با انتصاب حجتالاسلام حاجعلیاکبری بهعنوان امام جمعه تهران، وی پانزدهمین شخصیتی است که به سنگر نماز جمعه تهران میآید. در این گزارش با ۱۵ امام جمعه تهران از ابتدای انقلاب آشنا شوید.
به گزارش تسنیم، حجتالاسلام و المسلمین حاجعلیاکبری امروز بهعنوان پانزدهمین امام جمعه تهران منصوب شد و قرار است خطبههای نمازجمعه این هفته توسط وی ایراد شود.
5 مردادماه 58 بود که اولین نمازجمعه تهران بهامامت آیتالله سیدمحمود طالقانی از مبارزان انقلابی با حضور گسترده مردم برگزار شد.
هرچند سابقه خواندن نمازجمعه در تهران به دوره قاجار برمیگردد اما اقامه آن بهشکل رسمی و با حضور گسترده مردم برای اولین بار توسط آیتالله طالقانی انجام شد. پیشنهاد برگزاری چنین مراسمی از سوی خود مرحوم طالقانی به امام ارائه شد و امام نیز مسئولیت این کار را به ایشان واگذار کردند.
مرحوم آیتالله طالقانی 19 شهریور 58 دار فانی را وداع گفت و از آن زمان تاکنون تهران 14 امام جمعه دیگر به خود دیده است.
در ادامه این گزارش نگاهی به ائمه جمعه تهران پس از فوت آیتالله طالقانی تاکنون میاندازیم:
1 ــ بعد از وفات آیتالله طالقانی، برای مدتی آیتالله منتظری خطبههای نمازجمعه را ایراد میکرد. مدت حضور آیتالله منتظری در تریبون نمازجمعه تهران کمتر از 4 ماه بود.
2 ــ با انصراف آیتالله منتظری از امامت جمعه تهران، امام خمینی در تاریخ 24 دی 58 در حکمی خطاب به آیتالله خامنهای نوشت «جنابعالی که بحمداللّه به حُسن سابقه موصوف و در علم و عمل شایسته هستید به امامت جمعۀ تهران منصوب میباشید.»، با این حکم، آیتالله خامنهای سومین امام جمعه تهران پس از انقلاب اسلامی شدند.
3 ــ آیتالله عبدالکریم موسوی اردبیلی، رئیس شورای عالی قضایی بعد از شهید بهشتی و عضو اولین مجلس خبرگان رهبری، دیگر امام جمعه تهران در دهه اول انقلاب بود. وی تا سال 68 امام جمعه تهران بود و سپس برای اقامت دائم به قم رفت. آیتالله موسوی اردبیلی در آذرماه سال 94 بعد از چند روز بستری بودن در بیمارستانی در تهران، درگذشت.
4 ــ مرحوم آیتالله سید حسن طاهری خرمآبادی، از مبارزان انقلابی و عضو ارشد جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بود که پس از پیروزی انقلاب، در سمتهایی چون نمایندگی امام خمینی در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، عضویت در مجالس خبرگان قانون اساسی و خبرگان رهبری، عضویت در شورای نگهبان ایفای نقش کرد. وی نیز از جمله ائمه جمعه تهران در دهه اول انقلاب بود.
5 ــ مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام، در دهه اول انقلاب تا پایان عمر، یکی از ائمه جمعه تهران بود. وی در آن دوران مسئولیتهای دیگری از جمله عضویت در مجلس خبرگان رهبری، جانشینی فرمانده کل قوا و ریاست مجلس شورای اسلامی را بهعهده داشت. آخرین نمازجمعه مرحوم هاشمی در سال 88 اقامه شد.
6 ــ مرحوم آیتالله حاج شیخ محمدمهدی ربانی املشی نماینده مجلس خبرگان قانون اساسی، عضو شورای نگهبان، دادستان کل کشور و نماینده مجلس شورای اسلامی از دیگر ائمه جمعه تهران در دهه اول انقلاب بود که تنها سه بار در تریبون نماز جمعه حاضر شد. وی در سال 64، پس از یک دوره بیماری توسط باند مهدی هاشمی معدوم به شهادت رسید.
7 ــ آیتالله محمد امامی کاشانی (از اعضای مجلس خبرگان رهبری) نخستین بار در 8 آبان 1360 در تهران اقامه نماز جمعه کرد و هماکنون نیز در جمع ائمه جمعه تهران حضور دارد. وی از فقهای سابق شورای نگهبان، عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز و تولیت مدرسه علمیه شهید مطهری است.
8 ــ آیتالله محمد یزدی رئیس اسبق قوه قضاییه، اولینبار در بهمن ماه 1360 در جایگاه نماز جمعه تهران بهعنوان هشتمین خطیبی که این جایگاه به خود دیده است قرار گرفت. وی بین سالهای 68 تا 78 بیشترین حضور را در نماز جمعه تهران داشت اما سال 82 بهدلیل کسالت از این سمت استعفا داد. وی هماکنون رئیس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم است.
9 ــ آیتالله احمد جنتی نخستین امام جمعه تهران است که از سوی آیتالله خامنهای برای این سمت منصوب میشد. وی 14 فروردین 1371 برای نخستین بار در جایگاه امامت جمعه تهران قرار گرفت. وی دبیر شورای نگهبان و رئیس مجلس خبرگان رهبری است.
آیتالله جنتی در اسفندماه 96 از سمت امامت جمعه تهران استعفا داد.
10 ــ در دورانی که آیتالله یزدی از سمت امامت جمعه تهران استعفا داده بود و تنها آیات جنتی، هاشمی و امامی کاشانی در تهران اقامه نماز میکردند، حجتالاسلام احمد خاتمی سال 84 از سوی رهبر معظم انقلاب به امامت جمعه تهران منصوب شد. وی در آن زمان 45 سال سن داشت و امام جمعهای جوان بهحساب میآمد.
وی عضو شورای عالی جامعه مدرسین و عضو مجلس خبرگان رهبری است.
11 ــ آیتالله کاظم صدیقی، از اساتید اخلاق تهران و عضو شورای عالی قضایی در سال 88 به سنگر نماز جمعه تهران آمد و از آن زمان تاکنون یکی از ائمه جمعه پایتخت است.
12 ــ سال 1391 رهبر معظم انقلاب در حکمی آیتالله محمدعلی موحدی کرمانی را بهعنوان امام جمعه موقت تهران منصوب کردند. وی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، رئیس جامعه روحانیت مبارز و از اعضای مجلس خبرگان رهبری است.
13 ــ حجتالاسلام و المسلمین محمدحسن ابوترابیفرد در تاریخ 24 بهمن سال 96 با حکم آیتالله خامنهای به امامت جمعه موقت تهران منصوب شد. وی پیشتر نائبرئیس مجلس شورای اسلامی بود.
14 ــ حجتالاسلام و المسلمین محمدجواد حاجعلیاکبری صبح امروز (10 دی) از سوی ستاد نماز جمعه بهعنوان امام جمعه موقت تهران منصوب شد. وی در سال 73 و در عنفوان جوانی به امامت جمعه شهرستان دماوند منصوب شده بود. حاجعلیاکبری از دی ماه 96 رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه است و از سال 90، ریاست مرکز رسیدگی به امور مساجد را بهعهده دارد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.