برگی تازه از فساد ارز دولتی

کد خبر: ۸۷۳۹۳۸
|
۰۹ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۸:۰۸ 29 January 2019
|
8479 بازدید

ارز دولتی مربوط به نهاده‌های دامی به جای آنکه موجب پایین ماندن قیمت این اقلام برای تولیدکننده شود، نصیب دلالان می شود و تولیدکنندگان ناچارند این اقلام را با قیمت بالا از واسطه‌هاخریدار کنند.

به گزارش «تابناک» به نقل از مهر، براساس آمار رسمی، دولت در ۹ ماه ابتدای امسال ۱۱.۱ میلیارد دلار ارز دولتی برای واردات کالاهای اساسی اختصاص داده است. با این وجود از ۴۲ هزار میلیارد تومان یارانه ای که دولت در این بخش(مابه التفاوت ارز نیمایی و ارز ۴۲۰۰ تومانی) توزیع کرده است، بخش اندکی در قالب کالای اساسی و مواد اولیه ارزان قیمت بدست مردم و تولیدکنندگان رسیده است و بخشی از این یارانه نصیب دلالان و قاچاقچیان شده است. به عبارتی اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کالاهای اساسی زمینه را برای فساد و سودجویی فراهم و مشکلات زیادی را برای مردم و تولیدکنندگان بوجود آورده است.

یکی از مهم ترین اقلامی که کشور در زمینه آن دچار وابستگی شدید به واردات است، نهاده های دامی است که طی ماه های اخیر نیز به دلیل تغییرات نرخ ارز، شرایط تحریم و... بازار این کالاها نوسانات زیادی را تجربه کرده است .با توجه به یارانه ای که دولت به واردات این اقلام اختصاص می دهد، ستاد تنظیم بازار (در دی ماه امسال) سقف قیمت هر کیلوگرم جو وارداتی ۱۳۵۰ تومان، قیمت هر کیلوگرم ذرت وارداتی ۱۳۵۰ تومان و نرخ هر کیلوگرم کنجاله سویای وارداتی و داخلی ۲۴۵۰ تومان اعلام کرده است. اما علیرغم یارانه سنگینی که دولت از محل مابه التفاوت نرخ ارز به واردات نهاده های دامی اختصاص می دهد، این اقلام طی ماههای اخیر با قیمتی بالاتر از نرخ مصوب بدست دامداران و مرغداران می رسد و بخشی از یارانه نصیب دلالان می شود.

کنجاله را ۲۴۰۰ تومان فاکتور می کنند اما ۳۷۰۰ تومان پول می‌گیرند

ناصر نبی پور، رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخم‌گذار استان تهران در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به جولان دلالان در بازارها نهاده های دامی گفت: دلالان هر کیلوگرم سویا را برای ما بین ۲۴۰۰ تا ۲۶۰۰ تومان فاکتور می کنند اما بابت آن ۳۷۰۰ تومان می گیرند چون عرضه دست دلالان است و اگر تولیدکننده پول ندهد نهاده نمی دهند.

وی گفت: همچنین قیمت هرکیلوگرم ذرت در حال حاضر بین ۱۵۸۰ تا ۱۶۰۰ تومان در بندر است.

نبی پور با بیان اینکه گفته می شود نهاده هایی که روی آب مانده بودند، ترخیص شده اند، افزود: بخشی از این نهاده ها، قبلا پیش‌فروش شده بود؛ بنابراین پس از ترخیص، بابت پیش‌فروش های قبلی به خریداران تحویل شد.

وی با اشاره به اینکه روند بارگیری نهاده ها در بنادر نیز دچار مشکل است، ادامه داد: شرکت پشتیبانی امور دام و بخش خصوصی باید روند بارگیری را سرعت ببخشند و نهاده بیشتری را وارد بازار کنند.

گاهی نهاده برای خرید پیدا نمی‌کنیم

نبی پور با بیان اینکه حدود ۱۶ الی ۱۷ روز است که ما سویا را بین ۳۵۰۰ تا ۳۷۰۰ تومان خریداری می کنیم، تصریح کرد: برخی روزها از جمله شنبه ششم بهمن ماه، کلا این نهاده را برای خرید پیدا نکردیم.

همچنین، سید احمد مقدسی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه دلیل کمبود نهاده های دامی در بازار، مشکلات تخصیص ارز است، گفت: دیروز یکشنبه که به وزارت جهاد کشاورزی مراجعه کردیم گفتند این مشکل روز چهارشنبه گذشته حل شده و کشتی ها در حال تخلیه است.

وی افزود: طی یک الی دو روز آینده بارگیری ها شروع می شود و امیدواریم این مساله منجر به کاهش قیمت ها در بازار شود.

کارخانجات روغنکشی از عرضه کنجاله سر باز می زنند

رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران کشور با انتقاد از عملکرد کارخانجات روغن کشی، ادامه داد: باتوجه به اینکه کشور در شرایط تحریم قرار دارد ما نباید خود را دچار خود تحریمی کنیم. متاسفانه برخی از این شرایط سوءاستفاده می کنند درحالی که کارخانجات روغن کشی و تجار در این شرایط باید به منافع ملی توجه کنند.

مقدسی با بیان اینکه دانه سویا با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کشور می شود، افزود: کارخانجات از این دانه روغن تولید می کنند و کنجاله آن را نیز باید به قیمت مصوب عرضه کنند اما این کار را نمی کنند، ما از کارخانجات روغن کشی خواهشمندیم با تولیدکنندگان همکاری کنند تا شاهد این اختلالات در بازار نباشیم.

گران می فروشند و شماره حساب نمی دهند تا ردی نماند/چاره‌ای جز خرید نداریم

مقدسی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر درباره شیوه دلالان در فروش این اقلام و عدم نگرانی آنها از ورود دستگاههای نظارتی گفت: برخی دلالان نهاده ها را به قیمت مصوب خریداری می کنند اما آن را به قیمت های بیش از ۳۰۰۰ تومان به تولیدکنندگان می فروشند، علاوه بر این شماره حساب هم نمی دهند و می گویند پول آن را نقدی پرداخت کنید تا ردی باقی نماند.

مقدسی با بیان اینکه میانگین قیمت فروش نهاده سویا به تولیدکنندگان هم اکنون ٣٥٠٠ تومان است،گفت: نرخ مصوب این نهاده ٢٤٥٠ تومان است بنابراین حدود ٤٣ درصد آن را گران تر را عرضه می کنند.

وی تصریح کرد:متاسفانه در بازار، دلالان کنجاله را با قیمت ۳۴۰۰ تا ۳۵۰۰ تومان می فروشند و تولیدکنندگان نیز چاره ای جز خرید ندارند.

وی در توضیح بیشتر گفت: به عنوان مثال اگر تولیدکننده ای یک کامیون ١٠ تنی(١٠٠٠ کیلوگرم) نهاده سویا خریداری کند قیمت آن با نرخ مصوب ٢٤ میلیون و ٥٠٠ هزارتومان می شود اما با نرخ ٣٥٠٠ تومانی ٣٥ میلیون تومان می شود یعنی تولیدکننده ناچار است ١٠ میلیون و ٥٠٠ هزارتومان اختلاف قیمت را بصورت نقدی به دلال پرداخت کند.

مقدسی با اشاره به اینکه این اتفاق درباره نهاده های دیگر مانند جو و ذرت نیز رخ داده است، درباره کند بودن بارگیری نهاده ها در بنادر، اضافه کرد: خوشبختانه در حال حاضر مشکل ترابری نداریم و مشکل تخصیص ارز و ترخیص نهاده هاست.

واردات افزایش یافته اما بدست تولیدکننده نمی رسد

ایران در زمینه تامین نهاده های دامی حدود ۹۰ درصد به خارج از کشور وابسته است و سالانه حدود ۳ میلیارد ارز صرف واردات این محصولات می شود. در همین زمینه مجید موافق قدیری، رئیس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به وابستگی ۹۰ درصدی کشور در زمینه تامین نهاده های دامی، گفت: نیاز سالانه کشور به واردات نهاده های دام، طیور و آبزیان (جو، ذرت، کنجاله و ...) ۱۱ میلیون تن به ارزش بیش از ۳ میلیارد دلار است.

بررسی وضعیت واردات نهاده های دامی طی هشت ماه سال جاری نشان می دهد تمام اقلام نهاده ها با رشد واردات مواجه بوده و تنها واردات کنجاله ۱۷ درصد کاهش داشته است و در حالی که دولت از فروردین ماه امسال به واردات نهاده ها ارز ۴۲۰۰ تومانی تخصیص داده است، شرایط بازار این کالاها در سالجاری چندان مطلوب نبوده است.

نبی پور وضعیت بازار نهاده های دامی را نامطلوب توصیف کرد و گفت: با کمبود شدید نهاده های دامی بویژه سویا در بازار مواجه هستیم. امار می گوید واردات کافی بوده اما متاسفانه بدست تولیدکننده نمی رسد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟