هنوز چند روزی تا پایان سال 97 باقی است، بازارهای راکد حکایت از این دارد که جیبها خالی شده است؛ با اینکه خیابانها مملو از جمعیت است، کمتر مغازهای را میتوان در سطح شهر یافت که مشتری داشته باشد. افزایش بیش از اندازه قیمت اجناس و تورم باعث شده تا مردم قدرت خریدشان را از دست بدهند و به همین دلیل، تنها به خرید مایحتاج ضروری خود بسنده کنند.
گرانیهای سرسامآور در اواخر سال، فشار بسیاری بر مردم وارد کرده و با اینکه بسیاری از کارمندان و کارگران عیدی و حقوق اسفند خود را دریافت کردهاند ـ به گفته اغلبشان ـ نمیتوانند خرید چندانی داشته باشند.
در ماه های اخیر با افزایش قیمت ارز یکباره قیمت دیگر اقلام نیز در بازار افزایش پیدا کرده است، ولی با وجود آنکه دولت توانست تا حدودی قیمت ارز را کاهش دهد، قیمتها در سایر بازارها کاهش نداشت و حتی روند صعودی خود را نیز از دست نداد و همچنان رو به افزایش هستند.
بسیاری از اقتصاددانها و برخی نمایندگان مجلس، دلیل رو به افزایش در بازارها را بی اعتمادی بازار به سیاستهای دولت عنوان میکنند و بر این باورند که سال آینده وضعیت از شرایط موجود نیز بدتر خواهد شد و امکان دارد در صورتی که آمریکا معافیتهای خرید نفت برخی از کشورها را تمدید نکند، اوضاع اقتصادی کشور شرایط بدتری داشته باشد.
اما برخی دیگر، ریشه مشکلات را در داخل جستجو میکنند و بی مدیریتیها را عامل این گرانی میدانند؛ با باور این افراد، رانتخواری و سوءاستفاده از موقعیت های شغلی دلیل این اوضاع است.
بهرام پارسایی، در تبیین دلایل گرانیهای اخیر، اظهار کرد: همه مسئولان در مقابل مردم مسئولند. این بدان معناست که بهانههایی همچون تحریم، رانت و فساد برای حل مشکلات مردم پذیرفتنی نیست. اگر کسی نمیتواند در شرایط فعلی کاری انجام دهد باید مسئولیت را واگذار کند.
وی تأکید کرد: همه مسئولان از رده کارشناسان تا مدیران ارشد اگر در مبارزه با فساد و حل مشکلات اقتصادی جدیت نداشته باشند، کار پیش نمیرود. ما هم معتقدیم که تحریم اثر گذاشته؛ اما در موارد متعدد تحریم بهانه است. آب گل آلودی به وجود آمده که رانتخواران و فاسدان با عنایت به تجربه قبلی خود به راحتی از آن سوء استفاده میکنند و برخوردی هم با آنها نمیشود؛ نمونه بارز آن موضوع گوشت است.
این نماینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد: وارد کنندگان گوشت مشخص هستند که به راحتی میتوان بر آنها نظارت داشت. نمونه دیگر در مورد خودروسازی است که ما تنها دو شرکت خودروسازی داریم، اما برخوردها به گونهای شده که این شرکتها بعدهای نظارتی و قضائی را برنمیتابند و کارشان را انجام میدهند. قطعاً اگر عزم و اراده باشد، میتوان جلوی ۵۰ درصد گرانی و تورم و به دنبال آن فشار بر گرده مردم را گرفت.
بیشتر بخوانید
پارسایی با تأکید بر لزوم وجود اقتدار و جدیت بخشهای نظارتی، اظهار کرد: شرایط کشور ایجاب میکند که نهادهای نظارتی جدیتر ورود کنند و قبل از آنکه مشکلی در میان مردم ایجاد شود، این مسائل را رسیدگی کنند.
این عضو فراکسیون امید توضیح داد: اینکه دائم برخی بگویند وضعیت خوب است، کار را مشکلتر میکنند. از طرف دیگر هجمه به دولت درست نیست. همه میدانند که شروع شرایط موجود از خروج آمریکا و ترامپ از برجام رخ داد، اما عدم هماهنگیها و نبود جدیت در حل مشکلات مردم و در مجموعه قوا و مسئولان باعث تشدید فشارها شد.
وی در پایان و در جمعبندی گفت: شاید ۵۰ درصد عامل گرانیها تحریم باشد، اما ۵۰ درصد دیگر به عدم هماهنگیهای داخلی و نبود نظارت نهادهای نظارتی و فرصتطلبی سودجویان و فرصتطلبان برمیگردد که از آب گل آلود ماهی میگیرند و نتیجه آن افزایش فشار بر مردم است.