کارشناسان سیاست خارجی پاسخ می دهند؛

در برابر آمریکای ترامپ چه باید کرد: «صبر»،«جنگ» یا «مذاکره»؟

اقدامات اخیر آمریکا علیه ایران، این پرسش را برای بسیاری از ناظران داخلی و خارجی ایجاد کرده که ایران برای مقابله با این اقدامات چه باید بکند؟ در واقع با توجه به سیاست‌های تهاجمی واشنگتن برای تسلیم ایران، جمهوری اسلامی ایران با توجه به ظرفیت‌ها و توانمندی‌های موجود خود، لازم است چه راهبردی در پیش بگیرد. جمهوری اسلامی ایران با طیفی از گزینه‌ها برای کنش راهبردی در برابر آمریکا روبه روست.
کد خبر: ۸۹۴۶۴۸
|
۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۳:۳۳ 26 April 2019
|
32220 بازدید
|

اقدامات اخیر آمریکا علیه ایران، این پرسش را برای بسیاری از ناظران داخلی و خارجی ایجاد کرده که ایران برای مقابله با این اقدامات چه باید بکند. در واقع، با توجه به سیاست های تهاجمی واشنگتن برای تسلیم ایران، جمهوری اسلامی ایران با توجه به ظرفیت ها و توانمندی های موجود خود، لازم است چه راهبردی را در پیش بگیرد.

به گزارش «تابناک»؛ جمهوری اسلامی ایران با طیفی از گزینه ها برای کنش راهبردی در برابر آمریکا روبه روست که برای بررسی و امکان سنجی آن ها با تعدادی از کارشناسان سیاست خارجی و روابط بین الملل گفت وگو کرده ایم.

در اینجا به نظر می رسد، تهران سه گزینه پیش روی دارد: 1ـ سیاست صبر و انتظار، 2 ـ اقدام متقابل و عملیاتی علیه آمریکا در منطقه و خروج از برجام، 3 ـ مذاکره با آمریکا.

سیاست صبر و انتظار

سیاست صبر و انتظار بدین معناست که ایران باید با ادامه همین رویکرد فعلی، از هرگونه اقدام متهورانه و تهاجمی پرهیز کند. در واقع، تهران باید ضمن تحمل فشارهای آمریکا، از هرگونه اقدامی که منجر به تشدید تنش ها و فشارها شود، خودداری کند.

این راهبردی است که طرفدارانی در داخل و حامیان جدی در خارج، از جمله اروپایی ها و شرکای ایران در برجام دارد. این گروه برآنند که هرگونه اقدام تهاجمی از سوی ایران نه تنها منافع ایران را تأمین نمی کند، بلکه ریسک برخورد نظامی میان ایران و آمریکا و ایجاد اجماع جهانی علیه ایران را افزایش خواهد داد.

در همین رابطه، دکتر محسن شریعتی نیا، عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی در گفت وگو با تابناک، عنوان کرد که سیاست صبر و انتظار نمی تواند منافع ایران را تأمین کند.

وی افزود: صبر و انتظار شاید اصطلاح دقیقی نباشد. در این شرایط صبر بیشتر به معنای انفعال است تا انتظار. صادرات نفت به عنوان بنیان امنیت اقتصادی کشور و مبنای زندگی اقتصادی ملت به شدیدترین شکل به چالش کشیده شده است. باید به این چالش واکنش نشان داد؛ صبر و انفعال راه حل نیست.

دکتر حیدر علی مسعودی، عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی و کارشناس مسائل آمریکا نیز به تابناک گفته است: روابط ایران و آمریکا وارد فاز جدیدی شده که ویژگی های منحصربه فردی دارد و نشان دهنده عزم و اراده جدی آمریکا برای ایجاد یک نوع تغییر در دینامیزم های روابط ایران و آمریکاست. در این وضعیت، در پیش گرفتن یک راهبرد (به طور مثال صرفا صبر و انتظار) نمی تواند برای ایران مؤثر واقع شود و به لحاظ عملی و تئوریک ایران می تواند، همزمان جنبه هایی از سیاست صبر و انتظار، اقدامات متقابل و مذاکره را در پیش بگیرد.

وی افزود: اگر هدف ما از ماندن در برجام صرفا این است که بگوییم از جنگ و اروپایی ها از اقدام نظامی آمریکا علیه ایران جلوگیری می کنند، این ها برای ماندن ایران در برجام کافی نیست؛ بنابراین، اگر قرار است تنها منفعت ایران در برجام جلوگیری از جنگ باشد، به نظر در بلندمدت نمی تواند منافع ایران را تأمین کند. لذا باید تغییری در سیاست ها و راهبردهای جمهوری اسلامی ایجاد شود.

این کارشناس مسائل آمریکا افزود: اینکه صبر کنیم و منتظر باشیم ترامپ در انتخابات 2020 آمریکا شکست بخورد و بعد از آن دموکرات ها به برجام برگردند، راهبرد اشتباهی است، چون از یک سو، احتمال انتخاب دوباره ترامپ بسیار است و از طرف دیگر، در صورت شکست ترامپ و پیروزی دموکرات ها، چه تضمینی وجود دارد که آمریکا بار دیگر به برجام بازگردد؟

اقدام متقابل و خروج از برجام

طیف دیگری از کارشناسان برآنند که ایران باید از لاک دفاعی خارج شود و ضمن راه اندازی اقداماتی علیه آمریکا در منطقه، از برجام نیز خارج شود؛ هرچند این گزینه، طرفدارانی را در داخل ایران همراه خود دارد، به نظر می رسد با توجه به خطرات فزاینده آن، هیچ جایگاهی در ذهن تصمیم گیرندگان و سیاست گذاران ایرانی ندارد.

دکتر محسن اسلامی استادیار روابط بین الملل دانشگاه تربیت مدرس و کارشناس مسائل آمریکا به تابناک گفت: بدون تردید صبر و انفعال در برابر آمریکا نمی تواند تأمین کننده منافع ایران باشد. با این حال، اقدامات واکنشی نیز راهگشا نخواهد بود. بلکه سیاست های مستقل و ابتکاری و نه مقابله ای مؤثر خواهد بود.

وی افزود: طبعا جمهوری اسلامی ایران در این دست از تصمیمات تجریه بالایی دارد و می تواند بدون اعلام سیاست های خود صحنه منطقه را به نفع خود تغییر دهد؛ برای نمونه، مهار تروریسم، تأمین امنیت بازار نفت، قاچاق و مواد مخدر و ... از جمله مواردی است که تحت اراده ایران قرار دارند و قطعا هر گونه خلل در آن به خواست ایران بستگی دارد.

دکتر محسن شریعتی نیا نیز در رابطه با بستن تنگه هرمز به عنوان یکی از گزینه های اقدام ایران در برابر آمریکا گفت: بستن تنگه هرمز، از منظر سیاست و امنیت بین الملل مبنای کارشناسی ندارد. در صورتی که ایران این اقدام را انجام دهد، ریسک درگیری نظامی به شدت افزایش خواهد یافت. بیشترین آسیب به مصرف کنندگان آسیایی نفت می رسد که خریداران مهم نفت ایران نیز هستند و کشورهایی چون چین و هند روابط نزدیکی با ایران دارند. از طرفی مهمترین برندگان این اقدام، رقبای استراتژیک ایرانند که می توانند در چنان شرایطی ایران را عامل تنش در اقتصاد سیاسی بین الملل نشان دهند.

وی افزود: نگاه صفر و یک به تنگه هرمز به عنوان مهمترین دارایی استراتژیک ایران نگاه غلطی است. هر کنشی در این نقطه فوق العاده حساس به محاسبات دقیق و پیچیده ای نیازمند است. بین عدم استفاده از این اهرم استراتژیک و گزینه بستن آن طیفی از گزینه های دیگر هم وجود دارد که می توان به آنها اندیشید.

در این رابطه، دکتر حیدر علی مسعودی ضمن اشاره به امکان کاهش تعهدات ایران در برجام گفت: ایران در ماه های آینده باید یکسری اقداماتی انجام دهد که نشانگر عزم و تلاش ایران برای حفاظت از منافع ملی خودش باشد. این سیاست همه جانبه می تواند در درون برجام انجام شود. در عین حال که در برجام می مانیم و تعهدات خود را انجام می دهیم، می توانیم از تعهدات خود در برجام کم کنیم. در درون برجام پیش بینی شده که اگر طرف های ایران اقداماتی انجام دهند و یک بخشی از تعهدات خود را انجام ندهند، ایران نیز می تواند بر پایه برجام، بخشی از تعهدات خود را انجام ندهد.

مذاکره با آمریکا

مذاکره با آمریکا نیز یکی از گزینه های ایران در مواجهه با شرایط جدید است؛ گزینه ای که همواره در روابط تنش زای میان تهران و واشنگتن مطرح بوده و در وضعیت های حساس پیگیری شده است. با این حال، بسیاری از ناظران رفتن ایران به پای میز مذاکره در وضعیت کنونی را تأمین کننده منافع آن نمی دانند و بر این باورند، تیم سیاست خارجی و امنیت ملی ترامپ در هرگونه مذاکره احتمالی، نه تنها امتیازی به ایران نخواهند داد، بلکه خواسته های غیرمشروع خود را نیز بر ایران تحمیل خواهند کرد.

در همین رابطه، دکتر سهیل گودرزی، کارشناس مسائل آمریکا در گفت وگو با تابناک عنوان کرد: مذاکره بهترین و کم هزینه ترین راه برای کسب بیشترین منافع ممکن است؛ لذا مذاکره با ترامپ به خودی خود نکوهیده نیست، بلکه تابعی از شرایط و مقتضیات خواهد بود. در زمینه مذاکره با ترامپ باید بیش از هر چیز به تقویم میلادی توجه کرد. جامعه آمریکا و به طریق اولی نهادهای رسمی ایالات متحده از نیمه سال جاری اندک اندک وارد فرایند انتخابات شده و در این فضا کنش متهورانه سیاست خارجی همانند مذاکره با دشمنی قدیمی، شانس کمی برای تحقق دارد.

وی افزود: این امر در مورد مذاکره با تهران حتی پیچیده تر هم هست، چون واشنگتن هیچ گاه نه نسبت به آمال و خواسته های تهران تصویر روشنی داشته و نه در زمینه مذاکره با جمهوری اسلامی به جمع بندی و سیاست واحدی رسیده است. در فضای احتمالات ورود به مذاکره برای دولتی که در آستانه انتخابات قرار داشته و اتفاقاً از پایگاه رأی قابل توجهی نیز برخوردار است چندان وسوسه کننده نیست، چون افق شکست در مذاکرات با تهران می تواند در آستانه انتخابات به زیان حزب جمهوری خواه و هیأت حاکمه فعلی تمام شود؛ بنابراین، اگر واقعاً دولت ترامپ مشتاق مذاکره با ایران است و یا دست کم خواهان شکل گیری ارتباط با تهران ولو برای ارائه به عنوان دستاوردی در عرصه سیاست خارجی به جامعه آمریکاست، بهتر است کم و کیف آن جدی تر از همین حالا بررسی شود.

این کارشناس مسائل آمریکا افزود: شرایط مذاکره با ایالات متحده نیز چندان غیر مشخص نیست. از آنجا که نه ایران و نه آمریکا در حال حاضر در روابط دوجانبه به بن بست راهبردی دچار نشده اند، مذاکره نه به شکل فراگیر بلکه عمدتاً موضوعی خواهد بود. پیش شرط ایران برای مذاکره می تواند بازگشت ایالات متحده به برجام و ازسرگیری مشارکت در آن باشد که ضمن کاستن از فشار تحریمی، زمان بیشتری برای تصمیم گیری در شرایط غیر بحرانی به تهران را خواهد داد. تحت این شرایط است که مذاکره با ترامپ می تواند دستاوردهایی برای تهران به همراه داشته باشد.

حرف آخر

اینکه در نهایت، در برابر آمریکای ترامپ چه باید کرد، یکی از پرسش هایی است که پاسخ بدان از اهمیت زیادی برخوردار است. چهار کارشناس حوزه سیاست خارجی و روابط بین الملل هر یک پاسخ مشخصی به این پرسش دارند.

دکتر مسعودی

ایران باید سیاست همه جانبه ای را در پیش بگیرد و اقدامات متنوعی را در پاسخ با سیاست های تهاجمی آمریکا در در نظر داشته باشد. بر این اساس ایران باید در برجام بماند، بخشی از تعهدات غیرحساس خود در درون برجام را کاهش دهد، پالس مذاکره را در مسائل منطقه ای بدهد و در نهایت سپاه و نیروهای نظامی ایران در خلیج فارس، مانورهایی را انجام دهند و مواضعی را اعلام کنند که اقتدار ایران را به نمایش بگذارند.

دکتر شریعتی نیا

نگاه به شرق بی شک بخشی از راهکار است، اما تمامی راه حل در شرق نهفته نیست. کشورهایی همچون روسیه و چین هر یک نوع خاصی از روابط با ایالات متحده دارند و اولویت های ملی و آسیب پذیری هایشان نیز متفاوت است. در این میان اهمیت واکنش چین و هند بسیار بیش از روسیه است. روسیه تولید کننده مهم نفت است و از این شرایط سود می برد. نکته مهم تر آنکه در صادرات نفت به چین و هند، ایران بیش از آنکه با دولت ها طرف باشد با شرکت ها طرف است و شرکت های نفتی و پالایشگاهی در این دو کشور نیز بر مبنای هزینه ـ فایده عمل می کنند. با پایان دادن به معافیت ها ریسک واردات نفت از ایران برای این شرکت ها افزایش یافته و احتمالا خریدهایشان از ایران افت خواهد کرد؛ اما برداشتم این است که دولت ها در این دو کشور، بخشی از نفت ایران را خریداری خواهند کرد. نگاه به شرق می تواند بخشی از استراتژی جدید ایران برای مواجهه به شرایط بعد از اتمام معافیت ها باشد، اما تکیه بر شرق برای خنثی کردن فشار آمریکا، احتمالا به نتایج چندانی منجر نخواهد شد. شرق بخشی از راه حل است، ولی منجی نیست و نخواهد بود.

دکتر اسلامی

ایران باید با در پیش گرفتن سیاست همسایگی، از اثرات اقدامات آمریکا علیه خود بکاهد. از سوی دیگر، ایران نباید صرفا به دنبال اقدامات واکنشی باشد، بلکه پیگیری سیاست ها و اقدامات ابتکاری و پیشگیرانه می تواند منافع جمهوری اسلامی ایران را به خوبی تأمین کند.

دکتر گودرزی

نخستین گزینه اقدام ایران در برابر ایالات متحده تلاش در جهت بازسازی وفاق ملی و سرمایه اجتماعی در درون کشور است. در پیش گرفتن سیاست همسایگی و بهینه ساختن روابط با همسایگان در جهت کاهش فشار تحریمی از یک سو و از بین بردن پتانسیل های آسیب زا از سوی دیگر دومن اقدام بایسته ایران خواهد بود. در پیش گرفتن راهبرد امنیت هم بسته در زمینه اقتصادی و افزایش پیوندهای ژئواکونومیک با محیط پیرامونی از رهگذر تکمیل و اجرایی ساختن طرح هایی همچون کریدور شمال جنوب و نظایر آن نیز دیگر عاملی است که می تواند از اثرات فشار تحریمی ایالات متحده طی سال ها و ماه های آتی بکاهد. در پیش گرفتن لفاظی هایی اعم از بستن تنگه هرمز و... در وضعیت فعلی نه فقط کمکی به بهبود شرایط نمی کند بلکه موجب افزایش همگرایی بین آمریکا و سایر قدرت های اثرگذار شده و نهایتاً به اجماع سازی علیه ایران منجر می شود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۶۶
در انتظار بررسی: ۱۴
انتشار یافته: ۴۴۸
ناشناس
|
Sweden
|
۱۳:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
مذاکره زیرا ترامپ می خواهد خود را به دنیا نشان دهد پس ما هم با مذاکره برای این حودنمایی ترامپ برای خودمان از او امتیاز بگیریم
پاسخ ها
Asd
| Seychelles |
۱۷:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
این که میشه دقیقا همون چیزی که دوسال پیش ترامپ میخواست و ایران این همه نمیشه و نمیتونه تا حالا در اورده!بعد هم ایران اگر قبول مذاکره بکنه حکومت باید پاسخ ملت را بدهد که چرا همون اول این پیش بینی را نکرده بود که امریکا این توانایی را دارد که ایران را در منگنه بگذارد و به زور پای میز بنشاند و باعث شود اینقدر زندگی را بر مردم سخت باشد. ن
ناشناس
| Romania |
۱۷:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
فکر کنم تو این شرایطی که ماداریم بهتره به جای کلمه"مذاکره"از کلمه تسلیم استفاده کنی چون دست برتر رو در حال حاظر اونا دارن.
شاید نباید میزاشتیم به این جا برسه ولی حالا که رسیده جای عقب نشینی نمیبینم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
اگرتصمیمگیری رابسپاریدبه بعضی هاخواهندگفت باید در کل فناوری هسته وموشکی راتخته کنیم و هرچه شیطان بزرگ گفت بی چون وچرااجراکنیم ! هیهات من الذله
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
درشرایطی که امریکا ۱۲ شرط تحقیرامیز و عملا غیرقابل اجرا پیش پای ماگذاشته مذاکره چه مفهومی داره؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
با یک سری کارهای هوشمندانه و متنوع که هر کدام به تنهایی کارساز نیست باید به آنها ضربه زد که در
بالا هم به آن اشاره شده که مهمترین آن
گشودن مرزها بر روی سیل عبور مهاحران و قاچاقچیان به غرب و اسکورت آنها تا مرزبا این توجیه
که در شرایط حاضر دیگر خون جوانانمان را برای امنیت غرب هدر نمیدهیم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
نبایدبرای مذاکره التماس کنیم بایدانقدرقوی بشیم ک اونهابرای مذاکره درخواست بدن و ازملاقات بامسوولین ماذوقزده بشن درست مثل کره شمالی
سهیل
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
قطعا کسی به دولت روحانی در هیچ‌مذاکره ای امتیازی نمیدهد دلیلش روشن است
مهربان
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
ایرانی ها دلسوز و دلرحم هستند ،خیلی زود گول می خورند و از طرفی بیشتر مسئولین ما فرزندانی در آمریکا دارند ،واز ترس آسیب رسیدن به آنها مقابل دشمن تسلیم هستند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
مذاکره رو به رفراندوم بگذارید.
مهربان توسی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
هر راه حلی که منافع ملی بیشتر و خسارت کمتر داشته باشه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
مذاکره به معنای قبول شرایط آمریکا نیست باید ایران همان اول می‌رفت پای میز و مل زمان جلیلی آنقدر امروز پو فردا میکرد که زمان ترامپ سر آید الان هم راهکار همین هست بگویند معافیت ها ی فروش نفت را تمدید کنید تا مذاکره کنیم و سخنرانی بکنند و .... تا
ناشناس
| Netherlands |
۲۲:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
فقط جنگ . جنگ‌با امریکای استکبار بهترین گزینه هست . تنگه هرمز را ببندید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
فردای روز مذاکره جنگ است .

تاریخ بخوانید !!!!!

آمریکایی ها به هر کشوری حمله نظامی کرده اند اول آن کشور را خلع سلاح کرده سپس حمله کرده اند . . .

ولی این بار اگر آقایان بترسند و پای میز مذاکره
بروند قطعا فردایش جنگ خواهد شد

ولی ایندفعه جنگ نیابتی خواهد بود داعش و عربستان . . ..
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
تجربه نشان میدهد نه ترامپ نه روحانی گزینه های مناسبی برای مذاکره نیستند و نتیجه اش جز بدترشدن اوضاع اقتصادی نیست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
به نظر میاد بهتره تا ایران از این ضعیفتر نشده و بعد یک سری فدا بشن و بعد وارد مزاکره بسیم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۷
جالبه هم تورم 500 درصدي را تحمل كنيم و هم مذاكره كنيم!!!؟ خوب از اول مذاكره مي كردين و پياز همون كيلويي 2 هزار تومان مي بود نه 11 هزار تومان
ناشناس
| - |
۰۸:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۷
مذاکره با فردی که امضای خودش را هم قبول ندارد دیوانگی است مثل این است که کسی زیر امضا و قراداد و چک خود که امضا کرده است نمی رود و از طرف دیگر به شما می گوید بیا یک معامله جدید بکنیم هرگونه تقاضای مذاکره در این برهه حساس منافع ایران در دنیا و منطقه را به باد خواهد داد
ترامپ
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۷
سلام به همه عزيزان والا ما اگر بتونيم با مختلسان توافق برسيم ترامپ عددي نيست اصلا ترامپ كي باشه كه بخواد خط و نشون بكشه اول بايد ترامپهاي داخل درست بشه و يه يا علي ميخواد كه هرچي ادم فاسد و اختلاسگر به اين مملكت هست نابود كنيم .
ناشناس
| Germany |
۰۴:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۹
ترامپ اهل معامله هستش
اما امضاش اعتبار دائمی نداره
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۹
این همه مذاکره کردیم و تمام تاسیسات اتمی مون تعطیل شد و هیچ چیزی نصیبمون نشد و هر چی تحریم بود سرمون آوردن و ... براتون کافی نسیت و
میگین باید مذاکره کرد
چرا بعضیا اینجور ذلیل و خوار هستن ؟
همراه
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۰
فقط جنگ بزنید بدرانید این آمریکای نامرد را
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۲
ازموده را ازمودن خطاست
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۳
آسایش دو گیتی تفسیر این دو حرف است- با دوستان مروت با دشمنان مدارا
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۳
پیامهای نوشته شده پیامهای شبه رسمی است
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۳
کینه آمریکا بخاطر توهین است آنها از زبان ما ناراحت هستند .بقیه اش بهانه است.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۳
مراجع معظم تقلید مر فرمایند با دنیا خوب حرف بزنید .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۳
شعارهای ما اسلامی نیست.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۳
وَ لا تَسُبُّوا الَّذينَ يَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ فَيَسُبُّوا اللَّهَ عَدْواً بِغَيْرِ عِلْمٍ
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
پشتوانه مردمی و اتحاد ملت که متاسفانه دولت در این زمینه کارنامه فاجعه باری دارد چون فقط به ثروتمندان توجه داشته
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
تابی جون هفته ای یک تیتر جنگی داری ها . . .
OK کاملا قابل درکه . . . .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۷
داداش ثروتمند باید سرمایه گذاری کند
کامران
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
خدایی حتما جنگ محدود بعد مذاکره؛ وگرنه مردم زجر کش میشن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۱
بله ایشون درست میفرمایند.علی برکت الله
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
دولت آنقدر بد عمل کرده که تمام پلهای پشت سرش را خراب کرده
نارضایتی در داخل بیداد میکند
کشور در آستانه خطر است
مردم از دولت بسیار متنفر و ناامیدند
تنها راه : رفراندوم یا ....
پاسخ ها
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
ببخشید میشه بگیدمنظور شما از دولت چیست؟قطعا منظورتان روحانی و چند نفر مترسک داخل کابینه اش که در مجموع ۱۰ درصد قدرت اجرایی کشور را هم در اختیار ندارند نیست غیر این است؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
جهانگیری را بردارند ان ۱۰ درصد شما به ۹۰ درصد می رسد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
چطور شد؟ پس اونزمان احمدی نژاد که میگفتین همه چی زیر سر دولت احمدی نژاد و رییس جمهوره حالا که به افتضاح الان رسوندن وضعیت رو ، دولت هیچکاره شده؟!! شده 10 درصد!!!جالبه..دوسه سال اول که تو بوق کرده بودن همش بازم تقصیر دولت قبلیه .پس بالاخره دولت تو. ایران کاره ای هست یا نه؟خوب به موقع ویراژ میرین ولی مردم دیگه حالا خوب شناختن .با این حرفا دیگه کلاه سرشون نمیره.حرفاتون یادتونه وقت انتخابات.با امریکا می سازیم وضع مردم خوب میشه!! مال صد سال قبل نیست که یادمون رفته باشه
ناشناس
| United States of America |
۱۹:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
انتقاد معمولی ما به وزیر خارجه و برجام چاپ نمیشه. تابناک مستقل نیست. دروغ میگه.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
همون ها بتون ریخت هسته ای وتعطیل کردن

همون ها توافق پذیرفتن و سریع اجرا کردن بدون برداشتن تحریم ها همزمان با اقدام ما برای اونا

دستمون خالی گذاشتن برای مذاکره امروز
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
مسئولان مسکن مهر رها کردن

دلار 4200 راه انداختن زیمنه رانت فساد ایجاد کردن

کارت سوخت برداشتن و امروز با هزینه بیشتر با دنبال همون برنامه هستن
مسعود
| Netherlands |
۲۲:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
این دولت ومجلس عصاره های طیف اصلاحطلبان هستند مشکل تئوریسین های این طیف هستند نه کم کاری چند
نفر در دولت و مجلس
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۷
دولت که کاره ای نیست ؛
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۸
آخه دولت چکارس اخوی ؟

تا کی میخواهید خودتون رو گول بزنید ؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۳
توهین نکنید همه چیز درست می شود.
ناشناس
|
Canada
|
۱۳:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
ایران با امریکا جنگ نمیکنه کشمکش میکنه دودشم فقط تو چشم مردم میره حالا باز بیا بنویس کودتای 28 مرداد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۷
كجاي كاريد چندين ساله كه جنگ تو ايران همه چيزو داغون كرده. 4500 متر زمين تو زعفرانيه كرج سال 79 معامله شده 12 ميليون تومان الان 9 ميليارد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
تصور میکنم به همان دلیل که اقای ترامپ توافق قبلی را پاره کرد رئیس جمهور بعدی آمریکا(حتی اگر خود ترامپ باشد)توافق جدید را پاره میکند،در مورد نفت هم روسیه و عراق(به دلایل منفعت ملی خود)و عربستان(به دلیل دشمنی با ما)اصلا قابل اعتماد نیستند،کارد به استخوان رسید و دیگر هیچ...پیشنهاد میکنم تکلیف اختلاس،رانت و بعضی اقازادها را روشن کنید آنگاه ۹۹/۹۹ درصد مشکلات حل میشود.و بعد توکل بر خدا و فرمایشات مقام معظم رهبری.ان شاءالله از این گردنه هم به سلامت عبور میکنیم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
بعید هست اینبار به سلامت عبور کنی
ناشناس
| Canada |
۱۶:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
دوست عزیز میشه بفرمایید چه جوری از این گردنه هم به سلامت عبور می کنید!!! بعد تکلیف گردنه های دیگه چی میشه؟ میشه لطفا برنامه مشخصی اعلام کنید تا مردم بدونند که شما برای این روزهای سخت برنامه ریزی کردین؟ اتفاقا به نظر من بهترین زمان ممکن برای مذاکره رو از دست دادیم. الان ما باید بپذیریم که تو حالت ضعف و دفاعی هستیم. اصلا بحث امریکا پرستی و غرب پرستی نیست!!! بحث واقعیت و توهم هست. ما باید بپذیریم که امریکا کشوری ابرقدرت هست و ما هم به عنوان یک کشور قدرتمند منطقه ای پای میز مذاکره بریم.در خصوص بخش اول اظهار نظر شما، از کجا معلوم رئیس جمهور بعدی امریکا به ایران جمله نکنه؟ خواهش می کنم نفرمایید که ما از جنگ استقبال می کنیم . چون این چنگ با چنگ عراق فرق می کنه.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
دوست عزیز از بیانیه ۱۹۸۱ الجزایر و توافق ۱+۵ میشه نتیجه گرفت که آمریکا به هیچ عهد و پیمان خود وفا دار نیست،در مورد برنامه کلان کشور من کاره ای نیستم،این دست دولتمردان هست و در صورت مذاکره مجدد با آمریکا امیدوارم نظر شما و دیگر خوانندگان عزیز درست بوده و آمریکا به توافق خود پایبند باشد،اما حتی در صورت پایبندی آمریکا با وجود بعضی از مسئولین و حجم بالای رانت و اختلاس و اختلاف طبقاتی میشود به اقتصاد امیدوار بود؟؟؟؟اگر مشکلات داخل حل شود آیا ایران با این همه ثروت خدادادی مردمش خوشبخت نمیشوند؟؟؟چرا باید فکر کنیم خوشبختی ما در گرو مذاکره با آمریکاست؟؟شاید یکی از شرایط باشد اما نه شرط لازم و نه شرط کافی برای ماست...
ناشناس
| United States of America |
۱۹:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
قابل توجه دوستی که در مورد توافق الجزایر نوشته

چرا خودتونو به نفهمی میزنید ؟

فرض کنید برای جای پارک خودرو در کوچه که درست یا نادرست ، اونو حق خودتون میدونید ، مدام با یکی از
همسایگانتون که اونم ماشینشو همونجا پارک میکنه جر و بحث دارید
آیا شما این حق را به همسایتون میدید که بچه شما رو به گروگان بگیره و در ازای آزادی اون شمارو مجبور کنه تعهدنامه ای را امضا کنید که دیگه ماشینتونو اونجا پارک نکنید ؟ آیا بعد از آزادی بچه تون باز هم به این توافق غیر اصولی پایبند خواهید ماند ؟؟

در 13 آبان یک عده آدم تندرو و بی فکر به سفارت آمریکا که حکم خاک آمریکا را داره حمله کردند و دیپلمات ها را به گروگان گرفتن .. آمریکا هم مجبور شد برای آزادی گروگان ها علاوه بر انعقاد توافق الجزایر و پذیرش شروط ایران ، محموله های سلاح هم به ایران بده .. اگه آمریکا مجبور نبود آیا چنین توافقی
امضا میکرد ؟ فقط خواهشا نگو حمله به سفارت آمریکا در جواب جاسوسی آمریکا بوده چون آمریکا توسط سفارتخانه هاش از همه کشورها جاسوسی میکنه ولی آیا بطور مثال وقتی مشخص شد که سفارت آمریکا در آلمان مکالمات تلفنی آنگلا مرکل را شنود میکنه ، آلمانی ها به خودشون این حق رو دادن که از در و دیوار سفارت آمریکا بالا برن ؟؟؟

اینکه شما دنبال تکنولوژی هسته ای باشید و با توجه به تحریم ها و محدودیت های علمی موجود و معادن و ذخایر اورانیوم بسیار محدود ، در سطحی به آن دست پیدا کنید که فقط به درد ساخت سلاح هسته ای بخوره ، چرا توقع دارید دنیا به این باور برسه که ما قصد ساخت سلاح هسته ای نداریم ؟ حالا ابرقدرت ها برای اینکه ما را از سلاح هسته ای دور نگه دارند ، مجبور شدند که توافقی مسخره و غیر اصولی با ما منعقد کنند ولی بعد از اینکه ما را از ساخت سلاح هسته ای عقب انداختند ، چرا باید به چنین توافق پایبند بمونن

خلاصه اینکه توافق هایی که طرفین بخاطر اجبار و زور پای مذاکره میان تا وقتی پابرجا میمونه که زور
طرفین در یک حالت تعادل باقی بمونه .. به محض اینکه تعادل از بین بره توافق هم از بین میره .
مسعود
| Netherlands |
۲۲:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
جوانهای دلسوز و مومن و دست پاک توکشور کم نداریم ،باید کارهارو به آنها سپرد،از جماعت فعلی خیری ندیدیم به
جز حاشیه های پوچ و بی ارزش
ناشناس
| - |
۰۹:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۷
عزت ملی یک کشور را با تسلیم تقدیمش نمی کنند اخوی مجاهدت و فداکاری می خواهد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۷
دوست عزیزی که بعضی ها رو متهم به نفهمی میکنی،اولا حمله به سفارت آمریکا چه درست چه اشتباه،کار خودی بود،توافق الجزایر چه خوب چه بد یک عده خودی رفتند پای میز مذاکره نشستند و بعد هم آمریکا زیر امضای خودش زد،کاری به بقیه اش ندارم آمریکا انچه را توافق کرده بود زیر پا گذاشت،اینکه تو تهران برف میاد کرایه تاکسی میشه یک میلیون،اینکه پیاز گرون میشه احتکار میکنند،اینکه بعضی ها هجوم میارن برای ثبت نام خودروی که قیمت مشخصی نداره،تاریخ تحویل مشخصی ندار و...،اینکه هر روز یک اختلاس رو میشه،اینکه یکی نون شب نداره و یکی خرج یک روزش هزینه یک ماه زندگی یک خانواده هست اینا چه ربطی و به ترامپ داره با مذاکره با آمریکا اینها حل میشه؟؟و در پایان از اینکه اینقدر راحت بعضی ها رو به نفهمی متهم میکنی سپاسگزارم؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۷
مدافع بیسواد امریکا.نخیر الجزایر و گروگان ربطی به هم ندارند.شما وقتی یک معاهده رو امضا میکنی ملزم به رعایتش هستی میتونستی امضا نکنی.مثل این میمونه ایران بگه امریکا پول مارو زوری ورداشته بود الان که از بلوکه دراومد من برجام رو قبول ندارم میخوام بمب اتم بسازم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۱
آقا این مملکت چندتا گردنه داره مگه ؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
کره شمالی عبرتی باشدبرای ایران
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۱۶:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
فعلا که الگویی شده برای سران
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
فعلا که اوضا کره شمالی از ما بهتر ارزش پولشون تکون نخورده
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۷
ایران باید با آمریکا وارد مذاکره میشد و تا انتخابات بعدی آمریکا وقت می خرید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۳
آقایونی که ادعای با سوادی می کنند مگر نامه سناتورهای آمریکا را نخوندید
سید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
امام علی علیه السلام: با سه شخصیت مشورت نکن ... بزدل.
امان از کارشناس بزدل و ترسو.
اگر جنگ میشد آیا پراید ۵۲میلیون و ملک ۳ برابر میشد؟
دلار ۱۹ تومن و پیاز ۱۶ میشد؟
این همه اختلاس و فرار و ظلم بانک ها به مردم میشد؟
ژن های برتر و بچه مسئولین در پناه برجام در اروپا و امریکا بودن؟
و ...
چرا مقابله نکنیم؟
چرا اقتصاد امریکا در خاور میانه و امریکای لاتین رو مورد هجمه قرار نمیدیم؟
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۱۶:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
سید جان میشه لطفا فقط شعار ندیدن. متاسفانه شعار دادن فقط و فقط مصرف داخلی داره و خارج از ایران کسی تره هم براش خورد نمی کنه. بعدش هم میشه بفرمایید چه جوری قراره اقتصاد امریکا رو مورد هجمه قرار بدید؟ لطفا از خواب بیدار شید و منطقی باشید.
ناشناس
| Germany |
۱۷:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
جنگ اقتصاد کشورها را قوی نمی کند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
امثال همین نابغه دربین تصمیم گیرندگان هم هستند
خدای هست
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
این از مشاوران حاج حسینه که میخواد جنگ کنه با دنیا و اگه جنگ بشهشما باید یه سوراخی پیدا کنی بری قایم بشی نه الان تو خانه رو کاناپه کنار بخاری برا نن از جنگ حرف بزنی جنگ اقتصاد ی با چی با پراید ؟؟؟؟؟؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
مسئولین ایران شدن مصداق این مثل، نه در غربت دلم شاده نه رویی در وطن دارم. نه دین باقی گذاشته اند و نه دنیا برای مردم. الآن وقت پاسخگویی است.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
سید امروز چهارشنبه نیست ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۷
هر کی با تو هم فکر نباشه میشه بزدل. مالیات که نمیندازه.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۷
کانادا نشین به شما امور ایران مربوط نیست
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۲
سید عزیز ! آیا میخواهی با کشوری مقابله اقتصادی کنی که ارزش پولش حداقل 120000 برابر ریال شماست ؟!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
متاسفانه از این مقاله نفهمیدیم که باید چکار کنیم. به شیوه ای کاملا دیپلماتیک طیف کاملی از همه راه حل ها در پاسخ همه کارشناسان بود و واقعا راه حل عملی رو ارایه نکردند
پاسخ ها
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
برای دادن راه حل باید ابتدا دلیل وضعیت موجود را تحلیل کرد و مسببینش را معرفی و مجازات کرد که کسی جرات آن را ندارد
حسن ایراندوست
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
مذاکره کنید هرچی می گه قبول کنید بجز خلع سلاح و کنار گذاشتن موشک ها هر چیزی رو می گوید قرار داد ببندید منتها قرارداد فقط مابین ایران امریکا باشد نه جامعه جهانی یا کشورهای دیگر یا 5+1. تا اتمام دوره ترامپ در قرار داد باقی بمانید بعد از اتمام دوره ترامپ از قرار داد خارج شوید همانطور که ترامپ از برجام خارج شد . اینطوری جامعه بین الملل نمی تواند به ایران چیزی بگوید چون اگر خارج شدن از قرارداد کار بدی باشد ترامپ هم کار بدتری کرده که از قرارداد بین المللی خارج شده است
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
ان برجام که عملا بین امریکا و ایران بوده قربان
یک کمی با وقعیات زندگی کن
ناشناس
| United States of America |
۱۹:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
قبل از اینکه ما خارج بشیم، ترامپ خارج میشه.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
اونها حرفشون رو زده اند. همان شروط دوازده گانه است. حداقل کاری که مسئولین باید بکنند این است که دست از تمام شعارهایی که تا حالا میداده اند بردارند و بگن دیگه شعار نمیدیم. این به چه معنایی است؟
ناشناس
| Canada |
۲۱:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
فکر کردین ترامپ احمقه؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
فکر کردی با بچه طرفی اونا جوری می بندن که خارج بشی بیچاره میشی از همین برجام نیمتونیم خارج بشیم
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟