گفتنی است، در تحریمهای اخیر آمریکا علیه ایران ـ که قرار بود در ۱۸۰ روز پس از خروج آمریکا از برجام (۱۳ آبان ۱۳۹۷) اجرایی شود ـ ردپای محصولات پتروشیمی نیز دیده میشود. در بخشی از این تحریمها آمده است: "تحریم مربوط به معامله با شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی نفتکش ایران، شرکت بازرگانی نفت ایران (نیکو) از جمله خریداری نفت، محصولات نفتی یا محصولات پتروشیمی از ایران است.
با توجه به گفته مدیر بنیاد دفاع از دموکراسی و سوابق ذکر شده از تحریم صنعت پتروشیمی ایران، احتمال اینکه دولتمردان آمریکا در دور بعدی تحریمها به سراغ تحریم این صنعت بروند و یا تحریمهای مربوط به این صنعت را با شدت بیشتری دنبال کنند، وجود دارد؛ بنابراین خبرنگار تابناک اقتصادی در گفت وگو با علی رستمی، عضو سابق هیأت مدیره شرکت پتروشیمی جم به بررسی احتمال و ابعاد مختلف تحریمهای صنعت پتروشیمی و تاثیر آن بر اقتصاد داخلی ایران پرداخته است.
وی در ابتدا در پاسخ به این پرسش که چقدر احتمال دارد دولتمردان آمریکا در دور بعدی تحریمها به سراغ تحریم صنعت پتروشیمی بروند، گفت: ببینید صنعت پتروشیمی ما هم اکنون در تحریم است، ولی اینکه بخواهد همانند نفت یک وضعیت ویژهای را آمریکاییها روی صنعت پتروشیمی و صادرات محصولات پتروشیمی ما اعمال کنند، به احتمال بسیار این کار را انجام خواهند داد و این پیش بینی وجود دارد که گزینه بعدی آمریکاییها برای تشدید تحریمها علیه ایران، صنعت پتروشیمی باشد، چون هم جان بولتون و هم مایک پمپئو به دنبال این هستند که درآمدهای ارزی ایران را کاهش داده و به صفر برسانند.
رستمی ادامه داد: اما موضوع تحریم صنعت پتروشیمی ایران در عین اینکه یک تهدید جدی میتواند برای ایران باشد، میتواند فرصت فوق العاده ای نیز برای صنعت پتروشیمی و صنایع پایین دستی پتروشیمی محسوب شود. همان گونه که میدانید هم اکنون صنایع پایین دستی پتروشیمی ما به جهت ناتوانی در تأمین مواد اولیه خود یا با ظرفیتهای خالی مواجهند، یا تعطیل هستند و یا در حالت نیمه تعطیل به سر میبرند. اگر ما بتوانیم مواد اولیه را به صنایع پایین دستی برسانیم دیگر تحریمهای آمریکا کارساز نخواهد بود و به عبارت بهتر تحریمهای صنعت پتروشیمی توسط آمریکاییها را دور خواهیم زد. به جهت اینکه کشورهای همسایه ما به شدت به محصولات پایین دستی پتروشیمی نیازمند هستند، بنابراین صادرات این محصولات به کشورهای همسایه از دسترس تحریمهای آمریکا خارج خواهد بود.
این عضو سابق هیأت مدیره شرکت پتروشیمی جم در پاسخ به این پرسش که آیا تولیدات صنعت پتروشیمی ما ویژگی خاصی داشته که تحریم پذیر نباشند و قدرت مانور در بازار جهانی را داشته باشیم گفت: خیر، محصولات پتروشیمی ما خاص نیستند و به همین دلیل احتمال تحریم شدن آنها بالاست.
وی افزود: همچنین رقیب اصلی پتروشیمی ایران، شرکت سابیک عربستان است که هم اکنون میزان تولیدات آن فراتر از تولیدات صنعت پتروشیمی ماست و در بازارهایی که ما حضور داریم مانند بازار چین و ترکیه، به شدت پا به پای ما در حال حرکت است و بعضاً با شیوه هایی، چون دامپینگ یا تحویل کالا با سرعت و سهولت و یا نرخ شکنی به دنبال کسب سهم ما در این بازارهاست و در نتیجه، همین شرایط امکان تحریم صنعت پتروشیمی ایران را افزایش داده است.
رستمی در مورد اینکه پس از راه های مختلفی میتوان در صورت تشدید تحریمها علیه صنعت پتروشیمی ایران، این تحریمها را دور زد و صادرات را ادامه داد، گفت: بله راههای مختلفی برای صادرات وجود دارد. بخشی از تولیدات صنعت پتروشیمی ایران به صورت بالک یا فلهای است که با کشتیهایی صادر میشوند که نام ایران روی آنها درج نشده است؛ بنابراین، خیلی این نوع صادرات نمیتواند مورد تحریم واقع شوند. همچنین در صورت تحریم بخش بزرگی از تولیدات پتروشیمی ما به صنایع پایین دستی تزریق شده و به هزاران محصول تبدیل میشود که کشورهای همسایه ما مانند ترکیه، عراق، پاکستان، افغانستان، روسیه و کشورهای آسیای میانه همه به این محصولات نیاز دارند و ما میتوانیم محصولات پتروشیمی را با ارزش افزوده بالاتری صادر کنیم و درآمدهای ارزی خود را افزایش دهیم. همچنین فراموش نکنیم که بخش بزرگی از صنعت پتروشیمی ما برعکس نفت دولتی نیست و خصوصی است و صادرات توسط بخش خصوصی خیلی با سهولت بیشتری نسبت به بخش دولتی انجام میشود.
وی افزود: تنها نکته مهم در این میان این است که باید دولتمردان ما از هم اکنون برای تشدید تحریمها علیه صنعت پتروشیمی ما برنامه ریزی داشته باشند، وگرنه اگر قرار باشد صبر کنند تا تحریمها اعمال شود و سپس اقدام کنند این باعث خواهد شد که چند ماهی صنعت پتروشیمی برای استفاده از محصولاتش بلاتکلیف بماند.
این فعال حوزه پتروشیمی در پاسخ به این پرسشها که میزان صادرات محصولات پتروشیمی ایران چقدر است و این میزان چه درصدی از کل صادرات ما را تشکیل میدهند گفت: میزان صادرات محصولات پتروشیمی ما در سال گذشته حدود ۱۴ میلیارد دلار بوده و با توجه به اینکه میزان کل صادرات غیرنفتی ما در سال گذشته حدود ۴۴ میلیارد دلار بوده است، میتوان گفت: محصولات پتروشیمی ما حدود ۳۲ درصد از کل صادرات غیرنفتی ما در سال گذشته را شامل میشده است.
وی در پاسخ به این پرسش که محصولات پتروشیمی ما عمدتاً به کدام کشورها صادر میشود، گفت: حدود ۷۰ درصد از محصولات پتروشیمی ما به کشور چین، نزدیک به ۲۰ درصد آن به ترکیه و مابقی محصولات به سایر کشورها صادر میشود.