مرتضي طلايي، عضو شوراي اسلامي شهر تهران در یادداشتی در «تهران امروز» نوشت:
تشكيل ستاد ساماندهي چهارشنبه آخر سال طي سال الزامي است. اگر كسي اكليل و سرنگ به دست جوانان ميدهد، جرمش مساوي پخش ترياك و هروئين است و بايد اين افراد را در وسط شهر مجازات كنيم. راه برونرفت بسياري از معضلات و آسيبها اين است كه از دريچه فرهنگ براي حل مسائل و راهكارها استفاده كنيم. وقتي صحبت از توسعه اجتماعي ميكنيم به اهميت اين نكته پي ميبريم كه بايد براي چالشهاي پيشرو و چالشهاي مربوط به توسعه از توسعه فرهنگي به عنوان حلال مشكلات استفاده كنيم. اگر بپذيريم كه براي پيشرفت كشور و اداره عالمانه آن بايد گزينهاي را انتخاب كنيم، نبايد از مقوله پيشنياز توسعه كه فرهنگ است، غفلت كنيم.
بايد فرهنگ توسعه ايجاد شود هر چند كه در حال حاضر در سطح منابع نظري و مفهومي تعريف چنداني از اين مقوله نداريم. آگاهي و توانمندي جامعه را بايد بالا ببريم و جامعهاي دانا ايجاد كنيم، دانايي توانايي ميآورد. در حال حاضر به دليل نبود فرهنگ توسعه برخي از تكنولوژيها را داريم كه بلاي جانمان شده است.
در حالي كه فرهنگ توسعه ايجاد نشده است بايد براي مشكلات اجتماعي فارغ از مسائل سطحي، كوتاهمدت و مقطعي كه ممكن است در جامعه وجود داشته باشد براي آن راهكار پيدا كنيم و نبايد تابع جو بوده و جوزده شويم.
در اين پديده با ونداليسم روبهرو ميشويم. متاسفانه در ساليان اخير اين سنت تغيير ماهيت داده و به يك چالش تبديل شده است.
تا قبل از جنگ جهاني دوم كه نگاه ميكنيم شاهد روشهاي حكومتي، نظامي و جنبه سختافزاري مسائل هستيم و رويكرد اقتصادي و نظامي مولفههاي اصلي ايجاد امنيت بوده اما در جوامع در حال گذر پس از جنگ جهاني توسعه امنيت سختافزاري نبوده و نرمافزاري و مغزافزاري ميشود. امنيت همان توسعه است و بدون توسعه امنيت وجود ندارد. متدها براي حفظ امنيت در كشور نياز به بازنگري دارد و از نظر اجتماعي دچار تعارضات و چندپارگي فرهنگي هستيم. حضرت امام خميني(ره) و رهبر معظم انقلاب به بحث جوانان توجه داشتهاند اما كمتر در گفتار مسئولان شاهد اين موضوع هستيم. به علت غفلت مسئولان است كه شاهد بسياري از چالشهاي اجتماعي و معضلات پديد آمده در چهارشنبهسوري هستيم.
ميتوانيم با رويكرد مطلوب و نگاه درست چهارشنبه آخر سال را مانند يك جشن تاريخي برگزار كنيم و براي اين مناسبات براي نيازمندان پول جمع كنيم، آن وقت ميتوانيم به اين روز افتخار كنيم. اگر رويكردمان را تنظيم و هدايت كنيم، ميتواند سبب تقويت هويت ملي و افزايش نشاط جامعه شود.
نشاط و شادي در ميان جوانان مخالف تعاليم اسلامي نيست بلكه نياز جوانان است. با توجه به اينكه چالشهاي چهارشنبهسوري ميتواند به يك فرصت براي تقويت هويت ملي تبديل شود اما نگران هستيم از اينكه چهارشنبهسوري در حال پيوند خوردن با ونداليسم است بنابراين بايد هوشمندانه براي اين موضوع برنامهريزي كنيم.
بايد در راستاي هويت اصلي اين جشن تلاش كنيم و اين جشن فقط به عنوان ابزاري جهت افزايش روحيه شادي و نشاط اجتماعي تبديل شود. بايد با رويكرد نرمافزارانه به طرح راهكار بپردازيم. عضو شوراي اسلامي شهر تهران اظهار داشت: اگر بپذيريم اين مناسبت با شعائر مذهبي ما مغايرت ندارد بايد پيامدهاي منفي آن را حذف كنيم. از سوي ديگر، تشكيل دائمي ستاد ساماندهي چهارشنبه الزامي است. اين ستاد در حال حاضر وجود دارد ولي فقط در روزهاي پاياني سال فعال است اما بايد اين ستاد در طول سال فعال شود. بايد مكان مناسب مانند پاركها و استاديوم براي برگزاري اين جشن ايجاد كنيم.
زماني كه رئيس پليس بودم، افرادي كه مواد محترقه و خطرناك ميفروختند را به اشد مجازات ميرسانديم. اين افراد تا آخر عيد مهمان ما بودند. اگر كسي اكليل و سرنگ به دست جوانان ميدهد، جرمش مساوي با پخش ترياك و هروئين است و بايد اين افراد را در وسط شهر مجازات كنيم.
در گذشته زماني كه رئيس پليس تهران بزرگ بودم،حوادثي كه در روز چهارشنبه آخر سال اتفاق ميافتاد به مراتب بسيار زيادتر از چند سال اخير بود. علت هم عدم اطلاع رساني و فرهنگ سازي منسجم توسط سازمان هاي مسئول و متولي بود.هر چند نيروي انتظامي هشدارهاي لازم را در اين خصوص به شهروندان گوشزد مي كرد اما باز آمار حوادث بالا بود ولي در چند سال اخير برنامهريزيهاي منسجم در مديريت شهر تهران باعث شد تا شاهد كاهش آمار تلفات و حوادث ناگوار در آيين چهارشنبه سوري باشيم.
همكاري سازمان آموزشوپرورش از يكسو و همكاري قابل تقدير رسانههاي گروهي به ويژه مطبوعات و تلويزيون از سوي ديگر باعث شد تا شهروندان تهراني در هر يك از رده هاي سني از انجام كارهاي خطرناك در اين روز پرهيز كنند. مساله بعدي در اين رابطه حضور موثر نيروي انتظامي براي جمعآوري مواد منفجره و محترقه غير مجاز و دستگيري عوامل فروش اين مواد در سطح شهر به ويژه مقابل در مدارس است كه در اين زمينه نيز اقدامات پيشگيري نيروي انتظامي قابل تقدير است