اینترنت چه فایدهای دارد؟ اگرچه پاسخ دادن به این سوال چندان دشوار نیست، اما در این گزارش قصد داریم پاسخهایی متفاوت پیش رویتان قرار دهیم که احتمالا از خواندنشان مشعوف خواهید شد.
به گزارش «تابناک»، تا حرف از «سیستان و بلوچستان» میشود، مشکلات و ناملایماتی به یاد همگان میآید که نصیب این خطه و ساکنانش است؛ ناملایماتی که حریف چهره زیبای این دیار نشده و حالا به همت فضای مجازی هر روز گوشهای از این زیباییها از زیر تلی از باورهای نادرست درباره این استان خودنمایی میکند.
اگرچه تاکنون نام این گستره پهناور تنها با ریگهای روان، طوفان شن و فقر عجین شده بود، ولی حالا این نگاه تغییر کرده و با اطلاعرسانی در شبکههای اجتماعی ازجمله توئیتر و اینستاگرام، بسیاری کمر همت بستهاند تا این مشکلات برطرف شود.
این مقدمه گزارشی است که در ویژه نامه نوروزی روزنامه ایران منتشر شده و در ادامه آن، به اقدامات دولت مردان، به ویژه وزیر ارتباطات در رساندن اینترنت پرسرعت به روستاهای کشور اشاره شده که زمینه ساز اتفاقات مثبت، دلگرم کننده و جالب توجهی شده است. اتفاقاتی که در ادامه برخی از آنها مرور شده است:
سیستان و بلوچستان و هنر ۷ هزارساله
کلپورگان یکی از روستاهای سیستان و بلوچستان است که با نام سفال ۷ هزارسالهاش شناخته میشود و محمد جواد آذری جهرمی بهدنبال توئیت یک خبرنگار درباره توانمندی این روستا، اینترنت نسل ۴ را در این محل راهاندازی کرد تا زیرساخت لازم برای اشتغالزایی ایجاد شود.
سفال کلپورگان که حدود ۲ سال است ثبت ملی شده، تنها توسط زنان این دیار ساخته و بر آن نقش زندگی زده میشود. حالا زنان روستا امیدوارتر از قبل در این مسیر گام برداشتهاند چرا که دست ساخته هایشان را در شبکههای اجتماعی، وب سایتها و... بر بستر اینترنت به فروش میرسانند.
«زیبا» یکی از زنان این روستا میگوید: از زمانی که اینترنت به روستای ما آمده بازار فروشمان خیلی بهتر شده، چون میتوانیم بهدنبال مشتری بگردیم یا مشتری ما را پیدا کند. مشتری میتواند به ما سفارشهای خاص بدهد که ما عکس کار را با اینترنت برایش میفرستیم و وقتی پسندید، آن را ارسال میکنیم.
اینترنت، اما از جنبههای دیگر هم در این روستا کارآفرینی کرده است. شناساندن زیباییها و جاذبههای شرقیترین استان کشور، کنجکاوی بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی را برانگیخته تا به این دیار سر بزنند. در همین راستا خانههای بومگردی رونق گرفته و بسیاری از مردان که روزگاری به سودای یافتن کار، دیار خود را رها کرده بودند به زادگاه شان بازگشتهاند.
«نوید برهان زهی» یک فعال اجتماعی در این استان به شمار میرود که بهدنبال احیای صنایع دستی بر بستر اینترنت است. وی به روستاها سر میزند و با شناساندن هنر زنان این خطه به جهانیان از طریق شبکههای اجتماعی، محصولات شان را به فروش میرساند تا دست واسطهها قطع شود.
او میگوید: بیشترین صادرات ما را کراوات و پاپیون سوزن دوزی شده برای ۱۲ کشور دنیا تشکیل میدهد، اما زیورآلات سوزن دوزی شده، روتختی، رومیزی، تابلو و انواع لباسهای سوزن دوزی شده بخشی دیگر از هنرهای روستاییان است که از طریق اینترنت به فروش میرسد.
وی همچنین یادآور شد که از دوسال قبل شروع به معرفی جاذبههای گردشگری این استان در توئیتر کرده که یکی از این جاذبهها روستای درک است؛ روستایی که میتوانید درختان نخل، کویر و دریا را در آن به طور یکجا ببینید، ولی حتی بسیاری از مردم سیستان و بلوچستان هم آن را نمیشناختند.
جهانی شدن خراسان جنوبی با اینترنت
علاوه بر سیستان وبلوچستان، در روستاهای خراسان جنوبی نیز شاهد تحول گسترده بر بستر اینترنت هستیم. یکی از این روستاها خراشاد واقع در ۲۴ کیلومتری بیرجند است که با هنر «توبافی» (حوله بافی) به ثبت ملی و جهانی رسیده است.
فاطمه ذاکریان، مدیرعامل شرکت تعاونی و کارآفرین برتر روستا، نقش اینترنت را در توسعه اشتغال روستاییان بسیار مؤثر میداند و میگوید: اعضای تعاونی ۱۵ ساله ما حالا دیگر بهطور مستقیم از کشورهای دیگر همچون عمان و اسپانیا سفارش میگیرند درحالی که قبلاً محصولات زنان روستا را تنها از طریق نمایشگاهها در بیرجند و فروشگاهها به فروش میرساندیم.
وی ادامه میدهد: زنان روستا با کمک اینترنت از نیاز و سلیقه روز جهان مطلع شده و در هنرشان تغییراتی دادهاند بدون اینکه از اصالت آن کم شود. دراین راستا دستبافتههای سنتی خراشاد متنوعتر شده و درقالب حولههای حمام، دست و صورت و آشپزخانه و همچنین پارچههایی برای مانتو و لباس نوزاد ارائه میشود. حتی برخی بافتهها ضخیمتر و پشمی شدهاند و از آن پالتو تولید میشود.
وی میگوید: اینترنت به گردشگری و ایجاد خانههای بومگردی نیز در این روستا رونق بخشیده و با اینکه الان یک خانه بومگردی فعال است با توجه به استقبال مسافران، قرار است ۴ خانه بومگردی دیگر نیز افتتاح شود.
روستای رومشیتک شهرستان قائنات خراسان جنوبی نیز یک نمونه دیگر از معجزه اینترنت در اشتغالزایی است چراکه کشاورزان میتوانند بهطور مستقیم محصول زعفران خود را ارائه دهند. این زعفران شناسنامهای به اسم کشاورز دارد پس وی تمام تلاش خود را بهکار میگیرد تا بهترین محصول را ارائه دهد.
تحول اینترنتی در کردستان
اینترنت پرسرعت برای روستاهای کردستان نیز روزهای خوشی خلق کرده است. یکی از این روستاها، «پالنگان»، قطب گردشگری این استان است که به ماسوله کردستان شهرت دارد. بافت این روستا، ثبت ملی شده و قرار است تا سال ۲۰۲۰ ثبت جهانی شود.
«نعمان بشیر» یکی از روستاییان که کارگزار مرکز مخابرات این روستاست، میگوید:اینترنت این روستای پلکانی را که نوع بافت آن به دوران نوسنگی برمی گردد به جهانیان شناسانده و گردشگران در لحظه لایو میگیرند و روی شبکههای اجتماعی ارسال میکنند. در نزدیکی پالنگان مجموعه مزارع پرورش ماهی بزرگ وجود دارد و ۵۰ تا ۶۰ خانوار از طریق فروش آنلاین ماهی در کانالهای مختلف و اینستاگرام امرار معاش میکنند و بسیار راضی هستند.
وی به خانههای مسافر هم اشاره میکند که مردم برای توریستها آماده کردهاند و میگوید: با تبلیغ در اینستاگرام و اینترنت، این خانهها برای ایام نوروز رزرو شدهاند که خود درآمدزایی مناسبی ایجاد کرده است. محصولات باغی پالنگان نیز ظرفیت دیگر این روستا در فضای مجازی است که از طرق اینترنت پیش فروش میشود.
از دیگر روستاهایی که اینترنت پرسرعت رفاه و درآمد را برای مردمانش به ارمغان آورده، میتوان به روستای سرریز کردستان اشاره کرد. عبدالمناف سجادی مسئول آی سی تی این روستا میگوید: ۶۴ مشترک اینترنت پرسرعت داریم که از این بستر برای فروش میوهها و محصولاتی ازجمله انار، توت فرنگی و فلفل و فروش نهالها بهره میگیرند. مردم روستا همچنین با ایجاد صفحه هایی، از شبکههای اجتماعی برای فروش بهره میگیرند و برای بوقلمون و مرغ تولیدی خود، مشتریهایی از عراق و جمهوری آذربایجان دارند.
اینترنت مانع قاچاق سوخت در هرمزگان
روستای بهمنی میناب در استان هرمزگان نیز یکی دیگر از روستاهایی است که در حوزه صادرات اینترنتی صنایع دستی بسیار موفق عمل کرده است. حنیف یکی از روستاییان میگوید: در این روستا که همه ۲۰۰ خانوار آن به حصیربافی، زریبافی و گلابتون دوزی مشغولند، از زمان اتصال به اینترنت، برخی صنایع دستی که در آستانه نابودی بودند نجات یافتند و با ارائه آن در شبکههای اجتماعی و سایتها و فروشگاههای آنلاین، شاهد اشتغالزایی و درآمدزایی و صادرات محصولات به کشورهای دیگر هستیم.
از زمان ورود اینترنت پرسرعت به روستای سهیلی در جزیره قشم، نام آن با بومگردی گره خورده است. یکی از روستاییان با مهاجرت معکوس تصمیم گرفت در این روستای نمونه گردشگری که نزدیک جنگلهای حرا قرار دارد، رستوران و اقامتگاه بومگردی ایجاد کند. وی با کمک اینترنت این منطقه و خانه بومگردیاش را به ایران و جهان شناساند بهگونهای که تا سه ماه آینده، خانهاش برای گردشگران رزرو است.
وی میگوید: ما با کمک اینترنت با مردم دنیا ارتباط میگیریم و اگر هم عکس و اطلاعات بیشتری از منطقه و خانه بومگردی بخواهند برایشان ارسال میکنیم. قبلاً کسب درآمد در روستاهای قشم خیلی سخت بود و گاه مجبور میشدند به قاچاق سوخت رو بیاورند، ولی حالا با اینترنت وضعیت تغییر کرده است و میتوانند خانه خود را به اقامتگاه بومگردی تبدیل کنند و با اطلاعرسانی خوب و رعایت استانداردها درآمدزایی خوبی داشته باشند.
خوزستان توانا در آیینه مجازی
اینترنت برای خوزستان بومگردی و کسب و کار سالم را به ارمغان آورده است بهعنوان مثال معرفی روستای تکاب شهرستان ایذه به ایران و جهان، سبب شده است ۱۵ خانوار مهاجرت معکوس داشته و به روستا برگردند تا در خانههای بومگردی میزبان گردشگران باشند و محصولات دامی خود را بر بستر اینترنت به فروش برسانند.
خانه بهداشت عشایری روستای بردبران ایذه نیز یک نمونه دیگر از موفقیت اینترنت بهشمار میرود. در این منطقه، عشایر بیشتر در حال حرکت هستند، ولی سامانه سلامت کار را برایشان راحت کرده است، چون تاریخچه مراجعه آنها به پزشک یا خانههای سلامت موجود است و پزشک بعدی میتواند با اشراف بر وضعیت سلامت شان، به درمان آنها بپردازد.