ادعای لهستان درباره دلیل دعوت نکردن از ایران به نشست ورشو، کودتای داخلی داعش علیه البغدادی، تشکیل گروه مشترک آنکارا و واشنگتن برای خروج نظامیان آمریکائی از سوریه، تحریم کنفرانس ورشو توسط فلسطین و رزمایش مشترک اسرائیل و آمریکا در جنوب اراضی اشغالی، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به تهدید آمریکا به تحریم تجارت کنندگان با «اینستکس» نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ گوردون ساندلند، سفیر آمریکا در اتحادیه اروپا در هشداری اعلام کرد، شرکت هایی که با ابتکار عمل اروپایی به نام «ابزار پشتیبان مبادلات تجاری» به دنبال تسهیل تجارت با ایران باشند با اقدامات تلافی جویانه آمریکا روبه رو خواهند شد.
ساندلند در مصاحبه ای گفت: هر که با استفاده از این سازوکار بخواهد بر سر هر چیز دیگری به جز فعالیتهای انساندوستانه تجارت کند، از سوی آمریکا تحریم خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: ما آنها را پیدا و تحریم خواهیم کرد و آنها دیگر نخواهند توانست با آمریکا تجارت داشته باشند.
ساندلند افزود: این تهدید آمریکا به برخورد به این معناست که این به اصطلاح وسیله با هدف ویژه «در جا زده و به ندرت استفاده خواهد شد».
سفیر آمریکا در اتحادیه اروپا گفت: این ابتکار عمل یک پوشش ارائه شده از سوی اتحادیه اروپا به ایران به منظور نجات دادن توافق برجام است.
ادعای لهستان درباره دلیل عدم دعوت از ایران به نشست ورشو
روز جمعه، معاون وزیر خارجه لهستان مدعی شد، ایران به دلیل روابط مخدوش با ایالات متحده آمریکا به نشست ورشو دعوت نشده است.
«بارتوز سیچوکی»، معاون وزیر خارجه لهستان گفت: «مشخص شد که دعوت از ایران به دلیل روابط بد میان ایران و ایالات متحده بحث بیسرانجامی بود.»
پیش از این، وزیر خارجه لهستان، علت عدم دعوت از ایران را طرح مواضع غیرقابل درک از سوی تهران عنوان کرده بود. نشست ورشو قرار است روزهای ۲۳ و ۲۴ بهمنماه برگزار شود.
سیچوکی همچنین درباره دستور کار نشست که در هفتههای گذشته جنجالی شده بود، اظهارنظر کرد و گفت: هدف از این نشست، بررسی منابع بیثباتی در خاورمیانه است. سازماندهی نشست به گونهای است که آغازگر روندی خواهد بود که ایران در نهایت، بخشی از آن خواهد بود، چون نمیتوان این منابع بیثباتی را بدون ایران بررسی کرد.»
میزبانی کنفرانس ورشو را که قرار است هفته آینده برگزار شود، وزرای خارجه لهستان و آمریکا به طور مشترک بر عهده خواهند داشت. «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا در ابتدا گفته بود، هدف از این نشست، مهار «نفوذ بیثباتکننده ایران» خواهد بود.
«محمد جواد ظریف»، وزیر خارجه ایران نشست ورشو را «سیرک ضدایرانی» توصیف کرده؛ روسیه و برخی از کشورهای دیگر گفتهاند وزرای خارجه خود را به این نشست ارسال نخواهند کرد. پس از انصراف برخی کشورها از حضور در این نشست، برگزارکنندگان آن تصمیم گرفتهاند، دستور کار آن را گستردهتر کنند.
کودتای داخلی داعش علیه البغدادی
روزنامه گاردین در گزارشی نوشت: ابوبکر البغدادی، سرکرده ارشد داعش از یک کودتای داخلی در ماه گذشته به دست جنگجویان خارجی در غرب سوریه جان سالم به در برد.
به نوشته این روزنامه، برخی منابع در دستگاه های اطلاعات غربی گفتند که تلاش برای کودتا علیه البغدادی، دهم ژانویه گذشته در شهرکی در نزدیک منطقه هجین در استان دیرالزور سوریه اتفاق افتاد.
در جریان این کودتا، جنگجویان خارجی داعش عمدی به تبادل آتش با محافظان شخصی البغدادی پرداختند، اما او توانست از این عملیات جان سالم به در برده و به منطقه ای در مجاورت صحراء منتقل شود.
در این درگیری دو تن کشته شدند که یک منبع اطلاعاتی در این باره گفت: یکی از این دو کشته از افراد به شدت نزدیک البغدادی بود. داعش برای کشتن ابو معاذ الجزائری ـ که به احتمال زیاد، یکی از 500 جنگجوی گروه تروریستی داعش است ـ پاداش تعیین کرد.
داعش به الجزائری اتهام دست داشتن در تلاش برای ترور سرکرده خود را وارد نکرد، اما عادت به اختصاص پاداش در برابر از بین بردن برخی افراد نداشته است.
روزنامه گاردین نوشت: علت اختصاص پاداش برای کشتن الجزائری، دست داشتن در تلاش برای ترور البغدادی بوده است.
بر پایه این گزارش، مسئولان عراقی و غربی معتقدند، به احتمال بسیار البغدادی که تمایل زیادی برای عدم ظهور رسانه ای دارد، مدتی را در آخرین مناطق باقی مانده داعش در برهه اخیر گذرانده است.
تشکیل گروه مشترک آنکارا و واشنگتن برای خروج نظامیان آمریکایی از سوریه
مولود چاوشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه در کنفرانس مطبوعاتی خود در واشنگتن پس از نشست ائتلاف به اصطلاح بینالمللی مبارزه با داعش، بیاشاره به حضور نظامیان کشورش در خاک سوریه بدون کسب مجوز از دولت قانونی دمشق و بر خلاف قوانین بین المللی گفت: گروه مشترکی میان ترکیه و آمریکا به منظور هماهنگی روند خروج نظامیان ایالات متحده از سوریه تشکیل شده است.
وزیر خارجه ترکیه در این باره ضمن اشاره به تأخیر در تعیین نقشه راه منبج گفت: اجرای این نقشه به رغم شرایط جوی نامساعد تسریع شده است. این نقشه باید تا به امروز تکمیل می شد؛ اما این تأخیر از سوی طرف آمریکایی صورت گرفت. در حال حاضر به جز عملیات گشتزنی مشترک فعالیتهای لازم درباره اینکه پس از خروج یپگ/پید چه کسانی برای اداره یگانهای امنیتی جای خواهند گرفت، آغاز شده است.
وی ضمن اشاره به حضور یپگ/پکک در منبج، بر لزوم خروج این گروه تأکید کرده و گفت: آمریکا دانسته یا نادانسته کُردها را با عناصر یپگ یکسان می داند.
چاوش اوغلو در پاسخ به پرسش های مربوط به ایجاد منطقه امن در شمال شرق سوریه نیز گفت: اگر منظور از منطقه امن، ایجاد یک منطقه حائل برای تروریست ها باشد که ترکیه مخالف آن است، منطقه ای که پاسخگوی نگرانی هایمان باشد، مورد حمایت قرار خواهد گرفت. طرح منطقه امن از سوی رئیس جمهوری اردوغان مطرح، اما با بیتوجهی دولت باراک اوباما مواجه شده بود.
تحریم کنفرانس ورشو توسط فلسطین
«صائب عریقات»، دبیرکل کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) اعلام کرد، فلسطینیان در کنفرانس ورشو حضور نخواهند یافت و به هیچ کسی نیز حضور به نیابت از فلسطینیان در این کنفرانس داده نشده است.
پیشتر رسانههای سعودی خبر داده بودند که کاخ سفید از تشکیلات خودگردان فلسطین برای شرکت در کنفرانس ضد ایرانی ورشو دعوت کرده است.
وزارت خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین روز پنجشنبه طی بیانیهای، این نشست را توطئه آمریکا خوانده بود که هدف آن تطبیق دیدگاه آمریکا درباره موضوعات منطقه به ویژه مسأله فلسطین است.
در این بیانیه آمده است، دولت تشکیلات خودگردان فلسطین همه نتیجهگیریهایی که در این کنفرانس حاصل خواهد شد نادیده میگیرد.
کنفرانس ورشو که برگزاری آن ماه پیش توسط «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا اعلام شد، قرار است روزهای سیزدهم و چهاردهم فوریه با محوریت ضد ایرانی برگزار شود؛ پامپئو پیشتر از «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای شرکت در این کنفرانس دعوت کرده بود.
رزمایش مشترک اسرائیل و آمریکا در جنوب اراضی اشغالی
روز جمعه شبکه هفت تلویزیون اسرائیل اعلام کرد، ارتش این رژیم و ارتش آمریکا در چارچوب رزمایشهای سالانه خود، اوایل هفته آتی با مشارکت هفتصد نظامی و تعدادی تجهیزات نظامی و مواد لجستیک رزمایش مشترک برگزار میکنند.
این رزمایش از دهم تا چهاردهم فوریه در جنوب اراضی اشغالی برگزار خواهد شد و ارتش اسرائیل به منظور استقبال از نیروهای آمریکایی که در این رزمایش مشارکت دارند، برخی تجهیزات نظامی و لجستیکی را در برخی پایگاههای این مناطق مستقر کرده است.
قرار است در این رزمایش ۳۰۰ نظامی از ارتش آمریکا و ۴۰۰ نیرو از ارتش اسرائیل از یگانهای مختلف شرکت کنند.
سخنگوی ارتش اسرائیل در این باره گفت، این رزمایش از قبل آماده شده و ساکنان، نمایش جنگندهها، خودروها و مکانیزمهای نظامی را خواهند دید. هدف از این رزمایش، تقویت همکاری میان دو طرف، تبادل مهارتها و بهبودی پتانسیلهای دفاعی برای مقابله با تهدیدهای مختلف است.