معمای تخصیص ارز دولتی به تولیدکنندگان دام

بررسی‌ها نشان می‌دهد، با وجود تخصیص ارز دولتی به نهاده‌های دامی شاهد افزایش قابل توجه قیمت محصولات نهایی گوشتی تولید داخل در بازارهای مختلف کشور بوده‌ایم.
کد خبر: ۸۸۴۵۳۲
|
۱۹ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۲:۱۱ 10 March 2019
|
2859 بازدید

به گزارش تسنیم، در لیست اصلی 25 قلم کالای اساسی که در سال 97 با ارز 4200تومانی وارد کشور شده 3گروه اصلی الف: کالای اساسی مصرفی (خوراکیها)، ب: اقلام مربوط به کشاورزی و دامداری، ج: دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین کاغذ و لاستیک کامیون دیده می‌شود.

ماهانه یک‌میلیارد دلار کالای اساسی با ارز 4200تومانی وارد می‌شود

مهدی میراشرفی رئیس کل گمرک گفته است: طی 11ماهه اخیر آماری از واردات کالاهای اساسی داریم که نشان‌دهنده بحران در این زمینه نیست و وضعیت مطلوب است. در این مدت ماهانه بالغ بر یک میلیارد دلار کالاهای اساسی به کشور وارد شده که به‌لحاظ وزنی 700 هزار تن نسبت به مدت مشابه افزایش داشت.

رئیس  کل گمرک اضافه کرده است: در کالاهای اساسی بحران که نداریم هیچ بلکه در برخی قلم کالاها مثل ذرت یا گوشت واردات نسبت به مدت مشابه افزایش داشته و طی 11ماهه امسال قریب به 11 میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی هزینه شده است.

بر اساس اظهارات رئیس گمرک، کنار افزایش ترخیص اقلامی مثل گوشت قرمز،  شاهد افزایش واردات اقلامی مانند ذرت که از نهاده‌های دامی و کشاورزی به‌حساب می‌آیند هستیم.

جدول زیر نشان‌دهنده افزایش قابل توجه واردات برخی اقلام اساسی در گروه کشاورزی که عمدتاً به مصرف دام می‌رسد، طی 10ماهه نخست سال جاری است.

معمای تخصیص ارز دولتی به تولیدکنندگان دام

گفتنی است، بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، سالیانه 1میلیون تن گوشت در کشور مصرف می‌شود که برآوردها نشان می‌دهد حدود 700 هزار تن آن از محل تولید داخل و مابقی از طریق واردات تأمین می‌شود. در حال حاضر دولت برای تأمین گوشت وارداتی ارز 4200تومانی لحاظ کرده است که با بالا گرفتن چالش توزیع گوشت و افزایش شدید قیمتها از بهمن ماه شاهد شکل‌گیری صفهای طویل مقابل فروشگاههای زنجیره‌ای برای دریافت گوشت قرمز بوده‌ایم.

تعادل در بازار وارداتی و چالش در بازار گوشت تولید داخل

همان‌طور که اشاره شد در هفته‌های اخیر گوشت وارداتی با ارز 4200تومانی از طریق فروشگاههای زنجیره‌ای در اختیار مردم قرار گرفته است، در این بین هرچند شاهد تشکیل صفهای طولانی هستیم اما قیمتها در حوزه گوشت وارداتی تقریباً متعادل است، این درحالی است که قیمت گوشت تولید داخل با وجود بهره‌مندی از ارز 4200تومانی برای تأمین نهاده‌های دامی (خوراک دام) با افزایش غیر قابل توجیهی مواجه شده است. هنوز هیچ نهادی در این خصوص توضیحی ارائه نکرده است و همچنان شاهد اظهار نظرهایی درخصوص تأثیر یا عدم تأثیر قاچاق دام در گرانی گوشت قرمز در کشور هستیم. به‌نظر می‌رسد مسائلی از این دست بیشتر دامن زدن به حاشیه‌هایی باشد که ذهن تحلیلگران و ناظران را از مسئله اصلی یعنی نحوه تخصیص ارز به نهاده‌های دامی و به‌تبع آن توزیع محصول نهایی آن منحرف می‌کند.

سؤال اصلی که در این‌جا وجود دارد، این است که؛ چرا دولت  و مجلس حاضر شدند همچنان برای تولیدکنندگان دام داخلی یارانه ارزی خوراک دام در نظر بگیرند، به‌عبارت دیگر وقتی قیمت نهایی محصولات کشاورزی به‌شدت افزایش یافته و به‌زعم بسیاری از کارشناسان راهکار دقیقی برای نظارت بر این حوزه وجود ندارد بهتر نیست تدبیر جدیدی در این حوزه اندیشیده شود؟

لزوم اعمال تغییرات در جدول تخصیص ارز دولتی در سال 98

به گزارش تسنیم، بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی، در سال 98  تخصیص ارز 4200تومانی به 25 قلم کالای اساسی مطابق سال 97 ادامه خواهد یافت. به‌نظر می‌رسد در صورت تداوم گرانی گوشت قرمز تولید داخل، دولت باید در  زمینه تأمین و تخصیص ارز این حوزه تغییرات لازم را لحاظ کند.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟