سوریه را به ایرانیها واگذار نکنید و در مصاحبه خود با شبکه خبری سیانان، بیان کرد: من میخواهم جنگ در حیاط خلوت دشمن باشد، نه حیاط خلوت ما.
گراهام همچنین از تصمیم ترامپ در خصوص نگه داشتن نیروهای آمریکایی در عراق استقبال کرد و ادامه داد: داعش همچنان یک تهدید بالقوه در شمالشرق سوریه است و از همین روی ما باید بخشی از نیروهای خود را در آنجا نگه داریم.
افشاگری افسر سابق سیا درباره «مشکل اسلام» از نظر بنسلمان
افسر سابق سازمان سیا و نماینده جمهوریخواه کنگره این کشور جزئیاتی از دیدار گذشتهاش با ولیعهد سعودی بازگو کرد که یکی در ریاض و دیگری در واشنگتن انجام شد.
به گزارش ایسنا، ویل هارد، افسر سابق سازمان سیا و نماینده جمهوری خواه مجلس کنگره آمریکا در مقالهای در واشنگتن پست درباره روابط آمریکا با عربستان مینویسد: پانزده ماه پیش در ریاض، من با محمد بن سلمان که در آن زمان جانشین ولیعهد عربستان بود برای نخستین بار دیدار کردم. در آن دیدار بن سلمان چیزی گفت که هرگز نشنیده بودم قبلا یک رهبر عربی به آن اذعان کند؛ اینکه افراطگری اسلامی یک مشکل در داخل اسلام بوده و باید توسط مسلمانان با کمک کشورهای دموکراتیک غربی حل شود. در آن زمان من هرگز فکر نمیکردم که بعدا او به عنوان ولیعهد عربستان درگیر قتل بیرحمانه یک روزنامه نگار شود.