جدال میان سناتورهای مخالف جنگ با ایران و دولت آمریکا بر سر مجوز جنگ با ایران و همچنین بازداشت جولیان آسانژ، بنیانگذار ویکی لیکس، از جمله مهمترین خبرهای روز پنجشنبه بوده اند.
به گزارش «تابناک»؛ در این میان، ادامه درگیریها در سودان و عزل و بازداشت عمرالبشیر نیز یکی از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی روز پنجشنبه بوده است.
ارتش سودان تصمیم گرفت، رئیسجمهور، معاونان و تمام نمایندگان وی را از تمامی مناصب عزل و قدرت را در این کشور به دست بگیرد.
به گزارش شبکه المیادین، ارتش سودان امروز (پنجشنبه) اعلام کرد، عمر البشیر، رئیس جمهوری سودان، معاونان و دولت وی را برکنار میکند.
برخی منابع سودانی اظهار کردند، پیشبینی میشود که نیروهای مسلح سودان، برای نظارت بر مرحله انتقالی که ممکن است یک سال به طول بینجامد، شورای نظامی تشکیل دهند.
طبق گزارشها، نزدیک چهل خودروی نظامی در اطراف کاخ ریاست جمهوری سودان مستقر شده و مانع ورود و یا خروج افراد از کاخ شدند. نیروهای واکنش سریع نیز در خیابانهای اصلی خارطوم مستقر هستند. ارتش سودان نیز در پلها و راههای اصلی پایتخت مستقر است.
همزمان، شبکه العربیه نیز از برگزاری نشست رهبری ستاد ارتش سودان بدون حضور البشیر خبر داده است.
برخی از افسران ارتش سودان وارد ساختمان رادیو و تلویزیون سودان شدند و خواهان پخش بیانیهای شدند که قرار است به زودی اعلام شود. رادیو و تلویزیون رسمی سودان نیز در حال حاضر سرودهای ملی پخش میکند.
شبکه اسکای نیوز نیز از بازداشت گسترده رهبران سیاسی و نظامی سابق و کنونی سودان از جمله عبدالرحیم محمد حسین، وزیر دفاع سابق این کشور، علی عثمان طه، معاون اول پیشین البشیر، محمد طاهر ایلا، نخست وزیر و اعضای دفتر رهبری حزب حاکم خبر داد. تعداد بازداشت شدگان تاکنون به بیش از صد تن رسیده است.
خبرنگار الجزیره گفت: از خروج هواپیماها از فرودگاه خارطوم جلوگیری میشود و تنها هواپیماهایی که از خارج به سودان میآیند، اجازه فرود دارند.
نیروهای «آزادی و تغییر» نیز از سودانیها خواستند به خیابان ها آمده و در محل تحصن واقع در مقابل مقر فرماندهی کل ارتش سودان حاضر شوند که طبق آمار هزاران تن در این محل حضور دارند.
ارتش سودان از تشکیل شورای انتقالی به ریاست ارتشبد عوض بن عوف، وزیر دفاع این کشور خبر داد. به گفته برخی منابع، عمر البشیر در حبس خانگی است.
منابع دولتی و یک وزیر استانی سودان اعلام کردند، عمر البشیر استعفای خود را اعلام کرده است و رایزنیها برای تشکیل شورای انتقالی ادامه دارد.
منابع اسکای نیوز اعلام کردند، برخی سربازان وارد مقر جنبش اسلامی شدند و احمد الحسن، دبیر کل این جنبش را بازداشت کردند. همچنین تمامی بازداشت شدگان سیاسی در سودان آزاد شدند.
بنا بر این گزارش، نیروهای آزادی و تغییر با تشکیل دولت نظامی مخالف بوده و خواهان تشکیل دولت انتقالی هستند.
اتحادیه اروپا نیز ارتش سودان را به عدم توسل به خشونت علیه تظاهرکنندگان فراخواند.
خبرگزاری آناتولی به نقل از منابع وابسته به آن نوشت: نیروهای سودانی منزل برادران البشیر در منطقه کافوری در خارطوم را محاصره کردند.
جدال تازه کنگره و دولت آمریکا بر سر مجوز حمله به ایران
هشدارهای سناتور رند پل به مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا درباره هر گونه تلاش برای دور زدن کنگره به منظور حمله به ایران با واکنش پمپئو روبه رو شد.
روز چهارشنبه، مایک پمپئو طی سخنانی در جلسه استماع کنگره آمریکا با بیان اینکه تردیدی نیست میان شبکه القاعده و ایران ارتباطاتی باشد، باب توسل به گزینه احتمال ورود به جنگ با ایران را بدون نیاز قبلی به دریافت مجوز صریح در این باره از کنگره باز گذاشت.
اظهارات پمپئو دو روز بعد از آن بیان شد که دولت ترامپ، نام سپاه پاسداران را در فهرست سازمان های تروریستی خارجی قرار داد و با این کار به نگرانی ها درباره اقدام نظامی آمریکا علیه این کشور دامن زد.
سناتور جمهوریخواه رند پل در جلسه استماع کمیته روابط خارجی سنا از پمپئو خواست تا تعهد دهد، دولت ترامپ بر اساس مجوز اختیار جنگ که به آمریکا اجازه می داد علیه القاعده و دیگر گروه های افراطی عامل حملات تروریستی یازده سپتامبر به زور و گزینه نظامی متوسل شود، به ایران حمله نخواهد کرد.
پمپئو با بی اعتنایی به این موضوع گفت ترجیح می دهد این مسأله را به قانونگذاران محول کند.
سناتور پل که از پاسخ پمپئو آشفته شده بود، در پاسخ گفت: من صریحا به شما می گویم کنگره هیچ قدرت یا اختیاراتی برای ورود به جنگ با ایران به شما نداده است و پمپئو گفت: هیچ تردیدی نیست که میان القاعده و ایران ارتباط وجود دارد؛ همین و بس!
بازداشت جولیان آسانژ، بنیانگذار ویکی لیکس توسط پلیس انگلیس
پلیس انگلیس روز پنجشنبه اعلام کرد، «جولیان آسانژ» مؤسس پایگاه افشاگر «ویکی لیکس» را که در چند سال اخیر به سفارت اکوادور در لندن پناهنده شده بود، بازداشت کرده است.
در بیانیه پلیس انگلیس عنوان شده که این بازداشت بر اساس حکم سال ۲۰۱۲ دادگاه عالی انگلیس و پس از آن صورت گرفته که دولت اکوادور وضعیت پناهندگی آسانژ را رد کرده و از پلیس انگلیس خواسته برای بازداشت او به سفارت برود.
آسانژ که در سال ۲۰۰۶ سایت ویکی لیکس را تأسیس کرد، در سال ۲۰۱۰ با انتشار تصاویر و ویدئوهای کشتار غیرنظامیان توسط ارتش آمریکا در عراق و افغانستان مورد توجه رسانههای بینالمللی قرار گرفت. اندکی بعد دولت آمریکا علیه سایت ویکیلیکس تحقیقات جنایی را آغاز کرد و از متحدان خود خواست به این تحقیقات کمک کنند. اندکی بعد دولت سوئد آسانژ را به «تجاوز جنسی» به یک زن متهم و علیه او حکم بازداشت در سرتاسر جهان صادر کرد.
آسانژ با رد این اتهام و بیان اینکه ادعای سوئد انگیزههای سیاسی دارد و هدف از آن خاموش کردن ویکی لیکس است، در سال ۲۰۱۲ به سفارت اکوادور در لندن پناهنده شد. از آن زمان دولت اکوادور به وی در سفارت پناه داده بود، تا اینکه امروز «لنین مورنو» رئیسجمهور اکوادور اعلام کرد این کشور در واکنش به «رفتارهای غیرمحترمانه و تهاجمی» آسانژ و تهدیداتی که او علیه متحدان اکوادور ایجاد کرده، وضعیت پناهندگی وی را رد کرده است.
در واکنش به این تحولات، «جرمی هانت» وزیر خارجه انگلیس امروز در توییتر به تمجید از رئیسجمهور اکوادور پرداخت: «جولیان آسانژ قهرمان نیست و هیچکس بالاتر از قانون قرار ندارد. او سالها از حقیقت پنهان شده. از اکوادور و رئیسجمهور لنین مورنو به دلیل همکاری با وزارت خارجه جهت اطمینان از روبه رو شدن آسانژ با عدالت، متشکرم.»
بازداشت آسانژ یک روز پس از آن صورت میگیرد که ویکی لیکس با انتشار اسنادی افشا کرد، مسئولان سفارت اکوادور در تمام این سالها از فعالیتهای آسانژ جاسوسی کرده و از او فیلم و عکس گرفتهاند. این تصاویر چندی پیش توسط یک گروه ناشناس در اسپانیا به فروش گذاشته شده بود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.