قیمتگذاری برند دو باشگاه استقلال و پرسپولیس انجام شد كه طبق پيش بيني ها رقم عجيبي مطرح شده است. نخستین بار مدیر جنجالی و پرحاشیه روابط عمومی وزارت ورزش و جوانان، با اعلام رقمی نازل برای واگذاری این دو تیم دولتی نشان داده بود که ماجراهای تازه ای در مسیر واگذاری منتظر این دو سرمایه ملی است.
به گزارش تابناك ورزشي، رئیس سازمان خصوصیسازی اعلام کرد برند دو باشگاه استقلال و پرسپولیس، بدون هیچ کدام از داراییهایشان، جمعا بیش از هزار میلیارد تومان قیمتگذاری شده است. اين مقام مسوول هيچ توضيحي درباره چگونگي رسيدن به اين قيمت ارايه نداد.
امسال طبق وعده هاي جديد و براي بيش از دهمين بار طي چهل سال اخير قرار شده است استقلال و پرسپولیس واگذار شوند. همين چند سال قبل بود كه این دو باشگاه در جدي ترين تلاش تا یک قدمی واگذاري هم پیش رفتند. یعنی حتی مزایده رسمي هم برگزار شد اما وقتي پاكت هاي رسيده ، بازگشايي و برنده مشخص شده بود، اهلیت خریداران تایید نشد تا آن سال هم خصوصیسازی استقلال و پرسپولیس به سرانجام نرسد هرچند حداقل پرسپوليسي ها خوش شانس بودند كه امروز مالكي به نام حسين هدايتي ندارند؛ بدهكار بزرگ شبكه بانكي كشور كه تصور مي كرد با تصاحب سرخ ها ديگر هيچ قدرتي نمي تواند او را با هرميزان بدهي به محكمه ببرد چه رسد به اينكه حبس را تجربه كند. این بار ممکن است عزم دولت برای واگذاری این دو باشگاه جدیتر از تمام دفعات گذشته باشد اما رقمي كه اعلام شده است، موجي از نگراني را بين كارشناسان واقعي و هواداران اين دو تيم ايجاد كرده است.
تابناك پيش از اين نوشته بود كه وقتي برند پرسپوليس چهار سال قبل و زماني كه نرخ دلار حوالي سه هزار تومان بوده ، با مبلغي حدود ٣٣٠ميليارد تومان قيمت گذاري شده و خريدار داشته است. حالا چگونه با دلار ١٣هزارتوماني ، ارزش اين دو باشگاه جمعا فقط حدود هزار ميليارد برآورد مي شود؟ به نظر مي رسد نهادهاي نظارتي از همين حالا بايد وارد گود شوند چراكه حرف از دادگاه و شناسايي متهمين احتمالي بعداز واگذاري و ارزان فروشي فايده اي ندارد. اين نرخ در حالي رسانه اي شده است كه سرخابي ها نسبت به دوره گذشته حجم قابل توجهي از بدهي هاي خود را پرداخت و تسويه كرده اند و امروز ديگر از صف طويل طلبكاران خرد و كلان خبري نيست.
ناديده انگاشتن نرخ تورم و ارزش واحد پولي ريال در قيمت گذاري فعلي مشهود است و اگر رقم ٣٠٠ و اندي ميليارد تومان مزايده گذشته را به نرخ ارز همان روز تبديل كنيم به قيمت دلاري دو باشگاه مي رسيم كه هيچ سنخيتي با هزار ميليارد تومان فعلي ندارد. به نظر مي رسد اين رقم به تنهايي براي خريد يكي از دو باشگاه استقلال يا پرسپوليس هم كافي نباشد و بايد تجديدنظري فوري و أساسي در نحوه قيمت گذاري صورت گيرد. رقم عادلانه اي كه همه زمينه هاي اقتصادي و فرصت هاي درآمدزايي دو باشگاه را لحاظ كند و ملاك را بر اساس ناتواني مديران ضعيف دولتي دو باشگاه در ادوار مختلف نگذارد كه جز هزينه چيزي براي دو باشگاه در پي نداشته اند.
هنوز داستان واگذاری مجتمع گوشت اردبیل، فولاد جنوب، تراکتورسازی تبریز، نیشکر هفت تپه و دهها ابرشرکت دولتی فراموش نشده اند که بعدها جزییاتی از ارزان فروشی بحث برانگیز آنها منتشر شد و حیرت جامعه را به همراه داشت.
در همین حال مشخص نیست چه اصراری به واگذاری یکضرب و شتاب زده پرسپولیس و استقلال وجود دارد؟ کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس پیش از این در مصوبه کمیسیون تلفیق قید کرده بود که 5 درصد از سهام این دو باشگاه ابتدا برای کشف قیمت واگذار و پس از آن واگذاری مابقی سهام در فرابورس صورت گیرد. اما ناگهان چنین رقمی از زبان رییس سازمان خصوصی سازی بیرون می آید که تامل برانگیز است.همچنين مشخص نيست قانون سه سال سوددهي قبل از واگذاري شركت هاي دولتي چرا در مورد استقلال و پرسپوليس اعمال نمي شود؟ گويا مديران دولتي در وزارت ورزش و سازمان خصوصي سازي نمي دانند كه اين دو تيم هنوز زيان ده هستند و همچنان با انبوهي از بدهي و طلبكار مواجه هستند.