تقویم 1388 زودتر از آنچه گمان میرفت، ورق خورد و روزهای پرتلاطم و پرالتهاب آن را پشت سر گذاشتیم.
به گزارش «تابناک»، هفتهنامه «پنجره» در شماره جدید خود آورده است: اکنون در روزهای پایانی سال هستیم؛ سالی که غم و شادیهای سیاسی کمنظیری را برای ما به همراه داشت. شاید باورمان نشود، پس از 9 ماه كه از بازگشایی پروندهای به نام کهریزک در اذهان عمومی میگذرد و خوشبختانه به گفته نزدیكان قربانیان این رخدادها، در روزهای پایانی سال جاری، شاهد برگزاری نخستین جلسه دادگاه کهریزک خواهیم بود.
در این 9 ماه، افکار عمومی ملت در جریان فراز و فرودهای ماجرای کهریزک قرار گرفته و امروز همراه با شاکیان و متهمان قضایی و انتظامی، به انتظار سرانجام آن نشستهاند.
به هر روی، هرچند بسیاری بر این باورند که اعلام اتهام قتل عمد از سوی سازمان قضایی نیروهای مسلح یک گام مثبت و امیدوارکننده برای به نتیجه رسیدن این پرونده است، بهنظر میرسد تا زمان مجازات عاملان و آمران این جنایت، نباید از پای نشست.
هرچند قرار است دادگاه سازمان قضایی نیروهای مسلح برگزار شود و هنوز برگزاری دادگاه انتظامی قضات و دادسرای کارکنان دولت بر قوت خود باقی است، تأکید حجتالسلام رئیسی، معاون اول قوه قضاییه، مبنی بر اینکه «ما مطلقا ظلم را در هیچ بخشی از نظام نمیتوانیم بپذیریم و تفاوتی هم ندارد، این ظلم از ناحیه چه کسی و در چه جایگاهی رخ داده است»، شاکیان و خانوادههای قربانیان را به گرفتن نتیجه دلگرم میکند.
در این میان، اظهارات اخیر آیتالله لاریجانی، رئیس قوه قضاییه برای افکار عمومی و شاکیان این پرونده، در راستای احقاق حقوق ملت و جبران هتک حیثیت صورت گرفته از نظام، امیدبخش به نظر میرسد.
وی گفته است: «اگر دستگاه قضایی بخواهد بنا بر سخن دیگران رفتار کند، دچار چالشهای جدی خواهد شد و ما در این زمینه، در راه انصاف و حق، گام برداشته و عمل میکنیم و در مقابل فشارهایی که هست، مقاومت کرده و راه درست قانونی را پشت سر گذاریم.»
وی درباره پرونده کهریزک، این اطمینان را به مردم داده است که سازمان قضایی نیروهای مسلح مسأله کهریزک را بدون حاشیه و جنجال بررسی میکند و در برخورد با فرماندهان، ظرافتهای خاص را مدنظر قرار میدهد و با برخوردهای فراقانونی و خارج از ضابطه، قاطعانه مقابله میکند.
روزشمار یک واقعه تلخ:
18 تیر
نیروی انتظامی 145 تن از کسانی را که مقابل دانشگاه تهران تجمع کرده بودند، دستگیر و آنها را با دستور مقام قضایی راهی کهریزک کرد.
22 تیر
رهبر معظم انقلاب 22 تیرماه دستور تعطیلی کهریزک را صادر و به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی دستور پیگیری موضوع را دادند.
23 تیر
بازداشتشدگانی که در کهریزک نگهداری میشدند، به اوین منتقل شدند؛ فوت سه تن از این افراد شامل محسن روحالامینی، جوادی فر و کامرانی در همین روز و فردای آن رخ داد. رئیس مجلس شورای اسلامی برای پیگیری وضعیت بازداشتشدگان کمیتهای متشکل از نمایندگان تشکیل داد.
3 مرداد
رئیس بازداشتگاه کهریزک در نامه ای به دادستان تهران ارسال و شیوع مننژیت و ابتلای برخی از بازداشتشدگان به این بیماری را اعلام کرد.
15 مرداد
نیروی انتظامی در اطلاعیهای اعلام کرد: «کهریزک محل تأدیب اراذل و اوباش با شرایط سختگیرانه بود و نباید دستگیرشدگان 81 تیر به آنجا منتقل میشدند.»
17 مرداد
پدر «محمد کامرانی» نامهای به آیتالله شاهرودی رئیس وقت قوه قضاییه ارسال و از وی میخواهد تا در روزهای پایانی حضورش در این سمت شکواییه آنان را درباره کهریزک به سرانجام برساند.
25 مرداد
پزشکی قانونی در اطلاعیهای ادعای فوت سه تن از بازداشتشدگان بر اثر ابتلا به مننژیت را رد و اعلام کرد که علت مرگ محسن روحالامینی ناشی از استرس فیزیکی، شرایط بد نگهداری و ورود ضربات متعدد بوده است.
آغاز شهریور
آیتالله صادق آملی لاریجانی رئیس جدید قوه قضاییه هیأتی سه نفره برای پیگیری رخدادهای پس از انتخابات و کهریزک تشکیل داد. روزهای ابتدایی شهریور سردار رجبزاده فرمانده فاتب اعلام کرد که هیچ متهمی بدون حکم قضایی به بازداشتگاه کهریزک منتقل نشده است. به دنبال تحولات جدید در قوه قضاییه، دادستان جدید انتظامی قضات، از پرونده تقاضای تعقیب انتظامی سه قاضی، درباره حوادث پس از انتخابات و کهریزک در این دادسرا خبر داد.
اواخر شهریور
اواخر شهریور رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح اعلام کرد: «چهل نفر در پرونده کهریزک شکایت کردند؛ تحقیقات از هفت نفر از مأموران انتظامی که در این پرونده نقش داشتند، ادامه دارد.» در آخرین روز تابستان از سوی معاون اول قوه قضاییه مسئولیت رسیدگی به پرونده کهریزک به دادسرای قضایی نیروهای مسلح واگذار شده است.
اواخر شهریور رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح اعلام کرد: «چهل نفر در پرونده کهریزک شکایت کردند؛ تحقیقات از هفت نفر از مأموران انتظامی که در این پرونده نقش داشتند، ادامه دارد.» در آخرین روز تابستان از سوی معاون اول قوه قضاییه اعلام شد که مسئولیت رسیدگی به پرونده کهریزک به دادسرای قضایی نیروهای مسلح واگذار شده است.
در آخرین روز تابستان از سوی معاون اول قوه قضاییه اعلام شد که مسئولیت رسیدگی به پرونده کهریزک به دادسرای قضایی نیروهای مسلح واگذار شده است.
7 مهر
اعلام شد که 401 پرونده قضایی در خصوص کهریزک در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی تشکیل شده است.
8 مهر
فرمانده ناجا از بازداشت ده نفر از نیروهای پلیس در ارتباط با کهریزک، از سوی سازمان قضایی نیروهای مسلح خبر داد.
اواسط آبان
در اواسط آبان تلاش مخلملبافها برای ساختن فیلمی درباره کهریزک و حاشیهسازی و بهرهبرداری سیاسی و ضدانقلابی از این مسأله، در مجامع بینالمللی و تماس آنها با برخی از خانوادههای شاکیان، خبرساز شد.
اواخر آبان
برخی اخبار مبنی بر تلاش برخی نهادهای مرتبط با موضوع کهریزک برای جلب رضایت از برخی از شاکیان پرونده به گوش میرسید که هرگز هم تکذیب نشد. رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح نیز در روزهای پایانی آبان ماه اعلام کرد که در مرحله آخر رسیدگی به این پرونده، 145 شاکی و شاهد مسائلی را مطرح کردهاند و هشت نفر هم در بازداشت هستند.
در روزهای پایانی آبان، خبر مرگ «رامینپور اندرزجانی»، پزشک وظیفه کهریزک در رسانهها منتشر شد که چندی پزشکی، قانونی علت را مسمومیت دارویی اعلام کردند.
اواخر آذر
روزهای پایان آذر ماه مرتضوی که از دادستانی تهران کنار گذاشته شده بود، رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز شد.
سازمان قضایی نیروهای مسلح در اطلاعیه ای از صدور کیفرخواست علیه دوازده متهم و فرستادن پرونده به دادگاه خبر داد؛ این سازمان قتل سه نفر در این بازداشتگاه را قتل عمد تشخیص داد.
20دی ماه
گزارش کمیته ویژه مجلس برای رسیدگی به رخدادهای پس از انتخابات در صحن علنی مجلس خوانده شد که واکنش دادستان سابق تهران را برانگیخت.
اواخر بهمن
رئیس دستگاه قضا به مردم قول داد که بدون حاشیه و جنجال پرونده کهریزک بررسی شود.
دوم اسفند
معاون اول قوه قضاییه از تشکیل نخستین جلسه دادگاه کهریزک در آینده نزدیک خبر داد و انتظار میرود این نشست در هفته جاری برگزار شود.