سال گذشته، سال بسیار سختی برای مردم ایران بود؛ بدعهدی های غرب و خروج ترامپ از برجام و وضع تحریم های ثانویه، باعث شد، فروش نفت به پایین ترین سطح خود برسد، مراودات پولی و مالی کاهش پیدا کند و همه اینها باعث شود تا چرخ اقتصاد آن گونه که باید نچرخید و دولت و ملت را با مشکلاتی روبه رو کرد.
به گزارش «تابناک»؛ بسیاری از پیش بینی ها بر این است که در سال 98 نیز این مشکلات ادامه خواهد داشت و حتی برخی بر این باورند، احتمالا اوضاع قدری سخت تر نیز خواهد شد؛ اما در این میان، برخی از اقتصاددان ها و نمایندگان مجلس بر این اعتقادند که می توان با صرفه جویی و اصلاح ساختار، نه تنها بسیاری از این مشکلات را حل کرد، بلکه می توان کل هزینه ها را نیز کنترل نمود.
بیشتر بخوانید
محمدرضا پورابراهیمی در گفت و گو با تابناک در خصوص این موضوع اظهار داشت: اتفاقی که قرار است در مورد اقتصاد رخ دهد، بر اساس بودجه است؛ اما اقتصاد ما بر اساس بودجه نیست و بودجه تنها یک سند درآمد و هزینه ای است که مشخص می کند دولت منابع خود را از کجا به دست می آورد و کجا هزینه می کند.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: چون ما در دولت عادت کرده ایم، عمده منابع خود را بر اساس نفت به دست آوریم، بنابراین، این پیش بینی وجود دارد که سال 98 سال سختی خواهد بود، چون احتمال اینکه در فروش نفت با مشکل مواجه شویم وجود دارد؛ اما ما در کمیسیون اقتصادی این اعتقاد را نداریم و اعتقاد ما بر این است که می توانیم این تحریم ها را تبدیل به فرصت طلایی کنیم.
وی افزود: ما می توانیم یک خانه تکانی اساسی در نظام اقتصادی داشته باشیم و در واقع بودجه خود را بدون اتکا به نفت ببندیم؛ برای مثال حجم زیادی از منبع دولت درگیر مسأله ای به نام یارانه هاست و چیزی حدود 900 هزار میلیارد تومان که معادل دو برابر بودجه عمومی کل کشور است، هزینه یارانه سال 98 خواهد شد. کافی است دولت و مجلس در این حوزه، تصمیم جدی بگیرند و از این فضای پوپولیستی که پیرامون ارکان نظام شکل گرفته و در حال سوق دادن کشور به جهت های نامناسب است، اجتناب کرده و راههای بهتری را امتحان کنیم.
این نماینده در ادامه یادآور شد: اگر دولت تنها 20 درصد از هزینه های یارانه ای کشور ـ چه یارانه پنهان و چه آشکار و نقدی و غیر نقدی ـ را کم کند، یک دوم بودجه نقدی کشور ـ که الان مشکل اساسی کشور است ـ تأمین خواهد شد و می تواند بیش از درآمد نفتی درآمد مستیم ایجاد کند که کل مشکلات ما را حل می کند.
این نماینده مجلس گفت: هم اکنون بین 40 تا 50 هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی و 50 هزار میلیارد تومان نیز معافیت های مالیاتی در کشور داریم که باید اصلاح شود؛ علاوه بر اینها، عدد و ارقام جدیدی در پایه های مالیاتی داریم که تنها برای اغنیا می شود آن را وضع کرد تا اوضاع را بهتر کند. زمانی که اینها را یک به یک کنار هم بگذاریم، متوجه خواهید شد که منابع ما حتی در بودجه هم مشکلی ندارد و فقط نیاز به اصلاح ساختاری دارد؛ بنابراین، ما سال 98 را سال سختی نمی دانیم، به شرطی که خانه تکانی اساسی صورت گیرد.
وی در پاسخ به این که چه میزان از این گفته ها عملیاتی می شود، گفت: طبق تکلیفی که دولت در بودجه 97 داشته و رهبری نیز تأکید کرده اند که اصلاح ساختاری باید صورت گیرد، این از وظایف دولت است و ما باید لایحه آن را به مجلس بیاوریم و ببینیم راهکاری دیگری جز این نداریم.
وی در پایان خاطرنشان ساخت: در سایر مجموعه ها نیز باید این اتفاق رخ دهد؛ برای مثال، ما سال 97 در تراز بازرگانی بدترین شرایط را داشتیم، ولی تراز بدون نفت مثبت بود؛ بنابراین ظرفیت ما بسیار بیشتر از این میزان است و نمی توان به این راحتی گفت که سال 98 سال سختی است. البته برخی سال آینده را سال سختی می دانند که بر اساس بودجه است، ولی بودجه یک سند است و می تواند تغییر کند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.