گفتگو با دکتر جعفر خیرخواهان به بهانه ۲۹ اسفند؛

در ۶۸مین سالگرد ملی شدن صنعت نفت؛ آیا طلای سیاه برای ایران نعمت بوده است یا نقمت؟

خیرخواهان معتقد است با ساختار کنونی حکمرانی و توزیع قدرت در کشور بعید است تحریم‌های نفتی هم بتواند حتی تلنگری بزند تا از حرکت در مسیر اشتباه که تاکنون طی شده است خودداری کنیم و مسیرمان را در جهت خلاصی از وابستگی به نفت تغییر دهیم. ما شبیه معتادی شدیم که به راحتی امکان خلاصی از وابستگی به نفت را نداریم و اراده جدی و درک و فهم واقعی نسبت به بد بودن این اعتیاد و تبعات کاملا منفی آن را هم هنوز پیدا نکردیم.
کد خبر: ۸۸۶۹۰۳
|
۲۹ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۸:۳۰ 20 March 2019
|
10152 بازدید
|
تابناک اقتصادی۱۱۰ سال از زمان اکتشاف نفت و ۶۸ سال از زمان ملی شدن صنعت نفت می‌گذرد، اما هنوز دولتمردان ما نتوانسته اند آن گونه که باید از این موهبت الهی در راستای رشد و توسعه اقتصادی استفاده کنند. در شصت و هشتمین سالگرد ملی شدن صنعت نفت در گفتگو با دکتر جعفر خیرخواهان کارشناس اقتصاد و مترجم کتاب "معمای فراوانی، رونق‌های نفتی و دولت‌های نفتی" سعی نمودیم تا به پرسش‌های متداول در زمینه نفت و درآمد‌های نفتی ایران پاسخ دهیم.
 
به گزارش تابناک اقتصادی، در سال ۱۲۸۰ شمسی بود که ایران امتیاز بهره برداری از نفت خود را به یکی از اتباع انگلیسی به نام دارسی واگذار کرد. این امتیاز در ابتدا چندان جدی گرفته نشد چرا که کوشش‌های فراوان برای اکتشاف نفت با شکست‌های پی در پی مواجه شد. سرانجام در سال ۱۲۸۷ بود که تلاش‌ها برای اکتشاف نفت در ایران در منطقه مسجد سلیمان به بار نشست و یکی از چاه‌ها به نفت رسید. این آغازی بود بر دوران نفتی ایران. هم اکنون ۱۱۰ سال است که ایران از موهبت الهی نفت برخوردار شده است و در این مدت صنعت نفت با افت و خیز‌های فراوانی همراه بوده است.
 
یکی از مهمترین وقایع برای صنعت نفت در عمر ۱۱۰ ساله خود، ملی شدن آن در ۲۹ اسفند ماه سال ۱۳۲۹ بود. این امر با تلاش‌های محمد مصدق حاصل شد. امروز درست ۶۸ سال از زمان ملی شدن صنعت نفت می‌گذرد و در این مدت پرسش‌های فراوانی پیرامون درآمد‌های نفتی و تاثیر آن بر اقتصاد کشور مطرح بوده است. از این رو خبرنگار تابناک اقتصادی در گفتگویی با دکتر جعفر خیرخواهان از اساتید بنام اقتصاد و مترجم کتاب "معمای فراوانی، رونق‌های نفتی و دولت‌های نفتی" سعی نمود تا در حد امکان به پرسش‌های متداول در زمینه نفت و درآمد‌های نفتی ایران پاسخ دهد.
 
جعفر خیرخواهان تابناک اقتصادی
 
به نظر شما نفت و درآمد‌های نفتی، از زمان کشف آن تاکنون برای اقتصاد ایران نقمت (بَلا) بوده یا نعمت؟
 
نفت یک ثروت و سرمایه ملی است و نباید به آن به چشم یک درآمد نگاه کرد. چون درآمد، حاصل زحمت و تلاش و فعالیت مفید اقتصادی است درحالیکه نفت و سایر منابع طبیعی موهبت و هدیه طبیعت است که به رایگان به برخی کشور‌ها داده شده است. منابع طبیعی متعلق به همه نسل‌ها است و نسل فعلی نمی‌تواند فکر کند این ثروت فقط متعلق به آنهاست و حق ندارد همانند درآمدی که کسب کرده است این ثروت را هر طور که دوست دارد خرج کند.
 
بیشتر بخوانید
از این جهت که نفت اولاً باعث تحریک بیگانگان و دخالت کشور‌های قدرتمند مانند انگلیس و شوروی و امریکا در امور داخلی کشور شد و ثانیاً رهبران ایران را دچار این توهم کرد که پول نفت به آن‌ها قدرت انجام هر کاری را می‌دهد و احساس ثروتمند شدن کردند و ثالثاً رانت نفت به تشویق رفتار‌های رانت جویی و سیاست‌های ضدتولیدی کمک کرد، می‌توان گفت: نفت برای مردم ایران بیش از آنکه نعمت باشد نقمت بوده است و مانع توسعه کشور شده است.
 
البته اشاره به این نکته ضروری است که از رانت نفت در مقاطعی برای ایجاد زیرساخت‌های توسعه‌ای و فعالیت‌های زیربنایی کشور استفاده شد، اما در مجموع که نگاه می‌کنیم شیوه برخورد و نگاه سیاستمداران و مردم با نفت و خرج کردن پول نفت به گونه‌ای بوده است که جوانب منفی آن بر موارد مثبتش سنگینی می‌کند.
 
آیا ملی شدن صنعت نفت به ضرر ایران بود یا به نفع ایران؟ چون برخی‌ها در زمان ملی شدن صنعت نفت با آن مخالف بودند یا حتی هم اکنون نیز هستند کسانی که این ملی شدن را به ضرر ایران میدانند؟
 
اگر منظور از ملی شدن صنعت نفت، بیرون آوردن مالکیت و مدیریت صنعت نفت از دست انگلستان و حذف شرکت نفت ایران و انگلیس باشد بدیهی است این خلع ید به نفع ایران بوده است. در عین حال که باید تاسف خورد چرا ایران و صنعت نفت نتوانست از این استقلال به نحو احسن استفاده کند و شرکت ملی نفت ایران به یک قدرت مطرح علمی و فناوری در حوزه اکتشاف و استخراج نفت در دنیا تبدیل بشود. درنتیجه بعید می‌دانم کسی یا کسانی پیدا شوند که مخالف ملی شدن صنعت نفت از این حیث باشند. اما اینکه نفت را اصطلاحا ملی کردیم یعنی اختیار درآمد‌های آن را تماما در دستان دولت مستقر بر سر کار و نمایندگان مجلس گذاشتیم که در دوره چند ساله تصدی خود هر کاری خواستند با پول نفت بکنند این یک تصمیم اشتباهی بوده است و بخش زیادی از مشکلات اقتصادی و سیاسی کشور به همین وابستگی مستقیم دولت به رانت نفتی باز می‌گردد. متاسفانه هیچگاه این بینش و درک گسترده پیدا نشد و عملی نگردید که نفت را یک ثروت بین نسلی بدانیم و صرف امور جاری و هزینه‌های روزمره کشور و متورم کردن نظام اداری دولت نکنیم.
 
آیا دورانی بوده که ما بتوانیم از درآمد‌های نفتی که داشتیم بخوبی و در راستای رشد و توسعه اقتصادی استفاده کنیم؟
 
بله در دهه ۱۳۳۰ زمانی که ابوالحسن ابتهاج سازمان برنامه و بودجه را تاسیس کرد و نیز دهه ۱۳۴۰ که مدیران و پیروان ابتهاج مدیریت این سازمان را در دست گرفتند، توانستیم از درآمد‌های نفتی بخوبی بهره ببریم. اصولا هدف از تاسیس سازمان برنامه این بود که از پول نفت برای عمران و آبادانی کشور و کمک به توسعه بلندمدت اقتصادی استفاده شود و انصافا طرح‌های عمرانی مفیدی در سراسر ایران با پول نفتی که در آن سال‌ها خیلی هم زیاد نبود به اجرا درآمد. همچنین در دولت آقای خاتمی که قیمت نفت حتی سقوط زیادی کرده بود از پول نفت (که من پرهیز دارم درآمد نفت بنامم) برای اجرای طرح‌های مفید اقتصادی استفاده شد. اما در سایر دوره‌ها خصوصا در سال‌های دولت احمدی نژاد به بدترین شکل ممکن این ثروت ملی بادآورده را برباد دادیم و کشور را دچار مصیبت عظما کردیم.
 
چرا کشور‌هایی مانند نروژ و حتی در سال‌های اخیر امارات و قطر توانستند بخوبی از این درآمد‌های نفتی خود استفاده کنند، ولی ما نتوانستیم این کار را انجام دهیم؟ آن‌ها چه کردند که ما انجام ندادیم؟
 
امارات و قطر را نباید در کنار نروژ قرار داد، زیرا با وجود درآمد سرانه بالای این دو کشور، آن‌ها اصلا قابل مقایسه با نروژ از نظر درجه توسعه یافتگی و شاخص‌های دموکراسی و مشارکت مردمی و رعایت حقوق بشر و نبود فساد نیستند. اما اگر بخواهیم به علت موفقیت نروژ در استفاده مناسب از پول نفت اشاره کنیم باید بگویم کشور نروژ توسط کسانی اداره می‌شود که عاقبت اندیش و آینده نگر هستند. یعنی تصمیم گیران و سیاستمداران و نیز مردم نروژ به تجربه اشتباه کشور‌های عضو اوپک در شوک اول و دوم نفتی نگاه کردند و از آن‌ها درس عبرت گرفتند. یعنی پول نفت را خیلی سریع خرج امور روزمره و تبدیل کشورشان به یک جامعه مصرف زده ضدتولیدی نکردند. نروژی‌ها خیلی سریع با تاسیس صندوق ذخیره نفتی تمام پول و رانت نفت را برای استفاده آیندگان و نسل‌های بعدی کنار گذاشتند و به اصطلاح علمای دینی ما مصرف این پول نفت توسط نسل فعلی را حرام دانستند و به این حرام بودن هم عمل کردند و تاکنون پایبند مانده اند. این رمز نعمت بودن نفت برای کشور‌هایی مانند نروژ و نقمت و بلا بودن نفت برای کشور‌هایی مانند ایران یا ونزوئلا است.
 
چقدر صندوق توسعه ملی می‌تواند خواسته‌های ما از درآمد‌های نفتی رو تحقق ببخشد؟
 
همانطور که در پاسخ به پرسش بالا گفتم صِرف ایجاد صندوق توسعه ملی یا هر اسم زیبای دیگری که می‌خواهیم بر روی آن بگذاریم باعث نخواهد شد تا خواسته‌ها و آرزو‌های ما تحقق یابد بلکه باید راهی پیدا کنیم که جلوی وسوسه ما را برای خرج کردن آنی این پول بی زبان و اصطلاحا بدون صاحب را بگیرد. همانطور که می‌دانیم بیشتر این ثروت نفتی متعلق به آیندگان است و آن‌ها هم هنوز به دنیا نیامده اند یا حضور و قدرتی در تصمیم گیری‌ها ندارند تا جلوی ولع سیری ناپذیر سیاستمداران و قدرتمندان کنونی را از خرج کردن آن‌ها بگیرند. پس تا زمانی که ما گرفتار سیاستمدار‌های کوته نگر و جامعه آزمندی هستیم که هر چه زودتر می‌خواهد این منابع نفتی را خرج کند هیچ راهکاری جواب نمی‌دهد.
 
به نظر شما تحریم‌های نفتی می‌تواند اقتصاد ما رو به سمت خلاص شدن از وابستگی نفتی و معایبش پیش ببرد؟
 
با ساختار کنونی حکمرانی و توزیع قدرت در کشور بعید می‌دانم تحریم‌های نفتی هم بتواند حتی تلنگری بزند تا از حرکت در مسیر اشتباه که تاکنون طی شده است خودداری کنیم و مسیرمان را در جهت خلاصی از وابستگی به نفت تغییر دهیم. ما شبیه معتادی شدیم که به راحتی امکان خلاصی از وابستگی به نفت را نداریم و اراده جدی و درک و فهم واقعی نسبت به بد بودن این اعتیاد و تبعات کاملا منفی آن را هم هنوز پیدا نکردیم. درنتیجه علیرغم شعار‌هایی که چهل سال است در مخالفت و محکومیت اقتصاد نفتی و تک محصولی می‌دهیم در عمل هیچ قدمی برای رفع این وابستگی تاکنون برنداشته ایم و کماکان داریم این مسیر را ادامه می‌دهیم.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۳۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۰ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۹
به عنوان کارشناس علوم سیاسی عرض میکنم، نفت برای ایران هم نعمت بود و هم دشواری، از این جهت که کاستی های زیادی در ساختار اقتصاد ایران چه قبل و چه پس از انقلاب را تا حدی جبران نموده نعمت است، اما از آن جهت که دولت ها را بجای وامدار نمودن به مالیات دهنده، به صادرات نفت وابسته کرده باعث مصیبت هایی شده که تورم افسار گسیخته و دو رقمی طی چند دهه اخیر یکی از نمودهای آنست.

لحظه ای تصور کنیم "نفت" نداشتیم! بعید میدانم اقتصاد ایران بدلایل متعدد راه کشورهای پیشرو در منطقه از جمله ترکیه را می رفت. صنعت پوشاک ترکیه، صنعت و تجارت توریسم در ترکیه ... ده ها میلیارد دلار درآمد ارزی عاید آن کشور میکند، آیا حتی بدون نفت ما چنین اراده ای داشتیم و داریم؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۹ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۹
نفت مثل هر منبع تولید ثروت دیگری نعمت است اما ملی بودنش بی عدالتی محض و مایه فساد است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۷ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۹
وقتی با کشورهایی مثل ژاپن و کره جنوبی و بسیاری از کشور ها حتی از کشوری مثل ترکیه مقایسه شویم میبینیم که نفت باعث بد بختی و تن پروری ما شده است.بخصوص وقتی که همراه با بی کفایتی در مدیریت هم باشد
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۰۱:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۱
بی کفایتی مدیریتی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۲۲ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۹
بايد سرمايه هاي زيرزميني را روي زمين ايران عزيز
بكار برد اين گونه آيندگان بهره خواهند برد اين تنها
راه عاقبت انديشي است سرمايه ايران بايد براي
ايران باشد
نعمت
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۳۴ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۹
نفت نعمت نیست
من نعمتم
ناشناس
|
United States of America
|
۱۹:۳۶ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۹
نفت نعمتی بوده است که شما نمی دانید چه انداز دنیا و کشورهای پیشرفته برای یک لیتر ان ارزش قایل هستند و موتور رشد و توسعه اقتصادی کشورهایی همچون نروژ و امریکا و کانادا و... هست ولی متاسفانه در ایران چون بلد نیستیم مدیریت کنیم و اصلا نمی دانیم ارزش افزوده واقعی چیست و ان را فقط برای خوشایند دولتها و دادن سوبسید استفاده می کنیم تبدیل به نقمت شده است. تمام کشورهای دنیا که کمی دارای مدیریت هستند و منابع نفت و گاز مانند ایران دارند از ثروتمند ترین کشورهای دنیا هستند ولی ما عوضش ال اقاها و هدایتی ها و خاوری ها و بابک زنجانی ها و هزاران مورد دیگر داریم!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۴۲ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۹
برای انهائیکه بچه هایشان در امریکا است نعمت وبرای ملت نکبت وبدبختی و گرسنگی ونقمت
ناشناس
|
United States of America
|
۱۹:۴۵ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۹
برای اینکه متوجه شویم که نفت و گاز ایران چه ارزشی برای اقتصادها دنیا دارد و ما قدر ان را نم دانیم همین ژاپن و ترکیه را مثال می زنیم. ژاپن مجبور است برای همان نفت و گاز تولید و مصرفی ایران در طول سال که تقریبا معادل مصرف انرژی کل ژاپن است حدود 150 میلیارد دلار وارد کند. برای اینکه عظمت این میزان را متوجه شویم باید بگوییم که کل صنعت ماشین سازی ژاپن گه در دنیا سرامد است در سال گذشته از ژاپن 4 میلیون ماشین به دنیا صادر کرده که اگر متوسط در هر ماشین فقط 5 هزار دلار سود خالص باشد می شود 20 میلیارد دلار! یعنی ما با ذخایر نفت و گاز خود 7 برابر صنعت ماشین سازی ژاپن سود کردیم ولی می بینید وضع معیشت مردم ایران و ژاپن را. مثال دیگر ترکیه است. ما نه تنها از ترکیه 150 میلیارد دلار خالص جلو هستیم بلکه ترکیه هم برای تامین انرژی خود باید 50 میلیار دلار نفت و گاز در سال وارد کند. یعنی از ایران 200 میلیارد دلار عقب است. ولی ببینید ما در مدیریت اقتصادی چه کردیم که حالا بسیار از کارشناسان و همان مدیران اقتصادی و حتی مردم از ترکیه و وضعیت بهتر اقتصادی ان الگو درست می کنند! کاری که مدیران اقتصادی ایران و ونزویلا با این همه ذخایر و قدرت اقتصادی ناشی از ان کردند را باید در کتاب گینس اورد. هر چند کتاب گینس هم نمی تواند از این رکوردهای ضعف مدیریت و دانش اقتصادی تغجب نکند و ان را تخیل نداند!
ناشناس
|
United States of America
|
۱۹:۴۷ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۹
نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت نقمت
محمدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۴۸ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۹
بنام خدا
بدون شک نفت نعمت بزرگی است و اگر در مسیر صحیح بهره برداری مورد استفاده قرار بگیرد این نعمت ارزش بیشتر و بهتری پیدا می کند.
ولی این نعمت به علت عدم استفاده صحبح تبدیل به نقمت شده.
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟