همه دانشگاهها میبایست از ضوابط و استانداردهای یکسانی تبعیت کنند؟ وزارتخانهها چه؟ اصلا ضرورت اتخاذ ضوابط استاندارد و تلاش برای یکسان سازی و استاندارد سازی چیست؛ برقراری عدل و عدالت یا چیزی دیگر؟
به گزارش «تابناک»، با اعلام زمان ثبت نام آزمون دکتری تخصصی علوم پزشکی، بار دیگر این سوال به وجود آمد که تا کی قرار است چند دستگی در آزمونها در کشورمان ادامه داشته باشد و تجمیع آزمونها رخ ندهد؟ چندپارگیای که مسئولان سالهاست تاکید دارند میبایست پایان داده شود، اما حتی گامی برای تحقق آن برداشته نمیشود.
این را میشود از برگزاری آزمون دکتری تخصصی رشتههای علوم پزشکی دریافت که برای بسیاری از مردم ناآشناست چراکه تصور میکنند رشتههای علوم پزشکی یا پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی هستند و یا رشتههایی که در مقطع کارشناسی باقی میمانند. باوری اشتباه که بسیاری از فارغ التحصیلان این رشتهها با آن دست به گریبان هستند.
فارغالتحصیلان رشتههایی مانند فیزیوتراپی یا پرستاری یا انبوه رشتههای دیگر که میتوانند بعد از دریافت کارشناسی، در کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی (PhD) ادامه تحصیل دهند، اما با شرکت و قبولی در آزمونهایی که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تدارک میبیند نه کنکورهای سراسری وزارت علوم که برای پذیرش در دانشگاههای دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاههای غیرانتفاعی، پیام نور، فنی-حرفهای و علمی-کاربردی برگزار میشود.
آزمونی سراسری که پذیرش در همه دانشگاهها از مسیر آن میگذرد الا دانشگاههای علوم پزشکی. دانشگاههای تافته جدابافته آموزش عالی در کشورمان که گویی مربوط به کشور یا حتی قارهای دیگر هستند نه کشورمان. دانشگاههایی که ظاهرا قرار نیست هرگز مشمول قوانین تجمیع آزمون شوند.
وضعیتی که مسئولان تاکید دارند در راستای استقلال آموزش علوم پزشکی و دیگر رشته هاست، اما بیشتر تداعی کننده نگاه جزیرهای به آموزش عالی در کشورمان است. جزیرههایی مستقل از هم که اگر قرار باشد هماهنگی در میانشان به وجود آید، کار چندان دشواری نیست، اما ظاهرا مسئولان دو وزارت خانه تمایلی به انجام آن ندارند.
هماهنگیای که البته در برخی امور دیده هم میشود، مثل تاثیر مصاحبه در قبولی دکتری تخصصی که ظاهرا در علوم پزشکی و غیر علوم پزشکی یکسان است، هرچند مشخص نیست این یکسان بودن از کجا نشات گرفته. هماهنگیهایی که میشود در روز برگزاری آزمون کارشناسی ارشد و دکتری هم اعمال شود، اما ظاهرا ترجیح بر متفاوت بودن آزمون دو وزارت خانه است.
تفاوتی که در زیرمجموعه وزارت علوم با پیگیری مجلس از بین رفت تا آزمون همه دانشگاههای سراسری، آزاد، پیام نور، فنی حرفه ای، علمی کاربردی و غیرانتفاعی یکی شود. آزمونی که دلیل یکسان سازی آن رعایت عدالت عنوان شده است؛ عدالتی که ظاهرا اهمیت ندارد میان متقاضیان پذیرش تحصیلات تکمیلی در زیرمجموعه وزارت علوم و وزارت بهداشت برقرار شود یا خیر!