پس از آنکه در آوریل ۲۰۱۸ بنیامین نتایاهو، نخست وزیر اسرائیل در یک برنامه تلویزیونی ظاهر و در یک نمایش مضحک مدعی سرقت اسناد و آرشیو هستهای کشور و افشای برنامه تسلیحات هستهای ایران شد، بسیاری از ناظران و سازمانهای بین المللی از جمله آژانس بین المللی انرژی اتمی، توجهی به این نمایش نداشتند و پس از آن بارها صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران از سوی آژانس تأیید شد.
به گزارش «تابناک»؛ با این حال، برخی رسانه ها و مراکز تحقیقاتی آمریکایی و اسرائیلی همچنان به آن نمایش نتانیاهو رجوع می کنند و مدعی وجود ابعاد پنهانی در برنامه هسته ای ایران می شوند.
در همین رابطه، «مرکز مطالعاتی بلفر آمریکا» در گزارشی با استناد به اسناد ادعای اسرائیلی ها آورده است که تعدادی از کارشناسان خود را در اواسط ژانویه گذشته به تلآویو اعزام کرد. هدف از این اعزام، بررسی و تحلیل اسناد ادعایی نخستوزیر رژیم اسرائیل درباره فعالیتهای هستهای ایران در گذشته بود.
این در حالی است که شش کارشناس این مرکز، چند هفته روی این اسناد کار کردند که نتیجه آن، گزارشی ۳۶ صفحهای شده است. در بخشهایی از این گزارش، ادعاها درباره تلاش ایران برای دستیابی به دانش بمب اتمی تکرار شده است.
این گزارش نخست با اشاره به ادعاهای بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در آوریل 2018 و نمایش مضحک او تحت عنوان افشای اطلاعات برنامه هسته ای ایران، مدعی شده که اسرائیل توانسته اطلاعات مهمی در رابطه با فعالیت های هسته ای ایران به دست آورد.
در بخشی از این گزارش آمده است: در ژانویه 2019 محققانی از مرکز بلفر به تل آویو سفر کردند تا جلساتی را با مقامات اسرائیلی برای بررسی اسناد و مدعیات اسرائیل در باب برنامه هسته ای ایران را داشته باشند و مقامات اسرائیلی خلاصه ای از نتایج خود را در مورد تاریخچه و محتویات آرشیو ارائه دادند که حاوی نسخه هایی کپی شده از برخی اسناد و عکس های بایگانی شده و چندین سند اصلی بود. مقامات اسرائیلی همچنین کپی هایی از اسناد و عکس های انتخاب شده را به ما ارائه دادند.
ما به کل بایگانی دسترسی نداشتیم. همچنین ما هیچ متخصص اعتبارسنجی در گروه مطالعاتی مان نداشتیم؛ علاوه بر این، بسیاری از مدارک ارائه شده به ما به فارسی نوشته شده بودند و گروه ما محقق فارسی زبان در اختیار نداشت. به همین علت نمی توانیم صحت اسناد ارائه شده را با اطمینان تایید کنیم. با این حال، محدوده و جزئیات آرشیو ارائه شده نشان می دهد این آرشیو واقعی است.
در ادامه گزارش ادعا شده است: همه چیز در آرشیو اسرائیلی ها جدید نبود. برای چندین دهه، مقامات و تحلیلگران در واشنگتن و دیگر نقاط، متوجه شده بودند که تهران در تلاش برای دستیابی به توانایی های سلاح های هسته ای بود؛ بنابراین، وجود برنامه تسلیحات هسته ای ایران نه جدید است و نه غافلگیرکننده.
به طور گسترده، آنچه آرشیو نشان می دهد این است که از سال های 1999 تا 2003 ایران برنامه سلاح های هسته ای سازمان یافته، هدفمند و رشد چشمگیری داشته است که پیشرفت قابل توجهی نیز به خود دیده بود. این در حالی بود که اسرائیلی ها مدعی شدند تنها 20 درصد کل آرشیو برنامه هسته ای ایران را به دست آورده اند!
این گزارش با استناد به آرشیو مورد ادعای اسرائیلی ها مدعی شده، ایران در بازه زمانی قبل از سال 2003 برنامه ای برای تولید سلاح هسته ای و انجام یک آزمایش هسته ای زیرزمینی را دنبال کرده است.
همچنین ادعا شده که برنامه تسلیحات هسته ای ایران پیشرفت چشمگیری داشته است در قیاس با آنچه در «ارزیابی نهایی» آژانس بین المللی انرژی هسته ای مطرح شده است.
از سوی دیگر، در این گزارش با اشاره با اینکه ایران قابلیت بازسازی برنامه هسته ای خود را دارد، ادعا شده که ایران دارای دانش و توانایی هایی است که پایه ای برای بازسازی برنامه تسلیحات هسته ای آن است؛ بنابراین، با از بین رفتن محدودیت های غنی سازی ایران در برجام و انقضای هر یک از محدودیت ها، تهران قادر است با استفاده از دانش فنی ای که در اختیار دارد، برنامه تسلیحات هسته ای خود را بازسازی کند.
همچنین این گزارش با استناد با آرشیوی مورد ادعای رژیم اسرائیل، مدعی شده که ایران برای یک دوره طولانی مدت، برنامه گسترده تسلیحات هسته ای را دنبال کرده است. لذا باید در هر گونه مذاکره در آینده بر سر برنامه هسته ای ایران، با استناد به این آرشیو، ابعاد پنهان برنامه هسته ای ایران مورد توجه قرار گیرد.
نویسندگان این گزارش معترف شدند که نمی توان صحت اسنادی که اسرائیلی ها در اختیار آن ها قرار داده اند را تأیید کرد؛ با این حال با استناد با همان اسناد، توصیه کرده اند که توجهات به برنامه پنهان هسته ای ایران معطوف شود.