واکنش شدیداللحن عصائب اهل الحق عراق به حرف های ترامپ، افشای سند محرمانه از قصد آمریکا برای حمله به ایران در جنگ عراق، حمله جنگندههای آمریکایی به توپخانه ارتش سوریه و حمله تروریستی به خودروی حامل زوار ایرانی در عراق، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به اظهارات جدید ترامپ علیه ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا بار دیگر در مصاحبهای، به خروج از توافق هستهای با ایران افتخار کرده و گفته با جمعبندی جامعه اطلاعاتی آمریکا که تأکید کرده ایران به تعهدات خود ذیل این توافق پایبند بوده، مخالف است.
وی در بخشی از این مصاحبه با شبکه «سیبیاس»، با بیان اینکه قصد ندارد نیروهای نظامی آمریکا را از عراق خارج کند، گفت: «ما برای ساخت این پایگاه [در عراق] هزینه هنگفتی کردهایم. میخواهیم آن را حفظ کنیم. یکی از دلایلی که میخواهم نگهش دارم، این است که میخواهم کمی حواسمان به ایران هم باشد، چون ایران یک مشکل واقعی است.»
او در پاسخ به این که آیا این به آن معناست که آمریکا قصد حمله به ایران را دارد، گفت: «نه. دلیلش این است که میخواهیم ایران را تحت نظر داشته باشیم. تنها چیزی که میخواهم، این است که بتوانیم ایران را زیر نظر داشته باشیم. ما در عراق یک پایگاه نظامی باورنکردنی و گران ساختهایم؛ این پایگاه کامل برای اینکه بخشهای مختلف آن خاورمیانه پر از دردسر را زیر نظر داشته باشیم، مناسب است. این چیزی است که خیلیها درک نمیکنند. میخواهیم تحت نظر داشته باشیم و کاملا رصد کنیم که اگر دردسری درست شد و کسی سلاح اتمی یا چیزهای دیگر تولید کند، ما قبل از اینکه این کار را کنند، متوجه شویم.»
در ادامه این مصاحبه، «مارگارت برنان» مجری برنامه با ارزیابی جامعه اطلاعاتی آمریکا اشاره کرد و از ترامپ که هفته گذشته سران سرویسهای اطلاعاتی آمریکا را به دلیل تأیید پایبندی ایران به برجام مورد تمسخر قرار داده بود، پرسید: آیا به اطلاعاتی که از این سرویسها دریافت میکند، اعتماد دارد؟
ترامپ هرچند گفت به اطلاعاتی که به دستش میرسد اطمینان دارد، افزود: «اما این را میگویم: اگر آدمهای اطلاعاتی من بگویند ایران یک مهدکودک فوقالعاده است، من ۱۰۰ درصد با آنها مخالفت میکنم. ایران یک کشور شرور است که آدمهای زیادی را میکشد. بحث شکنجه و چیزهای دیگر است و شاید هم آنها بازگردند... آن توافق، توافق وحشتناکی بود که رئیسجمهور [باراک] اوباما و "جان کری" [وزیر خارجه اسبق آمریکا] انجام دادند و اصلا هم نمیدانستند دارند چه کار میکنند. زمانی که من آن توافق را تمام کردم، ناگهان ایران کشور متفاوتی گشت و خیلی سریع به کشوری تبدیل شد که با مشکلات اقتصادی بزرگی روبه روست. بگذارید ببینم چه میشود.»
او در پاسخ به سخنان مجری که گفت، سرویسهای اطلاعاتی آمریکا معتقدند ایران به برجام پایبند بوده، گفت: «من با آنها مخالفم... درست است که من آدمهای اطلاعاتی دارم، اما معنیش این نیست که باید با آنها موافق باشم. رئیسجمهور جورج دابلیو بوش هم آدمهای اطلاعاتی داشت که میگفتند "صدام حسین" در عراق تسلیحات اتمی و انواع و اقسام سلاحهای کشتار جمعی دارد. بعد چه شد؟ آن آدمهای اطلاعاتی اصلا نمیدانستند چه خبر است. همانها ما را درگیر جنگی کردند که هرگز نباید وارد آن میشدیم. از آن زمان ۷ تریلیون دلار در خاورمیانه خرج کردهایم و کلی کشته دادهایم.»
در واکنش به این اظهارات ترامپ، مجری به نقش «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کنونی دولت آمریکا در شکلگیری جنگ عراق اشاره کرد، اما رئیسجمهور آمریکا گفت برای بولتون احترام قائل است و بولتون جزء افرادی نبوده که پیش از جنگ عراق در مورد تسلیحات کشتار جمعی شهادت دهند.
وی با بیان اینکه سران سرویسهای اطلاعاتی آمریکا اکنون هم میتوانند ارزیابیهای خود را آنطور که میخواهند منتشر کنند، گفت: «میخواهم آنها نظر خود را داشته باشند و نظرشان را به من بگویند. اما زمانی که به ایران نگاه میکنم، ایران را کشوری میبینم که کلی دردسر درست کرده.»
ترامپ در ادامه گفت، اندکی پس از حضورش در کاخ سفید به پنتاگون رفته و وضعیت ایران را جویا شده است: «در خیلی از مناطق در خاورمیانه دشواریهای بزرگی داشتیم. باعث و بانی تک تک آنها، کشور تروریست شماره یک جهان، یعنی ایران بود. بنابراین، وقتی آدمهای اطلاعاتی من به من میگویند که ایران چقدر فوقالعاده است... باید بگویم که من همانی را باور میکنم که خودم میدانم.»
واکنش شدیداللحن عصائب اهل الحق عراق به حرف های ترامپ
حسن سالم عضو فراکسیون صادقون جناح سیاسی عصائب اهل الحق در پارلمان عراق به حرف های ترامپ رئیس جمهور آمریکا درباره اینکه نیروهایش را از عراق خارج نمی کند تا مراقب ایران باشد، واکنش نشان داد.
وی خطاب به ترامپ گفت: عراق ملک پدریات نیست. اجازه ماندن نیروهای خارجی را در اراضی مان نمی دهیم.
سالم از سکوت دولت عراق در قبال این تحقیر از سوی آمریکا ابراز شگفتی و بر ضرورت وقع قانون خروج نیروهای خارجی از عراق تاکید کرد و افزود: ما به آمریکا اجازه نمی دهیم از عراق برای مراقبت یا حمله به کشورهای همسایه استفاده کند.
افشای سند محرمانه از قصد آمریکا برای حمله به ایران در جنگ عراق
وبسایت شبکه «بی.بی.سی» عربی، روز یکشنبه (۱۴ بهمن) اسناد محرمانهای منتسب به وزارت خارجه انگلیس منتشر و اعلام کرد که آمریکا در زمان جنگ تحمیلی عراق بر ایران نگران پیروزی جمهوری اسلامی بر رژیم بعث بوده است. به همین دلیل تلاش کرده که مستقیم دخالت نظامی یا اقتصادی کند.
بی.بی.سی در این گزارش که تلاش کرد وجههای کاملا بیطرف از سیاست لندن در ایام جنگ تحمیلی ارائه کند، از اصرار آمریکا بر دخالت مستقیم در مسیر جنگ نوشت.
بی.بی.سی نوشت: دو سال قبل از پایان جنگ (۱۳۶۵) آمریکاییها نشانههایی دیدند مبنی بر اینکه ممکن است برخی نگرانیها به واقعیت تبدیل شود. یکی از مهمترین نشانهها، تسلط ایران بر شبهجزیره فاو در مارس ۱۹۸۶ بود. طبق اسناد، آمریکاییها دیدند که این تحول نظامی به ایران «روحیه»ای میدهد که در پی آن ایران آمادگی برای عدم پیش رفتن در جنگ ندارد».
بی.بی.سی در ابتدای گزارش خود تلاش کرد بر این نکته تأکید کند که بریتانیا و آمریکا درباره ایران اختلاف نظر دارند و ریشه این اختلافنظر به ایام جنگ هشت ساله بازمیگردد؛ زمانی که آمریکا دغدغه پیروزی ایران در جنگ را داشت و تلاش میکرد که برای ممانعت از این اتفاق، مداخله مستقیم نظامی یا اقتصادی کند.
بی.بی.سی ادامه داد: این وضع [تسلط ایران بر فاو] ادامه یافت تا اینکه ارتش عراق در آوریل ۱۹۸۸ یعنی چند ماه قبل از توقف جنگ با قطعنامه سازمان ملل، فاو را پس گرفت. در ۱۹ و۲۰ مارس سال ۱۹۸۶ آمریکا درباره جنگ با انگلیس مذاکراتی کرد. از خلال این مذاکرات برای انگلیسیها روشن شد که آمریکاییها در حال برنامهریزی جهت نوعی مداخله هستند از جمله مداخله نظامی تا مانع پیروزی ایران شوند.
بی.بی.سی نوشت: موضع وزارت دفاع انگلیس طبق اسناد روشن است و آن رد رویکرد آمریکا و اصرار بر عدم مشارکت [در هر اقدام نظامی مستقیم] بود که آمریکاییها بر استفاده از آن اصرار داشتند. در گزارشی از صورتجلسه مذاکرات وزارت خارجه آمده است، «سفر خیلی مفید و در خدمت هدف ما در تأکید بر کمک اساسی ما به سیاست آمریکاییها در خلیج [فارس] بود. همچنین در تأکید بر بیان نگرانی خود از خطرات اقدام نظامی عجولانه یا بزرگنمایی شده».
حمله جنگندههای آمریکایی به توپخانه ارتش سوریه
یک منبع نظامی، بامداد یکشنبه اعلام کرد، ائتلاف بینالمللی تحت رهبری آمریکا یک پایگاه محل استقرار توپخانه ارتش سوریه در منطقه «السکریه» در غرب البوکمال را بمباران کرد که به مجروح شدن دو نظامی منجر شد.
خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) نیز با تأیید این خبر، گزارش داد که دو سر باز در جریان حمله هوایی ائتلاف به نیروهای مستقر در منطقه السکریه در غرب البوکمال، زخمی شدند و همچنین یک عراده توپ هدف گرفتهشده، منهدم شد.
آمریکا که به بهانه مبارزه با داعش، از سال 2014 ائتلافی غیرقانونی برای انجام حملات هوایی در سوریه تشکیل داده است در بیشتر موارد مناطق مسکونی و شهروندان این کشور را هدف جنگندههای خود قرار داده است.
حمله تروریستی به خودروی حامل زوار ایرانی در عراق
یک منبع امنیتی در استان صلاحالدین عراق روز یکشنبه خبر داد که در انفجار یک بمب در نزدیکی اتوبوس حامل زائران در شهر بلد، چندین تن شهید و مجروح شدهاند.
این منبع به سومریه «نیوز» گفت، این بمب در کنار مسیر در منطقه «قناة ۱۴» در جنوب شهر بلد قرار داشته و اتوبوسی که در حال انتقال زائران مرقد «سید محمد» (فرزند امام هادی علیه السلام) بوده را هدف قرار داده که طی آن چندین تن شهید و مجروح شدهاند.
برخی منابع نیز خبر دادند، چندین فرد مسلح اقدام به تیراندازی به سوی اتوبوس حامل زائران کرده که طی آن چندین نفر مورد اصابت قرار گرفتند.
برخی منابع خبری مدعی شدهاند، این اتوبوس حامل زائران ایرانی بوده و 10 تن در این حادثه هدف قرار گرفتهاند اما منابع رسمی هنوز آمار دقیق قربانیان این حادثه و همچنین تابعیت زائران این اتوبوس را اعلام نکردهاند.
پایگاه خبری الفرات خبر داد که در این حادثه هشت تن مجروح شدهاند که 7 تن از آنها ایرانی بوده و تمامی آنها به بیمارستان البلد منتقل شدهاند و تنها یک زن که در شرایط وخیمی قرار داشته به بیمارستانی در بغداد منتقل شده است.