تنش در روابط ایران و هلند با اخراج و فراخواندن دیپلمات ها، استفاده دوباره آمریکا از بمب فسفری در شرق سوریه، شرط ریاض برای عادی سازی روابط عربستان و سوریه و ممانعت آمریکا از استقرار «الحشد الشعبی» در مرز عراق با سوریه، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به اعلام آمادگی روسیه برای ساخت نیروگاه هستهای در عربستان نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ «سرگئی لاوروف»، وزیر خارجه روسیه در نشست خبری با عادل الجبیر، وزیر مشاور در امور خارجه سعودی در ریاض اعلام کرد، همکاری ما با عربستان در حال افزایش است.
به گفته لاوروف، روسیه با ریاض به توافق رسیده تا گامهای دو طرف در بازار نفت هماهنگ دنبال شود.
وزیر امور خارجه روسیه همچنین افزود، در دیدار اخیر با الجبیر تحولات سوریه و یمن و موضوع فلسطین بررسی شده است.
در این نشست خبری، لاوروف همچنین به تحولات سوریه نیز اشاره کرد و افزود: فقط ملت سوریه است که میتواند درباره چگونگی ساختار سیاسی کشور خود تصمیمگیری کند.
مقام ارشد سیاست خارجی روسیه در ارتباط با فلسطین نیز از آمادگی مسکو برای میانجیگری میان اسرائیل و فلسطین خبر داده؛ هرچند به گفته لاوروف، آمریکا از طریق طرح «معامله قرن» تصمیم به نابود کردن دو طرف دارد.
وزیر امور خارجه روسیه به مذاکره با مقامات سعودی برای ساخت نیروگاه اتمی نیز اشاره و اظهار امیدواری کرد که روسیه در برنامه انرژی هستهای عربستان در زمینه کاربردهای غیرنظامی مشارکت کند.
سرگئی لاوروف قرار است در سفر خود به کشورهای عربی خلیج فارس بعد از عربستان به قطر، کویت و امارات نیز سفر کند.
تنش در روابط ایران و هلند با اخراج و فراخواندن دیپلمات ها
وزارت خارجه هلند اعلام کرد، این کشور در واکنش به اخراج دو کارمند سفارت این کشور در تهران، سفیر خود را از ایران فرامیخواند.
بر اساس وبگاه وزارت خارجه هلند، «استف بلاک» وزیر خارجه این کشور روز دوشنبه در بیانیهای اعلام کرد، ایران روز بیستم فوریه (یکم اسفند) در واکنش به اخراج دو دیپلمات ایرانی از هلند، دو دیپلمات هلندی را عنصر نامطلوب اعلام کرده و به آنها دستور داده تهران را ترک کنند.
در واکنش به این اقدام، هلند ابتدا سفیر ایران را احضار کرده و این اقدام را «غیرقابل قبول» و «دارای تبعات منفی» برای روابط دوجانبه توصیف کرده است.
با این حال، روز گذشته دو دیپلمات هلندی به دستور ایران، تهران را ترک کردهاند. هلند در واکنش به این رخداد، تصمیم گرفته سفیر خود در تهران را برای مشورت فرابخواند.
هجدهم دی ماه سال جاری (هشتم ژانویه ۲۰۱۹) وزرای امور خارجه و کشور هلند در نامه ای به پارلمان این کشور، ایران را عامل قتل محمدرضا صمدی کلاهی معرفی کردند. وزارت خارجه هلند خرداد ماه امسال به همین بهانه دو دیپلمات ایرانی را اخراج کرده بود.
کلاهی عامل انفجار هفتم تیر ۱۳۶۰ در ساختمان مرکزی حزب جمهوری اسلامی ایران بود. در آن انفجار بیش از ۷۰ تن از مقامهای ارشد جمهوری اسلامی ایران به شهادت رسیدند.
اسناد دادگاه هلند نشان میدهد، کلاهی در سال ۲۰۱۵ توسط اعضای یک باند بزهکار کشته شده است. ادعای دخالت ایران در این حادثه در حالی مطرح میشود که دادستان هلند در جریان برگزاری دادگاه به صراحت اعلام کرده که هیچ مدرکی دال بر مشارکت ایران در این قتل وجود ندارد.
استفاده دوباره آمریکا از بمب فسفری در شرق سوریه
جنگندههای ائتلاف آمریکایی در سوریه برای دومین بار در منطقه «الباغوز» در جنوب استان دیرالزور از فسفر سفید استفاده کردند.
به نوشته سانا، منابع محلی گفتهاند، جنگندههای آمریکایی بمبهای حاوی فسفر سفید را بر فراز مزارع الباغوز پرتاب کردند؛ بمبهایی که از لحاظ قوانین بینالمللی ممنوعه به حساب میآیند.
آنها همچنین خبر دادند، این بمباران موجب کشته شدن شماری از غیر نظامیان که عمده آنها از زنان و کودکان هستند، شده است.
روز شنبه نیز ائتلاف آمریکایی در این منطقه از بمبهای حاوی فسفر سفید استفاده کرده بود. بمبهای حاوی فسفر سفید که در صورت پرتاب، سطح وسیعی از زمین را هدف قرار میدهد، جزو سلاحهای کشتار جمعی محسوب میشود. آمریکا مدعی است، این سلاح را علیه داعش به کار میبرد، ولی هیچ تضمینی برای افزایش تلفات غیر نظامیان در صورت استفاده از این نوع بمب وجود ندارد.
دولت سوریه بارها با ارسال نامه به شورای امنیت و سازمان ملل، خواستار محکومیت آمریکا در استفاده از سلاحهای کشتار جمعی در سوریه شده؛ اما جوابی دریافت نکرده است. «اکرم البیاتی» عضو کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل در ۲۷ بهمن ماه گذشته اعلام کرد که ائتلاف آمریکایی در چهار سال گذشته نزدیک به ۱۱۸۰۰ غیر نظامی از جمله ۲۳۰۰ کودک و ۱۱۳۰ زن را کشته و ۸۰۰۰ تن را هم مجروح کرده است.
به گفته فرماندهان «نیروهای دموکراتیک سوریه» (قسد) که آمریکا از آنها حمایت میکند، مرحله آخر آزادسازی منطقه «الباغوز» از اشغال تروریستهای داعشی محاصره شده در نزدیکی مرز عراق و جنوب استان دیرالزور از بامداد روز شنبه آغاز شده است. تعداد عناصر داعشی حاضر در این منطقه ۴۰۰ تن تخمین زده میشود.
شرط ریاض برای عادی سازی روابط عربستان و سوریه
عادل الجبیر» وزیر مشاور در امور خارجه عربستان در جریان نشست خبری مشترک با «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه که روز دوشنبه برگزار شد، از گفت وگو و رایزنی در ارتباط با مسائل سوریه، یمن و موضوع فلسطین خبر داد.
وزیر مشاور در امور خارجی عربستان در این نشست خبری، همچنین در ارتباط با برخی خبرها پیرامون بازگشایی سفارت عربستان در سوریه اظهار داشت: بازگشایی سفارت عربستان در دمشق به پیشرفت در روند سیاسی سوریه بستگی دارد.
الجبیر همچنین صحبت درباره بازگشت سوریه به اتحادیه عرب را بسیار زودهنگام عنوان کرد.
وزیر مشاور در امور خارجی عربستان در عین حال افزود، کشورش همواره بر تمامیت ارضی سوریه و لزوم یافتن راهکار سیاسی برای این کشور تأکید کرده است.
مقام سیاسی عربستان در حالی بازگشایی سفارت این کشور در سوریه را مشروط به پیشرفت روند سیاسی عنوان کرده، که یک روز پیش از این روزنامه «القدس العربی» اعلام نمود، عربستان سعودی یک کنسول و دو کارمند خود را به سفارت این کشور در سوریه فرستاده است.
ممانعت آمریکا از استقرار «الحشد الشعبی» در مرز عراق با سوریه
کمیسیون امنیت و دفاع در پارلمان عراق از اقدامات نیروهای آمریکایی علیه نیروهای سازمان «الحشد الشعبی» (بسیج مردمی) عراق انتقاد کرد.
«علی جبار» عضو این کمیسیون به پایگاه خبری «المعلومه» گفت، «نیروهای آمریکایی به دولت فشار میآورند تا مانع از رسیدن الحشد الشعبی به نوار مرزی با سوریه و هدف قرار گرفتن مراکز تجمع [گروه] تروریستی داعش در مناطق "الباغوز" (شرق سوریه) شوند».
جبار تصریح کرد، «نیروهای آمریکایی حاضر در نوار مرزی بین عراق و سوریه از طریق جنگندهها و نیروهای جنگی خود مانع از رسیدن الحشد الشعبی به آن مناطق میشوند».
وی با بیان این مطلب افزود: «آمریکا میکوشد مانع رسیدن الحشد به مرزهای سوریه شود، زیرا که آن (الحشد) خطر بزرگی برای طرح ها و برنامههایش (آمریکا) در کشور (عراق) است».
یک منبع امنیتی حاضر در استان «الانبار» (غرب عراق) هم اعلام کرد، نیروهای آمریکایی با حمایت بالگردهای جنگی، منطقه «الرمانه» در مرزهای عراق و سوریه را شناسایی کردند.
در حال حاضر، آمریکا به همراه شبهنظامیان کُرد به نام «نیروهای دموکراتیک سوریه» با عناصر داعش در شرق سوریه توافق کردند و چند تُن طلا و میلیونها دلار را که در اختیار داعش بود، از این گروه گرفتند.
در همین راستا، «حسن الساری» دبیر کل جنبش «الجهاد والبناء» (جهاد و سازندگی) وابسته به سازمان «الحشد الشعبی» عراق اول اسفند ماه جاری از اقدامات آمریکا علیه این سازمان انتقاد کرد و گفت، آمریکا نخواهد توانست نیروهای الحشد الشعبی را از مرز عراق با سوریه دور کند.
وی تأکید کرد، «تحریک نیروهای الحشد الشعبی به سود نیروهای آمریکایی نیست... و واشنگتن نمیتواند گروهی مانند داعش به جود آورد، زیرا عراق نهادهای امنیتی قویتری در مقایسه با گذشته دارد».
در خصوص تلاش آمریکا برای احیای داعش، «محمد البلداوی» نماینده ائتلاف «البناء» در پارلمان عراق درباره اقدامات مشکوک آمریکا علیه این کشور هشدار داد و گفت، واشنگتن در تلاش است زندانیان تکفیری را فراری دهد.
البلداوی با بیان اینکه «ما از تکرار سناریویی که در زندانهای "التسفیرات" در تکریت و "ابوغریب" در بغداد رخ داد، میترسیم»، گفت: در این زندانها، زندانیان گروههای تروریستی «القاعده و داعش» طی سالهای گذشته فراری داده شدند تا شکاف امنیتی در عراق به وجود آید و گروه تروریستی داعش نیز بازگردانده شود.
این نماینده پارلمان عراق، خواستار انجام تلاشهای امنیتی و اطلاعاتی شد تا از رخ دادن چنین اتفاقی ممانعت شود.