استقرار تجهیزات جدید نظامیان آمریکایی در مرز عراق و سوریه، درگیری شدید نیروهای «قسد» و «داعش» در شرق سوریه، هشدار صندوق بین المللی پول به ولیعهد سعودی و واکنشها به بریده شدن سر کودک ۶ ساله عربستانی، از جمله مهمترین عناوین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به تشکیل شش کمیته علیه ایران در کنفرانس «ورشو» نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ کنفرانس «صلح و امنیت در خاورمیانه» که با حمایت آمریکا و کشورهای عربی در چهاردهم فوریه (25 بهمن) در ورشو پایتخت لهستان برگزار میشود، شاهد تشکیل شش کمیته علیه ایران است.
روزنامه الشرق الاوسط نوشت: قرار است کنفرانس ورشو به تشکیل شش کمیته کاری [کارگروه] برای اجرای توصیههای کنفرانس منجر شود. این شش کمیته در حوزههای «مبارزه با تهدید امنیت سایبری»، «موشکهای بالستیک»، «مبارزه با تروریسم»، «فراهم کردن امنیت و انرژی»، «امنیت راههای دریایی» و «حقوق بشر» فعال خواهند بود؛ حوزههایی که به شکل مستقیم به رفتار ایران در خاورمیانه مربوط است.
در این نشست که ابتدا قرار بود تمام ضدایرانی و صرفا با موضوع ایران باشد، اکنون نامش به صلح و امنیت در خاورمیانه تغییر کرده، به موضوع لیبی و منازعه فلسطین اسرائیل نمیپردازد.
الشرق الاوسط نوشت: ایده کنفرانس ورشو به چند ماه پیش برمیگردد که دونالد ترامپ پیشنهاد کرد، ائتلافی گسترده با هدف ایجاد «ائتلافی ضد ایران به موازات ائتلاف ضد داعش» تشکیل شود.
به نوشته الشرق الاوسط، کشورهای اروپایی موضع متفاوتی درباره ایران در مقایسه با موضوع هستهای اتخاذ کردهاند. آنها تلاش کردند تغییراتی در کنفرانس اعمال شود. از ظواهر امر برمیآید که هیچ وزیر خارجه اروپایی در این کنفرانس حاضر نخواهد ش.
نشست ورشو همزمان با نشست سران روسیه، ترکیه و ایران در سوچی برگزار میشود. ولادیمیر پوتین، رجب طیب اردوغان و حسن روحانی روند آستانه (مذاکرات صلح سوریه) و تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه را بررسی خواهند کرد تا مقدمات اصلاح قانون اساسی سوریه با هدف اجرای قطعنامه 2254 فراهم شود.
استقرار تجهیزات جدید نظامیان آمریکایی در مرز عراق و سوریه
منابع خبری از استقرار تجهیزات نظامیان آمریکایی در منطقه «التنف» عراق واقع در مرزهای مشترک با سوریه خبر دادند.
بر اساس این گزارش، تجهیزات نظامیان آمریکایی از جمله سلاح های سنگین و توپخانه ها در منطقه التنف واقع در ۴۹۰ کیلومتری غرب شهر الرمادی مرکز استان الانبار مستقر شده است.
استقرار این تجهیزات همزمان با آغاز عملیات نظامی ارتش سوریه برای پاکسازی آخرین پایگاه داعش در استان دیرالزور صورت می گیرد.
پیشتر شبکه خبری المیادین از توافق ائتلاف آمریکا و شبه نظامیان کرد تحت حمایت این ائتلاف با گروه تروریستی داعش بر سر خروج عناصر این گروه از شرق سوریه خبر داده بود.
مخالفان سوری نیز اعلام کرده بودند که داعش مهیای خروج از شرق فرات شده است، ولی مقصد این گروه همچنان مبهم است اما شاید عناصر مسلح داعش به صحرای الانبار یا بادیه التنف منتقل شوند.
درگیری شدید نیروهای «قسد» و «داعش» در شرق سوریه
«نیروهای دموکراتیک سوریه» که تحت حمایت نیروهای آمریکایی قرار دارند، روز یکشنبه برای اخراج عناصر داعش از آخرین پایگاههای آنها در شرق سوریه، درگیری شدیدی را تجربه کردند.
«مصطفی بالی»، سخنگوی نیروهای دموکراتیک سوریه به آسوشیتدپرس گفت که «داعشیها از آخرین دژ خود دفاع میکنند، گروهی از باتجربهترین نیروهای آنها هستند.» بالی گفت که هنوز حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ عناصر داعشی در آخرین منطقه تحت اشغال داعش که در شرق سوریه و در نزدیکی مرز عراق قرار دارد و شامل دو رستا میشود، حضور دارند.
منابع سوری میگویند، نخستین هدفی که در عملیات نیروهای دموکراتیک سوریه دنبال میشود، تسلط بر روستای «الباغوز» در نزدیکی مرز عراق است.
نیروهای دموکراتیک سوریه عصر شنبه گفته بودند، برای آزادسازی آخرین منطقه در شرق فرات عملیات آغاز کردهاند.
خبرگزاری فرانسه میگوید، نیروهای داعش در منطقهای به وسعت ۴ کیلومتر در نزدیکی روستای «الباغوز» از توابع منطقه «هجین» در شرق دیرالزور متمرکز شدهاند.
هشدار صندوق بین المللی پول به ولیعهد سعودی
رئیس صندوق بین المللی پول گفت: صادرکنندگان نفت هنوز کاملاً از شوک قیمت نفت در ۲۰۱۴ بیرون نیامده اند. او همچنین در مورد هزینه کردن برای پروژه های فیل سفید هشدار داد.
فیل سفید اصطلاحی است برای اشاره به داراییهایی که مالک آنها نمیتواند به سادگی از بندشان رها شود و در عین حال میزان استفاده و مفید بودنشان نسبت به هزینه شان ناچیز است.
کریستین لاگارد، مدیر اجرایی صندوق بین المللی پول گفت با کاهش درآمدها، کسری مالی علیرغم اصلاحات قابل توجه در هر دو بخش هزینه و درآمد با معرفی مالیات بر ارزش افزوده و تعیین مالیات های داخلی، خیلی آرام کاهش می یابد.
این شرایط باعث افزایش شدید در بدهی عمومی از ۱۳ درصد تولید ناخالص داخلی در ۲۰۱۳ به ۳۳ درصد در ۲۰۱۸ شده است.
لاگارد گفت بی ثباتی در دورنمای رشد برای صادرکنندگان نفت نشان دهنده تغییر رویه سریع کشورها به سمت انرژی تجدید پذیر در چند دهه اخیر است که همزمان شده با قرارداد تغییرات جوی پاریس.
او گفت چهارچوب های مالی در خاورمیانه باید بهبود پیدا کند. دولتهای منطقه احتمالاً گمراه شدهاند که به جای سرمایهگذاری بر مردم و پتانسیل های تولیدی، از پروژه های فیل سفید حمایت می کنند.
عربستان سعودی بزرگترین اقتصاد خاورمیانه طرحهایی با سه پروژه جدید اعلام کرده است که شامل نئون، یک منطقه اقتصادی ۵۰۰ میلیارد دلاری می شود. این طرح توسط محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان معرفی شده است.
لاگارد همچنین گفت در این منطقه معمولاً صندوقهای ثروت دولتی مستقیم هزینه پروژه های مالی را تأمین می کنند، در حالی که نهادهای دولتی در برخی کشورها وام گیری های بالایی خارج از بودجه دارند.
صادرکنندگان نفت باید نمونه های کشورهای دارای منابع دیگر مثل شیلی و نروژ را در استفاده از قوانین مالی برای حفاظت از اولویت هایشان دنبال کنند.
واکنشها به بریده شدن سر کودک شش ساله عربستانی
پایگاه اسرار الاسبوع در گزارشی با اشاره به ذبح کودک شش ساله شیعی به دست یک وهابی در مدینه منوره از عربستان به عنوان سرزمین تکه تکه کردن و ذبح نام برده است.
این رسانه نوشت: جنایت در جاده سلطان بن عبدالعزیز رخ داد و هنگامی که مادر زکریا الجابر از ساکنان منطقه الاحساء در شرق عربستان خودرویی را کرایه کرد تا برای زیارت مرقد مطهر حضرت محمد(ص) برود هنگام سوار شدن مادر این کودک گفت: «بسم الله الرحمن الرحیم توکلنا علی الله، اللهم صل علی محمد و اله»، در این هنگام راننده خطاب به مادر این کودک شیعی گفت که تو شیعه هستی و هنگامی که جواب بله شنید، خشم سرتاپایش را فرا گرفت. راننده پس از مدت کوتاهی خودرو را در نزدیکی قهوه خانه ای متوقف کرد و کودک را به زور از مادرش گرفت و مادر این کودک از کسانی که در محل بودند و رهگذران کمک خواست اما کسی به وی کمک نکرد و این جنایتکار وهابی با شیشه شکسته شده کودک را مقابل جشمان مادر سر برید و مادر به کما فرو رفت.
اسرار الاسبوع در گزارش خود به روایت وارونه رسانه های سعودی که کوشیدند جنایتکار وهابی را تبرئه کنند و وی را دارای اختلال روانی معرفی کنند، اشاره کرده و آورده است: این روایت رسانه های سعودی، در حالی مطرح می شود که به اعتقاد ناظران امور این با رانندگی فرد جنایتکار همخوانی ندارد زیرا به کسی که مشکل عقلی دارد، گواهینامه نمی دهند و این ثابت می کند که جانی در صحت عقل مرتکب جنایت شده و انگیزه واقعی این جنایت تفکرات وهابی است که تفکر داعشی هاست.
این رسانه در ادامه به بی توجهی سازمان های حقوق بشری که برای کشته شدن جمال خاشقچی این همه سروصدا به راه انداختند پرداخته و بیان کرده است: این جنایت کمتر از جنایت قتل خاشقجی نیست. تفکر وهابی میان کوچک و بزرگ تفاوتی قائل نیست و مملکت ذبح و تکه تکه کردن است و این به جنایات سعودی ها که وهابیون آن را اداره می کنند و زندان مخالفان و فعالان است افزوده می شود.
اسرار الاسبوع می نویسد: تفکر وهابی بر اساس خشونت است و پیروان اهل بیت(ع) را رافضی می داند. فتواهایی از سوی شیوخ وهابی مانند عبدالرحمن البراک علیه شیعیان داده شده است. جنایت ذبح شهید زکریا الجابر در نتیجه تفکر وهابی تکفیری متعصبی است که در کتب درسی در عربستان ترویج و تدریس می شود و در منابر در مساجد و نیز رسانه ها تبلیغ می شود و نیز سیاست های دولت عربستان که شیعیان را شهروندان درجه دوم محسوب می کنند و با آنها به عنوان مسلمان برخورد نمی کنند.
این رسانه در ادامه آورده است: وهابی ها در ابتدا اجازه تشییع و خاکسپاری این کودک شهید شیعه را در قبرستان بقیع نمی دادند اما سرانجام این کودک در بقیع در جوار ائمه(ع) به خاک سپرده شد.
اسرار الاسبوع آورده است: این جنایت در شبکه های اجتماعی با واکنش های زیادی روبه رو شده است؛ از جمله کاربری به نام عبدالله الداهم از آن به عنوان زنگ خطری یاد کرده است.
وبسایت نشریه انگلیسی سان نیز در گزارشی با توضیح جزییات این حادثه نوشته است: شیعیان در سرزمین عربستان با محدودیت زیادی روبه رو بوده، و شمار قابل توجهی از فعالان سیاسی این طیف با خطر اعدام روبه رو هستند.