روز گذشته، «علیرضا زاکانی»، فعال سیاسی اصولگرا و «مصطفی تاجزاده» فعال سیاسی اصلاح طلب با یکدیگر درباره حادثه «کوی دانشگاه» در حضور نمایندگان افکار عمومی به مناظره نشستند و در خلال صحبت هایی که در خصوص حادثه بیست سال پیش کردند، به مسائل و موضوعات دیگر کشور نیز اشاره هایی داشتند؛ از جمله هر دو به مسأله مبارزه با فساد در بین اصلاح طلبان و اصولگرایان تأکید کردند.
به گزارش «تابناک»؛ در این مناظره علیرضا زاکانی با بیان اینکه «پیش بینی بنده از فتنه آینده چهار پایه است» توضیح داد: «تشدید فقر، ایجاد ناکارآمدی دولت برای خدمت به مردم، دعوت سیاسیون سهمخواه برای حضور مردم در صحنه و منافقان پایه های فتنه آینده هستند. این چهار عامل مردم را تحت فشار قرار میدهند برای واژگونی یا امتیازگیری از نظام.»
این فعال سیاسی اصولگرا با طرح این پرسش که «این دوگانه یا مذاکره یا جنگ از کجا آمده است؟» ادامه داد: «من در ۷۸خودم شاهد ماجرا بودم. اما درباره آینده باید حرف بزنیم. باید پاسخ این چهل سال را همه بدهیم. من تهدید کسی را نکردم و در برابر امثال مرتضوی و جاسبیها ایستادم. فتنه آینده با روشنگری و پیشگری قابل درمان است با شفافیت. من به شما می گویم چقدر دارایی دارم و شما هم باید بگویی.»
تاجزاده در پاسخ به زاکانی ادامه داد: «در زندان گفتند پرونده اخلاقی و مالی تو پاک است. به شوخی گفتم فکر می کردم دم و دستگاه شما قویتر از این حرفهاست. بعد گفتم من که خانهام پر از شنود است. اطاق خوابم شنود است، به قول خودتان سر راهمان پرستو هم میگذارید؛ شما نمیدانید که این نظارت شما ما را چقدر پاک نگه داشته است و نمیدانید این چک سفید امضای شما چه خطرناک است.»
وی یادآور شد: «گفتند، اطراف شما آدم فاسد هست. گفتم احتمال هست، چون ما یک طیف گسترده هستیم؛ اما فاسدان اصلاحطلبان با فاسدان شما جور درمیآیند. چرا فاسد ها باید جور شوند؟ ما به این اعتراض داریم.»
این فعال سیاسی اصلاح طلب گفت: «شفافیت خیلی خوب است. من هم طرفدارش هستم. فساد این کشور را از پای درمیآورد. خودی و غیرخودی نکنیم. همه را بررسی کنیم. کل ستادها در سال ۸۸،۸۴ را به همراه ستادهای قالیباف و رضایی و امثال آنها بررسی کنیم. قاضی پاکدست بگذاریم. هرچه گفت، قبول میکنیم. فساد شرط ناپذیر است. مگر شما نمیگویید مردمی هستم؛ درباره توقیف مطبوعات چرا چیزی نگفتید؟!»
تاجزاده خطاب به زاکانی یادآور شد: حالا بیایید دست به دست هم دهیم، تا با فساد مبارزه و از انتخابات آزاد دفاع کنیم. زاکانی در پاسخ به سخنان تاجزاده درباره مبارزه با فساد گفت: «سابقه مبارزاتی تان را درباره فساد بگویید. می گویم چرا در شما فاسد نیست، اما من با فاسدهای خودمان مبارزه کردم.»
حرف های زاکانی و تاجزاده درباره فساد در دو اردگاه سیاسی اصولگرا و اصلاح طلب کاملا درست است. طبیعی است که در هر دوی این جریان به واسطه متشکل شدن آنها از چهره های مختلف و وسعت دامنه آن آدم هایی باشند که در پی بهره بردن از امکانات و دارایی های بیشتر آن هم از طریق فساد باشند؛ این طور آدم ها در نقاطی که منافع مالی شان در میان باشد، شاید اصلا اصولگرایی و اصلاح طلبی برایشان اهمیت نداشته باشد.
همانطور که «مصطفی تاجزاده» گفته، فاسدان این دو جریان سیاسی کشور اتفاقا وقتی به هم می رسند خیلی راحت و بدون هیچ گونه مشکلی از ناحیه تفاوت نگاه سیاسی، صرفا به دلیل منافع مشترک اقتصادی که از ناحیه ایجاد یک فساد اقتصادی برایشان حاصل می شود، با یکدیگر کار می کنند و برعکس رقابت های جناحی هیچ تضاد و اختلاف نظری هم با هم ندارند.
به نظر می رسد، پیشنهادی که از دل این مناظره برای برخورد با فاسدان دو جریان سیاسی مهم و تأثیرگذار کشور یعنی اصولگرایان و اصلاح طلبان بیرون آمده است، می تواند بسیار در افزایش اعتماد عمومی به جریانات سیاسی و به نظام تأثیرگذار باشد؛ موضوعی که امروز به واسطه عملکرد هر دو جریان سیاسی بزرگ کشور وضعیت خوبی را در مورد آن شاهد نیستیم.
یکی از سرمایه های بزرگ جریانات در هر کشوری، بدنه هوادار و اعتماد عمومی آنها به طیف های سیاسی است که مورد حمایت قرار می دهند؛ لذا هر چه شفافیت در بین گروه های سیاسی نزد بدنه هوادارشان بیشتر باشد، اقبال به آنها نیز بیشتر و به دنبال آن حاکمیت مقتدرتر خواهد بود. برای همین پالایش بین جریانات سیاسی و برخورد با فساد باید از درون آنها صورت بگیرد.
اینکه فعالان سیاسی به صراحت در مقابل قانون، رسانه و مردم پاسخگو بوده و وضعیت خود را به روشنی شرح دهند، موضوعی است که طبیعتا جزو انتظارات جامعه است؛ بنابراین، هرچه لایه های محافظه کاری در شفافیت این اشخاص و گروه ها بیشتر باشد، اعتماد عمومی نسبت به آنها کاهش یافته و بدنه هوادارشان هم رفته رفته آب می شود.
این پیشنهاد که قوه قضائیه، فاسدان هر دو جریان سیاسی بزرگ کشور یعنی اصولگرایان و اصلاح طلبان را تعقیب کند و با آنها اتفاقا به دلیل بهره مندی از رانت و آسیب زدن به اعتماد عمومی برخورد جدی تری بکند، قدم مبارکی برای مبارزه جدی با مفاسدی است که از دل رانت های سیاسی بیرون آمده و بزرگ ترین لطمه را به کشور و اعتماد عمومی وارد کرده است.