تحریم یک تبعه ترکیه را به دلیل «دور زدن تحریمهای ایران»، روایت رسانه لبنانی از برنامه دیدارهای ظریف در سفر بیروت، طرح سناتورهای آمریکایی برای تنبیه عربستان سعودی و حمله حشد شعبی به پایگاههای داعش در سوریه از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به واکنش آمریکا به گزارشها درباره پرتاب ماهواره ساخت ایران به فضا نیز اشاره کرد.
به گزارش تابناک، وزارت خارجه آمریکا پنجشنبه به ادعاها درباره تلاش ایران برای پرتاب ماهواره به فضا واکنش نشان داد و بار دیگر ایران را به سرپیچی از قطعنامه شورای امنیت متهم کرد.
پیش از این وبسایت «رادیو ملی آمریکا» مدعی شده بود ایران راکت ماهوارهبر «دوستی» را به فضا پرتاب کرده است.
«رابرت پالادینو»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوال یک خبرنگار درباره این گزارشها گفت: «گزارشها در این باره را دیدهام و پرتاب این ماهواره موفقیتآمیز نبوده؛ درست است؟»
وی در ادامه گفت: «ما کماکان از حکومت ایران میخواهیم فوراً تمامی اقداماتی که با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد مغایرت دارند، از جمله پرتاب ماهواره به فضا را متوقف کند.»
قطعنامه ۲۲۳۱ تیرماه سال ۱۳۹۴ برای تأیید توافق هستهای میان ایران و گروه ۱+۵ به تصویب اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد رسید. همراه با تصویب این قطعنامه، سایر قطعنامههای شورای امنیت که علیه ایران صادر شده بود لغو شد.
تحریم یک تبعه ترکیه را به دلیل «دور زدن تحریمهای ایران»
وزارت خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد یک تبعه ترکیه را به دلیل دور زدن تحریمهای ایران و تلاش برای مخفی کردن این اقدام، در فهرست تحریم قرار داده است.
بر اساس بیانیه خزانهداری آمریکا، فردی ترکیهای به نام «اورن کایاکران» که مدیریت شعبه شرکت آمریکایی «کلمورگن» در ترکیه را بر عهده داشته، بین سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵، کارکنان این شرکت را برای انجام تعمیرات ماشینآلات به ایران اعزام کرده است.
واشنگتن مدعی است که وی بعدا تلاش کرده ارتباط شعبه ترکیه این شرکت با ایران را مخفی کند.
بنا بر اعلام آمریکا، شرکت کلمورگن پس از تحقیقات داخلی، خود به نقض تحریمهای ایران اذعان کرده و به همین دلیل نیز با وزارت خزانهداری آمریکا به توافق رسیده که در ازای پرداخت ۱۳۳۸۱ دلار و تحریم شدن مدیر اجرایی این شرکت در ترکیه، از پیگرد رسمی قضایی در آمریکا مصون بماند.
خزانهداری آمریکا میگوید این اولین بار است که در یک پرونده قضایی، فردی را به عنوان یک «دورزننده تحریم» معرفی و پرونده را حل و فصل کرده است.
بر اساس قوانین تحریمی آمریکا، اتباع و شرکتهای این کشور از تجارت عامدانه با ایران منع شدهاند و در صورت تخطی از این قانون، مورد پیگرد قرار میگیرند.
روایت رسانه لبنانی از برنامه دیدارهای ظریف در سفر بیروت
یک منبع در وزارت خارجه لبنان به روزنامه «دیلیاستار» لبنان گفته «محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه ایران هفته آینده به بیروت سفر خواهد کرد.
یک منبع به دیلیاستار گفت ظریف ساعت ۱۳:۳۰ دوشنبه به وقت محلی با «جبران باسیل»، وزیر خارجه لبنان دیدار خواهد کرد. یک منبع نزدیک به «میشل عون»، رئیسجمهور لبنان گفت ظریف با ایشان هم دیدار خواهد کرد.
یک منبع نزدیک به «سعد حریری»، نخستوزیر لبنان گفته هنوز نمیتواند برنامهریزی برای برگزاری دیداری میان حریری و ظریف را تأیید کند.
آخرین سفر وزیر امور خارجه ایران به سفر نوامبر ۲۰۱۶ بود که در جریان آن ظریف با «سعد الحریری»، نخستوزیر، «نبیه بری»، رئیس پارلمان لبنان و سایر مقامهای این کشور از جمله مقامهای حزبالله دیدار و گفتوگو کرد.
طرح سناتورهای آمریکایی برای تنبیه عربستان سعودی
نمایندگان هر دو حزب آمریکا در مجلس سنا پنجشنبه (بامداد جمعه به وقت تهران) طرحی را معرفی کردهاند که خواستار تنبیه عربستان سعودی به دلیل جنایتهایش در جنگ یمن و همچنین ترور «جمال خاشقچی»، روزنامهنگار منتقد سعودی است.
به نوشته بلومبرگ، گروهی از سناتورهای آمریکا که ارائهکنندگان طرح مذکور هستند میگویند دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا اقدامات لازم را برای پاسخگو کردن رژیم سعودی انجام نداده است.
طرح سناتورها به دنبال ممنوع کردن فروش برخی سلاحها به عربستان سعودی و متوقف کردن سوخترسانی آمریکا به جنگندههای ائتلاف متجاوز به یمن است. دولت آمریکا از چندی پیش ادعا کرده سوخترسانی به جنگندههای ائتلاف سعودی را متوقف کرده است.
این طرح در حالی ارائه شده که نمایندگان کنگره آمریکا پیش از این ترامپ را ملزم کرده بودند حداکثر تا ۸ فوریه (۱۸ بهمنماه) درباره نقشآفرینی احتمالی «محمد بن سلمان»، ولیعتهد سعودی در ترور خاشقچی اعلام نظر کند.
خاشقچی آخرین بار روز ۱۰ مهرماه (۲ اکتبر) در حال ورود به ساختمان کنسولگری عربستان سعودی در استانبول دیده شد و بعد از آن رسانهها گزارش دادهاند که ناپدید شده است. چند روز بعد، مقامهای ترکیهای اعلام کردند او در داخل این ساختمان کشته شده و بدنش قطعه قطعه شده است.
آنکارا اعلام کرد همزمان با ورود خاشقچی به ساختمان کنسولگری ۱۵ مقام امنیتی عربستان سعودی نیز با دو پرواز وارد استانبول شده و پس از مدت کوتاهی ترکیه را ترک کردهاند.
مقامهای سعودی، در نخستین واکنش بدون ارائه هیچ مستنداتی این روایت را رد و ادعا کردند خاشقچی، ساختمان را زنده و سالم ترک کرده است.
بعد از بالا گرفتن فشارها، عربستان سعودی سرانجام روز ۲۸ مهر مجبور شد به کشته شدن خاشقچی داخل ساختمان کنسولگری عربستان سعودی در استانبول اعتراف کند.
عربستان سعودی از آن به بعد روایتهای متنوعی و متناقضی درباره نحوه قتل خاشقچی ارائه کرده است. دادستان کل سعودی در نخستین روایت مدعی شده بود خاشقچی بعد از «درگیری» با چند نفر داخل ساختمان کنسولگری «فوت» کرده است.
حمله حشد شعبی به پایگاههای داعش در سوریه
یک مسئول عراقی از کشته شدن ۱۱ تن از اعضای گروه تروریستی داعش در جریان یک عملیات امنیتی در استان صلاحالدین در شمال شرقی عراق خبر داد.نیروهای حشد شعبی نیز پایگاههای داعش را با شلیک ۵۰ فروند موشک به منطقه الباغوز در شرق سوریه هدف قرار دادند.
حشد شعبی در بیانیهای اعلام کرد، این بمباران پس از دریافت اطلاعاتی مبنی بر تصمیم داعش برای نفوذ به مرزها صورت گرفت.
در این بیانیه آمده است که حمله به پایگاههای گروه تروریستی داعش موجب وقوع خسارتهایی در صفوف تروریستها شد.
از سوی دیگر سرهنگ یحیی رسول، سخنگوی فرماندهی عملیات مشترک عراق در بیانیهای اعلام کرد، با نظارت فرماندهی عملیات صلاح الدین نیروهای اداره پلیس این استان در این عملیات با همکاری جنگندههای ائتلاف بینالمللی ضد داعش به رهبری واشنگتن مخفیگاه عناصر گروه تروریستی داعش که تونلی در زیر زمین بود را بمباران کردند.
بنا بر گزارش النشره، یحیی رسول در ادامه تصریح کرد: این بمباران منجر به کشته شدن هشت تن از اعضای داعش و تعقیب اعضای باقیمانده این گروه تروریستی توسط نیروهای پلیس استان صلاحالدین شد که تعداد آنها سه تن بود. نیروهای پلیس موفق شدند این سه تروریست را نیز به هلاکت برسانند که در نتیجه آن تعداد کشته شدگان به ۱۱ تروریست رسید.
وی همچنین خاطرنشان کرد: داخل مخفیگاه این گروه تروریستی داعش شماری سلاحهای سبک، چند دستگاه گوشی تلفن همراه، مواد غذایی و مولد برق کشف و ضبط شد.