سالها بود همین که زمستان فرا می رسید، پدران و مادران شهدا، همرزمان شهدا، فرزندان شهدا و فرماندهان جنگ، نه از سرما که از یادآوری آنچه بر این مردم در جنگ گذشت، دلشان به لرزه می افتاد؛ حالت غریبی است ترکیب حماسه و داغ؛ یک حس بین رنج و امید است بر بالای جنازه برادر شهیدت ایستاده باشی با داغی بر دل و سری رو به آسمان بلند که از این خون است که این وطن بر جای مانده است؛ از همین خون است که می بینی پس از قرن ها در تاریخ این کشور، مردمانی زیستند که با خون خود اجازه ندادند بخشی از این خاک گلگون، به تاراج بیگانه رود! بیگانه ای که شرق و غرب و شمال و جنوب عالم دستش را گرفته بود که در مقابل مردان مرد این زمین، بر زمین نخورد که خورد و بد هم در نهایت بر زمین خورد و آن مستکبر متجاوز، آخرین حرفش، عربده کشی نسبت به مردان مرد سرزمین ایران بود!
چند سالی است اما همین که زمستان می رسد، در اوج ناجوانمردی سرما و یخبندان، عده ای شک و تردید و یأس را هم به جان این مردم انداخته اند؛ تا جایی که فلان کارشناس فلان شبکه تلویزیونی خارج نشین می گوید: «ملت ایران غلط کرد که هشت سال در مقابل صدام جنگید»! آنهایی که این روزها شک و تردید و یاس را بر دل های خانواده های ایرانی می کارند، دشمن نیستند، از خود ما هستند، قصدشان هم دشمنی نیست. وقتی می بینند که فرماندهان جنگ، به هر دلیلی، در مورد بخشی از جنگ، سکوت کرده اند! دست به کار می شوند! آنان نیک می دانند در دوران صلح و آرامش و در زمانه ای که تغییر نسل صورت گرفته و ارزش های جامعه کنونی نسبت به ارزش های نسل جنگ به کلی دگرگون شده، مخاطبی مشتری حماسه دفاع و بازپس گیری خاک و بیرون راندن متجاوز و آن همه قهرمانی و پهلوانی و فداکاری و ایثار نیست! مخاطب امروز در اوج همه این ناکارآمدی ها به دنبال مقصر می گردد و عده ای هم خوب فهمیده اند که باید مقصر را از دل جنگ بیرون کشید! از دل حماسه که مقصر یافت نمی شود، لذا حماسه را از جنگ پاک می کنند و هوشمندانه به دنبال آن بخش هایی از جنگ که در موردش کمتر گفته شده می روند تا با یک روایت چرب، مشتری شان را جذب کنند و این روایت ناگفته چرب شده برایشان فالوور در اینستاگرام و توئیتر جذب کند و اعضای کانال تلگرامشان را افزایش دهد!
همان ابتدا هم گفتم، راویان جدید جنگ دشمن نیستند، از خود ما هستند؛ شاید هم گاهی دلسوزتر هم از همه ما! آنان راویانی هستند که بر ضعف روایتگران اصیل و ناب دفاع مقدس، سواری مجانی می کنند! این سواری مجانی راویان جدید بر ضعف های روایتگران اصیل دفاع مقدس، حتما نقطه پایانی برایش متصور نباید بود؛ در هر حادثه و هر زمانی، وقتی عطش مخاطب برای اطلاعات، بیشتر و بیشتر شود و اطلاعات اصیلی هم در میان نباشد، راویان شاید دلسوز، اما مشتاق فالوور توئیتری و اینستاگرامی و تلگرامی، بازارشان مجددا سکه خواهد شد، مگر این ضعف از بین برود! تا این ضعف هست، روایت دفاع مقدس، در دستان این راویان نوین شبکه های اجتماعی خواهد بود!
اگر این ضعف روایتگری اصیل از همه عملیات های پیروز و ناکام دفاع مقدس، ادامه یابد، طبعیتا راویان جدید هم که حماسه و افتخار و شهادت را به خاطر مخاطب مداری از دفاع مقدس حذف کرده اند تا فالوورهای بیشتری را از این دریای بیکران صید کنند، کارشان را ادامه می دهند! آیا تداوم این هر دو روند، بدون پیامد خواهد بود و نهایت در هر برهه راویان جدید صرفا یک فرمانده را به قربانگاه می برند؟ یا نه پیامد تدوام این هر دو نقص، آسیب های بیشتری برای مردم ایران به دنبال خواهد داشت؟
به نظر می رسد طلیعه های نامیمون پیامد این هر دو ضعف درباره دفاع مقدس، امروز بیش از هر زمان دیگری نمایان شده است؛ وقتی کارشناسی ایرانی در یک برنامه تلویزیونی می نشیند و خطاب به تحلیلگری عراقی که از دفاع مردم ایران حمایت می کند و بعد از زبان آن ایرانی می شنود که «مردم ایران غلط کردند که هشت سال در مقابل صدام جنگیدند»، باید آرام آرام از این خواب چند دهه ای خود بیدار شویم! هدف راویان جدید شبکه های اجتماعی هر چه هست از خوب یا بد مهم نیست؛ مهم پیامد ضعف اطلاع رسانی خودی درباره همه جزئیات جنگ است؛ پیامد این ضعف، به تدریج خالی کردن نسل جدید و آینده جامعه ایرانی از حس دفاع در مقابل متجاوز است. وقتی دفاع در برابر متجاوز از حماسه و افتخار خالی می شود و جای آن را به دلیل ضعف های فراوان ما، شرم و شماتت می گیرد، پس از مدتی خواهیم دید که قربانی این ضعف ها نه تنها فرماندهان که حس ناب و اصیل دفاع از خاک کشور است! اگر این ضعف ها را بپذیریم، آن زمان هم می شود به مشاور رئیس جمهور هم گفت در میانه این میدان تو چه نقشی را بر عهده گرفته ای؟می توان به وزیر جوان حزب اللهی وزارت ارتباطات هم گفت که در خالی کردن این ملت از حماسه و افتخار به جز چند لایک و فالوور بهره بیشتری نخواهد داشت!
من خود منتقد جدی سیاست های کشور در این ده سال اخیر هستم! تفاوتی هم نمی کند روحانی یا احمدی نژاد؛ آن زمان که با اعمال و رفتار خود، ایران ما را در معرض آسیب قرار می دهند! چه ناکارآمدی ها و بی تفاوتی شان و چه گفتار و رفتار گاه به گاه بچگانشان! ما برای حفظ خاک این کشور، فارغ از اینکه چه حکومتی در آن برقرار است، به ایثار و فداکاری زنان و مردان و پیران و جوانانی نیاز داریم که روحیه حماسه و شهادت برای این خاک، متعالی ترین جنبه حیاتشان باشد!