اختلاف گسترده میان پنتاگون و کاخ سفید درباره سپاه، حمله انتحاری به نیروهای ائتلاف آمریکایی در سوریه و اعلام آمادگی آمریکا برای مذاکره با دولت سوریه، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به ادامه واکنش های جهانی به اقدام آمریکا علیه سپاه نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ یک سخنگوی وزارت امور خارجه انگلیس در پاسخ به پرسش خبرگزاری جمهوری اسلامی درخصوص درخواست «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا از متحدان واشنگتن برای پیوستن به رفتار غیرقانونی آن کشور علیه سپاه گفت: تصمیم آمریکا درباره تروریستی نامیدن سپاه به خود آن کشور مربوط است.
شیخ همام حمودی، رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق طی سخنانی در مراسم بزرگداشت شهید امام محمد باقر صدر در مسجد و حسینیه امام علی (ع) در بغداد گفت: «قطعا تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، مبنی بر تروریستی خواندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با تصمیمات قبلی او درباره قدس و جولان تفاوتی ندارد. ترامپ این تصمیمش را برای جلب رضایت رژیم صهیونیستی و شعله ور کردن آتش ها در منطقه گرفت.»
وی افزود: «نیروهای سپاه پاسداران مشاور رزمندگان ما در الحشد الشعبی بودند و آنها قوی ترین نیرویی هستند که با تروریسم مقابله کرده و در نابودی آن سهیم هستند.»
«سید عمار حکیم»، رهبر جریان حکمت ملی و رئیس ائتلاف اصلاح و سازندگی عراق شامگاه سهشنبه (بیستم فروردین) به تروریستی خواندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران از سوی دولت آمریکا واکنش نشان داد.
او در واکنش به این اقدام در بیانیهای عنوان کرد: «اقدام کاخ سفید در گنجاندن سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران در لیست گروههای تروریستی، اقدامی نسنجیده است که موجب پیچیدهتر شدن بحران و تبدیل آن به گرهی باز نشدنی میشود».
«عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق در واکنش به اقدام آمریکا در قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست تروریستی گفت، این اقدام پیامدهای منفی بر عراق و منطقه در پی خواهد داشت.
وی که در کنفرانس خبری هفتگی خود در جمع خبرنگاران صحبت میکرد، افزود: عراق تلاش کرد این تصمیم آمریکا را متوقف کند و بغداد تمام تلاش خود را به کار خواهد بست تا آرامش را به منطقه بازگرداند.
وزارت خارجه فرانسه نیز در واکنش به اقدام خصمانه آمریکا در قراردادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست سازمان تروریستی خارجی این کشور اعلام کرد: فرانسه به توافق هستهای سال ۲۰۱۵ میلادی (برجام) پایبند است.
در ادامه بیانیه وزارت خارجه فرانسه در این خصوص آمده است، پاریس در این راستا خواستار جلوگیری از افزایش تنشها در منطقه است.
بیانیه پاریس در این خصوص میافزاید: از همه میخواهیم تا از تشدید تنش ها یا بی ثبات کردن منطقه پرهیز کنند.
وزارت خارجه چین در واکنش به اقدام خصمانه دولت آمریکا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام کرد که همه کشورها باید به قواعد بینالمللی احترام بگذارند و از قلدری بپرهیزند.
«مولود چاووشاوغلو»، وزیر امور خارجه ترکیه به «تروریستی» خواندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران از سوی آمریکا واکنش نشان داد و گفت که این مسئله به بیثباتی در منطقه منجر خواهد شد.
او در جریان نشست خبری مشترک خود با «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی»، همتای قطری خود در شهر آنکارا گفت: «اقدام آمریکا در گنجاندن سپاه [پاسداران انقلاب اسلامی] ایران در فهرست سازمانهای تروریستی به بی ثباتی منطقه منتهی خواهد شد».
چاووشاوغلو گفت: «یکی از کشورهای [عربی] خلیج [فارس] پیشتر پیشنهاد داده بود که نیروهای سپاه ایران در لیست گروههای تروریستی گنجانده شود».
وزیر امور خارجه ترکیه گفت که این تصمیم آمریکا یکجانبه بوده و هیچ کشوری نمیتواند نیروهای مسلح یک کشور دیگر را تروریستی اعلام کند.
وزیر خارجه قطر نیز در واکنش به این اقدام آمریکا گفت، «با اقدامات یکجانبه نمیتوان هیچ یک از مشکلات را حل و علاج کرد».
در مقابل، یک منبع مسئول در وزارت خارجه سعودی اعلام کرد، عربستان سعودی از قرار گرفتن سپاه پاسداران در فهرست سازمان های تروریستی از سوی ایالات متحده آمریکا استقبال می کند.
این منبع با اشاره به تصمیم آمریکا مدعی شد، این تصمیم گامی عملی و جدی در تلاش های آمریکا برای مبارزه با تروریسم و اجرای خواسته های مکرر پادشاهی سعودی از جامعه بین المللی مبنی بر ضرورت مقابله با تروریسم مورد حمایت ایران قرار دارد.
کاخ سفید روز دوشنبه در اقدامی خصمانه و ضد ایرانی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را در فهرست گروه های تروریستی خود قرار داد؛ اقدامی که البته بدون پاسخ نماند و شورای عالی امنیت ملی ایران، بلافاصله ستاد فرماندهی نیروهای آمریکایی در خاورمیانه و شرق آفریقا موسوم به سنتکام و کلیه نیروهای وابسته به آن را تروریستی اعلام کرد.
اختلاف گسترده میان پنتاگون و کاخ سفید درباره سپاه
پایگاه اینترنتی پولیتیکو در گزارشی به نقل از یک مقام وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد، میان دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا و مقامات وزارت دفاع در مورد تروریستی خواندن سپاه پاسداران اختلاف نظر اساسی وجود دارد.
در این گزارش گفته شده مقامات دولت ترامپ دقیق نمیدانند که چه شرکتها و افرادی تحت تأثیر تصمیم ترامپ قرار خواهند گرفت.
همچنین در این گزارش اعلام شده که نوع جریمه و مجازات در نظر گرفته شده از سوی کاخ سفید برای شرکتهایی که با سپاه پاسداران همکاری میکنند، مشخص نیست.
نگرانی در ارتباط با حملات تلافی جویانه علیه نیروهای آمریکایی در منطقه خاورمیانه از دیگر چالشهای آتی تصمیم ترامپ علیه سپاه پاسداران اعلام شده است.
پیش از این منابع دیگری نیز از وجود اختلاف نظر میان کاخ سفید و پنتاگون در ارتباط با قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست تروریستی آمریکا خبر داده بودند.
با وجود این اختلاف نظر و نگرانیها، دونالد ترامپ به تازگی در اقدامی خصمانه، نام سپاه پاسداران را در فهرست گروههای تروریستی آمریکا قرار داد؛ اقدامی که با نگرانیهای گسترده در سطح جهان روبه رو شده است.
حمله انتحاری به نیروهای ائتلاف آمریکایی در سوریه
خبرنگار شبکه روسیاالیوم از حمله انتحاری به نیروهای ائتلاف تحت سرکردگی آمریکا در سوریه خبر داد.
بر اساس این گزارش، گشتی ائتلاف آمریکایی در نزدیکی شهر الشدادی در جنوب شرق استان حس سوریه هدف حمله انتحاری قرار گرفته است.
منابع کُردی اعلام کردند: خودرو بمب گذاری شدهای که یک عامل انتحاری آن را هدایت میکرد گشتی ائتلاف بین المللی را در جاده مواصلاتی میان ناحیه الشدادی و شهرک ۴۷ واقع در جنوب شهر الحسکه در سوریه هدف قرار داد.
این حمله ساعت ۱۲:۳۵ بعد از ظهر روز سه شنبه به وقت محلی رخ داد.
اعلام آمادگی آمریکا برای مذاکره با دولت سوریه
«رابرت اوبرایان» (Robert O’Brien) نماینده ویژه دولت آمریکا در امور گروگانها، روز سه شنبه در مصاحبهای اختصاصی با نشریه «ذِ نشنال» اعلام کرد: در صورت آزادی «آستین تایس» (Austin Tice) خبرنگار آمریکایی در سوریه، واشنگتن آماده است تا باب مذاکرات با دولت دمشق را باز کند.
نماینده ویژه دولت آمریکا در امور گروگانها در این مصاحبه گفت: ما معتقدیم که وی در سوریه بوده و زنده است. در صورتی که دمشق «آستین تایس» خبرنگار ربوده شده آمریکایی را آزاد کند، دولت ترامپ آمادگی دارد باب مذاکره را با دولت دمشق باز کند.
«رابرت اوبرایان» در ادامه مدعی شد: اطمینان داریم خبرنگار آمریکایی که در سوریه و هنگام تهیه گزارش از درگیری سوریه در سال ۲۰۱۲ میلادی ربوده شد، زنده است و هنوز در خاک سوریه به سر میبرد. واشنگتن از دولت سوریه میخواهد تا تمام تلاش خود را برای یافتن وی و دیگر آمریکاییها در سوریه بکند.
وی ادامه داد، واشنگتن اصرار دارد برای آزادی اتباع آمریکایی دربند در خارج از کشور، باج یا پاداش مستقیم ندهد؛ اما اگر سوریه آمادگی آزادی تایس را داشته باشد، گامی به سمت ایجاد پلهایی با دولت دونالد ترامپ برداشته شده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.