زمان اجرای قانون جدید پایاننامههای دانشگاه آزاد که مسئولان این دانشگاه آن را تحولی شگرف در حوزه پژوهش در کشورمان معرفی میکنند، مشخص شد.
به گزارش «تابناک»، دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی که در پانل تخصصی حکمرانی و سیاستگذاری باز در آموزشعالی و بررسی جایگاه نخبگان و کنشگران سخنرانی میکرد، با تاکید بر این نکته که «دانشگاه، سازمان آموزشی به همراه فعالیت پژوهشی نیست بلکه یک سازمان آموزشی-پژوهشی است»، از اجرای طرح دانشگاه آزاد در این خصوص از سال تحصیلی آینده خبر داد.
طرحی که پیشتر عنوان شده «پایش» (مخفف پژوهش اثرگذار یکپارچه شبکهای) نام دارد و در مراسم رونمایی از آن در آذرماه، در خصوص آن توضیحاتی هم ارائه شده، اما هنوز اطلاع دقیقی از جزئیات آن در دست نیست، جز اینکه میدانیم بخشهای کلیدی آن در حال اتمام است.
خبری که رئیس دانشگاه آزاد در تشریح آن گفت: دانشگاه را باید به عنوان یک سازمان آموزشی، پژوهشی و فرهنگی تبدیل کنیم. در نظام دانشگاه آزاد بازنگری اساسی صورت گرفت به گونهای که توانستیم چهل چالش کلان ملی و منطقهای را بررسی و موضوعات پژوهشی پایاننامهها و رسالههای دانشجویی را از درون این نظام تدوین شده تعریف کنیم و بر این اساس یک نظام حل مسئله در دانشگاه آزاد شکل گرفته است.
طهرانچی افزود: همچنین ۱۱ برنامه علمی که ۹۸ رشته نظام آموزش عالی را پوشش میدهد را تدوین و ۶۳۸۹ زمینه پژوهشی را احیا کردیم، به گونهای که تا کنون ۱۲۰۰ استاد با مراجعه به سامانه این نظام آمادگی خود را برای انتخاب موضوعات پژوهشی انتخاب کردند. ضمن اینکه تا کنون ۱۱۸۲ پژوهشگر نیز به دانشگاه آزاد مراجعه کردهاند.
توضیحاتی که رئیس دانشگاه آزاد پس از ارائه شان، زمان اجرای طرح پایش را مهرماه سال ۹۸ اعلام کرد و گفت: از مهر سال ۹۸ تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد موظف هستند عناوین پژوهشی رسالهها و پایاننامههای خود را بر اساس زمینههای پژوهشی تدوین شده در نظام فوق انتخاب کنند و اینگونه نیست که پژوهشگر از بیرون این عناوین، موضوعی را برگزیند.
آغاز رسمی طرحی که به ادعای مسئولان دانشگاه آزاد قرار است به سردرگمی موسسات آموزش عالی کشورمان در حوزه پژوهش پایان دهد، به این صورت که در پایش، مسائل دارای اولویت نظام در حوزههای علم فناوری و ارائه سیاستها شناسایی و دسته بندی شده تا امور پژوهشی در تحصیلات تکمیلی در راستای آنها صورت پذیرد.
طرحی که قرار است در ادامه راه با حمایت و همراهی برخی نهادها مانند معاونت علمی ریاست جمهوری، توسعه یافته و به شکل گیری حمایتهایی جهت اجرایی کردن نتایج آن دسته از پژوهشها که قابلیت اجرا دارند، منجر شود و علاوه بر آن، دانشگاه آزاد نیز نقشههایی برای بسط و گسترش آن تدارک خواهد دید که از جمله آنها، تشکیل صندوق نوآوری این دانشگاه است.
دورنمای روشن ایدهای که هنوز مشخص نیست جزئیات آن چه خواهد بود و حتی از آن فراتر، گاه مغشوش و عجیب به نظر میرسد تا جایی که یک روز میگویند از سال آینده فارغ التحصیلی در دانشگاه آزاد اسلامی بدون پایان نامه هم ممکن خواهد شد و روز بعد از اجرای طرحی از سال آینده خبر میدهند که مانع از انتخاب موضوعات پژوهش خارج از چارچوبهای مصوب طرح پایش را میدهد!