تصاویر و گزارشهای رسیده از برخی نقاط کشورمان حکایت از بروز بحران دارد؛ بحرانی از جنس سیلاب و مشابه آنچه در گلستان در روزهای گذشته رقم خورده است.
به گزارش «تابناک»؛ از جمله مناطقی که سیلاب در آن آغاز شده و به شدت خودنمایی می کند، شهر پرمسافر شیراز است که تصاویر رسیده از آن به شدت هولناک است؛ تصاویری از شناور شدن انبوه خودروها روی سطح آب در میان بهت و هراس شدید مردمی که نمی دانند اوج سیلاب را مشاهده می کنند یا شروع یک فاجعه وسیع تر را.
رئیس پزشکی قانونی کشور آخرین آمار متوفیان سیل شیراز را اعلام کرد.
احمد شجاعی رئیس پزشکی قانونی کشور در گفتوگو با فارس، اظهار داشت: سیل در استان شیراز سبب جانباختن 18 نفر شده است که همه اجساد قابل شناسایی بوده و تعدادی از آنها پس از مراجعه اقوام متوفیان تحویل داده شده است.
سید سلمان سامانی، سخنگوی وزارت کشور در صفحه شخصی خود در فضای مجازی گزارشی از آخرین وضعیت شهر شیراز پس از وقوع سیل ارائه کرد و نوشت:
عمیقاً درگذشت تعدادی از هموطنان عزیزمان در حادثه بسیار ناگوار شهر شیراز را تسلیت عرض می کنم و از خداوند متعال برای بازماندگان و خانواده های این عزیزان صبر جزیل مسئلت دارم.
اکنون شرایط در شهر شیراز به حالت عادی بازگشته و آرامش برقرار و عبور و مرور خودروها در حال انجام است.
طبق آخرین گزارشی که از استاندار فارس اخذ کردم؛
١)در کمتر از ۱۰ دقیقه بیش از ۱۷ میلیمتر بارندگی رخ داد.
٢)سه دقیقه بعد از وقوع سیل استاندار شخصا در محل حضور یافت و فرماندهی میدان عملیات جهت امدادرسانی را برعهده گرفت.
٣)با استفاده از جرثقیل، خودروهای آسیب دیده در مسیر سیل در طى ۲ ساعت تخلیه و به پارکینگ امن انتقال یافتند.
٤)کلیه مصدومان در مدت ۳۰ دقیقه بعد از سیل به بیمارستان انتقال داده شدند و مورد مداوا قرار گرفتند و بازماندگان در محل هاى ايمن اسكان داده شدند؛ متاسفانه تعداد ١٨ تن از هموطنانمان در اين حادثه جان باختند.
٥)دلایل بروز اين حادثه تلخ در حال بررسى است و متعاقبا اطلاع رسانی خواهد شد.
از مردم عزیزمان خواهشمندم با توجه به گزارش سازمان هواشناسی مبنی بر ادامه حضور سامانه بارشی در اقصی نقاط کشور به خصوص در غرب و جنوب غرب، از مسافرتهای غیرضرور خودداری کنند.
داریوش مختاری، کارشناس حوزه مدیریت منابع آبی با اشاره به علل وقوع سیل امروز دوشنبه در استان فارس به ایسنا گفت: در دهه ۶۰، تنگ الله اکبر در ابتدای شیراز و همجوار آثار باستانی دروازه قرآن، امکان هدایت سیلابهای بزرگ را فراهم میکرد. در دهه ۷۰، همزمان با طرح توسعه آرامگاه خواجوی کرمانی، این آبراهه بزرگ از آوارهای ساختمانی پر شد و این وضعیت امروز، خروجی همان اقدامات نسنجیده دستگاه شهرداری شیراز بوده است.
وی با تاکید به اینکه در سال ۱۳۸۶ نیز چنین سیلابی البته با شدت کمتر در این استان تجربه شد، ابراز کرد: چنین رویههای نادرستی با توسعه شهرکسازیهای غرب شیراز توسط دستگاه شهرداری شیراز در دستور کار است. مدیران پیشین شهرداری و معاونت عمرانی استانداریها در دورههای مختلف باید پاسخگوی سوء مدیریت و سهل انگاریهایشان باشند و نباید دولت در این زمینه غافل باشد.
مختاری تصریح کرد: وجه درآمدزایی و جذابیت مالی غیرمستقیم ناشی از پروژههای عمرانی شهری همراه با درآمدزایی ناشی از عوارض و سهم خدمات ساخت و سازهای مجتمعهای تجاری، خدماتی و مسکونی چنان دستگاه شهرداری را قبضه کرده است که عملاً مدیریت درست شهری را فراموش کردهاند.
اجساد جان باختگان به تالار تشریح پزشکی قانونی استان فارس منتقل و پس از گذراندن مراحل قانونی از قبیل: معاینه، احراز هویت، علت فوت و صدور جواز دفن به خانوادهها تحویل داده می شود.
اسامی جان باختگان حادثه که توسط بستگان شناسایی و احراز هویت شده اند به شرح ذیل میباشد:
۱-مهدی برامکی فرزند حمزه - -- -ساکن شیراز
۲-لیلا رنجبر فرزند مظفر - -- -ساکن شیراز
۳-رضا (پویا) برامکی فرزند مهدی -- --ساکن شیراز
۴-نیلوفر گودرزی فرزند هیببت الله -- --ساکن مرودشت
۵-ارسلان اکبرزاده فرزند مجید -- --ساکن مرودشت
۶-محمود حقیقت فرزند ... -- --ساکن کرج
۷-یاسین حقیقت فرزند محمود - -- --ساکن کرج
۸-ساناز کیانی فرزند عطالله -- -- -ساکن آمل
۹-محسن استوار فرزند حبیب الله - -- -ساکن شیراز
۱۰-محمودرضا ناصری فرزند ... -- --ساکن شیراز
۱۱-سپهر زاهدی فرزند آرش - -- -ساکن شیراز
۱۲- پاسدار کیامرث قاسمی فرزند اله مراد - -- -ساکن شیراز
۱۳-راحله تیموری فرزند عبدالستار -- --ساکن اصفهان
علی القاصی، رئیس کل دادگستری استان فارس در گفت و گو با میزان، با ابراز تأسف از درگذشت١٨ تن و مجروح شدن ٦٨ تن از هموطنان در حادثه سیلاب بیان کرد: موضوع حادثه امروز در دستور رسیدگی ویژه دستگاه قضایی قرار دارد. طبق تحقیقات اولیه مشخص شد رودخانه منتهی به دروازه قرآن لایروبی نشده و مجرای عبور آب به طور کامل باز نبوده است که این امر موجب راه افتادن سیلاب مرگبار حاصل از بارندگی در کوههای اطراف شده است.
وی افزود: علی رغم اینکه سازمان هواشناسی از یک هفته قبل هشدارهای لازم در خصوص بارش شدید باران را اعلام کرده بود، اما متولیان امر در شهرداری پیش بینی و اقدامات پیشگیرانه لازم در خصوص لایروبی رودخانه مجاور دروازه قرآن و مهار سیلاب ناشی از بارندگی را مد نظر قرار نداده اند. این موضوع توسط دستگاه قضایی رسیدگی و بعد از انجام اقدامات کارشناسی با مسئولین و متولیان خاطی قاطعانه برخورد خواهد شد.
رئیس شورای قضایی استان فارس با بیان اینکه در لحظات اول وقوع حادثه دادستان شیراز و دو تن از معاونین قضایی، بازپرس ویژه و قضات دادسرای جنایی در محل حادثه حضور یافتند، بیان داشت: دستورات اولیه قضایی به متولیان و مسئولان ذیربط صادر و کتباً ابلاغ و از همان دقایق اولیه موضوع توسط دستگاه قضایی با حساسیت دنبال و هماهنگ لازم جهت پیشگیری از خسارات بعدی انجام شد.
القاصی تصریح کرد: علاوه بر ورود دادستان مرکز استان به عنوان مدعی العموم به موضوع حادثه امروز چنانچه افراد در این خصوص شکایاتی داشته باشند میتوانند در شعبه ٨ بازپرسی در دادسرای جنایی و جرائم امنیت شیراز مطرح کنند.
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با انتشار تصاویری از دروازه قرآن، دیگر آثار تاریخی و وضعیت اسکان مسافران در شیراز، از عادی شدن شرایط پس از وقوع سیل خبر داده است.
به گزارش ایسنا، پس از انتشار تصاویری از آب گرفتگی بازار وکیل شیراز و دروازه قرآن و اظهارات مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس در تأیید محاصره برخی آثار تاریخی همچون حمام وکیل، حافظیه و سعدیه در سیلاب، هنوز گزارشی از میزان آسیبهای احتمالی به این آثار ارائه نشده است، اما سازمان میراث فرهنگی ساعاتی پیش با انتشار تصاویری از تخت جمشید، دروازه قرآن و حافظه، شرایط شیراز را عادی نشان داده است.
بر اساس اعلام مرکز مدیریت بحران، تداوم فعالیت سامانه بارشی موجب بارش باران و برف در ارتفاعات، کولاک در جادههای مناطق کوهستانی، وزش باد شدید و سیلابی شدن رودخانهها و مسیل ها به خصوص در مناطق جنوب و جنوب غربی استان میشود.
بارش برف و باران که از صبح امروز آغاز شده در حال حاضر ارومیه و اغلب شهرهای استان را فراگرفته است.
رئیس اداره پیش بینی هواشناسی آذربایجان غربی هم با بیان اینکه در ۲۴ ساعت گذشته بیشترین میزان بارش در پیرانشهر با ۴۰ میلیمتر گزارش شده است، گفت: بارش برف و باران تا آخر وقت فردا، سه شنبه ششم فروردین در آذربایجانغربی ادامه دارد.
امیر سرتیپ دوم تقی خانی سخنگوی ارتش آخرین اقدامات ارتش جمهوری اسلامی ایران در کمک رسانی به سیل زدگان استانهای کرمانشاه و فارس، گفت: ساعتی پیش تیپ ۷۱ نیروی زمینی ارتش مستقر در پادگان ابوذر مردم یکی از اردوگاههای ساحل رودخانه سرپل ذهاب را که سیل کانکس آنها را تقریباً در خود غرق کرده بود و آب تا بیش از نیمی از کانکسها را گرفته بود به همراه اثاثیه از آنجا خارج کرده و به نقطه امنی که ستاد بحران شهرستان پیشبینی کرده بود منتقل کردند.
وی ادامه داد: تیپ ۷۱ نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی با امکانات نیروی انسانی، آمبولانس و اتوبوس مردم را به نقطه امنی جابجا کردند و با لودر، بیل مکانیکی و جرثقیل و با کمک امکانات مورد نیاز، اقدام به بازگشایی معابر آب گرفته کردند. فرماندار سرپل ذهاب از حضور به موقع تیپ ۷۱نیروی زمینی ارتش در جابجایی سریع مردم و اثاثیه آنها به منطقه امن تشکر کرد.
وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر نیروی زمینی ارتش در هفت نقطه حساس شهر سرپل ذهاب که احتمال وقوع سیل وجود دارد مستقر شده و با آماده باش ۱۰۰ درصد آمادگی دارد، در صورت جاری شدن مجدد سیل، با تمام امکانات بتوانند به مردم کمک رسانی کند.
معاون اول رییس جمهوری عصر دوشنبه در پایان نشست ستاد مدیریت بحران کشور برای بررسی وقوع سیل در برخی از استان های کشور، نتایج این نشست را تشریح کرد. جهانگیری با اشاره به هشدارهای دستگاههای مسئول درباره وقوع بارش شدید و احتمال ایجاد سیلاب در برخی از استانهای کشور، گفت: این احتمال وجود دارد که شرایط موجود در ۷۲ ساعت آینده تداوم داشته باشد. از این رو مردم و دستگاههای مسئول به ویژه دستگاههای امدادرسان ۷۲ ساعت آینده توجه بیشتری نسبت به این موضوع داشته باشند تا بتوانیم شرایط موجود را پشت سر بگذاریم.
وی با بیان این که سیل شیراز با این شدت قابل پیش بینی نبود، افزود: ظرف چند دقیقه باران شدید سیل به راه افتاد و باعث شد تعدادی از مردم جان خود را از دست بدهند و خسارتهایی را ببینند. واقعاً خیلی تأسف انگیز بود و به خانوادههایی که عزیزان خود را در این حادثه از دست دادند، تسلیت عرض میکنم.
جهانگیری خاطر نشان کرد: از همه استانداران، فرمانداران و همه بخشداران خواستم حتی زمان استراحت شأن را در این دو سه روز در محل کار خود باشند. همه مدیران کل استان باید تحت امر استاندار باشند از استان خارج نشوند و در این دو سه روز در محل کار حاضر و آمادگی داشته باشند.
معاون اول رئیس جمهوری در ادامه به مردم توصیه کرد به شایعات فضای مجازی توجه نکنند و افزود: درباره سدها شایعاتی مطرح شد، امروز وزیر نیرو گزارش داد تمام سدهای کشور وضعیت مناسبی دارند، پایداری بسیار خوبی دارند، حجم آب بسیار خوبی در سدها ذخیره داریم. هیچ دغدغهای درباره سدها وجود ندارد. مردم اطمینان کامل داشته باشند.
سازمان آب و برق خوزستان با صدور اطلاعیهای اعلام کرد: با توجه به پیش نگری های هواشناسی که ورود سامانههای بارشی بسیار شدیدی را نشان می هد و هم اکنون نیز حوضههای کرخه و دز را متأثر ساخته و در ۲۴ ساعت آینده به حوضههای کارون و مارون میرسد، احتمال فعال شدن حوضههای میانی در مسیر رود خانههای کارون، کرخه و دز بیش ازسایر مناطق وجود دارد.
در این اطلاعیه تاکید شده است: بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، خروجی سدها به منظور کنترل تراز مخازن سدها و تعدیل سیلابهای ورودی افزایش یافته که تداخل این جریانات با رواناب حوضههای میانی، موجب افزایش دبی عبوری در مسیر رودخانه و به خصوص در مقطع شهر اهواز به حدود دو هزار و مترمکعب بر ثانیه میشود.
اطلاعیه سازمان آب و برق خوزستان تصریح میکند که این مهم موجب مسدود شدن جادههای ساحلی و آبگرفتگی پارکهای حاشیه رودخانه در مقطع شهر اهواز خواهد شد که نیازمند توجه و احتیاطهای لازم در حاشیه رود خانه است. با توجه به موارد فوق الذکر مورد تاکید است تا ضمن احتیاط شهروندان و دوری از محدوده رودخانهها و مسیل ها، آمادگیهای لازم و اقدامات مورد نیاز از هم اکنون در دستور کار نهادهای مرتبط قرار گیرد.
استاندار چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: بسیاری از مزارع ماهی استان چهارمحال و بختیاری دچار سیلاب شدهاند و خسارتهای این بخش در حال بررسی و ارزیابی است.
وی تاکید کرد: بارش شدید باران همچنان در این شهرستان کوهرنگ چهارمحال و بختیاری ادامه دارد و آب رودخانههای این منطقه لحظه به لحظه در حال افزایش است.
استاندار چهارمحال و بختیاری با اشاره به افزایش خسارتهای سیلاب در چهارمحال و بختیاری، ادامه داد: خسارتها در چهارمحال و بختیاری بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است.
اقبال عباسی، استاندار چهارمحال و بختیاریعصر دوشنبه در حاشیه ستاد مدیریت بحران در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه یک روستای چهارمحال و بختیاری در پی وقوع سیل به صورت کامل زیر آب رفته است، اظهار داشت: ۲۰ روستای این استان در معرض تهدید سیل هستند.
وی ادامه داد: هفت پل در این استان زیر آب رفته است. البته هیچ گونه حادثه جانی در این روستاها گزارش نشده است.
استاندار چهارمحال و بختیاری بیان کرد: ارتباطات جادهای ۱۰۰ روستای چهارمحال و بختیاری در پی بارش شدید باران و طغیان رودخانه با مشکل مواجه شده است.
علی صالحی، دادستان عمومی و انقلاب شیراز با حضور در منطقه دروازه قرآن و با بررسی میدانی ابعاد حادثه جاری شدن سیل به میزان گفت: موضوع حادثه اخیر نیازمند بررسی کارشناسی است، اما دستورات اولیه قضایی در این خصوص صادر شده است. بدون تردید با نظر کارشناسی برای سهل انگاران حادثه امروز پرونده تشکیل خواهد شد.
وی افزود: پیش از هر چیز اولویت اصلی رسیدگی به امورات مسافرین حادثه دیده است که در همین خصوص هماهنگیهای لازم جهت استقرار مسافران انجام شده است. جهت رسیدگی سریع به پروندهها در دادسرای شیراز قاضی ویژه تعیین گردید و هماهنگیهای اولیه با پزشکی قانونی نیز انجام شد.
وی همچنین تصریح کرد: با فراخواندن مسئولین بیمه در استان دستور رسیدگی به امور بیمهای و تعیین خسارات نیز صادر شد. در خصوص اتومبیلهای حادثه دیده هم باید تاکید کنم برای حفاظت از اموال حادثه دیدگان کلیه اتومبیلها به پارکینگ حفاظت شده منتقل شده اند.
وی افزود: طبق اعلام پزشکی قانونی در این حادثه تاکنون ١٧تن از هموطنان جان خود را از دست داده اند.
استاندار خوزستان: برای جلوگیری از سیل در این استان مخازن سدها را در حد توانمان خالی نگه داشتهایم
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، غلامرضا شریعتی در گفتگو با خبر ۱۳ شبکه خبر افزود: مسیر اندیکا به شهرکرد به دلیل سرعت بارش باران تردد در این محدوده متوقف تا از خطرات احتمالی و ریزش کوه جلوگیری به عمل آید.
وی ادامه داد: در مسیرها و حوضههای آبریز برای جلوگیری از سیلهای احتمالی برنامهریزی لازم داشته ایم و سعی کرده ایم مخازن سدها را در حد توانمان خالی نگه داری م.
سید حسن رضوی، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان تهران با اشاره به وضعیت رودخانه های استان در شرایط نامساعد جوی اظهارداشت: با توجه به شدت بارش ها دبی و حجم آب در رودخانه های استان افزایش یافته اما هیچ کدام از آنها طغیان نکرده است.
وی با تاکید براینکه مردم به هیچ وجه به شایعات توجه نکنند افزود: در حاضر وضعیت رودخانه های ستان تهران بحرانی نیست و به همشهریان و مسافران نوروزی توصیه میشود که حداقل در 2 روز اخیر که شاهد شدت بارشها در مناطق مختلف کشور از جمله تهران هستیم از نزدیک شدن به رودخانه ها و قرار گرفتن و اتراق در مسیلها جدا خودداری کنند.
رضوی خاطرنشان کرد: 40 اکیپ گشت بازرسی آب های سطحی در حال بررسی وضعیت رودخانه های استان هستند و دائما شرایط را رصد می کنند.
از ابتدای بهار سال ۹۸ شاهد فعالیت چند سیستم بارشی در بخشهای مختلف کشور هستیم که باعث بارش شدید و حتی وقوع سیلاب در استانهای گلستان و مازندران شد. از بعدازظهر امروز (۵ فروردین) نیز شاهد سیلاب در شهر شیراز هستیم. بنا به گفته احد وظیفه استانهای فارس، بوشهر، خوزستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، ایلام و لرستان طی امروز و فردا وضعیت بحرانی دارند.
این کارشناس سازمان هواشناسی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: سامانه بارشی که دیشب وارد کشور شده و با شدت بسیار فعال است تا فردا (۶ فروردین) وضعیت بحرانی را برای جنوب غرب و جنوب کشور ایجاد میکند که در اطلاعیهها و اخطاریههای روزهای اخیر به این موارد اشاره شده بود. امروز بهطور نسبی بارشها فروکش میکند و فردا صبح مجدداً بارشها را با شدت خواهیم داشت تا اینکه فردا بعدازظهر (۶ فروردین)، بارشها در بخش غرب و جنوب غرب کاهش پیدا میکند و تقریباً قطع میشود.
وی با بیان اینکه فردا بارشها بیشتر رگباری خواهد بود، گفت: فردا در جنوب استان فارس، غرب کرمان و بخشهای جنوبی بوشهر، بارش اوج میگیرد و قطعاً احتمال جاری شدن سیلاب وجود دارد. دراستانهای لرستان و شمال و شرق خوزستان انتظار داریم که بارشهای ۲۴ ساعت آینده سه رقمی شود و به حدود ۱۵۰ میلیمتر برسد. در خوزستان بارش سنگین است و رودخانههای بزرگ طغیان میکند، امیدواریم صدمات جانی به همراه نداشته باشد.
پیرحسین کولیوند درباره آخرین آمار مصدومان و فوتشدگان سیل در شیراز گفت: بر اثر این حادثه ۶۸ نفر مصدوم شده اند که ۳۸ نفر از این افراد در مراکز درمانی بستری و ۳۰ نفر نیز به صورت سرپایی درمان شدند.
وی ادامه داد: ۱۷ نفر نیز بر اثر وقوع سیل در شیراز جان باختند که شامل سه کودک، ۶ مرد و هشت خانم بودهاند.
اداره کل هواشناسی استان اصفهان طی اطلاعیهای اعلام کرد به سبب شدت بارش باران و رعد و برق و تگرگ در مناطق مستعد و وزش باد شدید (تندباد موقت) طی روزهای دوشنبه و سه شنبه، در مناطق غربی، مرکزی و نیمه جنوبی استان اصفهان شرایط سیلابهای ناگهانی، آب گرفتگی معابر عمومی، اختلال در تردد جادهای و شهری انتظار میرود.
منصور شیشه فروش، مدیر کل بحران استان اصفهان با اشاره به تشکیل شورای مدیریت بحران استان و شورای مدیریت بحران شهرستانها در فرمانداریها، به ایسنا میگوید همه استان در آمادگی کامل به سر میبرد و شهرداریها نیز کمیته سیل برگزار کردهاند.
شرکت آب منطقهای استان البرز با اشاره به اخطاریههای هواشناسی مبنی بر بارش رگبار برف و باران به همراه رعد و برق در جاده چالوس، از احتمال طغیان رودخانه کرج خبر داد. بر همین اساس از ساکنان حاشیه رودخانه کرج و مسافران عبوری از جاده چالوس خواسته شده به رودخانه کرج نزدیک نشوند.
روز گذشته مدیرکل مدیریت بحران استان البرز هم ضمن اعلام تدابیر اتخاذ شده برای عبور ایمن از بحران پیش رو از شهروندان خواسته بود در حاشیه رودخانهها توقف نکنند و اسکان نداشته باشند.
دقایقی قبل هم معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری البرز با اعلام شرایط اضطراری در استان از حضور نیروهای دستگاههای مختلف جهت ممانعت از توقف مسافران در مناطق پرخطر استان خبر داد.
ستاد اسکان مرکزی در استان فارس برای اطلاع رسانی درباره کمپها، اقامتگاههای نوروزی و «اسکان اضطراریِ» مسافران سیل زده، شماره تلفن خود را اعلام کرد.
به گزارش ایسنا، با وقع سیل در شهر شیراز، مسافرانی که در چادر اسکان داشتند هم اکنون با بحران سیل روبرو شده اند، ستاد اسکان مرکزی استان فارس با شماره تلفنهای ۳۲۲۷۲۹۰۳ و ۳۲۲۷۹۹۰۲ به کد ۰۷۱ آماده ارائه اطلاعات درباره اقامتگاهها و کمپهای اضطراری و همچنین هدایت مسافران به اماکن سرپوشیده است.
بارندگی شدید موجب شده اکثر معابر شهری یاسوج دچار آبگرفتگی شدید و غیرقابل تردد برای عابر پیاده شود.
به گزارش تسنیم، بارندگیهای سیلآسا در کهگیلویه و بویراحمد سبب شده اکثر معابر شهری یاسوج و برخی محورهای مواصلاتی اصلی دچار آبگرفتگی شدید و غیرقابل تردد برای عابران پیاده شود.
روز گذشته مدیرکل بحران استانداری کهگیلویه و بویراحمد از احتمال وقوع سیل و آبگرفتگی معابر در این استان خبر داده و گفته بود: طبق پیش بینیهای اداره کل هواشناسی استان و اطلاعیههای سازمان مدیریت بحران، تا روز سه شنبه به تناوب، شاهد رگبار، رعد و برق و وزش باد شدید و بارش تگرگ هستیم. بارش در برخی مناطق سردسیری و ارتفاعات به صورت برف است. اوج فعالیت این سیستم روزهای دوشنبه و سه شنبه پنجم و ششم فروردین است که احتمال آبگرفتگی معابر و طغیان رودخانهها و سیلابی شدن مسیلها، کاهش دید افقی بالا است.
غلامزاده، مدیرکل پزشکی قانونی استان فارس در گفتوگو با میزان گفت: در پی بارندگیهای اخیر در سطح شهر شیراز و جاری شدن سیلاب در ورودی این شهرتاکنون ۱۱ نفر قربانی سیلاب شدند .
وی افزود: اجساد به پزشکی قانونی استان تحویل شده است که دو نفر کودک هستند.
مهدی کریمی کارشناسی پیش بینی اداره کل هواشناسی آذربایجان غربی از تداوم سامانه بارشی تا روز سه شنبه در استان خبرداد و افزود: بررسی آخرین نقشههای هواشناسی نشان دهنده تداوم فعالیت سامانه بارشی در استان است که تا اواخر وقت روز سه شنبه سبب بارش باران در ارتفاعات به صورت برف، همراه با وزش باد گاهاً شدید خواهد شد.
وی ادامه داد: طی این مدت آبگرفتگی معابر عمومی سیلابی شدن مسیلها و طغیان رودخانهها دور از انتظار نیست
پیرحسین کولیوند، رئیس سازمان اورژانس کشور گفت: سیل امروز در شیراز ۱۱ کشته و ١٥ مصدوم برجاى گذاشت.
وی افزود: اورژانس شیراز با یک دستگاه اتوبوس آمبولانس و ١٦ دستگاه آمبولانس درحال امدارسانى به سیل زدگان است.
کولیوند گفت: ٢٠ نفر تاکنون بستری و ١٥ نفر دیگر سرپایی مداوا شدند که در مجموع ٣٥ مصدوم بوده اند.
اسماعیل نجار، رئیس سازمان مدیریت بحران با بیان اینکه ۲۵ استان از شب گذشته درگیر بارندگی و سیلاب شدهاند، گفت: از قبل با توجه به پیشبینیهای سازمان هواشناسی نسبت به وقوع این سیلابها هشدار داده، به تمام این 25 استان اعلام آمادهباش کرده و جلسات مدیریت بحران در تمام این 25 استان تشکیل شده است.
وی با بیان اینکه برای تمام این بحرانها آمادگی کامل داریم و ماموریت و مرخصی استانداران و مدیران ارشد استانی با توجه به افزایش بازندگیها لغو شده است، گفت: در حال حاضر وزیر کشور در منطقه سیلزده گلستان حضور دارد تا اوضاع را از نزدیک تحت کنترل داشته باشد.
رئیس سازمان مدیریت بحران با بیان اینکه وزیر کشور به معاون امنیتی وزارت کشور دستور تشکیل جلسه مدیریت بحران برای کنترل اوضاع در کشور را صادر کرد، گفت: از مسافران درخواست داریم تا دو روز آینده از هرگونه مسافرت نوروزی خودداری کنند.
وی درباره سیل شیراز نیز گفت: متاسفانه بر اثر وقوع این سیلاب تعدادی از خودروها در این مسیر دچار حادثه شدند که نیروهای امدادرسان در منطقه حضور دارند.
سازمان هواشناسی کشور ضمن صدور اخطاریهای از وقوع سیلاب و طغیان رودخانهها در استانهای خوزستان، ایلام، کرمانشاه، لرستان، کهگیلویه و بویر احمد، چهارمحال و بختیاری، بوشهر، فارس و اصفهان خبر داد. در این اخطاریه آمده است: سامانه بارشی فعال در نیمه غربی کشور از بعدازظهر امروز ( ۵ فروردین) و طی روز سهشنبه (۶ فروردین) به مناطق مرکزی و شمال شرق کشور کشیده خواهد شد و در روز چهارشنبه (۷ فروردین) با گذر این سامانه از مناطق غرب و مرکز کشور، عمده فعالیت آن در شمال شرق و پارهای از مناطق شرق و جنوب شرق کشور خواهد بود.
سازمان هواشناسی پیش بینی کرد که امروز (۵ فروردین)، رگبار باران، گاهی همراه با رعد و برق، وزش باد شدید، وقوع سیلاب و طغیان رودخانهها، بارش برف و لغزندگی جادههای کوهستانی در استانهای خوزستان، بوشهر، ایلام، کرمانشاه، کردستان، لرستان، کهگیلویه و بویر احمد، چهارمحال و بختیاری، فارس، اصفهان، غرب یزد و جنوب قم رخ دهد.
همچنین امروز بارش باران و در ارتفاعات بارش برف و لغزندگی در جادههای کوهستانی و برفگیر استانهای مرکزی، همدان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، زنجان، اردبیل و ارتفاعات البرز در استانهای قزوین، البرز، تهران و سمنان پیشبینی می شود که بارش باران با احتمال آبگرفتگی معابر عمومی و بارش برف و لغزندگی در جادههای کوهستانی استانهای گیلان، مازندران و گلستان خواهد بود.
بر اساس متن اخطاریه سازمان هواشناسی، فردا (۶ فروردین) بارش باران همراه با رگبار و رعد و برق، وقوع سیلاب و طغیان رودخانهها در استانهای خوزستان، ایلام، کرمانشاه، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، بوشهر، فارس و اصفهان پیشبینی میشود.
همچنین رگبار و رعد و برق و وزش باد شدید با احتمال سیلابی شدن مسیلها در غرب استان یزد، غرب کرمان، قم، سمنان، خراسان شمالی، شمال خراسان رضوی، قزوین، البرز و شرق تهران همچنین بارش برف و باران در ارتفاعات و جادههای کوهستانی زاگرس و البرز خواهیم داشت.
افزون بر اینها، در روز چهارشنبه (۷ فروردین) بارش باران همراه با رگبار و رعد و برق، وقوع سیلاب و طغیان رودخانهها در استانهای خراسان شمالی، غرب هرمزگان و جزایر خلیج فارس پیشبینی میشود.
سازمان هواشناسی به هموطنان توصیه کرد ضمن توجه به اخبار و هشدارهای هواشناسی، در صورت ضرورت هنگام سفر موارد ایمنی را رعایت کنند، تجهیزات کامل زمستانی را به همراه داشته باشند و از توقف در حاشیه و بستر رودخانهها و مناطق مستعد سیلاب جدا خودداری کنند. همچنین به سازمانها و ارگانهای ذیربط توصیه کرد تمهیدات لازم جهت کاهش خسارات احتمالی و تامین امنیت مسافران نوروزی را بیندیشند.
سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور از شهروندان خواست تا اطلاع ثانوی از سفرهای غیرضروری به برخی از استانهای شمالی، غربی و جنوب غربی کشور خودداری کنند.
بهنام سعیدی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: برابر اطلاعیه سازمان هواشناسی در استانهای خوزستان، بوشهر، ایلام، کرمانشاه، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، دامنههای زاگرس در غرب اصفهان بارش شدید باران و احتمال جاری شدن سیلاب وجود دارد در همین راستا توصیه میشود تا اطلاع ثانوی شهروندان از سفر غیرضروری به این استانها پرهیز کنند.
سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه در غرب و جنوب استان فارس نیز جاری شدن سیلاب گزارش شده است، گفت: توصیه میشود که شهروندان از سفر به این مناطق نیز خودداری کنند.
وی با اشاره به وضعیت سیل در استانهای گلستان و مازندران گفت: اقدامات با تمام قوا در این استانها ادامه دارد و خوشبختانه خدمات خوبی به ساکنان مناطق سیلزده ارائه شده است و امدادرسانیها به این مناطق ادامه دارد اما همچنان توصیه میشوند شهروندان از سفر غیرضروری به استان گلستان و شرق استان مازندران خودداری کنند.
سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور همچنین به شهروندان هشدار داد که از اسکان و حضور در حاشیه رودها و مسیلها خودداری کنند و حتماً به هشدارها و توصیههای مدیریت بحران و دستگاههای امدادی که از سوی رسانهها اعلام میشود، توجه کافی بکنند.
وی با بیان اینکه مدیریت بحران طی دو نوبت استانهای سراسر کشور را در زمینه مقابله و آمادگی با حوادث فصل بهار به حالت آماده باش درآورده است، گفت: یک بخشنامه به تمامی استانهای سراسر کشور در اوایل اسفندماه صادر و روز گذشته نیز بخشنامهای دیگر به فرمانداران استانهای سراسر کشور ارسال شد.
سعیدی از شهروندان خواست که قبل از اقدام به سفر وضعیت راهها، شرایط جوی و پیشبینیها و هشدارهای هواشناسی را لررسی کنند.
عنایتالله رحیمی، استاندار فارس با اشاره به وقوع سیلاب در برخی مناطق شیراز اظهار به تسنیم گفت: این سیلاب در کمتر از 10 دقیقه از ارتفاعات تنگ اللهاکبر شروع و در ورودی شهر شیراز و در دراوزه قرآن خودروهای در حال حرکت را با خود برد.
وی علت این سیلاب را حجم زیاد بارندگی اعلام کرد و افزود: خودروهای که از شیراز به سمت اصفهان در حال حرکت بودند با مشکل مواجه شدند. نیروهای امدادرسان در صحنه حضور دارد و امیداریم حداقل تلفات را داشته باشیم.
استاندار فارس با بیان اینکه از مردم درخواست کرده ایم که از منازل خود بیرون نیایند تا بتوانیم اوضاع را تحت کنترل داشته باشیم، گفت: در حال حاضر اوضاع تحت کنترل است. در مسیرهای منتهی به دروازه قرآن، میدان ابوالکلام و خروجی شهر شیراز از تردد غیرضروری خودداری شود چراکه ازدحام خودروها و آبگرفتگی در این نقاط زیاد است.
وی با اشاره به اینکه بر اثر این طغیان خودروهای فراوانی در آب گرفتار شدند، تصریح کرد: تاکنون تلفات جانی برای این حادثه گزارش نشده اما پیگیریهای پلیس و عوامل امدادی برای نجات خودروهای گرفتار در این سیلاب ادامه دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران گفت: باتوجه به شرایط بارشی در فصل بهار، امکان وقوع سیلابهای مخرب در سطح حوضههای آبریز، رودخانهها و مسیلهای استان تهران دور از ذهن نیست. سید حسن رضوی با بیان این مطلب اظهار کرد: برپایه اعلام سازمان هواشناسی کشور مبنی بر ورود سامانههای بارشی از سمت جنوب و غرب کشور و گسترش آن به استانهای واقع در شمال غرب، غرب، جنوب غرب و ارتفاعات البرز در استان تهران احتمال بارش شدید باران و وقوع سیلاب در رودخانهها و مسیلهای سطح استان وجود خواهد داشت.
وی افزود: باتوجه به شرایط بارشی در فصل بهار، امکان وقوع سیلابهای مخرب در سطح حوضههای آبریز، رودخانهها و مسیلهای استان تهران دور از ذهن نیست.
رضوی با بیان اینکه اکیپهای گشت و بازرسی آب منطقهای تهران جهت پایش رودخانهها وسیلابهای احتمالی حضور میدانی دارند، ادامه داد: عدم توقف و نصب چادرهای مسافرتی در اطراف و بستر رودخانهها حتی رودخانهها و مسیلهای خشک، عبور نکردن از عرض جریانهای سیلابی و توقف در کنار جریان سیلاب برای مشاهده و یا تصویربرداری و توجه جدی به هشدارهای مسوولان و ماموران در هنگام وقوع سیل، باید مورد توجه جدی گردشگران قرار داشته باشد.
سیل ۲۰۰ خودرو را در دروازه قرآن شیراز با خود برد؛ سرهنگ نادررحمانی با اعلام این خبر به ایسنا گفت: جاری شدن سیل در دوازه قرآن شیراز بیش ۲۰۰ خودرو را با خود برد.
وی با بیان اینکه این حادثه در پی طغیان رودخانه رخ داده است، گفت: هنوز گزارشی از خسارت جانی این حادثه مخابره نشده است اما در دقایق اولیه شماری از شهروندان از درون سیلاب و جریان شدید آب خود را نجات دادند.
اخبار تایید نشده حکایت از جان باختن چند تن بر اثر سیلاب در شیراز دارد. این در حالی است که زمان زیادی از بروز بحران در این منطقه نگذشته و هنوز هیچ اطلاعیه ای در این خصوص منتشر نشده است.
حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور پس از استماع گزارش اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور و اخذ آخرین گزارش ها از مناطق سیل زده شمال کشور، دستورات لازم را برای کاستن از رفع مشکلات مردم این مناطق صادر کرد.
روحانی در این گفتگو که بلافاصله پس از بازگشت معاون اول رئیس جمهور از مناطق سیل زده در استان های گلستان و مازندران انجام شد؛ از جهانگیری خواست که برآوردهای نهایی برای جبران خسارت ها جمع بندی شده و برای ارائه و تصویب در نخستین جلسه هیات دولت که روز چهارشنبه برگزار می شود، آماده شود.
رئیس جمهور با توجه به فروکش کردن سیل و سیلاب در استان مازندران، تاکید کرد: لازم است هر چه سریعتر و با هماهنگی ستاد مدیریت بحران، برآوردها برای جبران خسارت های سیل در استان مازندران جمع بندی شده و در جلسه هیات دولت ارائه شود.
روحانی همچنین با اشاره به تداوم بحران ناشی از سیل و سیلاب در استان گلستان؛ بر بسیج همه دستگاه ها برای رفع مشکل آبگرفتگی معابر و نیز ارزیابی خسارت های وارده به زیرساختها، اراضی و مردم این استان برای طرح در هیات دولت تاکید کرد.
رئیس جمهور وزارتخانه ها، سازمان برنامه و بودجه و دستگاههای مسوول را موظف کرد تا با تشکیل یک کارگروه، ضمن هماهنگی بیشتر، تلاش های خود را برای حل کامل بحران و ارزیابی خسارت های وارده مضاعف کرده و پیشنهادات عملیاتی خود را ظرف امروز و فردا و برای طرح در جلسه چهارشنبه هیات دولت ارائه کنند.
روحانی همچنین همه استانداران، فرمانداران و مسوولان همه نقاط کشور را موظف کرد با حضور مستمر در محل خدمتشان تا پایان تعطیلات نوروزی، در آماده باش کامل باشند و ضمن ایجاد ارتباط و هماهنگی با سایر دستگاه های مرتبط، تمام تدارکات لازم را برای مدیریت مشکلات ناشی از وقوع احتمالی سیل پیش بینی کنند.
محمدهادی قانع، رییس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری شیراز با توجه به هشدار مدیریت بحران مبنی بر بارندگی شدید در این کلانشهر به شهروندان و مسافران توصیه کرد: از تردد در کنارگذرها خودداری و از مسیرهای جایگزین عبور کنند و از سفرهای غیر شهری و غیر ضروری، خودخوداری کنند.
وی افزود: منزلها و خودروهایی که دچار آبگرفتگی شده اند توسط نیروهای شهرداری و آتش نشانی در حال امداد رسانی هستند.
معصومه احمدی، کارشناس هواشناسی به خبرگزاری صدا و سیما گفت: احتمال وقوع سیلاب و جاری شدن آب در استانهای خوزستان، بوشهر، ایلام، فارس، کرمانشاه و بخشهای شرقی استان کردستان، لرستان، چهارمحال و بختیاری و بخشهای غربی استان اصفهان وجود دارد.
کارشناس هواشناسی افزود: بر اساس آخرین اطلاعات هواشناسی امروز سامانه بارشی به جز نوار شرقی در کل کشور فعال است و غالب مناطق نیمه غربی، بخش مرکزی، جنوب و شمال کشورمان با بارش باران همراه است.
سرهنگ نادر رحمانی، رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور ناجا از هموطنان خواست که به دلیل وضعیت جوی امروز و فردا (۵ و ۶ فروردین) سفر نکنند.
وی با اشاره به اینکه ۲۵ استان کشور درگیر برف و باران هستند، اظهارکرد: در اغلب محورها بارش باران گزارش شده است بگونهای که در محورهای اراک - فرمهین، اراک - توره، اراک - بروجرد، اراک - ازنا در استان مرکزی، محور ارومیه - سلماس گردنه قوشچی در استان آذربایجان غربی، برخی محورهای اردبیل، گردنه اسد آباد در استان همدان و ارتفاعات محورهای هراز و کرج - چالوس بارش برف گزارش شده است.
وی با اشاره به اینکه دراستانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، البرز، اصفهان، ایلام، لرستان، مرکزی، زنجان، قزوین، قم، مازندران، کردستان، گیلان، اردبیل، کرمانشاه، همدان، کهگیلویه و بویراحمد، برخی محورهای استان فارس و سمنان بارش باران گزارش شده است، گفت: تردد در محور اردبیل به سلماس تنها با زنجیر چرخ امکانپذیر است.
رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور ناجا با بیان اینکه ترافیک نیمهسنگین در مسیر جنوب به شمال محورهراز در محدوده لاسم گزارش شده است،اظهارکرد: سایر محورهای مواصلاتی کشور از جوی آرام و ترافیکی روان برخوردار است.
وی در پایان گفت: احتمال ریزش کوه در محورهای هراز،چالوس، فیروزکوه و برخی محورهای استان چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد و به همین دلیل از رانندگان درخواست می شود حین سفر دقت لازم را داشته باشند.
جمعیت هلال احمر با توجه به هشدار هواشناسی در خصوص شکل گیری سامانه بارشی جدید در غرب و جنوب کشور و سیلابی شدن مسیلها و رودخانه ها، در اطلاعیه ای، مهمترین نکات و توصیههای ایمنی لازم در شرایط جوی ناپایدار را اعلام کرد.
در این اطلاعیه آمده است: «با توجه به اطلاعیه سازمان هواشناسی مبنی بر اینکه سامانه بارشی در غرب و جنوب کشور در حال شکل گیری است و از اواسط وقت امروز و طی روزهای دوشنبه و سه شنبه ضمن تقویت، به مناطق مرکزی و شمال شرق کشور نیز کشیده خواهد شد از ساکنان این مناطق و همچنین مسافران نوروزی که قصد سفر به این مناطق را دارند، خواهشمندیم موارد زیر را جدی گرفته و رعایت کنند:
با توجه به سیلابی شدن مسیلها در مناطق غربی و جنوب کشور چنانچه مقدور باشد، هموطنان گرامی از سفر به این مناطق تا عادی شدن اوضاع پرهیز کنند.
ساکنان این مناطق حتی المقدور در خانه بمانند و در صورت اعلام هشدار توسط دستگاههای ذیربط محل سکونت خود را به سمت مکانهای اسکان موقت هلال احمر (در ورزشگاهها، مدارس و…) ترک و در این خصوص با دستگاههای امدادرسان همکاری کنند.
با توجه به روستایی بودن و رونق دامداری در مناطق غرب و جنوب کشور، خواهشمندیم از خارج کردن و یا عبور دادن حیوانات اهلی از عرض رودخانهها و مناطق پست و سیل خیز در زمان بارش شدید باران بپرهیزید.
مسافرین نوروزی از چادر زدن در فضاهای باز پرهیز کنند و در صورت لزوم به مکانهای سرپوشیده عمومی مراجعه کنند.
به دلیل مواج بودن خلیج فارس لازم است طی روزهای آینده از سفرهای دریایی و اتراق در کنار سواحل حتی المقدور پرهیز شود.
رانندگی در شرایط نامساعد جوی باید با احتیاط کامل صورت پذیرد؛ بنابراین مسافرین نوروزی در این مناطق لازم است از رانندگی در شب و مسیرهای فرعی بپرهیزند و در هنگام رانندگی مراقب شیبها و پیچهای جاده باشند. با دنده سنگین حرکت کنید، چون در این مواقع، ترمزها در آب بهخوبی کار نمیکنند.
در استانهای لرستان، کهگیلویه و بویر احمد، چهارمحال و بختیاری، فارس، ایلام و خوزستان که عشایر زیادی زندگی میکنند و در حال جابه جایی و کوچ هستند، میبایست در بلندیها و مناطق امن اتراق کنند.
هموطنان در محل زندگی خود لازم است وسایل نقلیه، حیوانات اهلی و اشیای قابل حمل را به نزدیکترین محل مرتفع انتقال دهند.
لازم است در محیطهای شهری از فاضلابها و جویبارهای بهظاهر آرام دوری کنید. بهخاطر داشته باشید جویبارها، کانالهای فاضلاب، تنگهها و … نیز میتوانند بهناگهان دچار سیلاب شوند.
در جریان آب راه نروید چرا که ۱۵ سانتیمتر آب در حال حرکت ممکن است باعث بر هم خوردن تعادل شما شود. اگر مجبورید در آب حرکت کنید، از مسیری بروید که آب حرکت نمیکند. برای اینکه از استحکام زمین جلو پای خود مطمئن شوید از یک تکه چوبدستی استفاده کنید. هرگز از درختان در معرض سیل به عنوان محل امن استفاده نکنید و در هنگام سیل از پلهای چوبی سست روی رودخانهها عبور نکنید.»
احد وظیفه، مدیر کل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی از تداوم بارشها تا روز چهارشنبه (۷ فروردین) خبر داد و گفت: بر اساس آخرین نقشههای آیندهنگری، امروز (۵ فروردین) با فعالیت سامانه بارشی در بیشتر مناطق کشور به جز نوار شرقی بارندگی پیشبینی میشود؛ مقدار بارش در استانهای واقع در غرب، جنوب غرب، جنوب دامنههای زاگرس، سواحل دریای خزر و دامنههای جنوبی البرز قابل ملاحظه است.
وی با بیان اینکه سه شنبه (۶ فروردین) گستره بارش علاوه بر این مناطق، شمال شرق کشور را نیز در بر میگیرد، گفت: در روز چهارشنبه (۷ فروردین) عمده بارشها در شمال شرق، جنوب و به شکل پراکنده در شمال غرب، غرب و سواحل شمالی پیشبینی میشود. طی این سه روز (دوشنبه،سه شنبه و چهارشنبه) بارندگی بهصورت باران گاهی همراه با رعد و برق و در برخی مناطق مستعد به شکل تگرگ همچنین در مناطق سردسیر و مرتفع شمال غرب زاگرس مرکزی و امتداد رشته کوه البرز بهصورت برف خواهد بود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.