دست رد اروپا به دعوت آمریکا برای شرکت در نشست ضدایرانی لهستان، پایان کار مذاکرات یمن در اردن، طرح ۲۱ نماینده کنگره آمریکا برای توقف فروش تسلیحات به عربستان، اعلام زمان دور بعدی مذاکرات آستانه درباره سوریه و طعنه ظریف به بولتون در پیام چالش ده ساله، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به پشت پرده شایعه سکته سید حسن نصرالله نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ اندیشکده مطالعات امنیت ملی رژیم صهیونیستی در ارزیابی راهبردی ۲۰۱۹ ــ ۲۰۱۸ معتقد است، جدیترین تهدیدی که اسرائیل در سال ۲۰۱۹ با آن روبهرو می شود، یک جنگ تمامعیار در جبهه شمال ــ اولین جنگ شمالی ــ خواهد بود که شامل ایران، حزبالله و سوریه است. چنین تقابلی احتمالاً به جبهه جنوبی هم کشیده خواهد شد و اسرائیل خود را در مواجهه با گروههایی از نوار غزه خواهد دید.
از مطالعه این سناریو برمی آید که صهیونیست ها از محور مقاومت و توانایی نظامی آن ترس دارند؛ از همین روی، با خلق جنگ روانی جدید و شایعه پراکنی پیرامون وضعیت جسمانی دبیرکل حزب الله لبنان سعی دارند انگیزه نیروهای محور مقاومت را تضعیف کنند.
هفته گذشته، رسانه های عبری ـ عربی شایعه ای را داغ کردند، مبنی بر اینکه سیدحسن نصرالله سکته کرده و در بخش مراقبت های ویژه بستری است. نخستین کسی که این شایعه را منتشر کرد، خبرنگاری به نام «جری ماهر» بود که روابط بسیار قوی با عوامل مشخص در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و اروپا دارد و برخی وی را نزدیک به سرویس های امنیتی و اطلاعاتی رژیم صهیونیستی میدانند.
سکوت سید حسن نصرالله به شدت اسرائیلی ها را آشفته و کلافه کرده است و آنها با همه ابزار و شیوه ها به دنبال تحریک وی برای اجرای طرح های خود هستند؛ اما شکست نصیبشان شده است.
«یسرائیل کاتس»، وزیر اطلاعات رژیم صهیونیستی مدعی شده که سکوت سیدحسن نصرالله نمایانگر شوکه شدن وی بر اثر انهدام تونل های تهاجمی حزب الله توسط رژیم صهیونیستی است. در حقیقت صهیونیست ها به شدت به دنبال موضع گیری سیدحسن نصرالله هستند؛ اما وی با سکوت خود این پیام مهم را به آنها رسانده که او قواعد بازی و درگیری را نه تنها در عرصه نظامی که در عرصه رسانهای و جنگ روانی تعیین می کند.
دست رد اروپا به دعوت آمریکا برای شرکت در نشست ضدایرانی لهستان
یک رسانه آمریکایی گزارش داده، تلاشهای دولت این کشور برای همراه کردن کشورهای اروپایی با کارزار فشار علیه ایران به بنبست خورده و منابع آگاه میگویند، کشورهای عضو اتحادیه اروپا از شرکت در نشستی که واشنگتن قرار است علیه ایران در «ورشو» برگزار کند، خودداری خواهند کرد.
«مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا هفته گذشته اعلام کرد، دولت این کشور قصد برگزاری نشستی در لهستان دارد. دولتهای دو کشور در بیانیههای جداگانه اعلام کردهاند، محور این نشست را «تروریسم، مبارزه با افراطگرایی، مبارزه با اشاعه تسلیحاتی و تهدیدهای ناشی از گروههای نیابتی» تشکیل خواهد داد.
پامپئو در اظهاراتی آمیخته به ادعاهای بیاساس گفته، این نشست قرار است دهها کشور را برای بحث درباره «ثبات خاورمیانه» گرد هم جمع کند و به دنبال «اطمینان از این خواهد بود که ایران، عامل بیثباتی نخواهد بود.»
روزنامه والاستریتژورنال به نقل از دیپلماتهای اروپایی نوشته، هدف دولت آمریکا از انتخاب لهستان برای میزبانی این نشست، ایجاد اختلاف میان اعضای اتحادیه اروپا بوده است.
کشورهای عضو اتحادیه تا کنون از توافق هستهای ایران، برجام، حمایت کردهاند و دستکم در سطح سیاسی با اقدام دولت آمریکا در خروج از آن به شدت مخالفت کردهاند.
دیپلماتهای اروپایی در روزهای گذشته گفتهاند فرانسه وزیر خارجهاش را به این نشست نمیفرستد. بریتانیا و آلمان هنوز تصمیم نگرفتهاند، چه کسی را به عنوان نمایندهشان بفرستد. وزیر خارجه لوکزامبورگ هم گفته به خاطر داشتن برنامهای دیگر در این نشست شرکت نخواهد کرد.
یک دیپلمات اروپایی گفته که اتحادیه اروپا قصدی برای پیوستن به یک «ائتلاف ضدایرانی» ندارد.
پایان کار مذاکرات یمن در اردن
منابع آگاه از پایان مذاکرات میان طرفهای درگیر یمنی در اردن خبر دادند.
به گزارش سایت شبکه روسیا الیوم، منابع مطلع اعلام کردند، مذاکرات میان طرفهای درگیر در یمن در اردن امروز (جمعه) به پایان رسید.
طبق این گزارش، همچنان میان دو طرف اختلاف نظرهایی وجود دارد، چون هر دو طرف اسامی اسرا را کامل اعلام نمیکنند.
روسیا الیوم تأکید کرد، قرار است دور بعدی مذاکرات چهارده روز دیگر برگزار شود و درحال حاضر محل این نشست مشخص نشده است.
مذاکرات دوجانبه میان طرفین درگیری در یمن پنجشنبه تحت نظارت سازمان ملل و مشارکت صلیب سرخ برای بررسی تبادل اسیران در امان اردن آغاز شد.
طرح ۲۱ نماینده کنگره آمریکا برای توقف فروش تسلیحات به عربستان
«جیمز مکگورن»، رئیس کمیسیون قوانین مجلس نمایندگان آمریکا از ارائه طرحی با حمایت 21 تن از نمایندگان هر دو حزب آمریکا برای توقف فروش تسلیحات به عربستان خبر داد.
وی با اشاره به گذشته بیش از صد روز از قتل وحشیانه جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد سعودی در ساختمان کنسولگری عربستان سعودی در استانبول گفت: نمایندگان مجلس سنا به اتفاق آرا این جنایت وحشتناک را محکوم کردند؛ اما مجلس نمایندگان آمریکا همچنان سکوت کرده است.
این نماینده دموکرات اضافه کرد: هم اکنون زمان آن فرا رسیده که مجلس نمایندگان آمریکا آشکارا اعلام کند که عربستان باید بهای وحشیگری خود را پرداخت کرده و فروش سلاح و کمک نظامی به این کشور باید پایان بخشد.
خاشقچی دوم اکتبر (دهم مهر) برای انجام امور مربوط به ازدواجش با یک تبعه ترکیه وارد ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول شد. مقام های سعودی ابتدا اعلام کردند که وی کنسولگری را ترک کرده، ولی سرانجام اعتراف کردند که این روزنامه نگار به دست عوامل عربستان کشته شده است. شمار بسیاری از اعضای گروهی که خاشقجی را به قتل رساندند، از افراد بسیار نزدیک به محمدبن سلمان ولیعهد سعودی هستند. قتل خاشقجی محکومیت شدید جهانی را در پی داشت.
اعلام زمان دور بعدی مذاکرات آستانه درباره سوریه
وزارت خارجه روسیه اعلام کرد، دور بعدی مذاکرات آستانه درباره بحران سوریه در اواسط ماه فوریه برگزار می شود.
سرگئی ورشینین، معاون وزیر خارجه روسیه گفت، نشست آستانه تقریبا در اواسط فوریه برگزار می شود و تلاشها برای مشخص کردن موعد دقیق برگزاری این نشست ادامه دارد.
وی افزود: گیر پِدرسون، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه اواسط ماه جاری به مسکو سفر می کند و ما در حال برنامه ریزی برای دیدار با وی در 21 ژانویه هستیم.
معاون وزیر خارجه روسیه گفت، این اولین سفر پدرسون به مسکو پس از عهده دار شدن سمت نمایندگی سازمان ملل در امور سوریه است.
وی افزود: ما انتظار داریم که پدرسون دیدگاههای خود را درباره چگونگی اجرای قطعنامههای سازمان ملل متحد و تلاش برای حل و فصل سیاسی بحران سوریه به اطلاع ما برساند.
تاکنون یازده نشست درباره حل بحران سوریه در شهر آستانه، پایتخت قزاقستان برگزار شده است که آخرین دور آن اوایل آذر ماه گذشته برگزار شد.
طعنه ظریف به بولتون در پیام چالش ده ساله
ظریف روز جمعه درباره کمپین «چالش ده ساله» در حساب توئیتری خود پیامی درباره جان بولتون نوشت.
در این کمپین که افراد به تغییرات حاصل شده در ده سال اخیر اشاره می کنند، وزیر خارجه ایران از بولتون به خاطر طرفداری از حمله به ایران انتقاد کرده و نوشت، وی همان گاوی است که ده سال پیش بوده است.
ظریف با الصاق عکسی از مقاله ده سال پیش جان بولتون درباره لزوم حمله رژیم صهیونیستی به ایران و خبری در سال ۲۰۱۹ درباره درخواست بولتون از پنتاگون برای حمله به ایران نوشت: «همان گاو، همان قلدربازی، همان توهمات.»
او پیام خود را با هشتگ «چالش ده ساله» به پایان برده است.