پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «
تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون صعود دلار در بازارهای جهانی، بهای نفت سنگین ایران ۸ دلار ارزان شد، آمریکا از صفر شدن صادرات نفت ایران عقب نشینی کرد، نیازی به واردات سیب و کیوی نداریم، افزایش صادرات داروی هند به ایران به دنبال مکانیزم پرداخت روپیه و فراخوان یک خودروساز آمریکایی برای ۲ هزار و ۷۰۰ خودرو به دلیل نقص ناگهانی در نرمافزار را در بر دارد.
بانک مرکزی ترکیه نرخ بهره را ۲۴ درصد حفظ کرد
بانک مرکزی ترکیه همان طور که انتظار میرفت نرخ بهره را بدون تغییر حفظ کرد و نگرانی سرمایه گذاران را نسبت به سیاستهای پولی پیش رو ترکیه کاهش داد. در همین حال، بانک مرکزی ترکیه نرخ بهره را بدون تغییر ۲۴ درصد اعلام کرد. همچنین برخی گمانه زنیها حاکی از آن بود که بانک مرکزی ترکیه نرخ بهره را کاهش دهد تا تورم این کشور با سیر نزولی بیشتری روبه رو شود. در حال حاضر تورم ترکیه به کمتر از ۱۵ درصد رسیده است.
البته برخی از سرمایهگذاران بر این باورند احتمالا فشار سیاسی قبل از انتخابات محلی ماه مارس میتواند نرخ بهره را پایینتر بیاورد. عدم تغییر نرخ بهره چیزی بود که بازارها انتظار دیدن آن را داشتند و حاکی از آن دارد که تورم در مسیر نزولی قرار گرفته و این چیزی است که بازارها به دنبال تأثیر آن در تصمیم گیری بانک مرکزی بودند. به نقل از ایبنا، بر پایه این گزارش، پیش از این، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه خود را دشمن نرخ بهره معرفی کرده بود. عدم تغییر نرخ بهره در ترکیه لیر را در برابر دلار آمریکا با روندی ثابت حفظ کرد و هر ۵.۳۸۲۵ لیر به یک دلار رسید.
صعود دلار در بازارهای جهانیدر معاملات روز جمعه، ارزش دلار در برابر ین با ۰.۱ درصد افزایش به ۱۰۹.۳۵ ین رسید. چهارمین روز رشد متوالی دلار در برابر ین باعث شد تا دلار در نزدیکی قله دو هفته اخیر خود در برابر ارز ژاپنی قرار گیرد. شاخص دلار نیز که نرخ برابری دلار در مقابل سبدی از ارزهای مهم جهانی را اندازه میگیرد به ۹۶.۰۵۶ واحد افزایش یافت. شاخص دلار از زمان تصمیم سال گذشته بانک مرکزی آمریکا برای افزایش نرخ بهره در مسیر نزولی قرار گرفته بود. در برابر یورو نیز، دلار عملکرد نیرومندی داشت، اما در برابر پوند تقریبا بدون تغییر نسبت به روز گذشته مبادله شد. هر پوند به ۱.۲۹۷۲ دلار و هر یورو به ۱.۱۳۹۷ دلار رسید.
قاچاق دام زنده با دو نرخ به کام قاچاقچیان
به گفته منصور پوریان، رئیس شورای تامین دام کشور، مهمترین دلیل افزایش قیمت و گرانی دام زنده در کشور به خاطر مشتریانی است که دام را به قیمت بالایی میخرند و به خارج از کشور انتقال میدهند. وی در گفت وگو با تسنیم با اشاره به اینکه نرخ دام دو نرخی شده است، افزود: یک نرخ منطقی حداکثر ۲۵ هزار تومانی برای هرکیوگرم دام زنده (با در نظر گرفتن هزینههای تولید) وجود دارد که کمتر رعایت میشود و نرخ دوم ۳۰ تا ۳۸ هزار تومانی است که افرادی که قصد خروج غیر قانونی این محصول از کشور را دارند با آن نرخ خریداری میکنند.
وی ادامه داد: فروشندههای دام نیز محصول خود را به کسی که قیمت بالاتری درخواست کند، میفروشند، این امر سبب شده که دام با افزایش قیمت در بازار کشور مواجه شود و کمتر فروشندهای دام زنده را به قیمت بازار داخلی به فروش برساند.
وی افزود: در این شرایط خرده فروشان داخلی نیز با توجه به نداشتن قدرت خرید داخلی، نمیتوانند اقدام به خرید دام زنده کنند و در نتیجه بازار داخلی سهم کمی از این بازار دارد. پوریان با اشاره به اینکه قبل از تیر ماه سال جاری صادرات دام به صورت مشروط امکانپذیر بود، گفت: در شرایطی که صادرات دام قانونی امکان پذیر بود به ازای واردات دو کیلوگرم گوشت خالص اجازه صادرات یک کیلوگرم گوشت داده میشد که این امر باعث شده بود تعادل بازار به هم نخورد. وی افزود: در شرایط صادرات قانونی تنها اجازه صادرات دام نر داده میشد، اما در این شرایط ذخایر ژنتیکی و دام ماده نیز از کشور خارج میشود.
بهای نفت سنگین ایران ۸ دلار ارزان شدگزارش اوپک بر مبنای آمار منابع ثانویه نشان میدهد تولید نفت ایران در ماه میلادی گذشته به ۲.۷۶۹ میلیون بشکه در روز رسید که ۱۵۹ هزار بشکه در روز در مقایسه با تولید ۲.۹۲۸ میلیون بشکه در روز در نوامبر، کاهش داشت. میانگین تولید نفت خام ایران در سه ماهه چهارم سال میلادی گذشته ۳.۰۱۰ میلیون بشکه در روز بود که در مقایسه با ۳.۶۰۳ میلیون بشکه در روز در سه ماهه سوم، کاهش داشت. طبق آمار منابع ثانویه، مجموع تولید اوپک که متشکل از ۱۴ کشور است در دسامبر ۳۱.۵۸ میلیون بشکه در روز بود که ۷۵۱ هزار بشکه در روز نسبت به ماه پیش از آن کاهش نشان داد. تولید نفت در عربستان سعودی، ایران و امارات متحده عربی کاهش یافت، در حالی که تولید عراق افزایش داشت. قیمت نفت سنگین ایران در دسامبر ۵۴.۸۴ دلار در هر بشکه بود که ۷.۹۹ دلار یا ۱۲.۷ درصد در مقایسه با ۶۲.۸۳ دلار در نوامبر کاهش داشت. میانگین قیمت نفت سنگین ایران ۶۷.۹۷ دلار در سال ۲۰۱۸ در مقایسه با ۵۱.۷۱ دلار در سال ۲۰۱۷ بوده است.
برنامه چین برای واردات هزار میلیارد دلاری از آمریکابلومبرگ نوشت: چین با ارائه طرحی جدید برای خرید شش ساله از آمریکا، قصد دارد واردات محصولات آمریکایی را افزایش دهد تا از این طریق، عدم تعادل شدید در تراز تجاری با ایالات متحده را از بین ببرد. به گفته منابع آگاه، بر اساس این طرح تجاری میان بزرگترین اقتصادهای دنیا، چین مجموعا کالاهایی به ارزش بیش از هزار میلیارد دلار را از آمریکا وارد خواهد کرد تا بدین وسیله مازاد تجاری خود در تجارت با ایالات متحده را که سال گذشته بالغ بر ۳۲۳ میلیارد دلار شده بود، تا سال ۲۰۲۴ به صفر برساند.
رویترز: آمریکا از صفر شدن صادرات نفت ایران عقب نشینی کردخبرگزاری رویترز به نقل از تحلیلگران نفتی نوشت، آمریکا معافیتهای صادره برای خریداران نفتی را تمدید خواهد کرد و اگر چه ممکن است چند کشور از فهرست معافیتها خارج شوند، دولت آمریکا از ادعای صفر کردن صادرات نفت ایران عقب نشینی خواهد کرد. به گزارش ایرنا، پس از آغاز تحریم نفت ایران در ماه نوامبر، آمریکا با صدور معافیتهایی برای هشت کشور خریدار نفت ایران، بازارهای نفتی را شگفت زده کرد. قیمت نفت برنت در آن ماه ۲۲ درصد کاهش یافت و معافیتهای صادر شده موجب شد که سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) در ماه دسامبر با کاهش تولید در سال ۲۰۱۹ موافقت کند.
نیازی به واردات سیب و کیوی نداریمعضو هیأت مدیره اتحادیه باغداران با بیان اینکه نه تنها نیازی به واردات سیب نیست بلکه این میوه باید صادر شود، گفت: صادرات کیوی نسبت به سال قبل تقریبا دو برابر شده است. مجتبی شادلو در گفت وگو با مهر با بیان اینکه مباحث مطرح شده درباره کمبود سیب درختی و کیوی برای شب عید و نیاز به واردات این محصولات صحت ندارد، افزود: تولید سیب درختی نسبت به سال گذشته حدود ٣٠ تا ٤٠ درصد کاهش داشته با این حال همچنان بیش از ٤٠ درصد محصول مازاد بر نیاز داریم که باید صادر کنیم. وی با اشاره به اینکه سال گذشته بخاطر تولید زیاد، قیمت سیب درختی بسیار کاهش یافت، گفت: امسال هم هزینه تمام شده تولید بسیار بالا رفته و هم جو روانی ناشی از سرمازدگی بر شرایط بازار بی تأثیر نبوده است که البته این جو واقعی نیست. این فعال بخش خصوصی با بیان اینکه میوه بیشتر از چیزی که دولت نیاز دارد آماده تحویل به مسئولان است، ادامه داد: البته دولت برای خرید دستورالعمل خاصی دارد که محصولات تحویلی باید در همان چارچوب باشند.
افزایش صادرات داروی هند به ایران به دنبال مکانیزم پرداخت روپیهصنعت داروسازی هند اکنون فرصت افزایش صادرات به ایران را به دنبال توافق مکانیزم پرداخت به روپیه دارد. بر اساس این توافق، پالایشگاههای هندی پرداخت پول نفت خود به ایران را در نزد بانک دولتی UCO هند به روپیه انجام میدهند. بخشی از این مبلغ برای پرداخت کالاهای هندی صادراتی به ایران از قبیل: دارو استفاده میشود. صادرات داروی هند به ایران در سال مالی گذشته این کشور ۱۲۴.۰۵ میلیون دلار بود. شورای ارتقای صادرات داروی هند گفت: البته ایران صنعت دارو سازی قوی دارد که ۸۰ درصد نیاز داخلی این کشور را تأمین میکند و ۲۰ درصد دیگر توسط واردات از اروپا تأمین میشود. همچنین صادرات داروی هند به ایران طی چند سال گذشته روند نزولی به خود گرفته بود. با توجه به وجود ابهام در مورد صادرات دارو از اروپا به ایران به دلیل تحریمهای آمریکا، اکنون فرصت خوبی برای هند بمنظور افزایش صادرات داروی خود به ایران بر اساس مکانیزم پرداخت به روپیه است. به نقل از ایبنا؛ بر پایه این گزارش، شورای ارتقاء صادرات داروی هند در بخشنامهای به تمام شرکتهای دارو سازی این کشور اعلام کرد که بر اساس توافق مکانیزم پرداخت، ۵۰ درصد از اعتبار انجام گرفته شده توسط شرکتهای نفت هندی میتواند توسط ایران برای پرداخت کالاهای صادراتی از هند استفاده شود.
پراید به ۴۰ میلیون تومان نزدیک شد!در حالی که گروه خودروسازی سایپا هفته گذشته قیمت محصولات پرتیراژ خودرا ۳۰ درصد افزایش داده بود مجددا با صدور ابلاغیهای در تاریخ ۲۷ دی ماه قیمت این محصولات را دوباره افزایش داد. به نقل از ایسنا، طبق بخشنامه ابلاغی این شرکت به نمایندگیهای فروش خود قیمتهای جدید محصولات به شرح زیر است.
۱. پراید ۱۳۱ اسای معادل ۳۳ میلیون و ۷۲۵ هزار تومان
۲. پراید ۱۳۲ اسای معادل ۳۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان
۳. پراید ۱۱۱ اسای معادل ۳۶ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان
۴. پراید ۱۵۱ اسای معادل ۳۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان
۵. تیبا صندوقدار ۳۹ میلیون و ۴۲۵ هزار تومان
۶. تیبا دوگانهسوز ۴۴ میلیون و ۱۷۵ هزار تومان
۷. تیبا دو رینگ فولادی ۴۲ میلیون و ۲۷۵ هزار تومان
۸. ساینا رینگ فولادی ۴۴ میلیون و ۱۷۵ هزار تومان
فراخوان یک خودروساز آمریکایی برای ۲ هزار و ۷۰۰ خودرو به دلیل نقص ناگهانی در نرمافزارلینکلن ناتیلوس از تابستان سال میلادی گذشته وارد بازار شده، اما در این فاصله زمانی مشمول چند فراخوان از سوی شرکت خودروسازی فورد شده است. جدیدترین فراخوان این خودرو که توسط فورد اعلام شده به خودروهای مجهز به دستیار حفظ خودرو بین خطوط و سیستم فرمان تطبیقی مربوط میشود. بنا بر گفته این خودروساز، یک نقص ناگهانی در نرمافزار باعث میشود سیستم نتواند تشخیص دهد که راننده دستهای خود را از روی فرمان برداشته بنابراین شاید سیستم بهدرستی عمل نکند و این امر ریسک تصادف را افزایش میدهد. فراخوان مذکور شامل حدود ۲ هزار و ۷۰۰ دستگاه ناتیلوس است که ۲ هزار و ۲۷۶ دستگاه از آنها در ایالاتمتحده و ۳۷۱ دستگاه در کانادا تردد میکنند. این خودروها بین سپتامبر تا نوامبر سال ۲۰۱۸ در تاسیسات اوکویل مونتاژ شدهاند. به نقل از دنیای اقتصاد، تکنسینهای فورد اقدام به ارتقای نرمافزار کنترل فرمان در این خودروها بدون دریافت هزینه خواهند کرد. البته فورد اعلام نکرده چه زمانی فرآیند آگاهسازی مشتریان از فراخوان را آغاز خواهد کرد.